Лекція з дисципліни "Гроші та кредит" на тему "ФОРМИ, ВИДИ ТА РОЛЬ КРЕДИТУ"

Про матеріал
Форми та види кредиту. Принципи кредитування. Роль кредиту в економіці країни. Джерела кредитування Види міжнародного кредиту
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Some Layouts have both Animated & Static. Delete pages you don’t need and keep others. Click on items to and move them around if you want. Pretty much everything is customizable. ФОРМИ, ВИДИ ТА РОЛЬ КРЕДИТУФорми та види кредиту. Принципи кредитування. Роль кредиту в економіці країни.(самостійна робота)

Номер слайду 2

Some Layouts have both Animated & Static. Delete pages you don’t need and keep others. Click on items to and move them around if you want. Pretty much everything is customizable. Залежно від форми, в якій кошти передаються в борг кредитором позичальнику, розрізняють: товарну і грошову форми кредиту

Номер слайду 3

Some Layouts have both Animated & Static. Delete pages you don’t need and keep others. Click on items to and move them around if you want. Pretty much everything is customizable. Взаємозв’язок між формами та видами кредиту

Номер слайду 4

Some Layouts have both Animated & Static. Delete pages you don’t need and keep others. Click on items to and move them around if you want. Pretty much everything is customizable.1 КОМЕРЦІЙНИЙ КРЕДИТ надається постачальником товару покупцеві у вигляді відстрочки платежу за відвантажений товар. 2 СПОЖИВЧИЙ КРЕДИТ надається торговельною компанією, що продає населенню споживчі товари з відстрочкою платежу у вигляді розстрочки.

Номер слайду 5

Some Layouts have both Animated & Static. Delete pages you don’t need and keep others. Click on items to and move them around if you want. Pretty much everything is customizable.3 ЛІЗИНГОВИЙ КРЕДИТ – надання позичальникові дорогостоячих основних фондів (будинків, споруд, обладнання, комп’ютерної техніки, транспортних засобів та ін.) в кредит на умовах оренди.4 НАДАННЯ ПОСЛУГ НАСЕЛЕННЮ В КРЕДИТ є ще одним видом товарної форми кредитування і являє собою механізм надання послуг без попередньої оплати їх вартості. 5 ПОГАШЕННЯ МІЖДЕРЖАВНИХ БОРГІВ ПОСТАВКАМИ ТОВАРІВє різновидом міжнародного кредиту, який здійснюється або в рамках умов кредитного договору, або в разі неспроможності позичальника здійснити розрахунки у грошовій формі.

Номер слайду 6

Some Layouts have both Animated & Static. Delete pages you don’t need and keep others. Click on items to and move them around if you want. Pretty much everything is customizable. БАНКІВСЬКИЙ КРЕДИТ – провідний вид кредитування при якому банки та інші фінансово-кредитні установи надають у тимчасове користування грошові кошти своїм клієнтам або самі отримують їх.

Номер слайду 7

СПОЖИВЧИЙ ФІНАНСОВИЙ КРЕДИТ – є різновидом банківського кредиту – це надання банками чи іншими кредитними установами коштів фізичним особам на споживчі цілі (у тому числі для купівлі споживчих товарів). МІЖГОСПОДАРСЬКИЙ КРЕДИТ – це економічні відносини між двома господарюючими суб’єктами з приводу надання грошових коштів у тимчасове користування одним з них іншому.

Номер слайду 8

ДЕРЖАВНИЙ КРЕДИТ –це економічні відносини, що виникають між державою та фізичними чи юридичними особами, а також іншими державами, при яких держава найчастіше виступає у ролі позичальника, але може виступати й кредитором, й гарантом за деякими видами фінансово-кредитних операцій з приводу мобілізації додаткових грошових коштів на кредитній основі.

Номер слайду 9

Some Layouts have both Animated & Static. Delete pages you don’t need and keep others. Click on items to and move them around if you want. Pretty much everything is customizable. Державний кредит може набувати таких видів:внутрішній, коли держава запозичує кошти у підприємств та населення власної країни;зовнішній, коли держава здійснює запозичення на міжнародному рівні.

Номер слайду 10

ДЕРЖАВНІ ЗАПОЗИЧЕННЯ є основною формою державного кредиту, коли держава виступає у якості позичальника. Для них характерним є те, що тимчасово вільні грошові кошти населення та господарюючих суб’єктів залучаються до фінансування загальнодержавних потреб шляхом випуску й реалізації державних цінних паперів. ОБЛІГАЦІЯ (від лат. obligatio – зобов’язання) – найбільш поширений вид цінних паперів, являє собою боргове зобов’язання держави, за яким у встановлені строки повертається борг і сплачується дохід у формі процента чи виграшу.

Номер слайду 11

КАЗНАЧЕЙСЬКІ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ (ВЕКСЕЛІ) мають характерборгового зобов’язання, спрямованого тільки на покриття бюджетного дефіциту. Тобто, на відміну від облігацій, кошти від продажу яких спрямовуються на будь-які або спеціально оговорені цілі (поповнення бюджетного фонду, позабюджетних фондів тощо), кошти від реалізації казначейських зобов’язань держави спрямовуються тільки на поповнення бюджету.

Номер слайду 12

Різноманітність форм та видів міжнародного кредиту у найбільш загальних рисах можна класифікувати за кількома головними ознаками, які характеризують окремі сторони кредитних відносин. За джерелами кредитування розрізняють:– внутрішнє кредитування;– зовнішнє кредитування;– фінансування зовнішньої торгівлі. Change the Color of any of the icons by right-clicking on any of them (be sure you have the image or section of the image you want, sometimes Powerpoint can be a little tricky at selecting things) then choosing fill and picking your color. NOTE: As you can see some of the graphics have multiple pieces to color. Be sure to double click a few times on the individual parts to select them in order to color correctly.

Номер слайду 13

Залежно від того, хто виступає кредитором, розрізняють такі види міжнародного кредиту:приватні (надаються приватними фірмами та банками і, в свою чергу, поділяються на фірмові та банківські);урядові (їх надають уряди країн через урядові кредитні установи);кредити міжнародних і регіональних організацій (надаються Міжнародним валютним фондом, структурами Світового банку, Європейським банком реконструкції і розвитку (ЄБРР), регіональними банками розвитку країн«третього світу» та іншими кредитно-фінансовими інститутами. Причому МВФ та Світовий банк виступають не лише кредиторами, а й координаторами міжнародного кредиту);змішані (кредити, в яких беруть участь приватні підприємства, компанії і відповідні державні органи).

Номер слайду 14

За призначенням міжнародний кредит поділяється на:комерційний – первинна форма кредиту, у тому числі в зовнішній торгівлі, що називається також фірмовим кредитом або кредитом постачальникам, де позикова операція поєднана з купівлею-продажем товару, а рух позичкового капіталу – з рухом товарного капіталу;фінансовий – надання коштів у грошово-валютній формі: облігаційні позики, що розміщуються на міжнародному та національному ринках позикового капіталу за допомогою банків. Використовується на будь-які цілі (прямі капіталовкладення, будівництво інвестиційних об’єктів, придбання цінних паперів, погашення зовнішньої заборгованості, валютну інтервенцію тощо);«проміжний» – призначений для обслуговування змішаних форм вивозу капіталу, товарів та послуг, наприклад у вигляді підрядних робіт (інжиніринг).

Номер слайду 15

За видами міжнародний кредит поділяється на:товарний, який основні експортери надають своїм покупцям;валютний, який банки надають у грошовій формі (у деяких випадках валютний кредит виступає однією з умов коопераційної угоди з постачання устаткування та використовується для кредитування місцевих витрат на будівництво об’єкта на базі імпортного устаткування).

Номер слайду 16

За валютою позики міжнародні кредити надаються або погашаються:у валюті країни-позичальника;у валюті країни-кредитора;у валюті третьої країни або в міжнародних розрахункових одиницях(наприклад, в СПЗ). У разі відсутності валюти у країни-позичальника погашення міжнародних кредитів може здійснюватися товарними поставками.

Номер слайду 17

За своїм цільовим призначенням міжнародні кредити поділяють на виробничі та невиробничі. До виробничих кредитів належать кредити, призначені для розвитку економіки країни, що їх одержує: для закупівлі промислового обладнання, матеріалів, ліцензій, ноу-хау, оплати виробничих послуг, забезпечення внутрішньо торговельних операцій та інших господарських потреб. Невиробничі кредити використовують для утримання державного апарату, армії, закупівлі зброї, погашення зовнішньої заборгованості за раніше одержаними кредитами тощо.

Номер слайду 18

За способом погашення кредити поділяються на:пропорційні (погашення кредиту здійснюється рівними частками протягом певного терміну);прогресивні (суми погашення наростають);одночасні (погашення кредиту здійснюється в один визначений договором строк). Міжнародний кредит виконує ряд важливих функцій:стимулює експорт товарів та послуг;створює сприятливі умови для розширення приватних іноземних інвестицій;служить важливим знаряддям одержання прибутку у вигляді процентів від країн-боржників;сприяє розвитку міждержавних господарських зв’язків та поглибленню процесів міжнародної економічної інтеграції. 

Номер слайду 19

Принцип поверненості (поворотності) позиченої вартості кредитору означає, що позичальник повинен повернути кредитору весь обсяг одержаної в позичку вартості. ПРИНЦИПИ КРЕДИТУВАННЯ – це основні положення кредитного механізму, що визначають сам процес кредитування.2. Принцип терміновості (строковості) означає, що кожна позичка надається тільки на певний строк, установлюваний за взаємною згодою між позичальником і кредитором. 3. Принцип платності означає, що позичальник повинен повернути кредитору (банку) не тільки основну суму кредиту, а й сплатити додаткові кошти у формі відсотка як визначену плату за користування кредитом.4. Принцип цільового характеру кредитування припускає вкладення позичкових коштів у конкретні господарчі процеси, на чітко визначені цілі, в операції, техніко-економічна експертиза яких свідчить про їх достатню доходність із урахуванням економічної кон’юнктури і ризиків у конкретній галузі економіки та тенденцій розвитку ринку.

Номер слайду 20

В якості забезпечення кредиту можуть бути використані:майно, яке належить позичальнику, що приймається у заставу(нерухоме, рухоме, цінні папери, валютні цінності). Передача майна оформлюється окремим договором застави;До майна, що використовується у якості забезпечення, висуваються певні вимоги: воно повинно гарно зберігатися, бути ліквідним, витрати на його зберігання не повинні бути високими.фінансові зобов’язання третьої особи погасити борг кредитору (гарантії, поручительства). Вони оформляються або окремим договором, або у виді передатного надпису (індосаменту) на кредитному договорі з банком. Розмір майнового забезпечення, як правило, встановлюється на рівні, що перевищує розмір позички приблизно на 30 %, на випадок зниження ринкової ціни застави.5. Принцип забезпеченості кредиту відіграє важливу роль у захисті від кредитних ризиків. Він означає наявність у позичальника юридично оформлених документів, що зменшують ризик неповернення кредиту і невиплати процентів по ньому та гарантують своєчасне повернення кредиту у визначені строки.

Номер слайду 21

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ У чому полягають розбіжності у трактуванні форм і видів кредиту, що мають місце в літературі?За якими критеріями правомірно виділяти форми і види кредиту? Чи можуть бути однаковими критерії для класифікації форм і видів?Які форми кредиту Ви можете виділити і чому?Охарактеризуйте товарну форму кредиту, які види товарного кредиту Ви знаєте?Чим обмежуються можливості надання комерційного кредиту?Охарактеризуйте грошову форму кредиту, перелічіть види грошового кредиту. У чому полягають особливості банківського кредиту?За якими ознаками класифікується банківський кредит?Чим різняться поняття «банківський кредит» і «державний кредит», «банківський кредит» і «споживчий кредит», «забезпечений кредит» і «комерційний кредит»?Охарактеризуйте суб’єкти споживчого кредитування та механізм його надання. Дайте порівняльну характеристику міжгосподарського та споживчого кредитів?У чому полягають особливості державного кредиту, за якими критеріями він класифікується?Дайте визначення міжнародному кредиту, докладніше охарактеризуйте його види. Назвіть основні принципи організації кредитних відносин. У чому полягає призначення меж кредиту і чим вони визначаються?Дайте визначення проценту за кредит, охарактеризуйте його економічну сутність?Чому процент є економічною категорією?Які функції виконує позичковий процент?Дайте визначення норми процента та які чинники впливають на неї? Як формується маржа?Яку роль відіграє кредит у розвитку економіки?З яких ланок складається структура сучасної кредитної системи?Охарактеризуйте кредитну систему України. Які фінансово-кредитні установи відносяться до банківських та небанківських? Що між ними є спільного та відмінного?

pptx
Додано
14 вересня 2021
Переглядів
3423
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку