Квест- перфоманс «Форд Буаяр»

Про матеріал
 Позакласний захід срямований на формування предметних компетентностей: міжпредметні зв”язки ,взаємозв’язок хімічних знань з економічними. Спрямований на розвиток основних предметних компетентностей. Проводиться по сценарію відомої гри.
Перегляд файлу

Квест- перфоманс  «Форд Буаяр»

Мета заходу:   Формування ключових компетентностей з використанням методики квест - перфомансу

  • Вміння вчитися– самоорганізовуватися до навчальної діяльності, планувати свої дії, доводити роботу до кінця.
  • Соціальної – продуктивно співпрацювати  в групах;
  • Здоров’язбережувальної – здоровий спосіб життя, дбайливе ставлення до свого здоров’я.
  • Компетентості з ІКТ – вміння використовувати інформацію з різних джерел, користуватися різноманітною довідковою літературою;
  • Формування предметних компетентностей: міжпредметні звязки,взаємозв’язок хімічних знань з економічними.

Обладнання: 12 ключів, пісковий годинник, «скарбниця», гонг,колба В”юрка, холодильник Лібіха, мірний циліндр об “ємом 1л,, 2 штатива, поплавок з прикріпленим ключем,піпетка  об”ємом 20 мл, лакмус, розчини сірчаної кислоти, натрій гідроксиду, гліцерину, пробірки, моделі хімічних виробництв,склянка,амоній гідроксид, пластинка, концентрована соляна кислота, заготовки букв ( емульгатор)

ВЧИТЕЛЬ: доброго дня, дорогі друзі!

 Сьогодні Ви станете свідками видатної події , створення історії гри «Форд Буаяр» у  нашій школі. Отож, побачимо , як учні нашої школи упораються із завданнями нашої гри. Адже для того, щоб перемогти , потрібні знання. вміння, терпіння, винахідливість , вміння логічно мислити, тобто володіння якостями розумного учня.

 Отож, змагатимуться пять учнів, чи добре вони знають магічну науку хімію і раціональну економіку ми перевіримо в ході гри.

У грі приймає участь Метр Харом, який буде бити у гонг, сповішаючи про початок змагання, Метроном контролює час за допомогою піскового годинника, Паспорту – зберігає отримані ключі. Мольфар- буде загадувати загадки. Вашим скарбом будуть отримані бали , які капітан команди розділить в залежності від того , як працювали в команді. Якщо Ви успішно пройдете 12 випробувань, одержавши 12 ключів, всі члени команди будуть оцінені в 12 балів. Бали за одержаний ключ складаються в «скарбницю»

 Вам потрібно пройти шість випробувань і розв’язати шість завдань- загадок. Із полону учасника гри можна викупити за допомогою додаткових запитань.

1 випробування: «А без води і ні туди, і ні сюди.»

     Чи знаєте Ви, що без води неможливе життя? Не обійтися без неї і нам. Побачимо скільки Вам потрібно буде води , щоб здобути ключ. Уважно роздивіться, що є на столі. Збоку знаходиться скляна трубка, іі потрібно занурити у воду , яка є у плоскодонній колбі, а верхній кінець взяти у рот і тягнути воду щодуху. Коли скляна трубка заповниться водою, іі верхній кінець потрібно  закрити великим пальцем. Воду з піпетки вилити у колбу , відпустивши палець.

(На столі знаходиться прилад складений за допомогою такого обладнання: колба Вюрка, холодильник Лібіха, мірний циліндр об ємом 1л,, 2 штатива, поплавок з прикріпленим ключем. Прилад підготовлений так , що вода , яку заливають у колбу, через холодильник потрапляє в циліндр, а поплавок з ключем спливаєз дна циліндра на поверхню. воду заваютьза допомогою піпетки  обємом 20 мл.)

На виконання завдання відводиться час, Метроном контролює пісковим годинником.

Якщо завдання виконано успішно, то Паспорту показує всі ключ, якщо ні ,то учень який виконував завдання потрапляє в «полон» і не приймає участь в інших завданнях

 

2 Завдання- задача по темі :« Виробництво»

Вкажіть правильну відповідь

Країна А використовуючи всі наявні ресурси, може виготовити 100 одиниць товару Х або 6о одиниць товару Y. Країна Б може виготовити , відповідно 80 одиницьтоваруХ або 80 одиниць товару Y.

З огляду на ці дані, можна сказати, що

а) країна А повинна спеціалізуватися на виробництві товаруY.

б)країна А повинна спеціалізуватися на виробництво товару Х;

в)країна А повинна спеціалізуватися на виробництві обох товарів;

г) правильна відповідь відсутня

Відповідь: б

Якщо відповідь вірна Мольфар віддає  ключ, гравець віддає ключ Паспорту

3 випробування «  Загадкова речовина»

Відомий фізик Вуд спочатку мріяв  стати хіміком.  під час навчання в університеті він познайомимся зі своєю майбутньою дружиною міс Гертрудою. Коли вони разом каталися на санчатах, у дівчини замерзли руки. Вуд сказав:» Добре б дістати пляшку з гарячою водою?»- Чудово! Тільки де ми її дістанемо?»- запитала дівчина. У відповідь Вуд вийняв з –під сидіння винну пляшку, на три чверті заповнену холодною водою. Потім дістав звідти ж флакон з важкою сироподібною речовиною і налив у воду. Через 10 секунд пляшка так нагрілася, що не можна було її тримати в руках.  Яку речовину додав у воду Вуд? Назвіть іі і визначне серед запропонованих речовин.

(На столі три пронумеровані  пробірки: 1пробірка- сульфатна кислота, 2- гліцерин, 3- розчин натрій гідроксиду. індикатор лакмус. Номер пробірки вкаже на номер коробки де знаходиться ключ.)

Відповідь:  сульфатна кислота, лакмус змінить колір на червоний

Метроном відміряє час – 3 хв. . Після правильної відповіді гравець приєднується до команди, якщо відповідь неправильна потрапляє в «полон»

4. Завдання- задача « Глобалізація економіки»

Знову вся команда чекає нових пригод та відповідей на запитання, ідемо до батечка Мольфара , для одержання  нової загадки і отримання нового ключа

Завдання. яка відповідь вірна, час виконання 1 хв.

Глобалізація економіки зумовлена :

а) формуванням цілісного світового господарського організму;

б) активним економічним розвитком деяких країн світу;

в) поширенням границь міжнародної торгівлі;

г)жодна відповідь не є правильною

Відповідь : а

Якщо відповідь вірна Мольфар віддає  ключ, гравець віддає ключ Паспорту

5. Випробування   «Хіміки - технологи»

Економіка виробництва залежить  від правильної технології., перед вами моделі чотирьох  хімічних виробництв . Установіть , яке підприємство виробляє амоніак, під цим номером і буде знаходиться ключ.

1.- виробництво сульфатної кислоти;

2.- виробництво амоніаку

3.- виплав сталі ( кисневий конвектор)

4.- виплав чавуну ( доменна піч)

 

Відповідь: 2

Метроном відміряє час – 2 хв. . Після правильної відповіді гравець приєднується до команди, якщо відповідь неправильна потрапляє в «полон»

6 Завдання - задача « Різновиди підприємств за формою власності »

 Продовжуємо наші пригоди та відповіді на запитання, ідемо до батечка Мольфара , для одержання  нової загадки і отримання нового ключа

Завдання. яка відповідь вірна, час виконання 1 хв.

 Велика нафтопереробна компанія поєднала свій капітал  з 2 нафтодобувними підприємствами на умовах обмеженої відповідальності це :

а) партнерство;

б)одноосібне володіння;

в)корпорація;

г) господарчі товариства

Відповіь: в

Якщо відповідь вірна Мольфар віддає  ключ, гравець віддає ключ Паспорту

7. Випробування « Біла ворона »

Учаснику пропонується виявити зайву речовину серед запропонованих,  називаючи   номер речовини, учасник отримує ключа

1.- метан, 2-пропан, 3- октан. 4- ацетилен, 5- декан

Відповідь-4, ацетилен ненасичений вуглеводень, всі інші – насичені.

Метроном відміряє час – 1 хв. . Після правильної відповіді гравець приєднується до команди, якщо відповідь неправильна потрапляє в «полон»

8.  Завдання - задача «Економіст »

Про хімічне обладнання ми згадали, визначали хімічні речовини. А чи вмієте ви розв’язувати задачі з економіки ? Запрошую одного гравця. Думай швидко, але правильно, бо правильна  відповідь  до задачі   дозволить взяти ключ

Задача: щорічна ділянка землі приносить 40 тис. грн.. чистого доходу. Якою буде обопільно вигідна ціна для покупця і продавця, якщо ставка відсотка складає 20%

Відповідь:40000: 0,2=20000грн.

Якщо відповідь вірна Мольфар віддає  ключ, гравець віддає ключ Паспорту

9. Випробування « Хімічний олімп»

Продовжуємо нашу гру:

Так у світі вже заведено,

що міцно  все переплетено

із одного чогось простого

одержати можна  багато складного.

Учаснику гри пропонується зробити перетворення, інші відгадують завдання – загадку

СН4—С2Н2—С2Н4----С2Н5ОН-----С2Н5ОNа

Метроном відміряє час – 3 хв. . Після правильної відповіді гравець приєднується до команди, якщо відповідь неправильна потрапляє в «полон»

8.  Завдання- задача «Клієнт банку »

Клієнт банку «Кемікл» в США може протягом 5-10 хвилин отримати як компенсацію 5 доларів. За що ?  (стояння в черзі)

Якщо відповідь вірна Мольфар віддає  ключ, гравець віддає ключ Паспорту

 

 

9. Випробування  «Білий дим»

Під час «менделелєєвських» зустрічей    багато дискутували про науку, літературу, мистецтво. Щоб розрядити серйозну атмосферу Д.І.  Менделєєв демонстрував цікаві хімічні досліди. Одного разу вчений заявив, що збере у склянку цигарковий дим. Коли відомий художник І. Рєпін запалив цигарку і випустив цигарковий дим, Д. І. Менделєєв закрив скляною пластинкою

склянку. І яким же було здивування всіх присутніх , коли склянка наповнилася димом. Що це за дим.? Яка речовина утворилася?

Демонстрація досліду: склянку змочити  амоній гідроксидом, пластинку концентрованою соляною кислотою

Відповідь:білий дим – це амоній хлорид.

NH4OH+HC1=NH4C1+H2O

Метроном відміряє час – 3 хв. . Після правильної відповіді гравець приєднується до команди, якщо відповідь неправильна потрапляє в «полон»

 

10.  Завдання - задача « Дохід в ринковій економіці»

Інвестор придбав три акції вартістю 1000грн, кожна з яких дає 18% фіксованого доходу за рік. Яку суму доходу він отримав за рік.

Відповідь:за один рікінвестор одержав доходи з 1 акції 1000* 0.18= 180 грн.,

 з 3 акцій- 3*180= 540 грн.

Якщо відповідь вірна Мольфар віддає  ключ, гравець віддає ключ Паспорту

11. Випробування  « Загадкова речовина»

Скласти із запропонованих букв хімічний термін.

Речовина, що сприяє стійкості двох незмішуваних рідин, це харчові добавки, які використовуються  для створення певних харчових продуктів, потрібних кондитерських систем (виготовлення вершкового масла, майонезу, молока)

На столі  заготовки букв,  потрібно скласти відповідь до завдання

Відповідь: емульгатор

Метроном відміряє час – 3 хв. . Після правильної відповіді гравець приєднується до команди, якщо відповідь неправильна потрапляє в «полон»

 

12. Випробування «Обмінний курс»

Припустімо, що обмінний курс української гривні зростає. Що з наведеного нижче відбувається в цьому випадку?

а) буде потрібно менше доларів, фунтів та іншої валюти для купівлі української гривні;

б) імпортні товари в Україні подорожчають;

в)інші країни будуть змушені платити більші суми за товари, які виробляють в Україні;

г)ціни українських товарів у доларах знизяться.

Відповідь: в

Якщо відповідь вірна Мольфар віддає  ключ, гравець віддає ключ Паспорту

ВЧИТЕЛЬ:Я рада, що ми виконали завдання і підійшли до скарбниці знань, яка містить результати  вашої роботи, ви дружно працювали на протязі гри, і думаю «скарби», тобто бали будуть розподілені чесно. Дякую Вам за участь у нашій інтелектуальній грі, я думаю ви переконалися, що хімія тісно взаємозв’язана з іншими науками, зокрема з  економікою.Завершуючи хочу сказати вустами  професора Протасова – персонажа п’єси А. Горького  « Діти сонця» : Найуважніше вивчайте хімію. Хімія… Це дивна наука, знаєте, вона ще мало розвинена  порівняно з іншими, але вже і тепер вона уявляється мені якимось всевидющим оком. Її пильний , сміливий погляд проникає у вогненну масу сонця і в пітьму  земної кори, у невидимі частки нашого серця, і таємниці будови каменю, і в безмовне життя дерева. Вона дивиться усюди і, скрізь відкриваючи гармонію, завзято шукає початок життя… І вона знайде його, вона знайде. Вивчаючи таємниці будови матерії вона створює в скляній колбі живу речовину…»

(Капітан із скриньки виймає одержані бали і роз приділяє між членами команди)

Додаткові завдання ( для викупу із полону)

1. Цей матеріал був винайдений як дороге пакування, зокрема для цінних подарунків, квітів, ювелірних виробів. Нині, він став мало не головним сміттям планети ( целофан)

2.Як зветься учасник біржових операцій ( біржовий гравець), який грає на підвищення курсу акцій? (Бик)

3.За життя цього вченого називали енциклопедистом, за його знання з різних предметів.. Він перший сконструював модель холодильника , нову модель аеростату , дуже любив живопис , в 1893 році спроектував споруду плавального басейну, створив віскозу. Його слова « Науку просувають не науковці , не вчені, а просто люди» (Д.І. Мендєлєєв.)

4. Форма бізнесу, що передбачає об”єднання декількох осіб, які працюють у медицині. (Партнерство)

5.У Китаї виготовляли з цієї речовини гроші з гербом імператора, у Стародавньому Римі легіонерам платили цією речовиною, колись у Голандії існувала найтяжча кара: винуватцям не давали цієї речовини. Середній європеєць споживає 15 г. цієї речовини на добу, а японець 60 г., саме у них високий рівень гіпертонії ( кухонна сіль).

6. Найбільш дійовий інструмент у спробах підприємства змінити поведінку покупця, залучити його увагу до товару, створити позитивний образ самого підприємства, показати його суспільну користь ( реклама)

 

docx
Додано
18 жовтня 2020
Переглядів
678
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку