Кроссенс "Визнач головного героя (державного діяча)"

Про матеріал
Матеріал містить кроссенс та коментарі до нього. Кроссенс можна використовувати на уроках зарубіжної літератури, історії України, виховних заходах.
Перегляд файлу

Визнач  державного діяча (головного героя твору).

D:\CОХРАНЕНИЯ\Мои документы\МАРИНА\зарубіжна література\Кроссенси\Мазепа, 9 клас\Screenshot (2)1.png

 

Коментар до кроссенса

  1. Він – історична особа,  Гетьман Війська Запорізького.
  2. «Існує пребагата література написана про ( … ).  Це сталося завдяки Вольтерові, що писав прихильно про ( … ) й зробив відомим його ім ’я по всій Европі своєю «Історією Карла XII». Теодор Мацьків
  3. Поширена про нього мемуаристом Яном Пасеком вигадка зіграла загалом позитивну роль у поширенні відомостей про складну долю українського правителя. Вона додала його біографії інтриги, неординарності. Тому не випадково він став героєм багатьох поем, п'єс, романів.
  4. Його метою було об'єднання козацьких земель Лівобережжя, Правобережжя, Запоріжжя і, якщо можливо, Слобожанщини та Ханської України   в складі єдиної Української держави під гетьманським реґіментом.
  5. Славнозвісна «Дума»  його авторства «Всі покою щиро прагнуть…» є дуже важливою пам'яткою української національно-політичної думки XVII—XVIII сторіччя. 
  6. Заходами гетьмана(…) Києво-Могилянський колегіум набув статусу академії, завдяки матеріальній підтримці гетьмана було споруджено нові корпуси, збільшено кількість спудеїв до 2 тисяч.
  7. Зображення (…), як і Хмельницького, і Грушевського на національній валюті підкреслювали значення державотворчих спроб українців. Він був великим меценатом культурних починів і будов в Україні.. У добу (…) відроджується Київ як духовий центр України.
  8. Крейсер «Пам'ять Меркурія» у 1918 р. перейменували на честь українського гетьмана … Це перший  крейсер, що підняв Український прапор і визнав владу УНР.

 2022 р. Туреччиною збудований  для України на суднобудівній корабельні  в Стамбулі  протичовновий корвет типу Ada, названий на честь гетьмана України.

  1. Князь священної Римської Імперії (1707 - 1709). У народі до сьогодні побутує знана приказка: «від Богдана до Івана не було Гетьмана».

 

Джерела :

https://uk.wikipedia.org/wiki

https://archive.org/details/sumtsov13/page/n23/mode/2up?view=theater

https://uahistory.co/pidruchniki/vasilkiv-ukraine-history-8-class-2021/34.php

https://vm.ukma.edu.ua/person/ivan-mazepa/

 

docx
Додано
12 лютого
Переглядів
57
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку