Крилаті вирази стародавнього світу (історія 6 клас)

Про матеріал
Презентація походження крилатих висловів з біблії стародавнього світу. Можна використовувати як додатковий матеріал при вивченні історії держав передньої Азії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

КРИЛАТІ ВИРАЗИСтародавнього світу

Номер слайду 2

Вправа «Незакінчене речення» А) Влаштувати вавилонське … . 2. обітовану Б) Повернутися на землю … . 5. солодкий. В) Бути цапом -… . 4. небесною. Г) Живитися манною … . 1. стовпотворіння. Д) Заборонений плід … 3. відбувайлом

Номер слайду 3

Вавилонське стовпотворіння. За біблійною легендою “Вавилонська вежа”, після всесвітнього потопу все людство говорило однією мовою. Люди вирішили прославити своє ім’я і налякати ворогів, звівши цегляну вежу аж до неба, а навколо неї — величезне місто, де б вони оселилися всі разом, — Вавилон. Та, вражений зухвальством людей, Бог вирішив не допустити, щоб стільки гордих і нечестивих замешкали в одному місті, і покарав їх. Він змішав мови будівників, і люди перестали розуміти один одного. Почалися галас і метушня, величезний натовп не міг злагоджено діяти, а будівництво вежі припинилося.

Номер слайду 4

Земля Обітована походження. Таку землю, як каже Біблія, обіцяв Господь первосвященику Мойсеєві, ватажку єврейського народу, що перебував в єгипетському рабстві. Бог обіцяв, що приведе євреїв в «у землю добру й простору, у землю, що тече молоком і медом ». Мойсей вивів євреїв з єгипетського полону і після багаторічних мандрів привів до Палестини. Саме тому Землею обітованою зараз називають територію держави Ізраїль, що знаходиться на землі древньої Палестини.

Номер слайду 5

Цап відбувайло— у юдаїзмі особлива тварина, яку, після символічного покладання на нього гріхів всього єврейського народу, відпускали в пустелю в свято Йом-Кіпур. Ритуал, який існував тільки за часів Єрусалимського Храму, описано в Старому Заповіті . У сучасній мові переносно так кажуть про людину, на яку зіштовхують чужу провину, відповідальність за чийсь учинок.

Номер слайду 6

МАННА НЕБЕСНАЗа біблійним міфом, манна – їжа, яку Бог посилав іудеям кожного ранку з неба протягом сорока років, поки вони йшли пустелею в землю обітовану . Легенда має до певної міри реальну основу: в пустелі росте їстівний лишайник, плоди якого-дрібні білі кулькі, схожі на крупу – споживалися місцевими жителями. Вираз "манна небесна" вживається у значенні: несподівано одержані життєві блага; "чекати, як манни небесної" – чекати з нетерпінням; "живитися манною небесною" – існувати надголодь.

Номер слайду 7

Заборонений плід солодкий. За біблійною легендою, перших людей, Адама і Єву, Бог оселив у раю, де їм не потрібно було турбуватися про житло, їжу, одяг. Вони мали все і жили у повній гармонії та радості. Єдине, що Бог їм суворо заборонив, — їсти плоди з дерева пізнання добра і зла, яке росло посеред райського саду. Проте диявол у подобі змія підмовив Єву скуштувати заборонений плід, і вона пригостила Адама. Це порушення було першим гріхом людей, за який Бог вигнав Адама і Єву з раю і прирік усіх їхніх нащадків на страждання. Заборонене, недосяжне буває особливо привабливим і спокусливим, а вся насолода найчастіше — у порушенні заборон.

pptx
Додав(-ла)
Божок Наталя
Додано
10 грудня 2022
Переглядів
1208
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку