Краєзнавча година "Козацтво - слава України"

Про матеріал
узагальнити знання учнів про українське козацтво; виховувати моральні, естетичні якості, почуття патріотизму; сприяти створенню міцного класного колективу.
Перегляд файлу

Краєзнавча година

«КОЗАЦТВО – СЛАВА УКРАЇНИ»

Мета: узагальнити знання учнів про українське козацтво; виховувати моральні, естетичні якості, почуття патріотизму; сприяти створенню міцного класного колективу.

Обладнання: книжкова виставка, відеовікторина, відео про козацтво.

БІБЛІОТЕКАР.

Наша Україна – чудовий куточок планети.  Широкі лани, родючі землі, густі ліси, могутні  ріки й моря, живописна природа – це все наша з вами Україна. А ще це наші неповторні звичаї, обряди та свята.

Сьогодні ми з вами проведемо краєзнавчу годину, присвячену одному з найважливіших державних свят в Україні.

14 жовтня українці святкують одразу три свята. Перше – Свято Покрови Божої Матері, друге – День українського козацтва, третє свято, дуже молоде – День захисника України. Усі ці свята дуже взаємопов’язані  і виникали послідовно.

14 жовтня православні християни святкують день Покрови Пресвятої Богородиці. У народі говорять: «Покрова накриває траву листям, землю снігом, воду – льодом, а дівчат – шлюбним вінцем». Це свято вважається одним із найбільш шанованих свят в Україні. Не виникає навіть суперечок між православними українцями й рідновірами, котрі хоч і вкладають у це свято зовсім різний зміст, ставляться до нього дуже шанобливо. Зі святом Покрови співпадає святкування Дня українського козацтва. З давніх-давен Божа Матір вважалася покровителькою усього українського козацтва.

Історія українського козацтва – це одна з найвизначніших сторінок життя нашого народу. У найтяжчі часи іноземного поневолення козацтво було справжнім захисником рідної України, оборонцем віри, моралі та державницьких традицій нашої вітчизни. Впродовж століть могутнє козацьке братство здійснювало вплив на європейську історію. Саме з козацького роду вийшли відомі всьому світу діячі національного відродження та визвольного руху України.

За честь і гідність України,

За волю, правду і добро

Вони боролись щохвилини,

Їх кров лилася як вино!

Всіх ворогів вони долали,

Всі землі наші зберегли,

Завжди від лиха захищали

І гордо прапор наш несли!

Сини Твоєї Батьківщини,

В них сила духу непоборна!

Козацтво – слава України,

Це гордість наша всенародна.

Діти, ви вже учні 10-ого класу. Декілька років поспіль ви були козацьким класом, тому про козацтво, його виникнення, звичаї та обряди знаєте більше, ніж інші учні. До вашої  уваги вікторина «Що ти знаєш про козаків?»

https://www.youtube.com/watch?v=D2POKrserB0

(Відгадування питань вікторини)

БІБЛІОТЕКАР.

Хоч українське козацтво пов’язане ще з XVII – XVIII століттями, але й через століття вчувається шелест козацьких знамен, брязкіт козацької зброї, стогін української землі від копит ординців, плач невільників і бій, як блискавка, як межа між життям і смертю. І постає в уяві образ сильних, мужніх і сміливих героїв, захисників рідної землі, православної віри. Слава козаків була в їх ватажках. Крізь бурхливі століття пронесла до нас пам’ять славетні імена. В Україні є багато кладовищ, де знайшли свій останній спочинок хоробрі воїни. До вашої уваги відео «Місця поховань козаків в Україні».

https://www.youtube.com/watch?v=1bJdn99kQVQ

(Перегляд відео)

БІБЛІОТЕКАР.

Відгомоніли століття з того часу, як в пониззі Дніпра за його порогами, мужні та вільнолюбиві лицарі заснували Запорізьку Січ. Народ оспівав у своїх думах, піснях, легендах цих мужніх захисників вітчизни. Про їхні походи та перемоги ми дізнаємося зі сторінок невичерпного джерела людської мудрості – книг. До вашої уваги огляд книжкової виставки «Козацькому роду нема переводу…»

(Огляд виставки книг)

Діти, на цьому наша краєзнавча година закінчена, але й донині нащадки козаків розвивають найкращі традиції наших предків, що є для нас зразком доблесті й відданості Україні. Від усього серця вітаю із цими знаменними святами усіх нас, гідних нащадків великих прадідів, у чиїх жилах тече гаряча козацька кров і живе дух наших героїчних попередників!

Дякую за увагу. До нових зустрічей.

 

 

docx
Додано
11 жовтня 2021
Переглядів
819
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку