Конспект уроку. ТЕМА: Вічний тип шукача правди. Протест Остапа і Соломії проти кріпосницької наруги – протест проти будь-якого насильства над людиною. Проблема волі людини та спосо

Про матеріал
Конспект уроку - телевізійного шоу.ТЕМА: Вічний тип шукача правди. Протест Остапа і Соломії проти кріпосницької наруги – протест проти будь-якого насильства над людиною. Проблема волі людини та способи її здобуття
Перегляд файлу

Конспект уроку

Ток-шоу «Говорить Україна»

ТЕМА: Вічний тип шукача правди. Протест Остапа і Соломії проти кріпосницької наруги – протест проти будь-якого насильства над людиною. Проблема волі людини та способи її здобуття.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Чи актуальним до сьогодні є питання, яке більш ніж 200 років тому поставив собі і нам мандрівний філософ Григорій Сковорода? То яке добро у свободі, у волі? Що у ній такого цінного, що золото поруч з нею блідне, а люди готові платити за неї життям? Саме на ці питання ми з вами маємо дати сьогодні відповідь.  СЛАЙД 2

   Що таке воля? Яке її значення у житті людини? Який він – вічний шукач правди? Чи варто за волю платити життям? Отож розпочнемо.

Нещодавно нас усіх вразила розповідь про трагічну загибель молодої дівчини  Соломії.  Ми зібралися тут щоб з’ясувати,  що стало причиною її смерті?

СЛАЙД 3

Сьогодні з нами людина, яка зробила все можливе для того, щоб світ дізнався про  обставини, які призвели до такого сумного фіналу. Вітаємо нашого шановного автора Михайла Михайловича Коцюбинського.

  • Добрий день, Михайле Михайловичу. То чим вас так вразила історія Остапа та Соломії, що ви вирішили розповісти її всьому світові?

 

  • Ангеліно, ти як історик можеш нам розповісти, чи кріпацтво справді було таким  страшним явищем?

 

  • А таких утікачів як Остап і Соломія було багато, чи це поодинокі випадки?

 

  • Остапе, ти  безпосередній учасник усіх цих подій поділися з нами своїми спогадами про той період свого життя, коли ти був кріпаком.

 

  • Чи робив ти якісь спроби щось змінити?

 

  • Ти ж розумний чоловік і прекрасно розумів, що тебе можуть зловити і повернути до пана. Про подальшу твою долю в такому випадку ми можемо лише здогадуватися. Тобі не було страшно? СЛАЙД 4

 

  • Запитаємо в пана, який теж сьогодні з нами. Ви справді вважаєте,  що одна людина має право розпоряджатися життям іншої? Карати жорстоко нагаями, видавати заміж молодих кріпачок за старих фурманів  СЛАЙД 5

 

  • Повернемось до Остапа. Кріпаків було насправді дуже багато. І всі вони перебували у схожих життєвих умовах. Але на втечу зважувались одиниці. То що штовхало Остапа на втечу? Що у ньому було таке, що бути покірним кріпаком він просто не міг?

 

  • Запитаймо в Остапового дідуся.  Ми раді, що ви сьогодні з нами. Як ви себе почуваєте, як ваше здоров’я?

 

  • Остап виростав у вас на очах. Нам дуже цікаво дізнатися, яким він був у дитинстві? Остапову бунтарську вдачу було відчутно ще тоді?

 

  • Що кажуть психологи? Чи могли оті дідусеві розповіді вплинути на маленького Остапа і на те, яким він став, коли виріс?

 

Шлях Остапа та Соломії до свободи був довгим і небезпечним. На них влаштовували справжнє полювання, щоб повернути до пана. Зустріч втікача з дозорцем могла закінчитися загибеллю або арештом кріпака-втікача. Ми доклали великих зусиль, довго вели перемовини і нам все ж вдалося запросити на розмову дозорця, того самого, який поранив Остапа.

  • Скажіть нам, у чому полягає ваша робота, чим саме ви заробляєте на життя?
  •   І вам ніколи не було шкода тих бідолах, яких ви повертали панові, ви хоч уявляєте , яке покарання чекає на втікача?

Проте їм вдалося знайти і справжніх друзів та однодумців, таких самих відчайдухів, як вони самі. Нам вдалося відшукати і запросити на розмову Івана Котигорошка. Хто він такий і що його пов’язує з нашими героями. Зараз дізнаємось

  • Іване, як ви познайомились з Остапом?
  • А що можете сказати про Соломію?
  • Як поводилась Соломія, коли Остапа заарештували?

Коли жандарми заарештували Остапа, Соломія була у відчаї.  Ця відважна і сильна жінка доклала неймовірних зусиль, щоб звільнити коханого. Очевидцем і безпосереднім учасником усіх цих подій був перекладач, який допомагав Соломії порозумітися з турецькими правоохоронцями.

  • Якою вам запам’яталася Соломія?

Скільки перешкод подолали герої на шляху до волі. Соломія ж заплатила найвищу ціну за бажання бути вільною і право бути з коханою людиною. Вона віддала своє життя. Чи не занадто висока ціна?

ЛІНІЯ ЦІННОСТЕЙ (слайд 6)

 

Слайд «Пташка» . Проаналізуйте символіку цих слів та зображення

З цієї сумної розповіді ми можемо зробити висновок, що людина, яка прагне волі, для якої людська гідність – не просто пафосні слова, не зупиняється ні перед чим, щоб здобути таку солодку свободу. Що їх штовхає  іноді навіть на відчайдушні вчинки? Може з цими питаннями допоможуть розібратися психологи?

  • Чи може людина повноцінно розвиватися, якщо вона не має волі, а на її власні бажання і мрії ніхто не зважає?

Слайд 8 ДЕРЕВО Як з темою нашої зустрічі пов’язане це зображення?

З нами сьогодні правозахисниця Ольга.

  • Скажіть нам, будь ласка, чи таке ганебне явище як кріпацтво чи якісь інші види поневолення людини існують досі, чи вже повністю викорінені?
  • Чи може сучасна людина за якихось обставин бути позбавленою волі?

СЛАЙД 9 ДЕКЛАРАЦІЯ

Історія втечі Остапа і Соломії вкотре підтверджує думку, що для українця слово воля є не простим словом. Та й не тільки для українця, а й для будь-якої людини.  Увага на екран.

(РОБОТА З ЦИТАТАМИ) СЛАЙД 10,11,12

 

Пропоную вам трохи перепочити, заплющити очі і уявити собі людину, яку можна назвати шукачем правди, борцем за волю і справедливість. Уявіть собі, як ця людина могла б виглядати, що вона тримає у руках, який у неї погляд? Уявили? Запам’ятайте цей образ. Я спробувала передбачити те, що ви собі уявили. Може це?

 Або це?

 Чи, може, так?

 

А чи можна уявити шукача правди і борця за волю з таким обличчям? СЛАЙД16 (фото учнів класу)

Подумайте, чи можемо ми бути борцями за волю і правду тут і зараз? Увага на екран  СЛАЙД 17

 

То ми можемо стверджувати, що з часів Остапового кріпацтва багато змінилося? А  в нашому сьогоденні існують люди, яких ми можемо назвати шукачами правди, шукачами справедливості? Чи є серед нас ті, хто протестує проти будь-якого виду насильства над людиною? Робить це різними способами, але все ж не мовчить? Сучасний світ теж не ідеальний. Ми, на жаль, досі потребуємо героїв, таких як Остап, таких, як Соломія, таких, що не миряться з неправдою і прагнуть волі для людини, для держави.

  • То ви знаєте таких героїв?

На завершення нашої розмови пропоную повернутися до тих слів, з яких ми розпочинали і таки відповісти на питання:

  • У чому полягає цінність свободи?

Дякую вам за увагу за співпрацю. До зустрічі за тиждень.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лук'яненко Оксана
    Дякую!Сучасно! Можна додати вислів Долорес Ібаррурі :"Краще померти навстоячки,ніж жити навколішки".
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додав(-ла)
Uzych Anna
Додано
6 березня 2020
Переглядів
2859
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку