Конспект уроку "ВСТВ" за темою «Нормальні та граничні калібри»

Про матеріал
Калібр — безшкальний засіб вимірювальної техніки, призначений для контролю, який відтворює геометричні параметри елементів виробу, що визначаються заданими граничними лінійними чи кутовими розмірами, і який контактує з елементом виробу поверхнями, лініями чи точками.
Перегляд файлу

Нормальні та граничні калібри.

Калібр — безшкальний засіб вимірювальної техніки, призначений для контролю, який відтворює геометричні параметри елементів виробу, що визначаються заданими граничними лінійними чи кутовими розмірами, і який контактує з елементом виробу поверхнями, лініями чи точками.

За областю використання калібри поділяють на:

  • робочі, які застосовують для контролю виробів під час їх виготовлення на робочому місці;
  • приймальні, з якими працюють працівники ВТК (відділ технічного контролю) при прийомі виробів;
  • контрольні, які використовуються для контролю робочих калібрів і регульованих капібрів-скоб;
  • установчі, які використовують для установки на заданий розмір регульованих калібрів і вимірювальних засобів.

За видами контролюючих поверхонь розрізняють:

  • калібри-пробки;
  • капібри-скоби;
  • калібри-кільця;
  • калібри-втулки.

За видом контрольованого розміру калібри бувають нормальні й граничні.

Нормальними називають калібри, розміри яких відповідають номінальним розмірам контрольованих деталей. Нормальний калібр-шаблон застосовується для перевірки складних профілів.

Граничними калібрами називаються калібри, розміри яких відповідають граничним розмірам контрольованих об'єктів.

Принцип використання граничних калібрів полягає в тому, що їхні розміри відповідають найбільшому чи найменшому допустимому розміру деталі. Оскільки розміри деталі мають два граничних нормованих значення (найбільший і найменший), то граничні калібри використовуються звичайно в парі. Один з цих калібрів називається прохідним, а інший — непрохідним.

Прохідним калібром (ПР) називається калібр, що контролює граничний розмір, котрий відповідає максимуму матеріалу об'єкта, що перевіряється. Це значить, що прохідний калібр при контролі вала повинен контролювати найбільший (граничний) розмір, що допускається, (у цьому випадку на придатній деталі буде максимальна кількість матеріалу). При контролі отворів прохідний калібр контролює найменший (граничний) розмір, що допускається, (у цьому випадку на придатній деталі буде також максимальна кількість матеріалу). При контролі цей калібр повинен «проходити» через контрольований елемент деталі.

Непрохідним калібром (НЕ) називається калібр, що контролює граничний розмір, котрий відповідає мінімуму матеріалу. Непрохідний калібр перевіряє найменший розмір вала і найбільший розмір отвору, тобто непрохідний калібр обмежує межі непоправного браку. При контролі він не повинен «проходити».

Схеми контролю наведені на рис. 1.

image5

Рисунок 1- Схеми контролю отвору й вала за допомогою граничних калібрів

Придатність деталей з допуском від ІТ6 до ІТ17, особливо при масовому й багатосерійному виробництвах, найчастіше перевіряють граничними калібрами. Цими калібрами перевіряють розміри гладеньких циліндричних, гладеньких конічних, різьбових і шліцьових деталей, глибин і висот виступів, а також розташування поверхонь і інші параметри.

За допомогою граничних калібрів визначають не числове значення контрольованих параметрів, а придатність деталі, тобто з'ясовують, чи виходить контрольований параметр за нижню або верхню межу, чи знаходиться між двома допустимими межами. Деталь вважають придатною, якщо прохідний калібр (прохідна сторона калібру) під дією власної ваш чи зусилля, приблизно рівного йому, проходить, а непрохідний калібр (непрохідна сторона) не проходить по контрольованій поверхні деталі. У цьому випадку дійсний розмір деталі знаходиться між заданими граничними розмірами. Якщо прохідний калібр не проходить, деталь є поправним браком; якщо непрохідний калібр проходить, деталь е непоправним браком, тому що розмір такого вала менше найменшого граничного розміру деталі, а розмір такого отвору — більше найбільшого граничного розміру.

Граничні калібри дають можливість контролювати одночасно всі зв'язані розміри й відхилення форми деталі і перевіряти, чи знаходяться відхилення розмірів і форми поверхонь деталей у полі допуску. Таким чином, виріб вважають придатним, коли похибки розміру, форми й розташування поверхонь знаходяться в полі допуску.

Гладенькі калібри для контролю отворів виконують у формі циліндрів (прототип контрольованого отвору), тому їх називають пробками. Калібр-пробка ПР відрізняється від калібру-пробки НЕ значно більшою висотою циліндра.

Гладенькі калібри для контролю валів виконують за формою кільця з внутрішньою циліндричною вимірювальною поверхнею й у вигляді скоби. Переважне поширення одержали не калібри-кільця, а калібри-скоби, що дозволяють контролювати розміри валів без зняття їх з верстата. До того ж калібри-скоби є більш продуктивними засобами контролю, ніж калібри-кільця.

 

 

docx
Додано
21 квітня 2020
Переглядів
1379
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку