Комп'ютер і "мобілка" - пряма дорога до отупіння

Про матеріал
Формувати уявлення дітей про шкоду надмірного захоплення мобільниками та комп’ютером. Розвивати у дітей уміння правильно користуватися даними приладами . Виховувати у учнів почуття відповідальності за своє здоров’я..
Перегляд файлу

 

ДПТНЗ «Мазурівський АЦ ПТО»

 

 

 

 

Відкритий виховний захід

на тему:

«Комп'ютер і "мобілка" - пряма дорога до деградації»

 

http://www.klaster-plus.ua/images/companies/1/news_jpg/296.jpg?1421750445336

 

 

 

 

 

Підготувала: викладач Квачко Ірина Василівна

 

Тему: Комп'ютер і "мобілка" - пряма дорога до отупіння

Мета:  Формувати уявлення дітей про шкоду надмірного захоплення  мобільниками та   комп’ютером.

Розвивати у дітей уміння правильно користуватися даними приладами .

Виховувати у  учнів почуття відповідальності за своє здоров’я..

 Учитель:

Японські вчені довели, що звикання до різних видів цифрової техніки призводить до погіршення пам'яті й звичайного отупіння.

Комп'ютери та мобільні телефони спрощують життя людини - це ілюзія. Постійно вдаючись до допомоги ПК і мобільного телефону для виконання найпростіших завдань, люди знижують активність мозку й погіршують пам'ять."Вчені Японського університету Ісікава стверджують, що цифрова техніка призводить до отупіння.

Яскравим тому прикладом є Британія та США. Чверть жителів Великої Британії не в змозі запам'ятати домашній телефон і дні народження близьких. Та й навіщо? У них же є мобільні телефони й ПК, де все написано. Показники запам'ятовування тих або інших речей у людей у віці 50-60 років набагато кращі, ніж у їхніх дітей.

Американці пішли ще далі. Кожний п'ятий житель Штатів не може уявити собі відпочинок без портативного комп'ютера. А 80% населення США бере із собою на відпочинок мобільний телефон.

Гадаємо, у багатьох з вас ці дослідження викликали іронічну посмішку. Особливо, що стосується американців, які (якщо вірити Михайлу Задорнову) не відрізняються високим рівнем інтелекту. Мобільний телефон беруть на відпочинок не тільки вони. Адже це найзвичайніший засіб зв'язку, часом так необхідний на відпочинку (викликати швидку, рятувальників, подзвонити додому й довідатися, як почуває себе нездорова мама). Друге запитання. Чому японці не досліджували своїх співвітчизників? Навряд чи зацикленість на комп'ютерах і нових технологіях дозволяє їм пам'ятати про дні народження своїх дітей.

Проте нове дослідження, проведене інститутом Вайзманна (Ізраїль), припускає, що на мозок впливає «нетеплове випромінювання». В ході експерименту ізраїльські учені піддали клітини людини і щура дії слабкого випромінювання в 875 мегагерц - така частота використовується в багатьох мобільних телефонах.

Незважаючи на те, що радіація була набагато слабша за випромінювання від мобільників, вона почала впливати на хімічні процеси в клітинах вже через 10 хвилин після початку дії, зазначають дослідники.

Хімічні процеси, які виявили дослідники, впливають на поділ клітин головного мозку. Учені стверджують, що реакція не була викликана термічними процесами, і заявляють, що знайшли новий спосіб, за допомогою якого мобільні телефони можуть шкодити здоров'ю.

 

Хоча ізраїльські учені припускають, що зміни в хімічних процесах, які відбуваються в мозку, можуть бути пов’язані з раковими  захворюваннями, вони не стверджують, що виявили які-небудь безперечні докази цього.

Зазначу: раніше дослідники заявляли про те, що постійне використання мобільних телефонів дітьми може негативно вплинути на їхнє здоров'я, спричиняючи неврози, головні болі, втрату пам'яті і порушення сну. Реальна загроза виходить від випромінювання низької інтенсивності, що впливає на мозкові ритми, завдає удару по стабільності клітин тіла, стверджували експерти.

Досить десяти хвилин розмови по мобільному телефону, щоб у мозку людини відбулися зміни, пов'язані з раковими захворювання, низький рівень радіації від телефонних трубок впливає на поділ клітин головного мозку, що провокує виникнення ракових пухлин.

Хоча учені не знайшли точних доказів того, що сигнали мобільного телефону шкідливі для здоров'я людини, отримані дані свідчать про таку можливість. Кілька масштабних досліджень не виявили ніякого зв'язку між використанням мобільних телефонів і раком мозку.

 

ВІДЕО №1 МОБІЛЬНЕ ОПРОМІНЕННЯ

http://jelektro.ru/wp-content/uploads/2013/10/izluchenie-mobilnikov.jpg

 Експерти повідомляють, що будь-який мобільний телефон випромінює енергію, порівняну з радіацією, яку випромінює мікрохвильова піч або супутникова антена. Всі ці прилади негативно впливають на зір. Довести це вдалося в ході наукових експериментів на телятах (будова їхніх очей схожа з людською).              Протягом восьми днів підряд лише з десятихвилинними перервами через кожну годину одне теляче око піддавалося дії радіації мобільника. Результати експерименту виявилися однозначними. Опромінене око втратило фокусування. Незаймане ж зберегло стовідсотковий зір. Звідси вчені зробили висновок: мобільний телефон шкідливий для зору, але відмова від використання приладу дає очам шанс на реабілітацію.

 

 

 

Відео №2 Мобільні телефони приваблюють мікробів

 Професор Арізонського університету Чарльз Герба зробив сенсаційну заяву. Відповідно до його інформації, поверхня мобільних телефонів просто концентрує на собі весь бруд і мікроби з навколишнього середовища.

 Відповідно до його досліджень, мобільні телефони багатьох людей просто кишать різноманітними мікробами й бактеріями, що може привести до появи шкірних захворювань. Професор зупиняв на вулиці випадкових перехожих, просив їх дати свій телефон і за допомогою спеціального пристрою підраховував, скільки «гидот» перебуває на  поверхні телефону. Згідно з його  підрахунками п'ять із одинадцяти  випадково обраних телефонів не  пройшли тест, тому що на них були  виявлені тисячі різноманітних бактерій.

Мобільний телефон  має сиредню гучністю в 100 децибел - це можна порівняти лише з шумом, який створює літак,  що злітає - і може випромінювати дуже яскраве світло, яке дозволяє бачити телефон на дальніх відстанях.

 Корпус телефону створений із міцного й водонепроникного матеріалу, який дозволяє йому впродовж 30 хвилин знаходитися під водою без шкоди для електронної начинки. https://fs00.infourok.ru/images/doc/219/4108/1/img18.jpg

Комп'ютер діє на очі як... пустеля

 Вражаюче дослідження провели в Україні - 70 відсотків вітчизняних користувачів комп'ютерів мають порушення зору, характерне для мешканців пустель - з їх пекучим сонцем, сухим повітрям та ураганами. А в половини навколо диска очного нерва - пігментні плями, як в електрозварників. Такі результати досліджень харківських науковців.

 «Синдром сухого ока» - такий діагноз практично в усіх вітчизняних комп'ютерників, які не відриваються від монітора весь робочий день. Слізна плівка, яка оточує око й забезпечує контакт із зовнішнім середовищем, під впливом електромагнітних коливань висихає. У найважчих випадках це призводить до сліпоти.

Павло Бездітко, завідувач кафедри очних хвороб Харківського державного медичного університету сказав: «У синдромі сухого ока виділяється 4 стадії, якщо 1 і 2 можна компенсувати препаратами без наслідків, то 3,4 стадії можуть закінчитися виразкою, перфорацією, сліпотою».

Тривогу лікарів поділяють далеко не всі . Вони вважають, що монітори погіршують зір значно менше, ніж телевізори, особливо останнє покоління екранів.

Юрій Васильєв, системний адміністратор: «Ті, хто з комп'ютером на ти, вони знають, що частота екрану може бути налаштована, для когось комфортна частота 100 Гц, для когось 85. На мій погляд, тут кожен для себе вибирає».

Запобігти появі сухості в очах можна й медикаментами й вітамінами. Допомагають так звані штучні сльози й чорниця. Правда, їсти її комп'ютерникам треба цілий рік.

Корисна порада для зору людям, які працюють за комп'ютером

Сучасна людина дуже багато часу проводить перед монітором кoмпютера. І це негативно відбивається на нашому зорі. Наші очі червоніють, з'являється немов біла пелена. Але що ж тоді робити?

                                   А є декілька секретів.

https://im2-tub-ua.yandex.net/i?id=720ddbac6c798ab2bc89ac54e4e70147&n=33&h=215&w=287

 

 По-перше, потрібно частіше моргати, так як перед монітором наші очі роблять це в 4 рази рідше і слізна плівка нашого ока пересихає, що дуже шкідливо. Можна купити в аптеці препарат "Штучна сльоза" і капати його при перевтомі очей.

 По-друге, кожні 40-50 хвилин потрібно відволікатися від роботи і підходити, наприклад, до вікна і дивитися спочатку на якийсь ближній предмет, а потім дальній. Також можна завести в офісі рибок. Спостерігаючи за ними, наші очі відпочивають і розслабляються.

 Обов'язково необхідно включити в свій раціон продукти, які багаті вітамінами А і жирними кислотами Омега-3. А це жирні сорти риби - лосось, оселедець. Також не варто забувати і про морквяний сік.

Всім відомо , що людина сама створила це чудо техніки і пройшла шлях від абака та простих рахівниць до сучасних персональних комп`ютерів. http://svitppt.com.ua/images/58/57533/960/img32.jpg

Де використовується комп’ютер

 

Сьогодні комп`ютери використовуються у усіх галузях сучасного життя, йде загальна інформатизація сучасного суспільства, змінилась людська діяльність.

Можна вирішити за лічені секунди найскладніші математичні обчислення.

 Суттєво полегшується життя людини і є можливість знайти легко ту інформацію, що цікавить.

 Є чим зайняти свій вільний час? Існує безліч комп'ютерних ігор;

Завдяки комп`ютеру люди знаходять друзів, партнерів по роботі, а дехто - навіть кохання.

Тони паперу можна легко замінити невеличким за розміром носієм інформації на комп'ютері.

 

Відео №3 Як комп’ютер впливає на здоров’я

 

http://rcdut.edu.kh.ua/files2/images/%D0%A15.JPG?size=10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Інформатика, Виховна робота
Додано
24 лютого 2022
Переглядів
374
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку