Квест для учнів 6-9 класів за напрямом цінісне ставлення до праці

Про матеріал
Квест, який можна використовувати в позаурочній роботі з дітьми. Для учнів 6-7тих класів допоможе сформувати активність, допитливість та креативність. А для учнів 8-9тих дасть поштовх до обрання майбутньої професії, усвідомлення цінності та актуальності кожної з представлених професій.
Перегляд файлу

Квест для учнів 6-9 класів за напрямом цінісне ставлення до праці 

Формуємо дві команди старшокласників.

Випереджальним завданням є придумати назву своїй команді.

Вчитель попередньо оформлює кожну точку яка буде присвячена відповідній професії. 2 картки в які будуть вклеюватися бали для кожної точки. Закріплює вчителя за даною точкою.

( Зразок квест картки додається)

У кожному квесті учні мають самостійно обрати ОДНОГО добровольця для проходження завдання. За успішне виконання команда отримує наліпку +1 бал, яка клеїться у квест картку (це можуть бути як бали так і сонечка, сердечка т.д.)

Точка №1 Пожежник

Професію пожежних можна назвати по-справжньому героїчною, адже пожежники щодня рятують життя людей і не тільки з вогню. Люди цієї безстрашної професії завжди були у великій пошані. У важку хвилину, коли все навколо горить і валиться, вони максимально швидко приходять на допомогу й рятують нас.

Учені мають за відведений час одягти захисну форму пожежника. Взяти відро з подою, добігти до імпровізованого вогнища та затушити (При використанні справжнього багаття слід попередньо провести інструктиж техніки безпеки!)

 

Точка №2 Поліцейський

Професія поліцейський — це одна з найбільш важливих, відповідальних і навіть небезпечних професій в світі. Представники цієї професії стежать за порядком на вулицях, патрулюючи територію і затримуючи людей, які порушують закон, виїжджають на місця злочинів.

Учні використовуючи волосипеди учні проходять смугу перешкод, на кінці якої є «злочинець». Хто перший арештує його той и переміг. (В якості злочинця краще використовувати іграшки, власноруч зроблені моделі аніж учнів!)

 

Точка №3 Кухарь

Харчування – невід’ємна частина життя людини, тому кухарі потрібні скрізь і завжди. Кожен день кухарі смачно годують дорослих і дітей в самих різних закладах. Свій кухар є в школі, лікарні, дитячому садку. Велика кількість кухарів працюють в різних кафе, ресторанах, пунктах швидкого харчування. Люди цієї професії завжди були шановані в суспільстві, адже від них залежить престиж того чи іншого будинку, закладу.

Учням зав’язують очі, перед ними ставлять стакани наповнені різними рідинами: різний сік, молоко, чай, кава, кефір, компот, вода. (Слід заздалегідь проінформувати учнів що будуть використовуватися такі рідини, щоб не стикнутися з алергією!)

 

Точка №4 Лікар

Лікар завжди готовий до самопожертви. За першим покликом він приходить на допомогу людям вдень і вночі, в дощ і в хуртовину, під час терактів та стихійних лих. Справжні лікарі віддавали свою кров, останній ковток води, затуляли своїм тілом поранених від куль та осколків, самі заражалися смертельними хворобами, рятуючи людей під час епідемій.

Спочатку вчитель має надати учням інформацію щодо правельності надання Домедичної допомоги. Далі пропонується самим учням правильно відтворити вивчене,  надавши першу домедичну допомогу потервілому. (В ролі потерпілого слід використовувати спеціальний манекен, або при відсутності можливості можна використати подушку, власно зроблену модель чи іграшку)

 


Точка №5 Будівельник

Діяльність будівельника різниться в залежності від того, працює він на великому виробництві, де є чіткий розподіл обов'язків, чи в невеликій бригаді, яка виконує різні види будівельних робіт. Щороку в нашій країні повсюдно зводиться велика кількість різних будівель. Тому затребуваність професії будівельника очевидна.

За відведений час (5 – 10 хв.) потрібно побудувати вежу з кубиків так щоб вона стояла, але не опиралася на якійсь предмет (стіну т.д.) Перемагає той, у кого вежа буде найбільша.

 

Точка №6 Перукар

Слово “перукар” виникло від німецького “Perсkenmacher”, що означає – майстер, що робить перуки. Перукар — це й художник, і психолог, і довірена особа. У перукарню приходять, щоб стати привабливіше, змінити імідж, відчути себе персоною, про яку піклуються.

Учні мають із зав’язаними очима сплести косу дівчинці. Перемагає той хто першим виконає завдання і чия коса буде акуратнішою. (Для виконання цього завдання треба обрати 2 дівчинки з довгим волоссям для ролі клієнта)

 

Точка №7 Бухгалтер

Бухгалтер - це фахівець, який веде та контролює фінансовий стан підприємства згідно з діючим законодавством. Обсяг роботи та перелік обов'язків багато в чому залежать від займаної посади на даний момент і сфери діяльності організації. Однак для всіх співробітників характерна робота із числами, великим обсягом інформації, що вимагає підвищеного рівня уваги, лічильно-аналітичних здібностей, гарної пам'яті, посидючості, терпіння, відповідальності та схильності до монотонної роботи.

Учням надається стопка грошей самих різних купюр та валют. Вони мають розподілити гроші за валютою та підрахувати суму кожної. Хто перший виконає завдання – отримує бал. (Для завдання слід заздалегідь роздрукувати та вирізати паперові гроші)


Точка №8 Композитор

Завдання композитора - виразити музикою відчуття, передати настрій, емоційно впливати на слухача. Одні композитори складають музику на інструментах, інші відразу записують її нотами. У будь-якому випадку це творчість. Створюючи твір для театру або кіно, композитор повинен придумати таку мелодію, щоб занурити глядача в атмосферу що відбувається на екрані або сцені.

Гра «Відгадай пісню». Обраний гравець одягає навушники та показує пісню своїй команді. Виграє та команда, що відгадає найбільшу кількість пісень.

 

Точка №9 Бібліотекар

Бібліотекар виконує такі обов’язки: організовує роботу бібліотеки закладу, формування, облік і збереження бібліотечного фонду; складає каталоги,  картотеки, довідники,  тематичні списки і огляди літератури; обслуговує учнів і працівників школи на абонементі і в читальному залі,  організовує і проводить пов’язану з цим інформаційну роботу (книжкові виставки, вітрини та інші заходи щодо пропаганди книг); Успішній роботі бібліотекаря сприяють не тільки професійні знання й уміння, але також і деякі психологічні властивості особистості, зокрема, комунікативні, що проявляються в різних способах і прийомах спілкування із читачами. Працівникові бібліотеки постійно доводиться мати справу з більшою різноманітністю характерів, смаків, інтересів читачів. Легкість у спілкуванні, такт і емоційна витримка, делікатність і привітність — такі якості характеру допомагають бібліотекареві щонайкраще встановити із читачами взаєморозуміння, потрібний тон розмови, розташовують читача до відвертого прояву своїх інтересів.

Завдання учнів полягає в тому щоб розставити книги у алфавітному порядку. (Завдання можна ускладнити додавши книжки на англійській мові)

 


Точка №10 Художник

Художник - це професіонал, здатний вигадувати і створювати художні образи на різних матеріалах і в різних площинах. Картини, мультфільми, комп'ютерні ігри, ілюстрації, розпис посуду і текстилю – все це заняття, яким присвячують свій робочий час сучасні художники. У даний момент такі кваліфіковані майстри затребувані в багатьох областях інтелектуальної та виробничої сфери. Це й не дивно, адже в основі будь-якого логотипу, упаковки або візерунка лежить певний художній образ, спеціально створений професійним художником.

Учням дається аркуші паперу та фломастер. Далі він витягує з капелюха або скрині  папірець зі словом та  зображую на аркуші, його команда в цей час має відгадати слово. І так поки слова не закінчаться. Вчитель має слідкувати за тим скільки слів  відгадала кожна з команд.

Слова для гри: бегемот, кетчуп, чупа-чупс, ніс, картопля, мураха, потяг, будинок, зубна щітка, шкарпетка, тінь, маска, ваза, річка, портфель, книжка, кепка, парасолька, сонце, динозавр, подушка, картинна рамка, тіні для очей, комп’ютерна мишка, ножиці, бджола, аквалангіст, трактор, морозиво, Ейфелева вежа, обручка, фламінго, лук, футбольний м’яч.

 

Пройшовши всі точки, класний керівник підводить підсумки за отриманими балами і називає команду переможця та нагороджує призами і дипломами.


Зразок квест картки

 

№ Точки

Назва професії

Місце для наліпки

1

Пожежник

 

2

Поліцейський

 

3

Кухар

 

4

Лікар

 

5

Будівельник

 

6

Перукар

 

7

Бухгалтер

 

8

Композитор

 

9

Бібліотекар

 

10

Художник

 

 

docx
Додано
8 травня 2021
Переглядів
436
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку