Конспект уроку на тему "Принципи і методи загартовування"

Про матеріал

Мета уроку: вивчити основні принципи і методи загартовування, дослідити взаємозв'язок між інтенсивністю рухової активності та збереженням і зміцненням здоров'я, розвивати навички загартовування в різні пори року, уміння обирати види фізичних навантажень та інтенсивність занять, ураховуючи вікові особливості, виховувати прагнення загартовуватись та займатися фізичною культурою для зміцнення здоров'я.

Перегляд файлу

Тема Принципи і методи загартовування. Рухова активність

Мета уроку: вивчити основні принципи і методи загартовування, дослідити взаємозв’язок між інтенсивністю рухової активності та збереженням і зміцненням здоров’я, розвивати навички загартовування в різні пори року, уміння обирати види фізичних навантажень та інтенсивність занять, ураховуючи вікові особливості, виховувати прагнення загартовуватись та займатися фізичною культурою для зміцнення здоров’я.

Поняття: загартовування, рухова активність, бодібілдинг, фітнес, гіподинамія.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

 

Хід уроку

Треба підтримувати міцність тіла,

щоб зберегти міцність духу.

Віктор Гюго,

французький письменник

 

I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

 

II. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ

  • Фронтальна бесіда

— Назвіть основні складові здоров’я.

— Які ознаки здоров’я, що свідчать про добрий фізичний стан, ви знаєте? (Людина не хворіє, усі системи та органи працюють злагоджено, добре переносить фізичні навантаження тощо.)

— Які основні умови збереження доброї фізичної форми ви можете назвати? (Повноцінне харчування, уживання достатньої кількості води, фізичні навантаження, загартовування.)

— Що ви знаєте про загартовування?

— Чи робите ви ранкову зарядку?

  • Відвідуєте спортивнісекції?

 

III. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

  • Розповідь учителя

Іноді в житті трапляються дивовижні історії. Не тільки міцне тіло є запорукою міцного духу. Іноді завдяки залізній силі волі й духу люди долають непереборні, на перший погляд, перешкоди на шляху до здорового життя.

  • Повідомлення теми уроку, постановка мети й завдань уроку

На наступних уроках ми з вами ознайомимося з основними методами загартовування, навчимося обирати види рухової активності, що підходять саме вам, розглянемо правила безпечної поведінки під час спортивних занять та рухливих ігор, що дозволять уникнути травм та перевтоми.

 

IV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

1. Принципи і методи загартовування

  • Розповідь учителя з елементами бесіди

Загартовування — це комплекс заходів щодо підвищення стійкості до впливу несприятливих погодно-кліматичних умов (низької та високої температури повітря, зниженого атмосферного тиску). Це один із методів профілактики захворювань і укріплення здоров’я.

Загартовування можна порівняти з процесами, що відбуваються із залізом при його загартовуванні, коли воно набуває вищої твердості.

Загартовування не лікує, а попереджує захворювання, саме в цьому полягає його профілактичне значення. Загартовування корисне для людей будь-якого віку незалежно від ступеня фізичного розвитку, воно підвищує працездатність і витривалість організму, нормалізує стан нервової системи.

Ще Гіппократ писав: «Холодні дні укріплюють тіло, роблять його пружним і рухливим».

Дійсно, одним із найважливіших чинників зовнішнього середовища, у якому живе людина, є температура. Організм людини має підтримувати сталу температуру тіла навіть у разі різкої зміни температури зовнішнього середовища.

— Пригадайте, яка температура тіла людини вважається нормальною.

Для того щоб у холодних умовах зберігати сталу температуру тіла, організм постійно виробляє тепло, витрачаючи на це енергію.

— Що є джерелом енергії для організму людини? Чи помічали ви, що в холодну пору року апетит завжди сильніший, ніж улітку?

Установлено, що стійкість до холоду в людини, яка загартована краща, більша, ніж у незагартованої. Коли температура падає, то в загартованої за таких самих умов температура майже не змінюється.

  • Робота з підручником

У підручнику на сторінці 79 розгляньте  малюнок 46. Та назвіть види загартовування,  що на ньому зображено.

  • Складання опорного конспекту в зошитах

Принципи загартовування:

1)„поступовість загартовування;

2)„регулярність проведення процедур;

3)„урахування індивідуальних особливостей людини і стану її здоров’я;

4)„комплексність дій природних чинників.

  • Фронтальна бесіда

— Чи можна починати загартовування з купання в дуже холодній воді чи приймати сонячні ванни з ранку до вечора?

— Чому при загартовуванні необхідна регулярність процедур?

— Для чого необхідно контролювати стан здоров’я людини, яка загартовується?

Методи загартовування:

1)„загартовування повітрям;

2)„загартовування сонцем;

3)  загартовування водою.

Найбільшого ефекту загартовування можна досягти при комплексному застосуванні всіх трьох груп методів: повітря + сонце + водні процедури.

Загартовування повітрям. Загартовування повітрям — це найбезпечніший засіб зміцнення здоров’я. Крім того, особливо на березі моря, на людину впливає повітря, насиченого солями з морської води. За рівнем температури розрізняють такі види повітряних ванн: гарячі (понад 30 °С);

теплі (22–30 °С); прохолодні (17–21 °С); помірно холодні (13–17 °С); холодні (4–13 °С);„дуже холодні (якщо температура нижча за 4 °С).

Теплі повітряні ванни не стимулюють механізми загартовування, але позитивно діють на організм. Більш суттєвий вплив мають прохолодні і помірно холодні повітряні ванни, що підвищують тонус нервової системи, покращують процеси травлення, удосконалюють діяльність серцево-судинної та дихальної систем, дають відчуття бадьорості й свіжості.

Спочатку тривалість повітряних ванн не має перевищувати 20–30 хв при температурі                       15–20 °С. Потім поступово тривалість процедур слід збільшувати (щоденно на 5–10 хв) до 2 годин. У подальшому можливо поступово переходити до холодних повітряних ванн.

Кращий час для загартовування повітрям — ранкові години. Не рекомендується приймати ванни натщесерце або відразу після їди.

Важливою умовою ефективного загартовування на відкритому повітрі є одяг, що відповідає погодним умовам. Він має забезпечувати вільну циркуляцію повітря.

Загартовування сонцем Сонячне випромінювання покращує обмін речовин, підсилює кровообіг, стимулює травлення, покращує загальний тонус організму, збільшує стійкість до інфекцій. Шкіра різних людей має різну чутливість до сонячних променів. Сонячні ванни з метою загартовування слід приймати дуже обережно, інакше вони можуть спричинити опіки, тепловий

і сонячний удари. Приймати сонячні ванни краще вранці, коли повітря особливо чисте і не дуже гаряче, або ж під вечір.

Перед процедурою слід у затінку прийняти повітряну ванну. Тривалість сонячних ванн спочатку має бути 5–10 хв, поступово її збільшують до 30–40 хв, додаючи по 3–5 хв.

Сонячні ванни рекомендується приймати не раніше ніж за 1,5 години після їди, а по закінченні корисно обливатися прохолодною водою (16–18 °С) або скупатися та добре розтертися рушником.

Загартовування водою

На організм людини позитивно впливають такі водні процедури, як обтирання, обливання, душ, купання. Вони покращують обмін речовин, стимулюють діяльність нервової системи. Звуження й розширення кровоносних судин — це своєрідна гімнастика для судин, що тренує шкіру, змушує її

краще пристосовуватись до зміни температури навколишнього середовища. Температура води на початку загартовування має бути такою, щоб людина могла переносити її спокійно, а температура повітря має бути не нижча ніж 18–20 °С.

Рекомендується починати з обтирання мокрою губкою або рушником. Потім обливатися спочатку теплою водою, потім водою кімнатної температури, а потім прохолодною (15 °С).

Починати процедури слід при температурі води 30–35 °С та знижувати її щоденно на 1–2 °С, доводячи поступово до 15 °С.

Дуже корисним є контрастний душ, тобто зміна гарячої холодної води, які повторюють 5–6 разів.

  • Фронтальна бесіда

— Як ви думаєте, чому ходіння босоніж вважають методом загартовування?

Ходіння босоніж — це надійний метод профілактики плоскостопості. М’яка трава, теплий пісок діють заспокійливо, а гарячий пісок або асфальт, сніг, крига — збуджуюче. Після ходіння босоніж слід вимити ноги й зробити масаж.

  • Слово вчителя

Систематичні загартовуючі процедури зміцнюють здоров’я, покращують імунітет, позитивно впливають на настрій людини. У загартованої людини кількість простудних захворювань знижується у 2–5 разів, а то вони й зовсім зникають.

 

2. Рухова активність

  • Розповідь учителя з елементами бесіди

Гармонійно розвинене тіло, міцні м’язи, струнка постава завжди привертають нашу увагу. У поєднанні з духовними якостями, розумом і здоров’ям гармонія тіла становить найбільший скарб, який може мати людина.

Фізичні навантаження позитивно впливають на фізичний, розумовий і психічний розвиток людини, особливо в підлітковому віці. Фізичні вправи розвивають і вдосконалюють усі функції організму, підвищують його стійкість до дії чинників навколишнього середовища.

— Як ви вважаєте, чому найбільшого успіху в спорті `досягають спортсмени, що почали активно тренуватися із самого дитинства?

У процесі росту й розвитку людини значні зміни опорно-рухової системи відбуваються саме в дитячому й підлітковому  віці. Ці зміни пов’язані насамперед із ростом кісток, формуванням постави, зміною пропорцій тіла.

Інтенсивні фізичні тренування саме в період бурхливого росту кісток та м’язів мають найбільший ефект. Формуються атлетичні, гармонійні пропорції тіла, правильна постава.

Розвиток опорно-рухової системи значною мірою залежить від ступеня рухової активності, харчування, діяльності залоз внутрішньої секреції.

Це найкращий період для початку занять силовими видами спорту, що особливо цікаво для хлопців. Для дівчат підійдуть таки напрямки сучасного спорту, як фітнес, аквафітнес.

  • Робота з підручником

На сторінці 73 розгляньте малюнок 38.

  • Розповідь учителя

Гіподинамія Відомий філософ Арістотель говорив: «Ніщо так не руйнує людину, як довготривала фізична бездія».

Гіподинамія (від грец. «гіпо» — унизу та «динаміка» —рух) — знижена рухова активність. Сьогодні це одна з найпоширеніших проблем людства, яка негативно впливає на процеси росту й розвитку людини, спричинює різні хронічні захворювання.

Гіподинамія здебільшого є наслідком звільнення людини від важкої фізичної праці у зв’язку з механізацією й автоматизацією виробництва та розвитком транспорту. Тому її ще називають «хворобою цивілізації». Дослідження довели, що в усіх розвинених країнах, незважаючи на успіхи медицини, кількість хворих на хронічні захворювання зростає. Виявилося, що найчастіше хворіють ті, хто мало рухається.

 

3. Переваги занять фізичною культурою та спортом для розвитку і формування характеру

На заняттях фізкультурою, тренуваннях, а особливо під час спортивних змагань люди зазнають значних фізичних і моральних навантажень: швидка зміна обстановки, реакція суперника, залежність результату спортивних змагань від зусиль кожного члена команди. Уміння підпорядкувати свої інтереси інтересам колективу, шанобливе ставлення до суперників сприяють формуванню в людини таких рис характеру, як сила волі, сміливість, рішучість, упевненість у своїх силах, витримка, дисциплінованість.

«Мозковий штурм». Ознаки перевтоми, перетренування

— Назвіть ознаки перевтоми, що можуть виникати в разі надмірних фізичних навантажень.

Ознаки перевтоми, перетренування:


  • знесилення, біль у м’язах
  • слабкість у м’язах
  • задишка
  • біль у серці
  • запаморочення
  • дратівливість
  • млявість
  • погіршення апетиту
  • розлади сну
  • порушення координації рухів
  •  відраза до тренування

 

Усі ці симптоми свідчать про перетренування організму.

Перетренування систематичне перенапруження, що супроводжується зниженням працездатності, а іноді й погіршенням здоров’я. У разі перетренування порушується діяльність усього організму, найбільше вражаються нервова система і система кровообігу.

— Як запобігти виникненню перевтоми, перетренування?

Принципи безпечних фізичних навантажень:

1„дотримуватись режиму тренувань та відпочинку;

2„повноцінно харчуватися;

3„спати 9–10 часів на добу;

4„загартовуватися.

  • Фізкультхвилинка

Із-за парт ми піднялись,
Всі добряче потяглись,
Гарно спинки всі прогнули
І про втому геть забули.
Пальці всі в замок закрили
Й стисли їх мерщій щосили.
А тепер присіли — раз!
Піднялись і пострибали,
Сіли рівно — і до праці.
Хай не стомлюються пальці.


V. ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

  • Фронтальна робота

— Як ви розумієте значення народних прислів’їв?

„-„Було б здоров’я, а щастя знайдеться.             „  -„Здоров’я за гроші не купиш.

„-„Здоров’я — це найцінніше, що є в людині.       „-„Губити здоров’я — обкрадати себе.

„-„Ми цінуємо здоров’я, коли втрачаємо його. „  -„Живи як треба і лікаря не треба.

„-„Здорові батьки — запорука здоров’я дітей.

— Пригадайте, які ви знаєте прислів’я та приказки про здоров’я.

  • Поділіться своїми думками.

Французький письменник, мислитель, композитор Жан-Жак Руссо писав: «Ходьба оживляє і надихає мої думки. Залишаючись у спокої, я майже не можу думати. Необхідно, щоб моє тіло рухалося, тоді розум теж починає рухатися». Чи погоджуєтеся ви з ним? Чому?

 

VI. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

VII. ПІДСУМОК УРОКУ

  1. Вивчити параграф підручника
  2. Створити колаж «Я загартовуюся» або «Моя активна життєдіяльність»
  3. Написати доповідь «Улюблений вид спорту»

 

 

Сучасні види спорту

Бодібілдинг.

Бодібілдинг (від англ. body — тіло та building — будівництво), або культуризм,— процес нарощування й розвитку мускулатури шляхом занять фізичними вправами з навантаженнями. Важливе значення в бодібілдингу має високоенергетичне харчування з підвищеним вмістом поживних речовин, зокрема білків, достатнім для швидкого росту м’язів.

Пауерліфтинг

Пауерліфтинг (від англ. power — сила та lift — піднімати), або силове триборство,— силовий вид спорту, суть якого полягає в подоланні опору максимально важкої для спортсмена ваги.

Як змагальні дисципліни до пауерліфтингу входять три вправи: присідання зі штангою на спині, жим штанги лежачи на горизонтальній лаві та тяга штанги. Ці три вправи в бодібілдингу називаються «базовими» або просто «базою», оскільки при їх виконанні працюють одразу декілька суглобів і, тією чи іншою мірою, майже всі м’язи. Ці вправи рекомендуються спортсменам-початківцям для збільшення загальної м’язової маси й розвитку сили. У пауерліфтингу, на відміну від бодібілдингу, важливими є силові показники, а не краса тіла.

Фітнес

Фітнес — це оздоровча методика, що дозволяє змінити форми тіла і його масу та надовго закріпити досягнутий результат. Фітнес складається з фізичних тренувань, що поєднуються з правильно дібраною дієтою. І вправи, і дієта у фінесі добираються індивідуально — залежно від віку, стану здоров’я, протипоказань, будови й особливостей фігури.

Аквафітнес

Аквафітнес — це комплекс вправ, спеціально розроблених для тренувань у воді з високим рівнем навантаження. Це особливий вид фізичної активності, коли одночасно працює вся мускулатура. Фітнес дозволяє швидко та ефективно покращити фізичну форму, оскільки одне заняття у воді дорівнює 3–4 заняттям у спортивному залі.

Паркур

Паркур — спортивна дисципліна, що являє собою сукупність навичок володіння тілом, що в потрібний момент можуть знайти застосування в різних ситуаціях людського життя. Основні чинники, використовувані трейсерами — людьми, які займаються паркуром, — це сила і правильне її застосування, уміння швидко опинитися в певній точці простору, використовуючи лише своє тіло. Головною ідеєю паркуру є висловлений Давидом Беллем принцип: «немає кордонів, є лише перешкоди, і будь-яку перешкоду можна подолати».

Основні обмеження в паркурі сформульовані трьома його аксіомами: безпека, ефективність, простота.

Воркаут

Воркаут — один із різновидів масової фізкультури. Це виконання різних вправ на вуличних спортмайданчиках, а саме на турніках, брусах, шведських стінках, горизонтальних сходах та інших конструкціях, або взагалі без їх використання. Іноді цей напрямок називають видом спорту, але до офіційного списку видів спорту у жодній країні він не увійшов.

Люди, що захоплюються такими тренуваннями, називають себе по-різному: воркаутери, вуличні (дворові) спортсмени тощо.

 

1

 

doc
Додано
28 жовтня 2018
Переглядів
15686
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку