Конспект уроку з трудового навчання "Короткі відомості про текстильні волокна"

Про матеріал
Конспект уроку з трудового навчання "Короткі відомості про текстильні волокна" розрахован на учнів 5 класів. Вивчення відомостей про текстильні волокна, працюючи в групах.
Перегляд файлу

Дата:                                                                                                      Клас: 5

Тема:       Короткі відомості про текстильні волокна

Мета:       ознайомити учнів з видами текстильних волокон; сформувати уявлення про будову тканини та процес її виготовлення; навчити визначати лицьовий та виворотній бік тканин, що мають різні види обробки; формувати навички колективної роботи; розвивати спостережливість та увагу;

виховувати у учнів стійкий інтерес до праці.

Обладнання: рисунки, фотографії, відео, колекції тканин ( «Бавовна», «Льон»,

«Шерсть», «Шовк»), волокон, пряжі, плакати «Види текстильних волокон», «Процес виробництва тканини», картки, зразки тканин, аркуші паперу, кольорові олівці, фломастери, лінійка

Тип уроку: комбінований

Між предметні зв*язки: біологія

Хід уроку:

  1. Організаційний момент
  2. Актуалізація опорних знань:

Які властивості мають тканини?

Які з указаних властивостей тканини є важливими під час добору для виготовлення виробів різного призначення (наприклад, для пошиття повсякденного або святкового одягу, для виготовлення постільної білизни, для пошиття пальт, для виготовлення аплікації тощо)?

  1. Мотивація навчальної діяльності учнів:

Повідомлення теми й цілей заняття, ознайомлення із планом заняття

  1. Вивчення нового матеріалу:

Сьогодні ви дізнаєтеся про процес виробництва тканини, її структуру, деякі специфічні властивості. Отримані на занятті знання стануть у пригоді не тільки під час виконання лабораторно – практичної роботи у ході уроку, але й під час виготовлення сувенірів або подарунків, пошитті виробів різного призначення, під час догляду за власним одягом.

Сировиною для виробництва тканини є волокна. Волокнами називають витягнуті, гнучкі, тонкі й міцні тіла. Волокна, використовувані для отримання пряжі, з якої можуть бути виготовленні трикотаж, швейні тканини та інші текстильні вироби, називають текстильними волокнами. Текстильні волокна (нитки) різноманітні за своїм походженням, способом виробництва й хімічним складом. За походженням або способом виробництва всі волокна поділяються на натуральні та хімічні. Натуральні волокна бувають рослинного (бавовна, льон) і тваринного ( шерсть, шовк) походження.

 

Види текстильних волокон

     

          Натуральні                                                              Хімічні

 

Рослинного походження                                     Тваринного походження

 

Бавовна              Льон                                         Шерсть                      Шовк

 

  1. Закріплення вивченого матеріалу

Робота в малих групах:

а) учні вивчають вид, властивості, походження натуральних волокон

б) група 1 використовує картки 1-3 і готує повідомлення про бавовну

    група 2 використовує картки 4-7 і готує повідомлення про льон

    група 3 використовує картки 8-9 і готує повідомлення про шерсть

    група 4 використовує картки 10-12 і готує повідомлення про шовк

 

Крім натуральних волокон використовують і волокна хімічного походження. Такі волокна виробляють на хімічних заводах у результаті хімічних реакцій. Сировиною для таких волокон є відходи нафто- й газобудівної промисловості, відходи переробки деревини (ялинова тріска), бавовняний пух. Це такі волокна, як ацетат, капрон, нітрон, лавсан, поліамід, віскоза, мікрофібра, поліестер, органза тощо.

(відео з поясненнями)

Процес виробництва тканини з будь-яких текстильних волокон цілком однаковий і складається з кількох послідовних етапів.

  1. Тканини з натуральних волокон потребують обробки натуральної сировини, що починається із прядіння ниток. Прядіння – це сукупність операцій, під час яких з коротких волокон отримують суцільну нитку – пряжу – шляхом їх витягування й скручування. Підготовлену пряжу змотують у бобіни. У процесі прядіння отримують пряжу – це перший етап у виробництві тканин. Прядіння здійснюють на прядильних машинах.
  2. Після цього підготовлена пряжа проходить ткацький процес. Ткацтво – це процес утворення сирової (необробленної0 тканини на ткацькому верстаті з двох переплетених систем ниток, розташованих перпендикулярно одна до одної
  3. Завершальний етап виробництва тканин називається оброблювальним процесом. Виконуючи цілий ряд операцій обробки (відварювання, фарбування, видалення ворсинок на поверхні тканини, набивання рисунка, вибілювання, декатирування – обробка тканини парою для зменшення усадки), тканинам надають первинних властивостей та зовнішнього вигляду. Після такої обробки тканина набуває нових властивостей і стає придатною для розкроювання та шиття.

         

     6.Підсумок уроку

 

     7. Домашнє завдання:

        Підготувати матеріали, інструменти для роботи (аркуші паперу формату

А-4, олівці, фломастери

 

 

 

 

 

docx
Додано
31 січня 2020
Переглядів
1878
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку