Конспект "День українського кіно"

Про матеріал

Де́нь украї́нського кіно́ — національне професійне свято працівників кінематографії, яке відзначається в Україні щорічно у другу суботу вересня. «День українського кіно» отримав статус офіційного державного професійного свята в 1996 році.

Перегляд файлу

Вадим

Щороку у другу суботу вересня святкують День українського кіно. Фактично це свято є професійним днем працівників кінематографії. Свято з'явилося з виходом президентського указу 12 січня 1996 року. Не зважаючи на те, що це професійне свято — відзначити його може кожен українець. Адже кіно — це мистецтво, яке здатне формувати національну свідомість, протистояти ворожій пропаганді та доносити правду через екрани. В останні декілька років кіноіндустрія в Україні стрімко розвивається, тож згадаємо, з чого все почалось:

Дмитро

Історія українського кіно:

Як відомо з історії, перше українське кіно зняли у вересні 1896 року. Містом-родоначальником української кінематографії став Харків. Першим оператором кіно в Україні був фотограф Альфред Федецький. Він зняв хронікальні сюжети і в грудні влаштував перший показ в Харківському оперному театрі.

Вадим

Першою українською кіноактрисою дореволюційного кіно була Віра Холодна, яка народилася в Полтаві, вона переважно знімалася в Одесі.

Всеукраїнське фотокіноуправління, яке займалося розвитком українського кіно, було засноване у 1922 році.

Інша знакова дата, котру варто відзначити, це 1928 рік — коли почала свою діяльність кінофабрика, яку сьогодні ми знаємо як кіностудію імені Довженка. Вже у 1930 році було знято повноцінний звуковий фільм із цікавою назвою “Симфонія Донбасу”.

Дмитро

Українська школа кіно виховала таки відомих людей як Олександр Довженко, Іван Кавалерідзе, Марк Донський, Сергій Параджанов, Леонід Биков, Леонід Осика, Іван Миколайчук, Богдан Ступка і багатьох їх талановитих творчих послідовників. Протягом останніх років в український кінематограф прийшло нове покоління кіномитців.

Вадим

Тож нам дійсно є чим пишатись. Не зважаючи на те, що з часів прийняття незалежності в Україні кіноіндустрія знаходилась на досить низькому рівні, то зараз у неї, можна сказати, відкрилось друге дихання.

Дмитро

Нині українське кіно знову заговорило. Цьому сприяло декілька чинників: фінансова і законодавча підтримка з боку держави, відмова від російського контенту, а також шалена віра і відданість улюбленій справі всіх працівників кінематографа.

Вадим

Українська кіногалузь на сьогодні одна з небагатьох, що вселяє надію й оптимізм, демонструючи якісно нові зміни і результати, які говорять самі за себе: з кожним роком кількість українських фільмів зростає. З кожним роком український кінопродукт стає все більш затребуваним як вітчизняним кіноглядачем, так і на престижних міжнародних кінофестивалях. 13 українських фільмів упродовж 2014 – 2017 років отримали нагороди чи були номіновані на міжнародних кінофорумах.

Дмитро

Як відзначається День українського кіно? Проводяться різні тематичні заходи, кінопокази, лекції, майстер-класи тощо. Ми ж пропонуємо кожному кіноману також відсвяткувати день українського кінематографу і переглянути хоча б один український фільм. Для цього — підготували для вас невеличку добірку на свій смак:

 

  1. Фільм «Ентузіазм» 1931р.

Перший український звуковий кінофільм. Знятий 1930 року метром світового кіноавангарду Дзиґою Вертовим, він був першим кінотвором, в якому реальні промислові та буденні звуки слугували створенню музичного образу, а не лише ілюстрації візуального ряду. Присвячений першому п'ятирічному плану, фільм   оспівує індустріалізацію, колективізацію, пропагує боротьбу з неписьменністю та релігією. «Ентузіазм» було знято в рік початку згортання програми українізації, ознаки якої на Донбасі ще рясно фіксує камера оператора Бориса Цейтліна.

Фільм названий Чарлі Чапліним однією з найбільш вражаючих звукових симфоній, невдовзі було вилучено з прокату й забуто. Його було перевідкрито лише у 1960-х роках з відновленням інтересу до радянського авангарду на Заході.

Фільм відреставровано на базі Національної кіностудії художніх фільмів ім. О.Довженка на замовлення Державного агентства України з питань кіно в 2011 році.

Чарлі Чаплін: „Я ніколи не міг уявити, що ці індустріальні звуки можна організувати так, аби вони здавалися прекрасними. Я вважаю «Ентузіазм» однією з найбільш хвилюючих симфоній, які я коли-небудь чув. Містер Дзига Вертов – музикант. Професори мають учитись у нього, а не сперечатися з ним“.

 

2. Фільм «Тіні забутих предків» 1964р.

Український художній фільм режисера Сергія Параджанова, створений за однойменною повістю Михайла Коцюбинського на кіностудії «Київська кіностудія художніх фільмів ім. О. Довженка». Зйомки фільму здійснювалися в справжніх гуцульських хатах та околицях села Криворівня Верховинського району Івано-Франківської області. Саме тут Михайло Коцюбинський написав свою повість. Десятки років ворогували два гуцульских роди - Палійчуки та Гутенюки. Але сталось так, що Іван Палійчук покохав красуню із ворожого роду - Марічку, якій судилося прожити коротке, але щасливе життя. Не міг без неї бути щасливим Іванко. Але він жив далі. Оженився. Був коханим. Дітей не було. Господарював. І шукав смерть, яка забрала в нього кохану.

 

3. Фільм «Лебедине озеро. Зона» 1989р.

Драма Юрія Іллєнка, знята за сценарієм Сергія Параджанова. На Канському кінофестивалі цей фільм отримав Приз міжнародної асоціації кінокритиків і ще декілька міжнародних нагород. Окрім праці Іллєнка у цьому велика заслуга самого сценарію. Адже Паражданов на собі відчув, як це, бути репресованим радянською владою. Саме це дозволило йому створити такий незвичайний та водночас реалістичний сценарій фільму.

 

  1. Фільм «Нескорений» 2000р.

Військова драма Олеся Янчука розповідає непросту історію видатної людини. Головнокомандувача УПА — Романа Шухевича. Як ми уже і так знаємо із історії — щасливого кінця в цьому фільмі чекати не варто. Проте цей фільм є унікальним, адже сьогодні тема УПА є “актуальною” і “популярною” для широкого загалу. Тоді ж, у “нульових”, це була одна з перших спроб крізь екран донести правду про події того часу.

 

5. Фільм «Чорна рада» 2001р.

Ще один історичний фільм, цього разу знятий за мотивами однойменного роману Пантелеймона Куліша. Раніше він складався із 9 серій, але згодом його скоротили більш ніж у двічі та помістили у одну повноцінну кінострічку.

Варто його подивитись, у першу чергу, через сильний акторський склад: Богдан Ступка, Богдан Бенюк, Руслана Писанка — всі вони є гордістю українського кіно. Тож якщо ви вирішили обрати фільм за найкращим акторським складом — варто почати саме з Чорної Ради.

 

6. Фільм «Помаранчева любов» (Оранжлав) 2007р.

Фільм не такий вже й новий і у ті часи, коли його знімали — був чи не найкращим зразком українського кіно. Режисер фільму — Алан Бадоєв, якого більшість сьогодні знає як кліпмейкера.

Кінострічка заснована на історії двох закоханих молодих людей, які живуть у один із визначних часів в нашій історії — під час розпалу Помаранчевої революції. Звідси і незвична назва фільму. Тим, хто ще не бачив цього фільму, ми його радимо, як приклад того, що в Україні завжди було що подивитись.

 

  1. Фільм «Поводир» 2013р.

Ця стрічка знята вже в часи нової сторінки українського кіно, що безперечно вплинуло на якість зйомки, декорацій та інших технічних характеристик. Історична драма “Поводир” розповідає про українських кобзарів і те, яка нелегка участь чекала на них у часи сталінських репресій. Не зважаючи на уже горду якість стрічки, головним критерієм успіху все ж стала сильна гра акторів, яка вразила усіх навіть за межами України.

 

8. Фільм «Плем’я» 2014р.

Унікальність цієї стрічки полягає у тому, що вона відзнята мовою глухонімих, а головні актори у ній — звичайні підлітки. Розповідає фільм про непросту долю молодих людей з інтернату для глухонімих. Кінострічка отримала безліч схвальних відгуків на Канському кінофестивалі, а один із найвідоміших глянців світу, американський журнал Rolling Stone, назвав його найпотужнішим (за впливом на глядачів) фільмом 2015 року.

 

9. Фільм «Кіборги» 2017р.

Безперечно, найвідоміша кінострічка минулого року. Вона отримала однозначну прихильність усіх українських глядачів. Не тільки через якість зйомки чи гру акторів, а й через неймовірну актуальність. Адже фільм цей заснований на реальних подіях, і не з минулого століття, не з іншого кутка планети. А з тих подій, що відбуваються тут і зараз, свідками яких ми стали і які також пережили, як мінімум, серцем.

Назва походить від слова, яким почали називати захисників Донецького аеропорту. Найзапекліші бої там тривали із травня 2014 до кінця зими 2015. Кіборгами їх прозвали за ту нелюдську силу, відвагу і відданість своїй країні, яку вони проявили під час боїв. Фільм цей, мабуть, бачили вже всі, але якщо ви якимсь чином пропустили, то негайно виправляйте цю помилку!

 

10. Фільм «Сторожова застава» 2017р.

Український пригодницький фільм-фентезі, знятий Юрієм Ковальовим за мотивами однойменної книги Володимира Рутківського. Під час сонячного затемнення звичайний хлопчик Вітько потрапляє на тисячу років назад, у Київську Русь, в розпал вирішальної битви Добра і Зла. У його руках магічний камінь, що дає могутню силу, поруч - легендарні богатирі, про котрих він читав у книгах, а проти них - чорна магія і ціла армія на чолі з гігантським кам'яним монстром. Тепер тільки від хоробрості хлопчика залежить, чи переможе світло темряву і чи буде майбутнє таким, яким його знаємо ми.

 

11. Фільм «Скажене весілля» 2018р.

Український комедійний фільм режисера Влада Дикого, дебют відомого українського шоумена Юрія Горбунова як продюсера повнометражного фільму. Головні ролі у фільмі виконали Назар Задніпровський, Поліна Василина, Джиммі Воха-Воха, Леся Самаєва, Олександр Кобзар, Віра Кобзар, Інна Приходько, Арам Арзуманян та Юрій Горбунов. Українська стрічка запозичила ідею із французької стрічки «Божевільне весілля».

Події відбуваються у селі Яблунівка, що на Поділлі. Директор районного краєзнавчого музею Василь Середюк, відправляючи доньку Катю до Франції на навчання, такого повороту подій і не очікував: місяць тому Катя повідомила, що виходить заміж за французького лікаря-кардіохірурга Франсуа.

«Середюки — європейська родина!» — це гасло кожен у районі почув особисто від Василя. Яке ж було його здивування, коли він побачив, що омріяний європейський зять  афрофранцуз.

Організувати весілля так, щоб воно не відбулося, — здається прекрасною ідеєю. Але коли на заваді стоїть справжнє кохання — невідомо, чи вдасться такий план реалізувати.

 

12. Фільм «Захар Беркут» 2019р.

Прем’єра фільму відбудеться 10 жовтня 2019р. Фільм знятий за мотивами однойменної повісті Івана Франка. Синопсис: 1223 рік. Монгольська орда на чолі з ханом Бурундою рухається на захід, винищуючи все на своєму шляху. Дійшовши до високих Карпатських гір, військо зупиняється біля підніжжя. Однак вночі кілька місцевих мисливців - брати Беркути потайки пробираються в табір та звільняють полонених. Несамовитий від люті хан вирішує йти навпростець, щоб помститися і знищити карпатські поселення. Для цього він знаходить зрадника серед місцевих, який відкриває йому таємний прохід у горах. Однак невеличка громада гірських мисливців під керівництвом Захара Беркута має свій план, щоб назавжди зупинити багаточисельного ворога.

 

Кінематограф пройшов великий шлях. Сьогодні ж всі фільми вражають своїми ефектами та графікою. За останні роки кількість фільмів, що з’являються на наших екранах, невпинно зростає. Кіно дає нам можливість без усіляких перешкод відчути смак перемоги, відчуття щастя та радості. Тому частіше відкривайте для себе цей чудовий світ мистецтва!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Єрмак Марина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
16 січня 2020
Переглядів
2131
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку