Контрольна робота "Геометрична і хвильова оптика"

Про матеріал
Запропоновані завдання для контрольної роботи в 11 кл. охоплюють всю тему "Геометрична і хвильова оптика" і дають змогу ретельно перевірити знання учнів з цієї теми. Ці задачі стануть в нагоді учням при підготовці до ЗНО.
Перегляд файлу

Контрольна робота

Геометрична та хвильова оптика

Варіант 1

  1. Промінь світла падає  на поверхню поділу двох прозорих середовищ під кутом 35º  і  заломлюється під кутом 25 º. Чому дорівнює кут заломлення, якщо промінь падатиме під кутом 50 º ?
  2. Дифракційна гратка, стала якої 0,004 мм, освітлена світлом з довжиною хвилі 687 нм. Під яким кутом до гратки потрібно  проводити спостереження, щоб бачити зображення спектру другого порядку?

 

  1. Свічка міститься на відстані 12,5 см від збиральної лінзи. Знайти відстань від лінзи до зображення. Яке це зображення (збільшене чи зменшене)? Оптична сила лінзи 10 дптр

 

  1. Пластинка нікелю, для  якого робота виходу електрону 5еВ, освітлена ультрафіолетовим промінням з довжиною хвилі  200 нм. Визначити максимальну швидкість фотоелектронів.

 

  1. Визначити імпульс фотона червоного світла з довжиною хвилі 7·м і рентгенівського випромінювання з довжиною хвилі 2·м.

 

  1. Світло із довжиною хвилі 0,1 мкм падає на поверхню металу, робота виходу якого 4,5 еВ.

Обчислити затримуючу напругу.

 

Варіант 2

  1. 1.    Промінь світла падає  на поверхню рідини під кутом 40º  і  заломлюється під кутом 24 º. При якому куті падіння кут заломлення дорівнюватиме 20 º ?
  2.  
  3. Яке найбільше число k (номер дифракційного максимуму) для жовтого світла із довжиною хвилі 589 нм при нормальному падінні променів (90 º) на щілину шириною 2мкм?

 

  1. Дійсне зображення предмета міститься на відстані 1 м від збиральної лінзи з фокусною відстанню 0,25 м. Знайти відстань від лінзи до предмета.

 

  1. Робота виходу електрону з цезію 1,9 еВ. З якою швидкістю електрони вилітають з поверхні металу, якщо він освітлений світлом з довжиною хвилі  500 нм?

 

  1. Визначити масу фотонів видимого світла з довжиною хвилі 5·м і рентгенівського випромінювання з довжиною хвилі 4,1·м.

 

  1. Обчислити роботу виходу електронів з металу під дією світла  із довжиною хвилі 413·м. Затримуюча напруга при цьому рівна 1В.

.

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бердюгіна Лідія Петрівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
До підручника
Фізика (академічний рівень, профільний рівень) 11 клас (Бар’яхтар В.Г., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О., Кірюхін М.М.)
Додано
27 березня 2020
Переглядів
3559
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку