Комп'ютерні віруси та антивірусні засоби

Про матеріал
Матеріал дає змогу сформувати поняття комп'ютерного вірусу; ознайомити учнів з видами та типами вірусів, шляхами зараження ПК вірусами та основними методиками боротьби з вірусами; навчити користуватися антивірусними програмами для перевірки та лікування ПК.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Комп'ютерні віруси та антивірусні програми

Номер слайду 2

Тезаріус. ВІ́РУС, у, чол., бакт. Один із найдрібніших мікроорганізмів, що викликає інфекційне захворювання. Віруси являють собою найдрібніші живі істоти, які не здатні до самостійного існування, але викликають у живих організмах, цілий ряд інфекційних хвороб. Академічний тлумачний словник (1970-1980)

Номер слайду 3

Віруси (від лат. virus — отрута) — неклітинні форми живих організмів, які складаються з нуклеїнової кислоти (ДНК або РНК) і білкової оболонки, зрідка включаючи інші компоненти (ферменти, ліпідні оболонки тощо). РНК – вмісніДНК – вмісні

Номер слайду 4

Вірус грипу (збільшення в 30 000 раз).

Номер слайду 5

Вірус СНІДу – чуми XX ст.

Номер слайду 6

Профілактика вірусних захворювань. Специфічна. Неспецифічна. Вакцинація. Загартовування. Мікстури. Пігулки

Номер слайду 7

Тема уроку: Комп'ютерні віруси та антивірусні засоби. Практична робота 5. Захист комп'ютера від вірусів

Номер слайду 8

Мета уроку:сформувати поняття комп'ютерного вірусу; ознайомитися з видами та типами вірусів, шляхами зараження ПК вірусами та основними методиками боротьби з вірусами; навчитися користуватися антивірусними програмами для перевірки та лікування ПК;розвивати практичні навички роботи з ПК; логічне мислення, увагу, пам'ять.

Номер слайду 9

Ключові питання теми: Що таке комп’ютерний вірус? Ознаки зараження вірусом Шкідливі дії вірусів Які бувають віруси? Класифікація вірусів Типи антивірусних програм Антивірусні програми Як зменшити ризик зараження вірусом?

Номер слайду 10

Тезаріус. Комп'ютерний вірус - це невелика програма, що написана програмістом високої кваліфікації, здатна до саморозмноження й виконання різних деструктивних дій. Комп'ютерний вірус – це програма, яка маскує своє перебування на комп'ютері, виконує небажані дії без відома користувача і має властивість розповсюджуватися без керування людиною. Комп'ютерним вірусом називають певну сукупність виконуваного машинного коду, яка може створювати свої копії (що не обов'язково співпадають з оригіналом) і вміщувати їх у файли, системні області комп'ютерів, комп'ютерні мережі. Вірус — це своєрідна програма, яка, на відміну від звичайних програм, ніколи не зберігає себе у виг­ляді окремих файлів, а також може виконувати різні небажані дії на комп'ютері.

Номер слайду 11

Зміни у роботі комп'ютера: Зникнення файлів. Форматування HDD. Неспроможність завантажити комп’ютер. Неспроможність завантажити файли. Незрозумілі системні повідомлення, звукові ефекти і т. д.

Номер слайду 12

Шкідливі дії вірусів:звукові і візуальні ефектизнищення інформаціїімітація збоїв ОС і апаратуриперезавантаження комп'ютерарозвалювання файлової системипередавання секретних даних через Інтернетмасові атаки на сайти Інтернет

Номер слайду 13

Які бувають віруси?

Номер слайду 14

Самі-самі комп'ютерні віруси!r

Номер слайду 15

Титул найбалакучіший!Даний титул вирушає до трояну Botvoice. A, який при зараженні програє для користувача наступний запис: "Ви були заражені, повторюю, ви були заражені, а Ваші системні файли - видалені. Даруйте. Хорошого дня і до побачення". Просто знахідка для тих, кому ні з ким поговорити.

Номер слайду 16

Титул найпринадніший!Черв'як Sober версії V. Обіцяючи безкоштовні квитки на світовий футбольний кубок 2006 років в Германії, йому удалося досягти значного рівня заражень. На щастя, користувачі стали обережнішими, і творцеві не удалося почати нову епідемію.

Номер слайду 17

Титул найзнаменитіший!Це, звичайно, ILOVEYOU (Loveletter і The Love Bug) 3 травня 2000 року вірус виявився в Гонконзі. Він поширювався поштою з темою листа “Я тебе люблю” і вкладенням файлу з “подвійним” розширенням .txt.vbs. Знайдені в комп'ютері логіни і паролі акуратний вірус висилав своєму творцеві.

Номер слайду 18

Титул найнебезпечніший!вірус – Whiter. F, “благородний” код, що видаляє весь вміст жорсткого диска. Цікавий аспект цієї коди в тому, що перед видаленням він замінює всі файли користувача на текстові з наступним повідомленням: You did а piracy, you deserve it (ти займався піратством і заслужив на це).

Номер слайду 19

Титул шпигун. Waledac. AX заманює свої жертви, стверджуючи, що пропонує безкоштовне застосування для читання чужих СМС-повідомлень. Ідеальний варіант для тих, хто хоче перевірити своїх партнерів. Можливо, саме тому така величезна кількість користувачів стала жертвами цього інтелігентного вірусу.

Номер слайду 20

Титул діяльний вірус. Це про Whizz. A. Відразу після зараження їм комп'ютер починає видавати звукові сигнали, покажчик миші безконтрольно бігає по екрану, Cd/dvd-програвач відкривається і закривається, а дисплей "прикрашається” гратамиr

Номер слайду 21

Титул Вірусний Гаррі Поттер. Не дивлячись на те, що даний вірус не має жодного відношення до найпопулярнішого казкового чарівника, всі повідомлення, демонстровані Samal. A на дисплеї ПК – про магію. Після зараження комп'ютера користувачі бачать повідомлення "Ех, ех, Ви не сказали чарівного слова”, а курсор починає блимати в чеканні, поки користувач введе слово. Насправді, не має жодного значення, яке слово вводиться, оскільки після трьох спроб на дисплеї з'являється фраза "Самаелю прийшов кінець", а комп'ютер перезавантажується.

Номер слайду 22

П’ятірка країн, що найбільше "відзначилися" в створенні шкідливих програм, на сьогодні виглядає так: 1. Росія - 27,89%; 2. Китай - 26,52%; 3. США - 9,98%; 4. Бразилія - 6,77%.5. Україна - 5,45%. 

Номер слайду 23

Кримінальна відповідальність"несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку, що призвело до витоку, втрати, підробки, блокування інформації, спотворення процесу обробки інформації або до порушення встановленого порядку її маршрутизації" (стаття 361)"створення з метою використання, розповсюдження або збуту, а також розповсюдження або збут шкідливих програмних чи технічних засобів, призначених для несанкціонованого втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку" (стаття 361_1). 

Номер слайду 24

Класифікація вірусів

Номер слайду 25

ПоліморфніНевидимі віруси. Звичайні віруси. За зовнішнім виглядом. Спосіб зараження. Резидентний вірус. Нерезидентний вірус. Деструктивні можливостіСередовище розміщення. ЗавантажувальніФайловіМережеві віруси. Небезпечні віруси. БезпечніНешкідливіДуже небезпечніОсобливості алгоритму. Віруси-примари. Макро-віруси. Multipartition-віруси. СтудентськіВіруси-невидимки. Троянські програми. Ретровіруси. Компаньйони-віруси. Віруси-хробаки. ПаразитичніПоштова бомба

Номер слайду 26

ТИПИ АНТИВІРУСНИХ ПРОГРАМ

Номер слайду 27

{35758 FB7-9 AC5-4552-8 A53-C91805 E547 FA}Тип антивірусної програми. Принцип діїДетектори. Виявляють файли, заражені одним із відомих вірусів. Лікарі (фаги)Лікують заражені програми або диски, вилучаючи із заражених програм код вірусу, тобто відновлюють програму в тому стані, в якому вона була до зараження вірусом. Ревізори. Спочатку запам'ятовують відомості про стан програм і системних областей дисків, а після цього порівнюють їхній стан з початковим. При виявленні невідповідності повідомляють про неїФільтри. Завантажуються резидентно в оперативну пам'ять, перехоплюють ті звернення до системи, що використовуються вірусами для розмноження і нанесення шкоди, і повідомляють про них. Вакцини. Програми, які використовуються для оброблення файлів та завантажувальних секторів з метою передчасного виявлення вірусів

Номер слайду 28

“Вгадай антивірус!”

Номер слайду 29

Практична робота «Захист комп'ютера від вірусів»

Номер слайду 30

Правила захисту інформаціїКожен користувач ПК зобов'язаний встановити легальну антивірусну систему. Антивірусна система повинна мати актуальні оновлення вірусних баз. Кожен користувач зобов'язаний не рідше за один раз на місяць перевіряти ПК на наявність вірусних програм. Кожен користувач перед відкриттям носія або файлу зобов'язаний перевіряти його на наявність вірусного файлу. Кожен користувач зобов'язаний включити брандмауер і захистити підключення до мережі. З метою недопущення зараження вірусними програмами ПК користувач зобов'язаний викачувати програми тільки з легальних, загальнодоступних сайтів. Не викачувати і не намагатися встановлювати програми-креки і зламані ліцензійні програми, оскільки вони є потенційними носіями вірусних файлів. При виявленні вірусного файлу користувач зобов'язаний спробувати вилікувати даний файл, або, якщо лікування неможливе, видалити його. Користувачеві рекомендується поширювати безкоштовні антивірусні програми і навчати основам захисту інформації інших користувачів.

Номер слайду 31

Домашнє завдання1 рівень. Підготувати відповіді на питання: Що таке комп'ютерний вірус і троянська програма?Вкажіть шляхи проникнення комп'ютерного вірусу в комп'ютер. Які типи комп'ютерних вірусів Вам відомі?Вкажіть основні ознаки зараження комп'ютера. Які існують методи боротьби з комп'ютерними вірусами?Які основні антивірусні програми Ви знаєте?Яким чином проводиться лікування заражених дисків? 2 рівень. Підготувати презентацію на одну з тем: Антивірусні програми. Види вірусів і методи боротьби з ними.3 рівень. Провести дослідницьку роботу: Використання антивірусних програм для захисту комп'ютера. Рейтинг використовуваних програм;Способи оновлення антивірусних програм;Статистика зараження комп'ютера вірусами;

pptx
Додано
14 червня 2021
Переглядів
1465
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку