Кримінальне право України

Про матеріал
Криміна́льне пра́во — одна з фундаментальних галузей права, законодавства, наука (доктрина) і навчальна дисципліна. Кримінальне право як галузь права — це система (сукупність) юридичних норм, що встановлюють, які суспільно небезпечні діяння є кримінальним правопорушенням, і які покарання підлягають застосуванню до осіб, що їх вчинили[1]. Згідно з більш розлогим визначенням, Позитивне (об'єктивне) кримінальне право України — це сукупність правових норм, що визначають загальні принципи, умови та підстави кримінальної відповідальності; коло діянь, які внаслідок високого рівня суспільної небезпеки визнаються злочинами; види і розміри покарання та інші види кримінально-правового впливу, що застосовуються до осіб, які визнані винними у їх скоєнні, а також підстави та умови звільнення від відповідальності та від покарання[2]. Завдання кримінального права — правове забезпечення охорони прав і свобод людини і громадянина, власності, громадського порядку та громадської безпеки, довкілля, конституційного ладу від злочинних посягань, забезпечення миру і безпеки людства, а також запобігання злочинам[3].
Перегляд файлу

                                          Контрольна робота  

                                        Правознавство 11 клас  

Дата________ П.І.Б.________________________________ Оцінка __________ 

                                     Кримінальне право України  

1. Який основний захід кримінально-правового характеру застосовують до юридичних осіб? 

А) Штраф 

Б) Конфіскація майна 

В) Призупинення діяльності 

Г) Позбавлення права здійснювати певну діяльність  2. Громадянина П. вироком суду було засуджено до 12 років позбавлення волі за розграбування національних цінностей на окупованій території (ст. 438 Кримінального кодексу України «Порушення законів та звичаїв війни»). Минуло 15 років. Чи може громадянин П. бути звільнений від відбування покарання у зв'язку із закінченням строків давності виконання обвинуваль­ного вироку? 

А) Так, може, якщо П. не ухилявся від призначеного йому покарання 

Б) Так, може, якщо П. протягом цих 15 років не вчинив нового злочину 

В) Ні, не може, оскільки давність не застосовується у разі засудження за порушення законів та звичаїв війни 

Г) Ні, не може, оскільки давність не застосовується до особливо тяжких злочинів 

3.                 Громадянин А., особа з інвалідністю першої групи через вади зору, звернув­ся до 16-річного Б. з проханням допомогти йому дійти до найближчого продуктового магазину. Б. погодився, але згодом вирішив познущатися над особою з інвалідністю. Замість продуктового магазину він довів А. до магазину іграшок із метою познущатися та почав викрикувати на адресу А. образливі слова, глузувати з нього, знущаючись над його інвалідністю та безпорад­ністю. Б. не реагував на зауваження громадян, нецензурно лаявся та трива­лий час не припиняв свої дії. Як кваліфікувати дії Б.? 

 

 

 

А) У діях Б. немає складу кримінального правопорушення 

Б) Хуліганство (ч. 1 ст. 296 КК України) 

В) Порушення рівноправності громадян залежно від їх інвалідності (ч. 1 ст. 161 КК України) 

Г) Ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані (ч. 1 ст. 136 КК України) 

4.                 Водій автомобіля А., рухаючись під гору й наближаючись до верхівки гори, побачив пішохода на проїжджій частині, який у невстановленому місці переходив дорогу. Вирішивши не гальмувати, оскільки дуже поспішав, А. виїхав на зустрічну смугу щоб об'їхати пішохода. У той час йому на зустріч із несправними габаритними ліхтарями виїхав автомобіль під керуванням Б. Оскільки через особливості рельєфу водій А. до останнього не бачив водія Б., а водій Б. до останнього моменту не бачив водія А. та пішохода, відбулося лобове зіткнення, унаслідок якого пасажир водія А. отримав тяжке тілесне ушкодження. Між порушенням кого з учасників дорожнього руху та наслід­ком — тяжке тілесне ушкодження — є необхідний причинний зв'язок? 

А) Лише А 

Б) А та Б 

В) А та пішохода 

Г) А ,Б та пішохода 

5.                 Які злочини НЕ можуть складати жодну з форм множинності, передбачених у Кримінальному кодексі України? 

А) Незакінчені злочини — готування до злочину та замах на злочин 

Б) Злочини, за які особа відбула покарання, незалежно від наявності суди­мості за них В) Необережні злочини 

Г) Злочини, за які особу було засуджено без призначення покарання  6. Друзі дитинства Р., Л. та Д. створили злочинне об'єднання з метою нападу на інкасаторський автомобіль. Вони протягом тривалого часу розробляли план дій, відслідковували маршрут руху, збирали інформацію про водія та охоронців, визначили дату та час учинення нападу. За день до цього Р. відмовився від реалізації плану та став відмовляти товаришів. Проте Л. та Д. наступного дня вчинили напад на інкасаторський автомобіль та, заподіявши водію та охоронцю тілесні ушкодження середньої тяжкості, заволоділи знач­ною сумою коштів. Як кваліфікувати діяння Р.? 

А) Організація озброєної банди з метою нападу на окремих осіб (ст. 257 КК України) 

Б) Готування до розбою, учиненого за попередньою змовою групою осіб (ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 187 КК України) 

В) Готування до розбою, учиненого організованою групою (ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 187 КК України) 

Г) Не підлягає кримінальній відповідальності, оскільки він добровільно відмо­вився від вчинення кримінального правопорушення 

7. Громадянин А. вирішив зняти соціальний ролик про шкідливість уживання наркотиків. Для цього він запропонував П. надати інтерв'ю та показати на камеру, як саме він здійснює ін'єкції наркотичної рідини, на що останній погодився за обумовлену плату. Змонтований ролик А. поширював у соціаль­них мережах. Надайте правову оцінку діям А. та П. 

А) У діях А. немає складу злочину, дії П. слід кваліфікувати як незаконне публічне вживання наркотичних засобів (ч. 1 ст. 316 КК України). 

Б) Дії А. слід кваліфікувати як підбурювання до незаконного публічного вжи­вання наркотичних засобів (ч. 4 ст. 27, ч. 1 ст. 316 КК України), дії П. — як незаконне публічне вживання наркотичних засобів (ч. 1 ст. 316 КК України) 

В) Дії А. та П. слід кваліфікувати як схиляння певної особи до вживання наркотичних засобів, учинене щодо двох чи більше осіб (ч. 2 ст. 315 КК України) 

Г) Дії А. слід кваліфікувати як схиляння певної особи до вживання наркотич­них засобів (ч. 1 ст. 315 КК України), дії П. — як незаконне публічне вжи­вання наркотичних засобів (ч. 1 ст. 316 КК України) 

8.Громадянин Р. вчинив вибух на Державному підприємстві «Центральне конструкторське бюро «Протон», яке належить до об'єктів державної влас­ності, що мають стратегічне значення для економіки й безпеки держави. Р. усвідомлював, що своїми діями завдає шкоду економічній безпеці України. Слідством установлено, що Р. виконував завдання таємного агента іноземної розвідки. Як слід кваліфікувати дії Р.? А) Державна зрада (ст. Ill КК України). 

Б) За сукупністю: диверсія (ст. 113 КК України) та умисне пошкодження чужого майна шляхом вибуху (ч. 2 ст. 194 КК України) 

В) За сукупністю: диверсія (ст. 113 КК України) та державна зрада (ст. 111 КК України) 

Г) Терористичний акт (ст. 258 КК України)  9.16-річний А. захоплювався програмуванням. Одного разу він створив комп'ютерний вірус, що знищує всі програми та файли на комп'ютері й унеможливлює роботу користувача, і поширив його через одну із соціальних мереж. До того ж найближчим знайомим А. електронною поштою надіслав листи з повідомленням, щоб вони не відкривали в соціальній мережі поширеної ним програми, що містила цей вірус. Б., В., Г. та Д., не прочитавши електронного листа, відкрили програму й унаслідок поширення вірусу їм було завдано значної шкоди. З яким видом вини А. завдав значну шкоду Б., В., Г. та Д.? 

А) Кримінально протиправна самовпевненість 

Б) Непрямий умисел 

В) Кримінально протиправна недбалість 

Г) Вини немає (казус)  10.Громадянин Б., керівник терористичної організації, яка діяла в Донецькій області, вимагав від директора шахти А. переказу коштів у сумі 1 000 дол. США на свій банківський рахунок для підтримки терористів. Після того як А. перевів зазначену суму на рахунок Б., останній знову вимагав від А. 1 000 дол. США для здійснення терористичної діяльності. Зробивши ще раз переказ коштів, А. з остраху бути притягнутим до кримінальної відповідаль­ності повідомив поліцію про діяльність організації, що очолював Б., та про здійснені ним грошові перекази. Яка правова оцінка дій А.? 

А) А. буде звільнений від кримінальної відповідальності згідно зч. 4 ст. 258-5 КК України 

Б) А. буде відповідати за фінансування тероризму, учинене повторно (ч. 2 ст. 258-5 КК України) 

В) А. буде відповідати за сприяння діяльності терористичної організації (ч. 1 ст. 258-3 КК України) 

Г) А. буде відповідати за фінансування тероризму, учинене повторно, та за сприяння діяльності терористичної організації (ч. 2 ст. 258-5, ч. 1 ст. 258-3 КК України) 

11.   Що є особливістю кримінального права як галузі права? 

А) Воно охороняє всі суспільні відносини, що регулюють інші галузі права 

Б) Ним регулюють відносини, що виникають у зв'язку з вчиненням кримі­нальних правопорушень та застосуванням заходів примусу до осіб, що їх вчинили 

В) Переважаючим способом правового регулювання цієї галузі є дозвіл 

Г) Кримінально-правові норми містяться виключно в Кримінальному кодексі України 

12.   Директор підприємства А. вирішив убити народного депутата у зв'язку з його спробою шляхом реалізації своїх повноважень звернути увагу суспіль­ства та правоохоронних органів на незаконну діяльність підприємства. А. використав для вбивства отруту, але її виявилося недостатньо й депутат отримав тяжке тілесне ушкодження. Як слід кваліфікувати дії А.? 

А) Закінчений замах на посягання на життя державного діяча (ч. 2 ст. 15 і ст. 112 КК України) 

Б) Посягання на життя державного діяча (ст. 112 КК України) 

В) Закінчений замах на умисне вбивство особи у зв'язку з виконанням нею службового обов'язку (ч. 2 ст. 15, п.8ч.2 ст. 115 КК України) 

Г) Закінчений замах на посягання на життя державного діяча (ст. 112 КК України) й умисне тяжке тілесне ушкодження (ч. 1 ст. 121 КК України)  Відповіді!!!  

1-А 

7-Б 

2-В 

8-В 

3-Б 

9-А 

4-А 

10-А 

5-Г 

11-Б 

6-Г 

12-Б 

 

pdf
До підручника
Правознавство (профільний рівень) 11 клас (Наровлянський О.Д.)
Додано
2 жовтня 2023
Переглядів
674
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку