Контрольна робота "Складнопідрядне речення"

Про матеріал
Складнопідрядне речення, його будова й засоби зв’язку в ньому. Підрядні сполучники й сполучні слова у складнопідрядних реченнях. Основні види складнопідрядних речень: з означальними, з’ясувальними, обставинними підрядними частинами (способу дії й ступеня, порівняння, місця, часу, причини, на¬слідку, мети, умови, допусту). Розділові знаки між частинами складнопідрядного речення. Складнопідрядне речення з кількома підрядними частинами. Розділові знаки у складнопідрядному реченні з кількома підрядними частинами.
Перегляд файлу

Контрольна робота

СКЛАДНОПІДРЯДНЕ РЕЧЕННЯ

► Прочитати текст і виконати завдання 1-6. – 3 б.

(1)Легендарний давньогрецький поет Гомер образно відзначав, що на крилатих словах летять думки з вуст мовця до слухача. (2) Продовжуючи цю думку, можна сказати, що крилаті слова передаються від покоління до покоління, від одного народу до інших. (3) З плином часу вони набувають нового значення, ніби осучаснюються, продовжуючи при цьому виражати багатогранний людський досвід, відкривати розум і душу минулих поколінь. (4) Сьогодні не можна залишитися байдужим до цього неймовірного фразеологічного розмаїття, яке неможливо ні виміряти, ні описати. (5) Опанування фонду крилатих слів і вільне його використання — неодмінна риса культурної людини що, даватиме їй перевагу в дискусіях і публічних виступах, у спілкуванні з іншими. (6) Той, хто вільно послуговується всім багатством фонду крилатих слів, активно їх використовує, завжди справляє враження культурної, освіченої, компетентної людини.

1. Підрядна частина стоїть у середині головної складнопідрядного речення.  2. Засіб зв'язку виконує синтаксичну роль додатка в складнопідрядному

             реченні.

А 1   Б 2  В 4   Г 6        А 2  Б 4  В 5    Г 6

3. До складнопідрядного з підрядним з'ясувальним належить речення.           4. До складнопідрядного з підрядним обставинним порівняльним належить        

             речення.

А 1  Б 4  В 5    Г 6        А 1   Б 2  В 3   Г 4

5. Складнопідрядних речень з підрядними означальними вжито в тексті.       6. Пунктуаційну помилку допущено в складнопідрядному реченні.

А 2   Б 3  В 4   Г 5       А 2  Б 4  В 5    Г 6

7. Установіть відповідність – 1 б.

1 наслідку    А Город до того переповнявся рослинами, що десь серед літа вони вже не вміщалися в ньому.

2 міри й ступеня  Б Коли розгорнути такий листок, усередині в ньому тремтить кришталева росинка.

3 мети    В Ми сиділи у великій світлій кімнаті, у якій я вже був не раз.

4 умови    Г Він стояв під деревом у тіні, так що його ніхто не міг помітити

Д Людство може і має зробити все, щоб зберегти природу.

8. Складіть схеми речень, визначте види підрядних частин (розділові знаки пропущено) – 3 б.

А Твори Лесі Українки що насичені романтичною піднесеністю почуттів що позначені духовною чистотою м'яким ліризмом близькі ментальності українського народу.

Б Був би я щасливим все життя коли б ти в мою голодну душу кинула копійку співчуття.

В Хуртеча за вікном розгулялася така що усе гуло-стугоніло.

9. Складнопідрядним реченням з кількома підрядними з послідовною підрядністю є речення – 1 б.

А Пишіть листи і надсилайте вчасно, коли їх ждуть далекі адресати, коли є час, коли немає часу і коли навіть ні про що писати.

Б Малим я думав, що гарбузи — рослини тільки українські, і лише згодом дізнався, що ростуть вони, дикі, у багатьох країнах.

В Віриться, що невдовзі все створене і зібране художником, мистецтвознавцем, етнографом Іваном Макаровичем Гончаром знайде своє місце в музеї його імені, який відкрито неподалік меморіального будинку майстра.

Г А що робити, коли місце проживання виду різко погіршується і коли це може призвести до його зникнення.

10. Виконайте синтаксичний розбір складнопідрядного речення, доберіть, якщо це можливо, синонімічну конструкцію з відокремленим членом (відокремлений член підкресліть відповідно до синтаксичної ролі) – 4 б.

Отут, серед цвіту, здається, що, якби людина навчилася мудрості дерев, не була б ворогом сама собі й природі.

docx
Додано
16 лютого 2021
Переглядів
3311
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку