Комбінативна мінливість

Про матеріал
Презентація на тему "Комбінативна мінливість" Комбінативна мінливість - це мінливість, яка виникає в результаті рекомбінації генів. В основі комбінативної мінливості лежить комбінація спадкового матеріалу в процесі статевого розмноження організмів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Повідомленняна тему:«Комбінативна мінливість»Міністерство освіти і науки УкраїниІвано-Франківський фаховий коледж технологій та бізнесуІвано-Франківськ2022р.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Комбінативна мінливість — джерело нескінченно великої спадкової різноманітності, що може спостерігатися у представників будь-якої систематичної групи живих організмів. В основі виникнення різних комбінацій генів у генотипах організмів лежить статеве розмноження, унаслідок якого виникає величезна різноманітність форм організмів. Із аналізу розщеплювання, незалежного комбінування генів, а також їх взаємодії видно, що в результаті цих процесів можуть виникати нові спадкові ознаки, що відіграють роль в еволюційному процесі, як механізм, що забезпечує поєднання найбільш пристосувальних ознак і властивостей для виживання організмів.

Номер слайду 4

Комбінативна мінливість надає можливості отримання нових комбінацій спадкової інформації при статевому розмноженні. Саме тому статеве розмноження отримало таке поширення в природі.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Комбінативна мінливість дуже поширена в природі. У мікроор-ганізмів, які розмножуються нестатевим шляхом, виникли своє-рідні механізми, які призводять до появи комбінативної мінливос-ті. Це - кон'югація, трансдукція і трансформація. Слід звернути увагу на те, що всі ці процеси не пов'язані з процесом розмножен-ня (під час них не відбувається збільшення числа особин виду), вони дозволяють лише комбінувати генетичний матеріал різних особин. Кон'югація - це безпосередній контакт між двома бактеріаль-ними клітинами з допомогою спеціальних структур (F-пілі - по-рожнисті трубочки, які розташовані на поверхні клітини бактерії і можуть узаємодіяти з іншою клітиною), під час якого генетичний матеріал з однієї клітини переноситься в іншу через F-пілі. Таким чином бактерії, наприклад, можуть обмінюватися плазмідами, що містять гени стійкості до антибіотиків. Трансформація - це перенесення ДНК зі зруйнованих бактері-альних клітин у живі бактеріальні клітини. Зазвичай, під час цьо-го процесу, фрагменти ДНК зі зруйнованої бактеріальної клітини потрапляють унавколишне середовище й за певних умовпогли-наються живою бактеріальною клітиною, яка ці фрагменти може вбудувати у свій геном.

Номер слайду 7

Трансдукція - це перенесення бактеріальних генів з однієї клі-тини в іншу з допомогою бактеріофага. Під час розмноження фага в бактеріальній клітині до його білкових капсидів інколи можуть потрапляти не лише гени самого бактеріофага, але й гени бактерії. Заражаючи іншу бактерію, такий бактеріофаг може привносити ці гени в геном нового хазяїна. До комбінативної мінливості примикає явище гетерозису. Гетерозис (гр. heteroisis- видозміни, перетворення), або «гібридна сила», може спостерігатися в першому поколінні під час гібриди-зації між представниками різних видів або сортів. Виділяють три основні форми гетерозису: репродуктивний (підвищується врожайність), соматичний (збільшуються лінійні розміри організму) і адаптивний (підвищується стійкість до дії факторів середовища). ОТЖЕ: Комбінативна мінливість є елементарним матеріалом для природного добору.

pptx
Додав(-ла)
Цалко Юлія
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
24 квітня 2023
Переглядів
2117
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку