Конспект уроку "Давньогрецький театр"

Про матеріал
Конспект уроку вивчення та засвоєння нових знань з використанням ІКТ у формі заочної екскурсії "Давньогрецький театр" у 8 класі
Перегляд файлу

Тема. Давньогрецький театр.

    Мета : ознайомити учнів з особливостями виникнення, облаштування та функціонування давньогрецького театру; сприяти усвідомленню того, що давньогрецький театр був важливим засобом виховання найширших мас народу; розвивати уважність, допитливість; виховувати повагу до театрального мистецтва та античної культури.

   Тип уроку:  урок вивчення та засвоєння нових знань.

   Форма: заочна екскурсія.

   Обладнання: слайди із зображеннями давньогрецьких драматургів, богів, театру, мультимедійна дошка, комп’ютер .

ХІД УРОКУ.

 

І. Мотивація навчальної діяльності.

 Вступне слово вчителя.
Вам стало відомо із попередніх занять, що античність - це узагальнена назва історичної епохи, культури та духовних досягнень двох народів – стародавніх греків та римлян. Численні пам’ятки були знищені війнами, пожежами. Однак ті, що дійшли до нас, свідчать про гуманізм, художню майстерність античних митців. Їхні твори оспівують тираноборців, навчають шанувати розум, прославляють радість життя і незламність у горі.

ІІ. Вивчення нового матеріалу.

      а) Ілюстрована лекція з використанням візуального супроводу

«ДАВНЬОГРЕЦЬКИЙ ТЕАТР».

Розповідь вчителя про зародження театру у Древній Греції, його будову, жанри, найвідоміших драматургів, демонстрація та коментування слайдів. Учні записують тези про зародження, жанри античного театру та видатних драматургів Древньої Греції.

1 слайд. Зображення сучасної Греції на карті.

Відомо, що саме Древня Греція подарувала світу мистецтва, які і зараз чарують нас своїми шедеврами. Література - один із видів мистецтв, який був у пошані у еллінів.

2 слайд. Зображення гори Олімп.

Героями літературних творів Древньої Греції були і смертні люди, і герої, і боги, які жили на горі Олімп.

3 слайд. Зображення бога Діоніса.

Одним із мистецтв, що зародився у античні часи, був театр. Його виникнення пов’язане із богом вина та виноробства - Діонісом. Це один з найпопулярніших богів давньої Греції, бог рослинності, родючості, вологи, покровитель виноградарства й виноробства. У переносному розумінні Діоніс Бахус-Вакх — вино і пов'язані з ним веселощі.

4 слайд. Зображення сатирів. 

На його честь влаштовувалися свята – діонісії, завдяки яким зародилися драматичні жанри - трагедія та комедія. На свято приходили мешканці всіх околиць і навіть іноземці. Діонісу оддавали шану як рятівникові народу від злигоднів і під спів дифірамбів хором хлопчиків несли старовинну статую бога. Свята відзначали веселими процесіями масок і чотириденними виставами трагедій та комедій у великому театрі Діоніса.

Супутниками Діоніса були сатири - міфічні істоти із шерстю, цапиними ратицями , рогами .

У Римі Діоніса шанували під ім’ям Бахуса (видозміна назви Вакх), свята на його честь звалися вакханалії. Згодом Діоніс-Бахус в Італії зливається з місцевим божеством родючості Лібером.

 Спочатку Діоніса зображували у формі грубої дерев'яної статуї, ледь подібної до людини.

5 слайд. Драматичні жанри.

Появу театру пов’язують із найскладнішим та найсуперечливішим періодом становлення античного суспільства. Функцію оцінювання подій у Давній Греції зазвичай виконувало мистецтво. Для осмислення буремних подій було винайдено форму, що була емоційною, експресивною і рухливою, -це драма.

Слово драма походить від дієслова діяти, і буквально означає «дія, дійство». Початки драми постали під час свят на честь Діоніса, коли хор, перебраний у козлячі шкіри, в діалогах зображував різні сцени з життя бога. Ці вистави відбувалися спочатку коло жертовника Діоніса, потім перенесено їх до окремих театрів.

У Давній Греції зародилися й розвину лися комедія і трагедія.

Назва трагедії походить від «трагос» - козел, а комедії—від «комос оде» — весела пісня.

6 слайд. Будова і особливості давньогрецького театру .


Театр Діоніса, Афінський акрополь


Театр Діоніса, реконструкція

 

Грецький театр був під голим небом. Місця для глядачів будовані були у формі півкола й підіймалися терасами чимраз вище догори. Вдолі був вільний майдан у вигляді кола, т.зв. орхестра; тут стояв жертовник, а при ньому уставлявся хор, що завжди брав участь у виставі навпроти глядачів стояв будинок для вистав. Його фронтова стіна мала троє дверей, а по боках — галереї, оперті на колони. Перед цим будинком, на вільній сцені, актори відігравали свої ролі. Спеціальних декорацій і картин не було. Приміщення давньогрецького театру являло собою зразок високої митецько-технічної організації. Лави, розташовані амфітеатром, звичайно вирубували просто в скелі. Біля підніжжя пагорба влаштовували оркестру — місце для акторської гри, споруди вражали прекрасною акустикою.

7 слайд. Зображення театральних масок.

 Всі ролі в давньогрецькому театрі грали чоловіки. Оскільки з великої відстані міміка акторів не сприймалася, останні використовували маски, які дещо перебільшено відображали той чи інший душевний стан людини. Маски були також своєрідним резонатором — отвір для рота був розташований таким чином, щоби підсилювати голос. Відтоді символом театрального мистецтва стали трагічна та комічна маски.

8 слайд.

 Характерні для античного театру також котурни — взуття з дуже високою підошвою, що їх актори взували, аби виглядати вищими, надати образові величності, урочистості.

Були в давньогрецькому театрі й декорації, хоча й досить прості. Найчастіше вони зображали храм, гай, царський палац тощо. Цікаво, що вже тоді в театрі застосовували деякі механічні пристрої. Наприклад, актори, що зображали богів, піднімалися на «небо» та спускалися з нього на особливій платформі, яку приводили в рух за допомогою мотузки. Існували також пристрої для імітації різних явищ природи: блискавку створювали за допомогою системи дзеркал, грім — шляхом перекочування діжки з камінням. Велика роль в античному суспільстві відводилася музиці. Саме слово «музика» походить від Музи — богині - покровительки мистецтв і наук.

9 слайд. Вистава у давньогрецькому театрі.

Організацію вистав брала на себе держава та багаті громадяни. У дні театральних вистав всі робітники звільнялися з роботи, вони брали із собою харчі і заздалегідь займали місця, заробітна плата при цьому їм все рівно виплачувалася. Вистави носили характер змагань. Кожен з трьох конкуруючих драматургів виступав із трьома трагедіями і однією сатиричною драмою.

10 слайд. Зображення афінського театру.

 

Афінський театр Діоніса (6 ст. до н. е.) міг вмістити до 30 000 глядачів.


Театр Діоніса, Афінський акрополь


Театр Діоніса, реконструкція

11 слайд. Зображення античних драматургів.

Драматичне мистецтво розвинули до найвищого рівня три грецькі драматурги.

 Перший з них, Есхіл (525—456 рр. до н. е.), був афінянин. Його ще називають «батьком трагедії». Він написав 90 драм, з яких залишилося сім: «Прометей закутий», «Семеро проти Фів», «Перси», «Агамемнон», «Хоефори», «Евменіди», «Благальниці». Теми для своїх творів він брав із міфології і давніх переказів. Есхіл 13 разів був переможцем на драматичних турнірах.

Другий драматург — Софокл (496—406 рр.), також афінянин, мав велику пошану в Афінах. Залишив поверх 100 творів, а в драматичних конкурсах взяв першу нагороду 50 разів. Збереглися його драми: «Аякс», «Електра», «Антігона», «Король Едіп», «Едіп на Колоносі», “Філоктет”. Його твори відзначалися незвичайною ясністю й гармонією будови. Теми брав із первісних переказів, але вмів чудово передавати психологію своїх героїв і розвивав глибокі етичні ідеї.

Третій великий драматург — Еврипід (480—406 рр.) народився на острові Саламін, помер при дворі короля Археям в Македонії. З 90 його драм дійшло до нас 19. Найважливіші з них: «Медея», “Орест”, «Андромаха», «Безумний Геракл», «Електра», «Іфігенія в Тавриді», «Іфігенія в Авліді», «Вакханки», «Кіклоп». Еврипід залюбки досліджував таємні порухи людської душі, майстерно зображував людські пристрасті та конфлікти.

 Найвизначнішим автором комедії був Аристофан (450—387 рр.). Він спеціалізувався на політичній комедії i гостро виступав проти негативних явищ афінського життя.

      12 слайд. Зображення сучасного театру.

Давньогрецький театр – це ніби дитинство театру. Театр Давньої Греції вплинув на наступний розвиток театру. Протягом багатьох століть інтерес до нього не слабшає.

ІІІ. Узагальнення та систематизація вивченого. Підсумок уроку.

Бесіда

  •           На честь якого бога влаштовувалися перші вистави?
  •           Розкажіть про будову грецького театру.
  •           Чим відрізняється давньогрецький театр від сучасного?
  •           Хто виконував ролі у театрі?
  •           Назвіть провідні жанри давньогрецької драми.

Вчитель. Завдяки античності людство має змогу насолоджуватися одним із видів мистецтва - театром. І по цей день давньогрецькі драматурги є зразками для митців. Їхні герої є носіями найкращих людських рис, на зразок Прометея.

IV. Домашнє завдання.
Скласти розповідь про походження театру у Древній Греції; підготувати повідомлення про життя та творчість  Есхіла; повторити міф про Прометея; читати уривки з п’єси Есхіла «Прометей закутий».

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Горева Оксана Володимирівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
До підручника
Зарубіжна література (підручник для ЗНЗ з поглибленим вивченням філології) 8 клас (Богосвятська А.-М. І., Ковальова Л.Л.)
Додано
23 листопада 2021
Переглядів
3671
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку