Конспект уроку з основ здоров'я для 7 класу на тему "Косметичні проблеми підлітків"

Про матеріал

Ознайомлення учнів з косметичними проблемами підлітків та хворобами шкіри; з'ясування особливостей функціонування шкіри в підлітковому віці; виховування гігієнічних навичок та потреба дотримання правил особистої гігієни.

Перегляд файлу

Косметичні проблеми підлітків.

Особливості функціонування шкіри в підлітковому віці.

 

Мета. Ознайомити з косметичними проблемами підлітків та  хворобами шкіри; з’ясувати особливості функціонування шкіри в підлітковому віці; виховувати гігієнічні навички  та потребу дотримуватись  правил особистої гігієни.

 

Обладнання: інтерактивна дошка; папір А4, дошка, крейда

 

Тип уроку:  комбінований

 

Хід уроку

 

І. Організаційний етап.

Вчитель. Доброго дня!

Є такий вислів: «Якщо хочеш, щоб життя тобі усміхалося, спочатку сам усміхнись життю». Тож давайте для початку посміхнемося своїм однокласникам, візьмемося за руки, побажаємо один одному здоров’я.

А от тепер з гарним настроєм ми можемо починати наш урок.

На минулому уроці ми з вами познайомилися з особливостями стану шкіри у підлітковому віці, розглянули типи та функції шкіри. І зараз ми перевіримо як ви засвоїли цей матеріал. На вас чекає самостійна робота.

 

ІІ. Перевірка домашнього завдання.

На партах знаходяться аркуші паперу із завданням. Запишіть прізвище і розпочинайте роботу, у вас 5 хвилин.

 

Самостійна робота

1.Доповни речення та встав пропущені слова. (4б.)

- Зовнішній покрив тіла -  (складається з трьох шарів).

-  Епідерміс – це ( верхній захисний, зовнішній шар шкіри ) шар.

-  Під епідермісом розміщена (дерма).

-  Найглибший шар - це (підшкірна жирова клітковина).

- За станом (шкіри) можна судити про (вік, здоров’я, соціальний статус людини)

- Шкіра (дзеркало) людини.

  • Шкіра захищає (організм) людини від (несприятливих зовнішніх впливів-пилу, вітру, вологості).
  • (Чистота)  – запорука здоровя. 

Функції шкіри: (2б.)

1. (захисна)

2. (рецепторна)

3. (видільна)

4. (депо крові)

5. (обмінна)

2. Встанови відповідність (2б.)

 

1. суха

А. практично завжди чиста, свіжа, еластична, гладка і пружна на дотик, не лущиться, має рожевий відтінок (це показник рівномірного кровопостачання). Вона містить достатню кількість вологи й жирової змазки, на ній практично не видно чорних крапок.

2. змішана

Б. має підвищену сальність, тому має надмірний блиск і закупорені пори; кровопостачання недостатнє; шкіра схильна до появи вугрів і прищів. Шкіра виглядає забрудненою, на ній видні розширені пори й чорні крапки, шкіра груба на дотик.

3. жирна

В. виглядає ніжною, тонкою, має матовий відтінок. Пори непомітні, шкіра схильна до утворення тонких зморщечок навіть у молодому віці. Часто (при недостатньому догляді) спостерігається шелушіння, відчуття стягнутості, подразнення. Така шкіра

може бути ознакою недостатності вітамінів А, С, РР, недоліку жиру в організмі (мало жиру надходить із їжею).

4. нормальна

Г. має нерівномірний розподіл жирової змазки: на носі, підборідді й чолі (у Т-Зоні) шкіра жирного типу, схильна до утворення прищиків, часто блищить; на щоках і навколо очей — шкіра ніжна й суха, схильна до утворення зморшок, часто лущиться. Така шкіра з віком змінюється, стає нормальною.

 

Відповіді: (1 -В, 2-Г, 3-Б, 4-А)

 

Вчитель: Обміняйтеся своїми аркушами і зробимо взаємоперевірку робіт.

Хто виконав всі завдання правильно, на 8 балів …

                                                          на  7 балів….

Молодці, всі учні підготувалися до уроку і тому дали правильно виконали завдання.

 

ІІІ. Вивчення нового матеріалу.

1. Кросворд. Про що ми будемо говорити на сьогоднішньому уроці ви дізнаєтесь розшифрувавши шифрограму.

Розшифрувати шифрограму (додаток 1)

 

 

Шифрограма

 

4             10                8                  1

ле               під            ків               кос

 

5                    3                 6

ми                  тичні           проб

 

2                    7

ме                 літ

Відповідь: Косметичні проблеми підлітків

Отже, ми сьогодні ознайомимося з косметичними проблемами підлітків та  хворобами шкіри; з’ясуємо особливості функціонування шкіри в підлітковому віці.

2.Бесіда вчителя.

Майже всі підлітки незадоволені тим, як вони виглядають. У чому ж полягають косметичні проблеми підлітків?

У цьому віці підлітків найбільше хвилюють надмірна пітливість і поява вугрів.

У підлітковому віці на шкіру впливають гормональні зміни, а також різні інфекції та атмосферні забруднення. У разі закупорювання сальних залоз

Які ж проблеми існують в підлітків

 

 

Для вирішення всих проблем ми з вами відвідаємо косметичний салон. Поспілкуємося із фахівцями, які дадуть відповіді на всі ваші запитання (косметолог, лікар-трихолог (фахівец з лікування волосся)  та консультант із народної медицини). Надаємо їм слово.

 

Косметолог. Кожен мріє бути краси­вим, але іноді здається, що власна зовнішність не досконала. Кожному хочеться зробити щось для її поліпшення. І тут на допомогу приходить косме­тика. Слово «косметика» в перекладі з грецької означає «мистецтво прикрашати». Це наука про способи і методи поліпшення зовнішності люди­ни. А галузь медицини, що вивчає характер та ме­ханізми виникнення косметичних дефектів і роз­робляє способи їх усунення, маскування й профі­лактики, називають косметологією.

Із покоління в покоління передають таку ле­генду: «Один мудрець, помираючи, покликав до себе доньок і сказав: «Я бідний і нічого не можу заповісти вам, окрім доброї поради: будьте розум­ними, якщо зможете; будьте добрими, якщо хоче­те; але красивими будьте завжди!».

Першим косметологом можна вважати імпе­ратрицю Поппею, дружину давньоримського ім­ператора Нерона. Вона була дуже красивою, ре­тельно доглядала за собою. Усі косметичні рецеп­ти і поради, які знала, вона зібрала в збірку для нащадків.

Люди здавна застосовували косметичні засо­би. Прообразом сучасної косметики були крем чи мазь, складені із жиру тварин. Потім до тварин­них жирів почали додавати рослинні олії, духмя­ні речовини, віск і лікарські засоби.

 

Косметолог 2. Косметику умовно можна поділити на гігієнічну, лікарську, декоративну, є також пластична хірургія.

  • Гігієнічна косметика — це засоби, що слугують для захисту від холоду, вітру, сонця, вологос­ті. Це креми, олії, сироватки, пудри, мило.
  • Лікарська косметика лікує косметичні вади об­личчя і тіла, при цьому використовує медичні препарати — вітаміни, гормони.
  • Декоративна косметика — це мистецтво при­крашати обличчя, догляд за нігтями, мисте­цтво зачіски. Її засоби — пудри, губні помади, рум’яна, туш для повік, фарби для волосся.
  •  Пластична хірургія — видалення та виправлен­ня вроджених вад і таких, які не вдалося ви­правити за допомогою лікувальної косметики.

Усі косметичні засоби випускають відповідно до типів шкіри. Вони мають різний склад і при­значення (живильні, пом’якшувальні, очисні, захисні). До складу багатьох кремів і лосьйонів входять біологічно активні речовини (вітаміни, гормони, амінокислоти, екстракти трав), які стимулюють процеси обміну в клітинах шкіри.

Усі косметичні засоби мають термін придат­ності, й на це обов’язково слід зважати. Грамотне використання косметичних засобів дає користь, а безграмотне може зашкодити. Косметику слід підбирати з урахуванням віку й індивідуальних особливостей шкіри.

Догляд за будь-яким типом шкіри, незалежно, хлопчик ви чи дівчинка, складається з декількох етапів.

  •      1 етап очищення: змийте пил, бруд, надли­шок шкірного сала за допомогою косметично­го мила, очищувального крему чи пінки.
  •      2 етап тонізування: за допомогою тоніка завершується етап очищення і поліпшується кровообіг шкіри, звужуються пори.
  •      3 етап зволоження: за допомогою лосьйо­нів, емульсій, кремів утворюється захисний бар’єр, що уповільнює втрату шкірою вологи та забезпечує довготривалий контроль рівня жирності шкіри.

Лікар-трихолог(фахівец з лікування волосся) . Стильна зачіска, здорове й доглянуте волосся додають упевненості і гар­ного настрою. Але іноді волосся тьмяніє, втрачає блиск, січуться його кінчики, а корені швидко стають жирними, з’являється лупа. Лупа — над­мірне відлущення шкіри. Вважають, що лупа має інфекційну природу, тому ніколи не користуйтеся чужим гребінцем, головним убором чи рушником.

Доглядаючи за волоссям, дуже важливо пра­вильно підібрати шампунь. Якісні шампуні ма­ють прозорий колір, ледь відчутний запах. Якщо у вас лупа, придбайте шампунь проти лупи. Кра­ще купити його в аптеці.

Підбираючи шампунь, зверніть увагу, для якого типу волосся він призначений. Волосся, як і шкіра, буває сухим, жирним, нормальним та комбінованим.

Дехто вважає, що волосся слід мити раз на тиждень. Але це не так. Мити волосся слід по ступеню його забруднення: комусь достатньо од­ного разу на тиждень, а хтось миє кожного дня. Якщо миєте голову щодня, користуйтеся шампу­нем для щоденного догляду. Дівчатам, особливо з довгим волоссям, можна скористатися бальзамом-ополіскувачем. Після нього волосся лег­ко розчісувати і краще вкладати в зачіску. Роз­чісувати волосся слід обережно, починаючи від кінчиків.

 

Консультант із народної медицини. До першої половини XIX століття майже всі кос­метичні лікувальні засоби були рослинного похо­дження. Наші предки не тільки використовували лікувальні властивості рослин. До нашого часу зберегли чудові рецепти по догляду за шкірою та волоссям. З давніх-давен використовували такі цілющі рослини як ромашка, алое, кропива, роз­марин, нагідки, мати-й-мачуха, шавлія та інші.

Ромашка — зміцнює корені волосся, надає їм м’якості та блиску.

Розмарин очищує і стимулює оновлення клі­тин шкіри.

Екстракт кропиви зменшує активність саль­них залоз, усуває подразнення.

Для лікування вугрового висипу корисно за­стосовувати трави як зовні, так і у вигляді напоїв. Приміром, 2 столові ложки кропиви залийте 400 мл окропу, дайте настоятися протягом 2 го­дин і процідіть. Приймати по півсклянки 4 рази на день перед їжею.

Для догляду за шкірою можна використову­вати фрукти та овочі. Приміром, огірковий сік — відбілює, зволожує шкіру, звужує пори; грейп­фрут — підсушує шкіру, ста­білізує функцію сальних залоз.

Грамотно підібрані лікувальні косметичні за­соби, використання цілющих трав допоможуть вам позбутися недоліків шкіри.

Учитель. Подякуємо нашим фахівцям-косметологам за цікаві поради. Можливо, у когось виникли запитання?

 

ІV. Закріплення.

Для того, щоб не було у вашому житті проблем зі шкірою потрібно знати та попереджувати їх виникнення. Пропоную об’єднатися в 4 групи за допомогою геометричних фігур (коло, квадрат, овал, прямокутник). Кожна група отримує інформацію про симптоми захворювання, причини, профілактику та обговорює її.

Група 1 – дерматит

Група 2 – алергічні захворювання

Група 3 – грибкові захворювання

Група 4 – короста

 

Група 1 – дерматит

Дерматит - це запалення шкіри, спровоковане впливом тих чи інших факторів (внутрішніх або зовнішніх).

Причини виникнення

  •       Найчастіше дерматити виникають в умовах холодної погоди, і практично завжди ураженню піддаються люди із сухим типом шкіри.
  •       Однією з основних причин розвитку дерматиту визначається порушення функції сальних залоз.
  •       Дерматит викликають: засоби для укладання волосся, фарби для волосся; входить до складу ременів, біжутерії та інших прикрас нікель; барвники, що входять до складу шкіряних виробів; цитрусові (шкірка в особливості); латекс.
  •       Дерматит нерідко викликають лікарські препарати, чиє використання вимагає нанесення їх на шкіру (у цьому випадку захворювання проявляє себе в якості побічного ефекту).
  •   Як і більшість інших захворювань, дерматит нерідко виникає на тлі тривалих переживань, стресових станів.
  • Інтенсивне потовиділення внаслідок різних умов (температура, хвилювання, фізичне навантаження), особливо в комплексі з синтетичної одягом - це також може призвести до розвитку дерматиту.

Симптоми:

  •       запалення (з характерним почервонінням);
  •       свербіж;
  •       набряклість;
  •       відчуття печіння;
  •       підвищена температура в області, що зазнала запалення;
  •       поява відповідних формі дерматиту проявів у вигляді пухирців, пухирів

Профілактика дерматиту полягає в дотриманні норм особистої гігієни.

 

Група 2 – алергічні захворювання

Алергічні захворювання

Якщо постійно хочеться розчісувати шкіру, причинного свербіння може бути алергія. При алергії на шкірі з'являються висипання неінфекційної природи. Це підвищена реакція імунної системи, яка вважає речовина-алерген небезпечним і намагається від нього позбутися. Симптоми проявляються протягом пари доби після впливу.

Причиною алергічних висипань на шкірі є різні речовини:

- продукти харчування: молоко, курячі яйця, шоколад, цитрусові, горіхи, мед;

  •           деякі харчові добавки: барвники, консерванти тощо;
  •           пилок рослин;
  •           шерсть домашніх тварин;
  •           компоненти побутової хімії або парфумерії;
  •           отрута, що виділяється при укусі деякими комахами;
  •           лікарські препарати;
  •           речовини, що входять до складу фарб та лаків;
  •           деякі метали, з яких виготовлені аксесуари одягу, шпильки, заклепки.

Симптомами кропив'янки є біль голови, слабкість, піднімається температура. Якщо набрякає слизова оболонка травної системи, з'являється пронос, нудота, блювання. Сильний свербіж, у ряді випадків важко заснути.

Алергічна реакція легкій формі симптомами нагадує застуду: спостерігається нежить, сльозотеча. У складних випадках потрібно терміново звернутися за медичною допомогою, оскільки паморочиться голова, нудить, з'являються судоми, частішає серцебиття, трапляється анафілактичний шок, кожен десятий випадок якого закінчується летально.

Профілактикою алергії вважається тривале проживання за містом, краще всього – відпочинок біля моря не менше місяця щороку. Дуже корисні морські купання. Чим більше часу ви приділяєте прогулянок та перебуванню на свіжому повітрі, тим краще. Спорт і туризм також допомагають тренувати стійкість організму до зовнішніх впливів.

Для більшості алергій кращою профілактикою є контроль за навколишнім середовищем і суворе дотримання правил гігієни, особливо це, стосується Вашої спальні.

 

Група 3 – грибкові захворювання

Грибкові захворювання (мікози) - ураження шкіри, що супроводжуються інфікуванням як шкірних покривів і слизових оболонок, так нігтів і волосся. Збудники - хвороботворні грибки. Якщо захисна функція організму знижена, то ймовірність захворіти грибковим захворюванням різко збільшується.

     Зовні грибок проявляється зміною забарвлення шкіри, плямами. Крім того, людину турбують постійний свербіж і лущення шкіри. Але головна небезпека захворювання в тому, що продукти життєдіяльності грибків токсично впливають і отруюють організм хворої людини. Це загрожує деформацією шкіри, бактеріальними та вірусними ускладненнями, загостренням хронічних захворювань, непереносимістю лікарських препаратів. Тому лікування грибкових захворювань шкіри необхідно почати якомога раніше.

       Профілактика

Дотримуйтесь правил особистої гігієни, не користуйтеся чужим взуттям, рушниками. Зверніться за допомогою фахівця у зв'язку з пітливістю ніг. Щодня міняйте чисті шкарпетки, після душу ретельно обтирайте ноги.

 

Група 4 – короста

Короста – це інфекційне захворювання шкіри (сверблячий дерматоз), що викликається коростяних зуднем. Схожі кліщі паразитують і у тварин, але розмножуватися в шкірі людини може тільки цей вид.

Симптоми корости у дорослих і дітей Період від зараження до розвитку характерної клінічної картини становить 1-2 тижні, однак його не можна розглядати, як інкубаційний, так як після потрапляння на шкіру, самка кліща відразу починає рити ходи і відкладати яйця. При зараженні людиною вперше, перші симптоми корости можуть з’явитися і через місяць після попадання кліща на шкірі, при вторинному інфікуванні – симптоми проявляються значно раніше.

Профілактика корости - сучасні рекомендації

Всі особи, що знаходилися в осередку зараження разом з хворим на коросту, повинні проходити одночасне лікування, щоб уникнути повторної інвазії. Контактерів рекомендується одноразово обробити шкіру препаратами, які знищують коростяних зудней.

Багатьох цікавить, наскільки необхідно включати в профілактику корости спецобробки речей хворого, предметів побуту, постільної білизни та одягу. Спираючись на відомості про те, як довго виживають коростяні паразити поза шкіри носія, і дані про вкрай рідкісних випадках передачі коростяного кліща опосередкованим шляхом (через предмети та білизна), сучасні керівництва наказують вирішувати питання індивідуально у кожній конкретній ситуації. Не обов'язково обробляти дивани та іншу м'які меблі, спальні матраци; що стосується постільних речей і білизни, його досить прати в «гарячому» режимі - якщо людина, яка проходить курс лікування корости, користувався виробами менше двох діб тому.

 

V. Узагальнення знань учнів.

5.1.   Зараз пропоную вам пограти в гру «Лови помилку». Якщо ви погоджуєтесь з моїм твердженням, то плескаєте в долоні, інакше – вимовляєте «помилка».

  • Запалення шкіри, які спричиняють хвороботворні організми – це дерматит?
  • Сильний свербіж між пальцями рук, животі – це прояви алергічних захворювань?
  • Короста проявляється висипом, набряком, свербежем?
  • Профілактичними заходами грибкових захворювань є  щодня міняти чисті шкарпетки, після душу ретельно обтирайте ноги.
  • Сильний свербіж шкіри голови, запалення шкіри – це ознака педикульозу?
  • Причиною алергічних висипань на шкірі є курячі яйця, шоколад, цитрусові, горіхи, мед?

 

  1. Які хвороби шкіри та косметичні проблеми бувають у підлітків?
  2. Як їх уникати?
  3. Якими повинні бути предмети особистої гігієни?

 

5.2. Вправа «Послання в світ»

Учні на стікерах записують речення «Щоб мати здорову (гарну) шкіру необхідно …» і прикріплюють до голуба.

 

VІ.   Підсумок уроку.

Отже, згадайте

- Над якою темою ми працювали?

- Які проблеми з шкірою існують у дітей підліткового віку?

Як запобігти цим проблемам?

 

VІІ.   Домашнє завдання

Для всього класу прочитати параграф 12  і дати відповіді на запитання

Різнорівневе :

12 балів. Творчий рівень: підготувати рекламу косметичного засобу, яким ви користуєтеся (малюнок, вірш, сценка)

9 балів. Конструктивний рівень:  використовуючи підручник та Інтернет-ресурси написати поради по догляду за обличчям або за волоссям (за вибором)

6 балів. Репродуктивний рівень:  повторити поняття «шкіра», типи шкіри та хвороби шкіри.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1.  Ириша
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Грейцер Ірина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Билень Оксана Іванівна
    Дуже сподобалась розробка. Дякую. Подальших успіхів!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
26 лютого 2018
Переглядів
12469
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку