Конспект уроку на тему "Великобританія. Місце країни в світі та регіоні"

Про матеріал
Конспект уроку з географії на тему "Великобританія. Місце країни в світі та регіоні" для 10 класу розроблений викладачем з метою формування в учнів системи знань про особливості географічного положення, населення, традицій Великої Британії; розкриття особливості сучасного постіндустріального розвитку країни; визначення характерних рис розвитку економіки держави.
Перегляд файлу

Тема: Великобританія. Місце країни у світі та регіоні.

Мета: 

              Освітня: сформувати в учнів систему знань про особливості географічного положення, населення, традицій Великої Британії; розкрити особливості сучасного постіндустріального розвитку країни;  визначити характерні риси розвитку економіки держави, найбільші міста, промислові і адміністративні центри, міжнародні зв′язки України з Великою Британією; вдосконалювати вміння використовувати інформаційні ресурси

              Розвивальна: розвивати в учнів комунікативні здібності, творче мислення, ерудицію, вміння працювати в команді та досягати компромісів.

              Виховна: виховувати в учнів толерантність, повагу до думки інших; Матеріально-технічне забезпечення: мультимедійна дошка, ноутбук.

Навчально-методичне забезпечення: настінна політична карта світу, атлас «Географія: регіони та країни» для 10 класу, підручник Г.Д.Довгань, О.Г.Стадник «Географія (рівень стандарту)» для 10 класу закладів загальної середньої освіти, таблиці «Економічна і соціальна географія світу. Велика Британія», діаграми,  презентаціїї «Велика Британія.

Місце країни у світі та регіоні», відеоролик «Великобританія».

Базові поняття і терміни: економіко-географічне положення, природні ресурси, демографічні процеси, урбанізація, Співдружність націй, постіндустріальна крана, ВВП, промисловість, сфера послуг, сільське господарство, спеціалізація, експорт, імпорт, міжнародні зв’язки.

Методи і методичні прийоми: розповідь з елементами бесіди, фронтальне опитування, випереджувальне домашнє завдання, інтерактивні вправи, відеоролики, робота з таблицями, діаграмами, робота в групах, робота з інтернет джерелами.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань

Ключові компетентності: інтелектуальна, інформаційна, мовленнєва, соціальна, комунікативна, загальнокультурна та компетентність саморозвитку. 

Очікувані результати:

              Учні  складають комплексну економіко-географічну характеристику Великобританії; використовують тематичні карти для обґрунтування особливостей системи

розселення та розміщення виробництва товарів і послуг у межах країни;

              наводять приклади промислових виробництв та послуг, що визначать міжнародну

спеціалізацію країни;

              показують на карті найбільші міста країни, промислові райони, найбільші морські порти, туристичні центри;

              роблять висновки про причини економічного зростання країни.

Міжпредметні зв’язки: 

              громадянська освіта: європейська інтеграція і світові глобалізаційні процеси;

              інформатика: робота з текстовим документом, презентаціями; історія: історико-географічні області країни, відомі історичні постаті Наскрізні змістовні лінії:

              екологічна безпека і сталий розвиток: націлена на формування в учнів адекватного розуміння особливостей розвитку сучасного світу, екологічної культури, соціальної активності, відповідальності і готовності брати участь у вирішенні питань збереження довкілля і сталого розвитку суспільства, вміння робити висновки про місце країни у вирішенні глобальних проблем людства. 

              громадянська відповідальність: формування діяльного члена громади й суспільства, готовність брати участь у громадській природоохоронній діяльності, формування споживчої поведінки, усвідомлення глобальної взаємозалежності та особистої відповідальності під час вивчення світової економіки та національного господарства;

              здоров'я і безпека: формування знань про безпечність товарів та послуг, споживачами яких є учні; ціннісного ставлення до життя і здоров’я сприяння їх фізичному, психічному, соціальному і духовному розвитку, розуміння переваг та можливих ризиків використання генетично-модифікованих продуктів. 

              підприємливість і фінансова грамотність: уміння генерувати ідеї й ініціативи щодо ефективного використання природних ресурсів; прогнозування впливу географії на розвиток технологій, нових напрямів підприємництва.

 

Структура  уроку

І. Організаційний момент………………………………….1 хв.

ІІ. Актуалізація опорних знань, умінь та навичок……….5 хв.

IIІ. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності…...5 хв.

IV.  Повідомлення теми, мети і плану  уроку…………….2 хв.

V.     Вивчення нового матеріалу……………………………20 хв.

VI.  Узагальнення і закріплення матеріалу……………….7 хв. VІІ. Підсумок уроку. Рефлексія…………………………..4 хв.

VІІI. Домашнє завдання…………………………………...1 хв.

             

 

Хід уроку

I.     Організаційний момент 

Викладач. Доброго дня, шановні учні. Рада вас вітати на уроці географії.

Чи всі члени групи присутні сьогодні на занятті? (староста групи надає інформацію про відсутніх учнів)

Тож,  продовжуємо роботу. Сподіваюся на вашу активну, плідну співпрацю.

 

II.  Актуалізація опорних знань і умінь учнів 

Викладач. На попередніх уроках ми з вами розпочали вивчення європейського регіону. Держави, які ми розглядали, за рівнем економічного розвитку відносяться до групи економічно розвинутих країн. Вони входять до складу «Великої сімки».  Які загальні ознаки їх об'єднують? 

-        Для них характерні високі доходи (понад 40 000 доларів/особу за рік), перехід до постіндустріальної епохи (понад 50 % працівників зайнято в третинному секторі)

А зараз я пропоную вам  пригадати вивчений матеріал за допомогою інтерактивної вправи.

Інтерактивна вправа «Знайди країну»  https://online.seterra.com/ru/vgp/3286

Чудово. Ми разом пригадали,  які ж держави знаходяться на території Європи. З частиною з них ми вже познайомилися, а решту будемо вивчати на наступних уроках.

 

IIІ. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності.

Викладач. Сьогодні  ми з вами здійснимо подорож ще до однієї Європейської країни,  а до якї саме, Ви скажете мені переглянувши відеоролик.

https://drive.google.com/file/d/1Eur1m66jJvZlgI-ml4fOqe9Ifexdm2XC/view?usp=sharing

Що ж це за країна?

-        Країна «Великої сімки», Англія, Велика Британія.

imageПрекрасна, розкішна, велична. Саме ці слова чуєш найчастіше, коли мова заходить про Велику Британію. І дійсно, ця країна протягом багатьох століть притягує весь світ своєю неповторною історією та культурою. Її мовою говорить більше мільярда осіб.

 

Прийом «Асоціативний кущ». 

Які у Вас виникають асоціації з Великобританією? 

Учні висловлюють асоціації, які у них виникають на момент згадування країни «Велика Британія»: Лондон, Біг-Бен, Туманний Альбіон, королева, Шерлок Холмс, вівсянка, англійський чай… 

Ця країна дала світові Вільяма Шекспіра та Чарльза Діккенса, Ісаака Ньютона і Артура Конан-Дойля, легендарних Робін Гуда та Шерлока Холмса, «залізну леді» Маргарет Тетчер та прославлений «Бітлз». 

Отже, ми розпочинаємо нашу подорож до Великої Британії. 

 

IV. Повідомлення теми, мети і плану уроку

Слайд 1  https://drive.google.com/file/d/1SIkQL8i36V6W_SijlYoDVXo4hTXg2KY3/view?usp=sharing

Викладач Тема уроку: «Велика Британія. Місце країни у світі та регіоні». (Записати тему у зошиті)

Слайд 2

План уроку:

1.                  «Візитна картка» Великобританії

2.                  ЕГП

3.                  Природно-ресурсний потенціал

4.                  Населення

5.                  Господарство

6.                  Міжнародні зв’язки

Сьогоднішній урок разом зі мною буде проводити група експертів – географ, економісти, тур-агент, які допоможуть нам розібратися, чому ж Велика Британія має високо розвинуту економіку і входить до складу країн «Великої сімки».

 

V. Вивчення нового матеріалу

Викладач . Розпочнемо наше знайомство з країною 

Слайд 3

1.          «Візитна картка» Великобританії. 

Офіційна назва – Сполучене Королівство Великої Британії і Північної Ірландії.

Площа – 244,1 тис. км. кв. 

Столиця – Лондон.

Велика Британія розміщена на північному заході Європи. Економічно-розвинена держава, країна «Великої сімки». 

Слайд 4

Вона складається з 4-х історико-географічних областей: Англії, Шотландії, Уельсу й Північної Ірландії (викладач показу на карті). Має 14 залежних територій (Британські заморські території)

Глава держави - Єлизавета ІІ (з 1952). Країною править парламент, глава уряду - Борис Джонсон (з 2019). Грошова одиниця — фунт стерлінгів. Офіційна мова – англійська Релігія – християнство (протестантизм, католицтво) Велика Британія – одна з «найстаріших» країн з ринковою економікою. Колишня величезна Британська колоніальна імперія після розпаду й досі зберігає свою присутність в усіх регіонах світу й очолює Співдружність Націй. 

Сполучене Королівство посідає 5-те місце у світі та 2-ге в Європі (після Німеччини) за ВВП, 18-те місце в світі та 5-те в Європі – за золотовалютними резервами. Велика Британія – постіндустріальна країна.  Слайд 5

Велика Британія – ядерна держава, постійний член Ради Безпеки ООН. За військовою потужністю вона є п’ятою  державою у світі та першою – в Європі. Держава входить до військово-політичного блоку НАТО.

2.         ЕГП

Прийом «Уявна подорож»

Користуючись картаю атласу с.2-3, пропоную здійснити подорож кордонами Великобританії та назвати країни з якими вона межує.

Слайд 6

- На півдні держава має морські кордони з Францією через протоку Ла-Манш. Під найвужчою його частиною  – Па-де-Кале  – збудований тунель, яким здійснюється регулярне залізничне сполучення між двома країнами. На сході та південному сході вона відокремлена акваторією Північного моря від Норвегії, Швеції, Данії, Німеччини, Нідерландів та Бельгії.

Кордони суходолом має тільки з Ірландією. 

Отже, головні ознаки ЕГП: острівне розташування, сухопутний кордон лише з Ірландією; широкий вихід до Атлантичного океану (берегова лінія 12,4 тис. км); відособленість та одночасно близькість до континентальної Європи.

3.         Природно-ресурсний потенціал

Прийом «Домашня заготовка»

З природно-ресурсним потенціалом Великобританії нас познайомить експерт географ (учень, який отримав випереджувальне завдання).  Слайд 7

Повідомлення географа. Рельєф Великобританії досить різноманітний. Поверхня Англії і Північної Ірландії рівнинна, а Шотландії і Уельсу — гориста (показує на слайді)

Слайд 8

Британські острови омиваються океаном і мають клімат вологий і м'який: зима не дуже холодна, літо не дуже жарке. Багато невеликих, але повноводних річок (Темза, Северн, Трент та ін.). Країна бідна на ліси, але має багато парків. Лісистість 12%. Дерново-підзолисті й бурі лісові ґрунти малородючі, часто перезволожені.  Слайд 9

Велика Британія багата на поклади вугілля, нафти, газу. Саме нафта та природний газ надали можливість англійській економіці укріпити свої позиції. Шельф Північного моря містить одну третю від світових запасів нафти- це майже 45 млрд. тон нафти, налічує півсотню нафтових родовищ. У середині 90-х років видобуток нафти складав 130 млн. тон. Природний газ видобувається на п’яти основних родовищах. Також у країні є родовища залізної та олов’яної руд, кам’яної та калійної солі, будівельних матеріалів, але їй не вистачає для власних потреб.

Викладач . Дякуємо за змістовну розповідь.

Проблемне запитання: На вашу думку, чи правильним є твердження, що значні запаси корисних копалин вплинули на економічне зростання Великої Британії?

-Запаси мінеральних ресурсів значно впливають на економічний розвиток країни, але Великобританія досягла економічного зростання за рахунок розвитку третинного сектору економіки.

4.         Населення

imageПропоную вам в режимі реального часу дізнатися інформацію про кількість населення, статистику народжуваності та смертності населення Великобританії

Для цього відскануйте QR-код, який Вас перемістить на сайт country meters.

Учні  разом з педагогом  аналізують статистичні дані

Демографічні процеси у Великій Британії характеризуються рисами, властивими для більшості високорозвинутих країн.  Слайд 10

Країні характерний І тип відтворення населення: низька народжуваність, низька смертність, як наслідок -  «старіння нації». 

Населення країни — 68,5 мільйон осіб. Історичний розвиток зумовив багатонаціональний склад населення, але у національному складі переважають англійці – 82%. Населення  розміщене не рівномірно. Середня густота  населення: 259 осіб/ км2. Найбільша густота населення в Англії, найменша – в Шотландії. Безробіття  становить 5,2%. Тривалість життя: 78,2 року. Віросповідання: християнство. Міське  населення: 90%. В країні проживає близько 12 тис. осіб української діаспори.

Прийом «Мандрівка по карті»

Викладач. Використовуючи економічну карту Великобританії  та діаграми с.12 атласу, запишіть найбільші агломерації країни.

(Найбільшими агломераціями є Лондон, Бірмінгем, Манчестер, Лідс, Ліверпуль, Ґлазґо,

Шеффілд)

5.         Господарство

Прийом «Нотатки»

Викладач . Про характерні риси третинного сектору економіки  Великобританії розповість нам 1-й економіст. Ви уважно слухайте та заповніть таблицю «Домінуючі складники економіки Великої Британії», яка знаходиться у вас на партах.

Третинний сектор

Вторинний сектор

Первинний сектор

Фінансова діяльність

Виробництво машин та устаткування 

Видобувна промисловість

 

 

 

 

 

 

 

Повідомлення 1-го економіста:  

Велика Британія є високорозвинутою країною світу. Показники, які визначають рівень економічного розвитку країни – це Валовий внутрішній продукт та Валовий національний продукт, галузева структура економіки країни, виробництво основних видів продукції, рівень та якість життя населення країни.

За даними Міжнародного Валютного Фонду та Світового банку, Велика Британія за 2019 рік знаходиться на 9 місці серед 191 країни світу за ВВП  – 2786 млрд доларів. За показником Валовий внутрішній продукт Велика Британія знаходиться на 5 місці за даними Міжнародного Валютного Фонду та  Світового Банку (2 945 146 млн доларів) серед 188 країн світу. За показником ВВП на душу населення Велика Британія займає 18 місце у світі за 2019 рік – це 42 105 доларів США серед 187 країн світу. Слайд 11

Структура ВВП: сільське господарство — 0,6%, промисловість — 19,3 %, сфера послуг — 80,1 %.

Слайд 12

У структурі британської економіки провідним сектором є третинний. Лідирують фінансові та ділові послуги, освіта та наука, туризм. У Лондоні розташовані штаб-квартири найбільших банків і фінансових компаній ЄС найважливіші товарні й фондові майданчики світу — Лондонська фондова біржа, Лондонська біржа металів, Міжнародна нафтова біржа.  Слайд 13

За розвитком наукової сфери — 9-та позиція: біотехнології, фармацевтика, телекомунікації, прикладна математика. Британські ВНЗ вважають найкращими в світі (37 ВНЗ в списку 500 найкращих, зокрема університети Оксфорду, Кембриджу).

 

Викладач . Дякую нашому 1-му економісту за знайомство з третинним сектором економіки країни. Ви пам’ятаєте, що крім вище перелічених галузей, до третинного сектору ще відноситься туризм.

Слайд 14

Щорічно до Великобританії прибуває більш 35 млн. туристів з різних країн світу, до Британії

хоче потрапити кожен третій житель Європи. Чим же вона така приваблива???

- Об'єднане королівство є промисловим, культурним і фінансовим центром, на його території збереглися  історичні цінності, які приваблюють туристів.

Нашу розмову продовжить тур-агент, який більш детально познайомить з історичними та культурними пам’ятками Великої Британії.

 

Повідомлення тур-агента.

Туризм – одна з провідних сфер третинного сектору британської економіки. На території Великої Британії розташовано 31 пам’ятка світової природної та культурної спадщини ЮНЕСКО. 

Презентація «Туристичні куточки Великої Британії». 

https://docs.google.com/presentation/d/1XMB8D25uyNphoCCecglN5d0SFetay-

3F/edit?usp=sharing&ouid=108120777169268347727&rtpof=true&sd=true

Туристи з різних країн світу відвідують великі культурно-історичні центри: Лондон, Единбург, Кардифф, Манчестер, Ліверпуль, Брістоль. Не меншою популярністю користується невеликі всесвітньо відомі міста-музеї, такі як Стратфорд-на-Айвоні, Віндзор, університетські центри Кембридж і Оксфорд. Курорти Великобританії зосереджені в основному на південному узбережжі Англії (Брайтон). Аматори гірського туризму й альпінізму можуть насолодитися красою Шотландії. Жителі міст люблять проводити уік-енд на природі в заміській зоні. Пам'ятки країни численні і різноманітні, але я зверну вашу увагу на ті, які, на мою думку, потрібно відвідати обов’язково. Лондонський Біг-Бен (годинникова вежа), Букінгемський палац, Тауер – головні «водні ворота», Глостерський собор, замок Лідс, палац Блейк та його парк, Вестмінстерське абатство, Стоунхендж, , Національний парк

Озерний край.

 

Викладач. Відомо, що британці мають дуже багато традицій, які передаються з покоління в покоління. Чи правда це???

Тур-агент. Дійсно, англійці притримуються своїм старим традиціям і звичкам. Це позначається на багатьох сторонах їх життя. Вони дотепер намагаються жити у власному, окремому будинку. Навіть деякі багатоквартирні будинки будуються так, щоб кожна квартира мала свій вхід. Тому Великобританію іноді називають «двоповерховою». У минулому будинку опалювалися каміном – вугільним або газовим. Однак тепер усе більше поширюється центральне опалення, так що жителі Лондона й інших великих міст стали менше страждати від знаменитого англійського смогу. 

Британці – великі аматори спорту. Багато спортивних ігор або термінів мають англійське походження, наприклад футбол, батьківщиною якого вважається Великобританія; і зараз це сама популярна тут спортивна гра. У футбол англійці почали грати ще в середні століття й у ті далекі часи це була ритуальна гра. Відгомони цього зберігаються і зараз: на масницю або паску в деяких селищах улаштовується своєрідний футбол, у якому часто беруть участь усі жителі. Гра звичайно проходить по усіх вулицях і площам селища, не підкоряючи ніяким правилам. Іноді вона продовжується цілий день, тому що ворота часто знаходяться на відстані 3 - 5 км одне від одного.

 

Викладач. Дякую за цікаву інформацію.

Професійно-спрямоване запитання для професії «Кухар, кондитер»: Які національні страви Великобританії вам відомі?

Ростбіф, біфштекс. До м'яса подають різні соуси, маринади, найчастіше томатний соус і пікулі, на гарнір — картопля чи овочі. Англійці полюбляють  різні пудинги.

Викладач. Британська кухня об'єднує кухню чотирьох регіонів, які входять до складу Великобританії - Англії, Шотландії, Уельсу та Північної Ірландії. У кожної з них є свої особливості, але вони мають багато спільного. Британська кухня, можливо, майже позбавлена вишуканості, проте, вона проста, ситна і ґрунтовна. Велика увага тут приділяється якості продуктів, а соуси та приправи використовуються дуже помірно, лише для того, щоб підкреслити природний смак їжі, а не змінити його. 

Кожен район цієї країни славиться своїми традиційними рецептами: Англія стейками і чаєм з молоком, Ірландія фореллю, Уельс ягням з м'ятним соусом, а Шотландія - вівсянкою з м'ясом і спеціями.

Слайд 15

Велика Британія – острівна держава з розвиненою економікою та давніми традиціями в мореплаванні. Цим пояснюються значні обсяги вантажів, що перевозяться морськими суднами. Особливо великою є роль морського транспорту в зовнішній торгівлі. У вантажоперевезеннях велике значення має морський транспорт (становить близько 86% ) та повітряний. 

 

Прийом «Знайди на карті»

Викладач. Використовуючи карту атласу «Великобританія» с.12, знайдіть та назвіть найбільші порти країни.

(Лондон, Манчестер, Ґлазґо, Саутґемптон).

У внутрішніх перевезеннях  найбільшою  є роль  автомобільного  транспорту. Автомобільний транспорт  складає 75% перевезень. За  довжиною  автомобільних  доріг  на  одиницю  площі  Велика  Британія посідає  четверте  місце  в  світі. Швидкісні  автостради  простяглися  через  усю  країну. Найважливіша  з  них  має  меридіональну  спрямованість і зв’язує  найбільші  міста – Лондон, Бірмінгем, Манчестер і  Шотландію (Глазго).

Залізниці становлять  20% перевезень. Залізнична  мережа  є  густішою  на  півдні, найбільший  вокзал – Ватерлоо (Лондон). Із  Лондона  можна  дістатись  більшості  великих  міст  острова  Велика Британія. З  «материковою» Європою, крім  того, підтримуються  зв’язки  через залізничний Євротунель  під Ла-Маншем та паромні  переправи.

Збільшується  значення  авіаційного  транспорту. Найбільший  міжнародний  аеропорт  країни  та  всієї  Європи – Хітроу (Лондон). За рік  його  працівники  обслуговують  понад 400 тис. літаків  і  понад 50 млн. пасажирів ( тому  числі транзитних). Швидко  зростає  роль  трубопроводів.

Про характерні риси промисловості Великобританії розповість нам 2-й економіст.

 

Повідомлення 2-го економіста: Природно-ресурсний потенціал і вдале географічне положення країни впливають на галузеву структуру господарства. (табл.1) З таблиці ми бачимо широкий спектр галузей обробної промисловості. Промислові центри майже рівномірно розміщені по території країни. Слайд 16

Провідною галуззю промисловості країни вважається машинобудування, зокрема електротехнічне й радіоелектронне. Близько 1/3 капіталу, що витрачається на виробництво засобів транспорту, належить американським компаніям, які закріпилися на Британських островах після другої світової війни. Підприємства цієї галузі є практично у всіх районах і в більшості міст Великобританії. Велике значення має автомобілебудування. 

Професійно-спрямоване запитання для професії «Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів, електрогазозварник»: Які марки автомобілів випускають у Великобританії?

- Автомобільна промисловість у Сполученому Королівстві в даний час найбільш відома завдяки маркам автомобілів преміум-класу і спорткарам, включаючи AstonMartin, Bentley, CaterhamCars, Daimler, Jaguar, Lagonda, LandRover, Lotus, McLaren, MG,

Mini, Morgan та Rolls-Royce.

 

Àвіакосмічна промисловість належить до найбільш розвинених у світі. Британські підприємства працюють здебільшого на основі міжнародної виробничої кооперації. Так, британська філія Ейрбас розробляє та виготовляє крила цивільних літаків А-380 та А-350; у Великій Британії створюють близько чверті кінцевої вартості Боїнгу-787. Британські підприємства виконували значну частину робіт зі створення системи супутникової навігації Galileo – головного конкурента американської GPS. 

               Слайд 17

Хімічна промисловість орієнтується на власну і привізну сировину (вуглехімія, нафтохімія, основна хімія), зростає значення пластмас, синтетичних смол і волокон. 

Розвиток нафтопереробної промисловості сприяв швидкому становленню синтетичної хімії. Завдяки цьому галузь займає провідні позиції у світі. Так, за виробництвом синтетичного каучуку Велика Британія займає сьоме місце у світі, за виробництвом автопокришок – десяте. 

Важливе місце в економіці країни займає харчова промисловість. Країна виділяється виробництвом шотландського віскі, джину і молока. Особливе значення мають фармацевтичне такосметичне виробництва. GlaxoSmithKline (Глаксо Сміт Клайн) і AstraZeneca (АстраЗенека)

               Слайд 18

У цілому галузь чорної металургії є найбільш монополізованою. Адже 90% сталі і 75% стального прокату виробляється компанією «Брітіш стіл», яка займає провідне місце у світі за виробництвом сталі. Кольорова металургія Великобританії переважно орієнтується на переробку привозних неочищених металів і брухту.

Легка промисловість - ця галузь упродовж століть була провідною. Британські фірми належать до провідних виробників тканин, килимів.Основним районом бавовняної промисловості є Ланкашир, вовняної - Йоркшир, лляної - Північна Ірландія, трикотажної -

Східний Мідленд.

 

Викладач. Дякую нашому експерту з економіки, який нам розповів про вторинний сектор економіки Великої Британії. Сподіваюся, що ви встигли записати до таблиці всі перелічені галузі.

 

Прийом «Робота в групах» Викладач.

А тепер переходимо до вивчення первинного сектору і зупинимося на сільському господарстві країни. Ваше завдання, користуючись текстом підручника Г.Д.Довгань, О.Г.Стадник «Географія (рівень стандарту)» підручник для 10 класу закладів загальної середньої освіти, §12 с.70 доповнити схему «Сільське господарство», записавши назви галузей. Одна група записує галузі тваринництва, друга – рослинництва, а потім обміняємося інформацією.

Слайд 19

 

СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО

                       image                                                                          image

 

Тваринництво                                                                                                    Рослинництво

          image                                                                                                                                                               image

 

Викладач. Сільське господарство Великобританії належить до найбільш механізованих у світі і має надзвичайно високу продуктивність при мінімумі залучених трудових ресурсів (1,4%). Країна має розвинену систему фермерських господарств (біля 250 тис) та потужних тваринницьких комплексів.

Основою сільського господарства є тваринництво (молочне та м'ясо-молочне скотарство, свинарство, вівчарство, птахівництво)

Найголовніші сільськогосподарські культури  - зернові: пшениця, ячмінь, овес, а також цукрові буряки, ріпак, овочі, ягоди, фрукти.

 

6. Міжнародні зв’язки

Прийом «Творча лабораторія»

Викладач. Виконайте завдання у ваших опорних конспектах, працюючи в парах. Заповніть схему, вписавши основні товари експорту та імпорту Великої Британії, користуючись текстом підручника §12.

Слайд 20

 

image

 

Слайд 21

Викладач. А зараз перевіримо правильність виконаного завдання.

- Експорт: Нафта і нафтопродукти, телекомунікаційне обладнання, станки, автомобілі, авіадвигуни, медикаменти.

Імпорту: Мінеральна сировина, метали, машини та обладнання, каучук, харчові продукти  

 

Викладач. А тепер давайте з’ясуємо, які ж міжнародні зв’язки України з Великою Британією? 

Слайд 22

Україна підтримує активні економічні, політичні та культурні відносин з Великою Британією. Сполучене Королівство експортує в Україну енергетичні генератори, виробниче обладнання, електронні пристрої, косметику, хімічні матеріали, харчові продукти. В експорті з України переважають метали, текстиль, олійні культури, телекомунікаційне обладнання, цукор, кондитерські вироби. Зміцнюються політичні контакти та організована співпраця у військовому, військово-технічному напрямах.

 

VI. Узагальнення і закріплення матеріалу

Прийом «Робота з контурними картами» Слайд 23

Викладач За географічними координатами  вам потрібно знайти та позначити на контурній карті основні міста  Великої Британії.

1) Широта: 51°30′30″ пн .ш. 

  Довгота: 0°07′32″ зх.д.         (Лондон) 2) Широта: 52°12′00″ пн. ш. 

    Довгота: 0°07′00″ сх. д.     (Кембрідж) 3) Широта: 55°57′07″ пн. ш. 

    Довгота: 3°11′47″ зх. д.    (Едінгбург) 4) Широта: 52°28′53″ пн. ш. 

    Довгота: 1°53′59″ зх.д… (Бірмінген) 5) Широта: 55°51′54″ пн. ш.     Довгота: 4°15′27″ зх.д…  (Глазго) 6) Широта: 51°45′07″ пн.ш. 

    Довгота: 1°15′21″ зх.д… (Оксфорд) 7) Широта: 53°24′38″ пн.ш. 

    Довгота: 2°58′40″ зх.д…(Ліверпуль)

 

Прийом «Так-  ні»

Викладач.      Виконайте      наступне         завдання,        пройшовши    за         посиланням https://learningapps.org/display?v=pdjd3tjb322

 

Слайд 24

Якщо в когось з учнів немає можливості виконати завдання онлайн, вони його виконують у зошиті, заповнивши таблицю, а потім всі разом перевіряють результати. 

Твердження

Так

Ні

Великобританія – конституційна монархія.

 

 

Офіційна назва — Об'єднане королівство Велика Британія і Північна Ірландія.

 

 

Глава держави — президент.

 

 

Найбільші річки  країни Дунай, Сена

 

 

Омивається Атлантичним океаном і Північним морем.

 

 

Великобританія є членом «Великої Сімки».

 

 

Великобританія є членом Європейського союзу.

 

 

Прем’єр міністром Великобританії є Ангела Меркель.

 

 

Великобританія має сухопутні кордони з Данією, Німеччиною, Францією.

 

 

Країна має значні запаси нафти та газу

 

 

Провідною галуззю промисловості є хімічна

 

 

Головна галузь сільського господарства - тваринництво

 

 

 

VІІ. Підсумок уроку. Рефлексія

Викладач підводить підсумки та виставляє, аргументуючи, оцінки учням.

Викладач. Я попрошу кожного з вас продовжити речення:

-                     Сьогодні на уроці мені вдалося…

-                     Я зрозумів, що…

 

VІІI. Домашнє завдання 

Слайд 25

1.        Опрацювати § 12 підручника.

2.        Пройти тестування за посиланням https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=9883104

3.        Виконати дослідження: «Лондон, Берлін, Париж, Київ: схожість і відмінність сучасного розвитку міст».

 

Список використаних джерел:

1.                  Атлас «Географія: регіони та країни» 10 клас, - Київ: Вид-во «Картографія», 2019

2.                  Булгакова Т.Є. Практичні завдання на контурних картах. 5-10 класи / Булгакова Т.Є., Байназарова  А.М. // Бібліотека журналу «Географія». – Х.:Видавнича група «Основа», Випуск 1 -2005. -112с.

3.                  Васильчук В.Г. Кожний урок – надзвичайний; Посібник для вчителя. / Васильчук В.Г.// К.-П.:Вид-во Абетка-НОВА, 2003.

4.                  Географія (рівень стандарту): підручник для 10 класу закл. загал. серед. освіти /

Г.Д.Довгань, О.Г.Стадник. – Харків: Вид-во «Ранок» , 2018. – 240 с., іл.

5.                  https://online.seterra.com/ru/vgp/3286

6.                  https://drive.google.com/file/d/1Eur1m66jJvZlgI-ml4fOqe9Ifexdm2XC/view?usp=sharing

7.                  https://learn-english.net.ua/gramatika/anglijski-avtomobili-top-7-populyarnix-mashin  

8.                  http://www.geograf.com.ua

9.                  http://countrymeters.info/en/Unsted

10.              https://naurok.com.ua/test

11.              https://learningapps.org/

pdf
Додав(-ла)
Острівна Ольга
Додано
4 січня 2023
Переглядів
1550
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку