Конспект уроку ОХЕ в 9 класі "Авторитет і повага".

Про матеріал

Конспект уроку ОХЕ в 9 класі "Авторитет і повага". Мета уроку: ознайомити дітей із значенням слів «авторитет» і «повага», допомогти зрозуміти, що Бог – найвищий авторитет; заохочувати до збереження своєї доброї слави та доброго імені ближнього; виховувати почуття любові до Бога і ближнього.

Перегляд файлу

КОНСПЕКТ

уроку християнської етики в 9 класі

вчителя Підгорняк І.А.

 

Тема уроку: Авторитет і повага.

Мета уроку: ознайомити дітей із значенням слів «авторитет» і «повага»,  допомогти зрозуміти, що Бог – найвищий авторитет; заохочувати до збереження своєї доброї слави та доброго імені ближнього; виховувати почуття любові до Бога і ближнього.

Обладнання: Святе Письмо, свічка, роздатковий матеріал, книга «Історії та притчі»

Ключовий вірш із Біблії: «Так само Син Чоловічий прийшов не для того, щоб Йому служили, але послужити й дати життя Своє на викуп за багатьох»(Т.20,28)

 

Хід уроку

І. Привітання. Вступ.

ІІ. Молитва «Отче наш…»

ІІІ. Пояснення нового матеріалу:

- Кожна людина має природне прагнення до чогось вищого, прекрасного, досконалого, ідеального. Багато людей шукає ідеали в матеріальному світі. Вони захоплюються відомими співаками, спортсменами, артистами чи якимись іншими видатними особистостями. Дуже часто людина в них розчаровується, бо бачить недосконалості свого ідеалу. Отже, те, що минає не може бути справжнім ідеалом або, як часто ми кажемо, авторитетом. Завжди людина шукає чогось, що є більшим, що є абсолютне, незмінне.

- Для віруючої людини найвищим авторитетом є, звичайно, Бог. І вага цього авторитету є не в тому, що Бог є всесильний, а в тому, що Він готовий завжди служити людям так, немовби він був слабший за людину. Серед людей виробилося викривлене розуміння авторитету як такого, що має необмежену владу - аж до свавілля, деспотизму, тиранії тощо. Тобто і той, хто має силу, мовляв, може чинити, що йому заманеться.

- Ісус Христос розкриває перед нами правдивий сенс авторитету згідно з Божим задумом: «Як хтось хотів би у вас бути великий, нехай буде вам слуга» (Мт. 20, 26). Відповідно до християнської моралі служіння своїм ближнім не є чимось принизливим для людини, а власне найбільшою піль­гою, через яку людина стає подібною до Бога.

- Щоб діяльність якогось загальновизнаного авторитету була виправ­даною, вона мусить мати на меті загальне добро суспільства і провадити до добра. Наприклад, Бог вимагає дотримання заповідей не тому, що Йому так «хочеться», а тому, що це для добра всіх людей: вони оберігають життя і здоров'я людини, шанують сім'ю і власність, ведуть до миру і спокою між людьми. Самому Богові ніякої користі з тих 10 Заповідей немає, але Він дбає про людей, як про своїх улюблених дітей.

- Для того, щоб мати добрий авторитет серед людей потрібно, найперше, дбати про свою добру славу і добре ім’я. Добра слава — це похвальний суд інших про спосіб думання і поведінки. Він є похвалою, коли інші вислов­люють цей суд про нас, а коли заявляють це супроти нас ділом, він називається почестю»

- Нашим обов'язком є змагати до доброї слави у чесних людей, бо добра наша слава є спонукою до витривання в доброму і вона є також конечною умовою нашої успішної діяльності в суспільстві. «Дбайте про чесне перед усіма людьми» (Рим 13, 17). Спонукою старання про добру славу має бути слава Божа, по словах Господа: «Так нехай світить Ваше світло перед людьми, щоб бачили ваші добрі діла та прославляли вашого Отця, що на небесах» (Мат 5, 16).

- Набувати добру славу можна тільки чесними засобами: «Накінець, брати, що тільки правдиве, що тільки чесне, що тільки справедливе, що тільки святе, що тільки любе, що тільки доброславне, чи яка чеснота, чи яка похвала, це розважайте» (Филип 4, 8).

- Одначе, св.ап. Павло остерігає нас, щоб ми прихиль­ний суд людей не вважали за наше найвище добро. Тим самим треба нам більше відкидати закиди проти нас, як домагатися визнання. Він каже: «Чи я стараюся тепер шукати людей, чи Бога? Чи шукаю подобатися людям? Коли б я ще людям хотів подобатися, не був би слугою Христовим» (Галат 1,10).

- Якою заповіддю Господь вказує дбати про добре ім’я ближнього? (8 Заповідь «Не свідчи неправдиво на ближнього твого»)

- У Святому Письмі сказано: «Добре ім‘я краще, ніж великі багатства». Якщо матеріальну власність можна купити, подарувати, отримати у спадок, то добре ім‘я і честь не купимо навіть за великі скарби. Вони здобуваються тільки чесним життям. Всі і всюди хочуть мати справу тільки з чесними людьми. Добре ім‘я і слава – це наче квиток для  вступу до сердець людей, до доброго товариства.

Маємо дбати про своє ім‘я добрими справами, праведним життям, мирним співжиттям з нашими ближніми.

Сам Господь вклав у людське серце почуття честі і гідності. З тим почуттям ми народжуємося, зустрічаємо його у всіх людей, незалежно від стану і віку. Кожна людина прагне мати незаплямовану репутацію та чесне ім‘я.

Добре ім‘я, честь і славу нелегко набути, бо це справа не кількох днів чи тижнів, але багатьох довгих літ і, навіть, цілого життя, але дуже легко можна їх назавжди утратити. (Притча про Воду, Вітер і Добре ім‘я)

Але потрібно дбати не тільки про свою честь і славу, але і про добру славу наших ближніх, тому мусимо бути обережними, щоб нікому ніколи не зашкодити.

Праця із Святим Письмом

- А тепер знайдіть в Святому Письмі за даними координатами поради для себе щодо доброго імені людини:

Матей 7,3-5                    Приповідки 21,21                    Сирах 5,14

       Матей 7,1-2                    Приповідки 26,28                     Сирах 7,13

 

- Щоб авторитет призводив до позитивних наслідків, йому треба у цьому допомагати. Навіть сам Бог без співпраці з людиною не може зробити її щасливою. Якби наставники чи вчителі намагалися чогось навчити дитину, то їм би це не вдалося,  якби дитина сама не докладала зусиль до цього. Якщо батьки для дітей не є авторитетом, то найбільш ймовірно, що життя у дітей складеться нещас­ливо.(Притча «Поганий приклад», Історії та притчі, ст.39) Коли людина нехтує досвідом, наукою, порадою, то вона наражає себе на багато помилок, які могла б оминути.

Пошана авторитету Божого починається з пошани батька і матері, учителів, старших, друзів. Людина, котра не навчиться шанувати закони Божі, ніколи не буде шанувати людські закони (Конституцію). Для такої людини найвищим авторитетом буде її власне «я», і для неї всі закони будуть «неписані». Щоб у нашій державі жилося людям щасливо і за­можно, слід вчитися шанувати Божий авторитет і співпрацювати з Ним, докладаючи власних зусиль.

 

IV. Праця в групах.

Завдання для 1-ї групи: Складіть проект: «Як я можу досягти авторитету»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Завдання для 3-ї групи: На зразок дорожніх знаків придумати свої дорожні знаки, які вказували б людям як зберегти добре і’мя. Наприклад:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Завдання для 4-ї групи: Скласти рецепт страви, яка допомагає людині зберегти добре ім’я. Наприклад:

  1.      Накопай коренів послуху.
  2.      Збери коріння душевної чистоти.
  3.      Нарви листя терпіння.
  4.      Збери квіти справедливості.
  5.      Все це висуши постом стримання.
  6.      Вклади в каструлю добрих справ.
  7.      Додай води сліз покаяння.
  8.      Посоли сіллю братолюбства.
  9.      Додай щедрої милостині.
  10. В усе це поклади порошок покірливості...
  11. ...і колінопреклоніння.
  12. Приймай по три ложки страху Божого.
  13. Вдягайся в одежу справедливості.
  14. і не входь у гріх, а то втратиш авторитет і добре і’мя.

(Захист учнівських робіт, оцінювання)

V Домашнє завдання.

VІ. Підсумок.

-Тож нехай наші уста, наш язик завжди прославляє Бога, який є для нас Дорогою, Правдою і Життям. Нехай через наші уста і вчинки проростають чудові квіти правди, любові, поваги до нашого ближнього. Робімо так, щоб наші справи були служінням ближньому, виявом любові до нього. Почнімо з тієї маленької квіточки, на якій написано слова любові.

(Всі співають пісню «О Ісус, о Ісус…», під час якої «зривають» квіти з дошки).

VІІ. Молитва «Богородице Діво…».

VІІІ. Прощання. На цьому урок закінчено. Дякую. Слава Ісусу Христу.

 

 

doc
Пов’язані теми
Етика, 9 клас, Розробки уроків
Додано
30 грудня 2018
Переглядів
6072
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку