Лабораторна (практична) робота «Підприємливий дачник» з інформатики для 7 класу на тему «Адресація. Формули. Обчислення в електронних таблицях» розділу «Табличний процесор»

Про матеріал

Вправа «Підприємливий дачник» розроблена для 7 класу з метою практичного опанування теми «Адресація. Формули. Обчислення в електронних таблицях» розділу «Табличний процесор». Під час виконання вправи учні навчаться застосовувати основні арифметичні операції в електронних таблицях, такі як додавання, віднямання, множення й ділення, дослідять відмінності відносної й абсолютної адресації комірок у таблицях, опанують запис формул й використання найпростіших функцій у табличному процесорі Microsoft Excel, й застосують здобуті уміння для обчислення й аналізу прибутків та витрат підприємливого дачника.

Виконання вправи сприяє розвитку ключових компетентностей володіння державною мовою, адже текст завдання й покрокової інструкції подано українською мовою; математичної компетентності, виходячи з використання чисел й арифметичних операцій; екологічної, адже мова йде про догляд за рослинами на городі; а також виховання підприємливості й фінансової грамотності, оскільки завдання засноване на обрахунку прибутків й витрат та їх порівнянні за допомогою кольорової шкали. Фінансову грамотність розвиває зокрема практичне застосування у завданні курсу обміну валют, а наприкінці вправи формується уміння робити висновки щодо вигідності праці.

Завдання складається з двох частин: основної й додаткової. Кожна частина містить покрокову інструкцію з 10 пунктів. Додаткова частина спрямована на опанування більш специфічних функцій табличного процесора Microsoft Excel, а саме на імпортування даних з Інтернету. Тому додаткова частина рекомендується для використання у якості додаткового індивідуального завдання за бажанням для зацікавлених школярів, або ж для виконання усіма учнями у рамках наступної практичної/лабораторної роботи у якості продовження розвитку даної теми.

Архів містить 2 файли: покрокову інструкцію з виконання роботи й файл-заготовку завдання.

Зміст архіву
Перегляд файлу
Перегляд файлу тимчасово недоступний.
Перегляд файлу

Вправа «Підприємливий дачник»

Підприємливий дачник вирішив підзаробити. Навесні він закупив різне насіння, розсаду й саджанці і висадив на своїй ділянці. Тобто у посадку нових рослин він інвестував певні гроші, сума яких вказана у стовпчику Посадка розділу Витрати у таблиці файлу Дачник.xlsx. Впродовж сезону дачник піклувався про рослини, поливав їх й обробляв. У закупівлю засобів обробки рослин від хвороб та шкідників, удобрення ґрунту й полив він також вклав певні кошти, відображені у стовпчику Догляд розділу Витрати таблиці. Нарешті настала пора урожаю, і дачник, зібравши плоди своєї праці, загальна кількість яких вказана у стовпчику Усього розділу Урожай, відділив від них частину, яку планує залишити для власного користування, щоб годувати сім’ю. Кількість продуктів, виділена дачником для власного користування відображена у таблиці у стовпці Користування розділу Урожай. Решту продуктів він відправив на ринок для продажу, встановивши відповідні ціни за кілограм, вказані у таблиці у стовпчику з назвою Ціна розділу Продаж. Заповни усі пусті поля таблиці й допоможи дачнику підбити підсумки щодо його прибутків за сезон. 

1.    Підрахуй кількість продуктів, які дачник вирощував у себе на ділянці. Для цього дозаповни перший стовпчик таблиці з назвою завдяки автонумерації: постав курсор у клітинку D5, затисни клавішу

Ctrl і протягни виділення на усі клітинки стовпчика. Курсор при цьому матиме вигляд ++.

2.    Обрахуй загальну кількість витрат дачника на вирощування продуктів, обчисливши суму витрат на посадку і догляд за рослинами впродовж сезону. Для цього постав курсор у клітинку H5 і впиши наступну формулу =F5+G5, натискаючи на відповідні клітинки таблиці. Не забудь, що усі формули обов’язково необхідно починати із знака =.

3.    Наведи курсор на правий нижній кут клітинки H5 і протягни виділення на усі клітинки стовпчика

Загаломрозділу Витрати. Курсор при цьому матиме вигляд +, що означає операцію копіювання.

Переконайся у правильності отриманих результатів обчислень та досліди, дані з яких клітинок фігурують у формулах при копіюванні. Який вид адресації клітинок при цьому використовується?

4.    Обчисли, скільки кілограмів кожного продукту дачник вирішив віддати на продаж. Для цього аналогічно до кроків 3 та 4 у першому рядку стовпця Продаж з розділу Урожай введи формулу, але вже різниці двох попередніх клітинок. Прокопіюй введену формулу на увесь стовпець й перевір правильність обрахунків.

5.    Обчисли кількість зароблених дачником з продажу продуктів на ринку грошей, помноживши ціну за кілограм продукту на продану кількість кілограм. Прокопіюй формулу на увесь стовпець й переконайся в правильності обчислень.

6.    Знайди суму грошей чистого прибутку з кожного товару, обчисливши різницю заробітку й загальних витрат. Аналогічно протягни формулу на усі рядки таблиці.

7.    Обрахуй чистий прибуток дачника у доларах. Для цього чистий прибуток у гривнях поділи на поточний курс долара, записаний у клітинці О3. Скопіюй формулу на увесь стовпець і перевір правильність розрахунків. Досліди, з яких клітинок беруться дані для обчислень у скопійованих формулах. Чому? Спробуй застосувати у формулі абсолютну адресацію до клітинки з курсом валют, додавши перед позначенням рядка і стовпця знак долара таким чином: $O$3. Скопіюй оновлену формулу на увесь стовпець й досліди зміни. Переконайся в правильності розрахунків.

8.    Обчисли загальний прибуток у гривнях з продажу усіх продуктів. Для цього постав курсор у клітинку N15, введи знак = і натисни на позначку fx для вставлення функції. У вікні Вставлення функції обери функцію СУММ з категорії 10 нещодавно використаних або Математичні. У вікні Аргументи функції для введення значення аргументу Число 1 натисни на позначку image і виділи у таблиці діапазон клітинок N5:N14, тобто стовпець обрахованих значень Прибуток, грн, натисни клавішу Enter і у вікні Аргументи функції OK

9.    Скопіюй формулу з кроку 8 у клітинку О15, протягнувши виділення вправо і отримаєш готовий обрахунок загального прибутку з продажу усіх продуктів у доларах.

10.  Виділи клітинки значень стовпчика прибутку в гривнях й застосуй до них кольорову шкалу. Для цього перейди до вкладки Головна → Стилі → Умовне форматування → Кольорові шкали → Кольорова шкала «Зелений-жовтий-червоний». З кольорової шкали визнач найвигідніші для вирощування на дачі продукти й ті продукти, що завдають дачнику найбільших збитків.

* Додатково: Імпортування поточного курсу долара з інтернету.

11.  Постав курсор у клітинку Q2 і перейди до вкладки Дані → Отримати і перетворити дані → З Інтернету

12.  У вікні З Інтернету введи у відповідне поле наступну URL-адресу: https://bank.gov.ua/ua/markets/exchangerates?date=30.12.2021&period=daily (або будь-яку іншу адресу сайту обміну валют) і натисни ОК.

13.  У вікні Навігатор обери Table 0 і натисни Перетворити дані.

14.  У вікні редактору знайди офіційний курс долару США (7 рядок, останній стовпець) і виділи відповідну клітинку. 

15.  На вкладці Головна → Скоротити рядки → Видалити рядки обери Видалення верхніх рядків й у вікні, що з’явилось, введи кількість рядків 6. Після натискання клавіші ОК курс долара США має з’явитись у першому рядку.

16.  Обери клітинку з курсом долара США у першому рядку і перейди на вкладку Головна → Скоротити рядки → Видалити рядки → Видалення нижніх рядків. Введи у новому вікні кількість рядків 27 й натисни ОК. У таблиці має залишитись 1 рядок.

17.  Виділи першу клітинку цього рядка і перейди на вкладку Головна → Управління стовпцями → Видалити стовпці → Видалити стовпці. Повтори цю дію з усіма клітинками, крім останньої. Відредагована таблиця у результаті має містити усього 1 клітинку.

18.  На вкладці Головна → Закрити → Завантажити і закрити обери Закрити і завантажити в….

19.  У вікні Імпорт даних обери спосіб представлення даних Таблиця, Існуюча сторінка. Після натискання ОК у клітинках Q2 та Q3 мають відобразитись відповідні дані. За бажанням можна скоротити текст заголовку клітинки, замінивши його на Курс $.

20.  У формулі обрахунку прибутку дачника у доларах заміни клітинку з сталими даними про курс на клітинку імпортованих з інтернету даних. За потреби зміни формат клітинки на грошовий (долар США) з двома знаками після коми для покращення візуального сприйняття інформації. Прокопіюй формулу на увесь стовпець значень і порівняй форми адресації клітинок, необхідні для коректного обрахунку в обох випадках. Чому так відбувається?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кровякова Олена Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
zip
До підручника
Інформатика 7 клас (Пилипчук О.П., Ріпко Н.А., Шестопалов Є.А.)
Додано
4 січня 2022
Переглядів
644
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку