Контрольні завдання з теми "Складне речення"

Про матеріал
Тестові завдання призначені для написання контрольної роботи. Місять 2 варіанти. Завдання на визначення видів речень, складання речень за поданими схемами, а також є творче завдання - складання есе.
Перегляд файлу

Варіант 1

1.Укажіть складні речення із сурядним і підрядним зв’язком, визначте види підрядних частин, підкресліть головні члени речення, накресліть схеми. Чи правильним є твердження: речення з різними видами зв’язку дають змогу деталізувати, уточнювати висловлені думки висвітлювати додаткові відомості, виходячи за межі одного речення, а також складатися 1 головної частини та кількох підрядних?

1)Якщо в людини все гаразд вдома і на роботі, то їй подобається, що люди виявляють, наприклад, інтерес до того, як її син закінчив школу, чи влаштувався на роботу, чи склав екзамени у вуз; або ж чи вийшла її дочка заміж; як вона сама збирається святкувати свій п’ятдесятирічний ювілей і т. п. 2) На одній із сторін арсеналу добре збереглася композиція з трьох гербів: державного герба Польщі, біля якого стоять два хлопчики (в центрі), герба короля Яна Собеського (ліворуч) і герба міста Львова (праворуч). 3) Свою особисту кривду кожен має право простити – то його діло; але колективної кривди ніхто не може дарувати, не може давати амністії за мерзоту над іншим – от як рішив собі це питання Шевченко. 4).Забравшись на тин, я трусонув гілляку, і на стежку, в картоплю, бадилля якої вже темніло й жухло, важко, смачно загупали яблука. 5) З-за хмар прозирнуло сонце, і стало видно далекі сірі села, ріднесенькі переліски, припушені інеєм, та чорну смугу дороги попереду, що п’ялася посеред снігів на гору.

2. Поставте розділові знаки в реченні, визначте вид речення, накресліть схему.

Коли задзвонить сон-трава в діброві і обізвуться в небі журавлі земля святкову одягне обнову й веснянки закружляють по воді.

3. Установіть вид звязку в реченнях. Зробіть повний синтаксичний аналіз одного з речень.

Зашепотіли збуджені листочки, оповідаючи сни свої, заметушилась у травиці комашня, розітнулося в гущині голосне щебетання й полинуло високо туди, де небо мінеться, де де небо грає всякими барвами. 2) З цієї хвилини все те, що він бачив навколо себе, чув і відчував, повнилося для нього новим змістом: йому ніби вставили інші очі, і він ними бачив тепер те, чого раніше не помічав, йому ніби підмінили душу, і він відчував те, про що раніше не здогадувався. 3). Недарма деякі люди життя своє присвячують, щоб вибудувати й дослідити своє генеалогічне дерево, бо людина – єдина істота, яка має відчуття історії, і коли це відчуття в ній згасає, вона морально дичавіє.4) Цього літа мандрували в Карпатах, а не сиділи у зручному кріслі й дивилися на ці чудові гори по телевізору. 5). Наснилося: осінні фарби щирі, а я – безлистий клен у синій млі, і птахи, відлітаючи у вирій, заночували у моїм гіллі.

4.Поставте розділові знаки в реченні. Визначте вид речень. Поясніть правила вживання тире у складнопідрядному реченні. Зробіть синтаксичний аналіз останнього речення.

Тимоше каже до мене Андрій як побачиш великого зайця з довгими вусами то не стріляй! А чого питаю. То каже заячий пастух; його гріх бити. Де знаходили вони осідок собі там зявлялися білі хати і зацвітали соняшники та полтавські чорнобривці…. А пішов і заміни немає. Глянь моя мила зорі повисли над Дніпром. Прийде вечір всі вулиці в селі аж гудуть піснями. Тож не дивно що Києво-Могилянська колегія запросила гравера читати один з основних курсів початкової програми - поетику.

5.Запишіть схему речення з прямою мовою, розставте правильно розділові знаки та поясніть їх вживання. Перебудуйте на речення з непрямою мовою. Розкрийте зміст типової помилки змішування прямої і непрямої мови.

«А як там, Володимире?» - Занепокоїлась і відразу втішила себе давньої мудрістю Дитя спить, а доля його росте.»…

6. Складіть і запишіть речення з кількома підрядними. Поясніть, за яких умов не ставимо кому між підрядними однорідними частинами.

7. Схарактеризуйте речення за поданими схемами. Складіть і запишіть (на вибір) речення за схемою.

1. (   ), [   ], і [   ], (  ). 2. [   ], [   ], і [   ], (  ). 3. [  ]: ( хто ), [   ]. 4. [  ], ( як), (як).

8.Визначте складносурядні речення, складнопідрядні означальні та накресліть схеми.

Добре, якщо делікатний чоловік гляне і сам відвернеться. Показати, що майбутнє за нами. А він забув про весло, що лежало під ногами, і боявся поворухнутися. Біля осокорів, де він зустрів свою долю, над ним загримів гарматний грім. Хлопці боялися поворухнутися, щоб не злякати. Може квіти зійдуть – і настане ще й для мене весела весна. Не вечеряти, не сидіти, а впасти на лаву – і вмить склепіти очі.

9. Напишіть твір-розповідь у художньому стилі на тему: «Мить, яку я памятатиму». Уведіть у текст пряму мову й діалог (1 сторінка).

 

 

Варіант 2

1.Укажіть складні речення з різними видами звязку, визначте тип. Назвіть речення з неоднорідною підрядністю, визначте вид підрядності. Зробіть повний синтаксичний розбір одного з речень (на вибір).

1) Розповідають легенди що колись у давнину тут де тепер розкинулося її рідне село Крукове була польська рівнина на якій гуляли вітри. 2) Я міг би жити радісно й щасливо якби мені вдалось меленьке диво змирити серце з розумом й дізнатись хто говорить з них правдиво. 3) Лунала мова соловїна той світ що дала мені від сяйва слова знову заяснів. 4) Не до пісень мені тремтять на віях сльози і туга душу обняла. 5) Щоб прийшло на землю сподіване щастя треба великої праці бо щастя не дається дурно. 6) Коли зграя залетить далеко в туман я зупиняюся і слухаю. 7) Я з тих країв де над Дніпром цвітуть шумлять гаї де з дня народження мені співали солов’ї. 8) Сніг лежав уже тільки по самих ярках та замітах а то скрізь позбігав дзюркотливими струмочками і серед пучечків торішньої трави визирали блакитними оченятами проліски і кущився ряст.

2. Поставте розділові знаки в реченні, визначте вид речення, накресліть схему.

Перше слово з якого хочеться почати коли пишеш про Львів це любов.

3. Знайдіть речення, яке має 5 умовно простих речень у своїй структури, накресліть схему, визначте вид.  Які смислові відношення можуть бути у безсполучникових складних реченнях. Укажіть речення, що містить підрядну частину в середині головної.

І негайно ж зацвітає ряст квіти рясту фіалкові теплі й сонячні вони можуть пахнуть. Я прислухаюся до їхнього співу і мені хочеться полетіти за лебедями тому й підіймаю руки наче крила. Вужі й гадюки набралися сьогодні особливої рухливості бо все повзли й повзли в тому напрямку як ішла Соломія і їй треба було особливо уважати щоб не наступити на слизьке і холодне гадюче тіло. Кияни що зі всіх своїх валів спостерігали за цим дикунським розгулом розбою та грабіжництва здригнулися від думки що й сам Київ може одного дня поділити долю Ніжинського міста.

4.Поставте розділові знаки в реченні. Визначте вид речень. Поясніть правила вживання тире у безсполучниковому реченні. Відшукайте речення з однорідною підрядністю.

Тимоше каже до мене Андрій як побачиш великого зайця з довгими вусами то не стріляй! А чого питаю. То каже заячий пастух; його гріх бити. Де знаходили вони осідок собі там зявлялися білі хати і зацвітали соняшники та полтавські чорнобривці…. А пішов і заміни немає. Глянь моя мила зорі повисли над Дніпром. Прийде вечір всі вулиці в селі аж гудуть піснями. Тож не дивно що Києво-Могилянська колегія запросила гравера читати один з основних курсів початкової програми - поетику. Вночі Андрій довго не міг заснути бо в хаті було видно од великих зірок на небі і густо пахло холодною мятою.

5.Запишіть схему речення з прямою мовою, розставте правильно розділові знаки та поясніть їх вживання. Перебудуйте на речення з непрямою мовою. Розкрийте зміст типової помилки змішування прямої і непрямої мови.

«А як там, Володимире?» - Занепокоїлась і відразу втішила себе давньої мудрістю Дитя спить, а доля його росте.»…

6. Складіть і запишіть речення з кількома підрядними. Поясніть, за яких умов не ставимо кому між підрядними однорідними частинами.

7. Схарактеризуйте речення за поданими схемами. Складіть і запишіть (на вибір) речення за схемою.

1. (   ), [   ], і [   ], (  ). 2. [   ], [   ], і [   ], (  ). 3. [  ]: ( хто ), [   ]. 4. [  ], ( як), (як).

8.Визначте речення з послідовною підрядністю, підкресліть головні члени речення, назвіть чим вони виражені. Накресліть схеми. Назвіть речення, в якому що виступає сполучним словом, накресліть схему цього речення, надпишіть над кожним словом частини мови.

Хлопці боялися поворухнутися, щоб не злякати. Може квіти зійдуть – і настане ще й для мене весела весна. Не вечеряти, не сидіти, а впасти на лаву – і вмить склепіти очі. Над притомленим завороженим степом стояла така тиша, щочути було, як знизу дихає колос. Навіть коли підхопили пісню всі разом, було чути голос Сашка, що чайкою злітав над хвилею інших голосів. Добре, якщо делікатний чоловік гляне і сам відвернеться. Показати, що майбутнє за нами. А він забув про весло, що лежало під ногами, і боявся поворухнутися. Біля осокорів, де він зустрів свою долю, над ним загримів гарматний грім. 

9. Напишіть твір-розповідь у художньому стилі на тему: «Мить, яку я памятатиму». Уведіть у текст пряму мову й діалог (1 сторінка).

 

 

 

docx
Додано
26 листопада 2020
Переглядів
5811
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку