Лісове господарство. Основні лісові пояси світу. Лісозабезпеченість. Лісове господарство в Україні.

Про матеріал
Очікувані результати НПД: учні називають основні лісові пояси світу, пояснюють та показують на карті розміщення лісових поясів та лісових масивів в Україні; пояснюють розміщення лісових поясів світу, лісових масивів в Україні; порівнюють лісозабезпеченість України, світу й окремих його регіонів; оцінюють вплив лісового господарства на стан географічного се¬редовища; усвідомлює відповідальність громадянина, місцевих громад, держави за збереження лісових ресурсів. Розвивальна та виховна мета: розвивати розуміння єдності та гармонії між природним середовищем і людською діяльністю; формувати екологічну грамотність; виховувати любов до природи Землі, самостійність, допитливість. Тип уроку: урок засвоєння нових знань.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Лісове господарство. Основні лісові пояси світу. Лісозабезпеченість. Лісове господарство в Україні. Вчитель географії: Пушкар Анастасія Вікторівна27.12.2023р.9 клас

Номер слайду 2

Пригадаємо попередній матеріал - В яких широтах сформувалися лісові природні зони? - Які умови потрібні для формування лісів? - Давайте пригадаємо природні зони, де зростають ліси.

Номер слайду 3

Для того щоб пригадати яке значення у нашому житті має ліс, перейдемо за посилання та пограємо у гру з флеш-картками за посиланням. https://wordwall.net/ru/resource/56959349

Номер слайду 4

Тема уроку: Лісове господарство. Основні лісові пояси світу. Лісозабезпеченість. Лісове господарство в Україні. Мета уроку:- ознайомитись з поняттям «лісове господарство»;- визначити що таке «лісозабезпеченність» та які лісові пояси існують у світі;- удосконалити знання про значення лісу та його збереження;- порівняти лісозабезпеченність та лісове господарство України, у порівнянні зі світовими показниками.

Номер слайду 5

Ліс — легені планети, а також цінний ресурс, що приносить гроші. Саме тому кожного дня у світі зникає до 20 гектарів лісу.

Номер слайду 6

Лісове господарство - це особлива галузь діяльності людини, оскільки передбачає використання одного з найцінніших природних ресурсів планети — лісових; це галузь економіки, що вивчає, охорону і захист лісів, а також регулювання їх використання в цілях задоволення потреб у лісових ресурсах, веде облік і відтворення.

Номер слайду 7

Лісове господарство складається з:лісівництва, лісозаготівлі,одержування та первинна обробка технічної або паливної деревини, збирання дикорослих лісових продуктів Все це є сировиною для переробної промисловості, будівництва, є паливом, використовується для декоративно-побутового призначення та виробництва ліків.

Номер слайду 8

Для лісового господарства характерні такі показники. Лісозабезпеченість території — показник, розрахований шляхом ділення площі лісів на кількість населення світу, країни (області). Лісозабезпеченість світу становить близько 0,54га на людину. Лісистість території — відношення площі лісів до загальної площі тери­торії. Середня лісистість поверхні землі становить 30,5%, а лісистість території України становить 15,9%.

Номер слайду 9

Лісові ресурси. Фотосинтез. Стабілізація О2 в атмосферіПоглинання СО2 Родючість грунту. Очищення вод. Домівка для тварин. Різноманітність рослин. Лікарська сировина. Кормова та харчова база. Сировина для ряду промисловостей. Ліси і лісові ресурси

Номер слайду 10

Схематичне зображення негативного впливу господарської діяльності на ліс. Ліс. Незаконна лісозаготівля. Зростання потреб людства. Збільшення орних земель. Лісові пожежіЗниження родючості грунтів та їх ерозія, зменшення біорізноманіття, погіршення якості повітря, зниження рівня води, поступова зміна клімату

Номер слайду 11

Основні лісові пояси світу. Гра «Що зайве?»1) Сосна, дуб, береза, червоне дерево, вільха.2) Сандалове дерево, дерево-кебрачо, модрина, чорне дерево, гевея.3) Гілеї, сельви, джунглі, діброва?

Номер слайду 12

Ліси північного поясу Зосереджені в помірному поясі Північної півкулі (тут переважають хвойні породи дерев). Він охоплює значну територію в Азії та Північній Америці. Країни: у цьому поясі найбільші масиви лісів мають Росія, Канада, США, Швеція та Фінляндія. Площа північного поясу відносна стабільна, а в останні роки навіть збільшується.

Номер слайду 13

Ліси південного поясу Розташовані в екваторіальному й субекваторіальному поясах (переважають широколистяні породи дерев). Країни: це північ Південної Америки (басейн Амазонки), Центральна Америка, західна частина екваторіальної Африки (зокрема басейн річки Конго), Південно-Східну Азія, північний схід Австралії. Найбільші лісові масиви тут зосереджені в Бразилії, Колумбії, Конго, Мозамбіку, Індонезії, Малайзії. Площа південного поясу скорочується через активну вирубку лісів у країнах, що розвиваються.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Світові обсяги лісозаготівліЗапаси деревини світу оцінені спеціалістами у 143 млрд м3. Щорічно у світі заготовляється близько 3,5 млрд м3 деревини, а обсяги лісозаготівель при цьому зростають на 50 млн м3. Отже, запаси лісу обмежені, а темпи вирубування зростають. Щороку Земля втрачає 12 млн гектарів лісів. Якщо така тенденція збережеться, то вже через півстоліття на земній кулі не залишиться лісів природного походження. Характер сировини лісозаготівельної промисловості за останні десятиріччя докорінно змінився. Розширені плантаційні насадження, які замінили природні лісові масиви.

Номер слайду 16

Зміна об’ємів заготівлі деревини у світі за період з 1961 по 2018 рр. (за даними FAOSTAT)

Номер слайду 17

Частка найбільших країн за обсягами лісозаготівлі у світі, 2018 р. (за даними FAOSTAT) 

Номер слайду 18

Лісове господарство України. За загальною площею лісів Україна входить до першої десятки країн Європи, водночас лісистість її території низька — менше 16%. Наша країна не має оптимального рівня лісистості (20%), за якого найбільш ефективно використовуються земельні ресурси, формується екологічно стабільне середовище й найповніше проявляються всі корисні властивості лісу.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Прийом «Мозковий штурм» Що входить до продукції лісової промисловості?

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Проблеми і перспективи лісового господарства. Збереження та відновлення ресурсів. Ліси це відновлювальні ресурси. Ніби нічого страшного «Вирубав- посадив»Але чи є різниця між природніми лісами або пралісами і штучними або господарськими лісами? Праліси та старовікові ліси – недоторкані ділянки, які існують і розвиваються під впливом природи. У справжньому лісі повинні бути і старі, і молоді, і повалені дерева. Адже що різноманітніший ліс, то більше в ньому життя. 

Номер слайду 24

Отже, яке стоїть завдання перед державою, громадськістю, лісівниками?(Збереження пралісів надання їм статусу заповідних)Після знищення, праліси неможливо відтворити. На сьогоднішній день їх значною мірою знищено. У Європі залишки пралісів збереглися лише у Карпатах, на Балканах і північній Росії Такий праліс є в Житомирській області, але зараз до нього вже дуже близько підкрався видобуток бурштину.

Номер слайду 25

V . УЗАГАЛЬНЕННЯ І СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ЗНАНЬ. Виконуємо онлайн-тест за посиланням https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=3456590

Номер слайду 26

VІ. ПІДСУМОК УРОКУ. РЕФЛЕКСІЯ ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ: стисло про головне• Основою для розвитку лісового господарства є лісові ресурси.• Усі ліси світу утворюють два великі лісові пояси — північний і південний.• Провідна роль у розміщенні підприємств лісової промисловості належить сировинному чиннику, велике значення має і транспортний.• Найбільшими країнами із заготівлі деревини є Індія, США, Китай, Бразилія та Росія.• Україна належить до малолісних і лісодефіцитних країн.• Основними лісозаготівельними районами України є Карпати та Полісся.

Номер слайду 27

VІІ. Домашне завдання1. Опрацювати параграф 162. Виконайте тест за посиланням https://www.liveworksheets.com/w/uk/geography/7334086 (максимальний бал за виконання – 9 балів)3. Творче завдання 10-12 балів , письмово «З’ясуйте проблеми, що стосуються вивозу лісу-кругляка з нашої держави в інші країни. Поміркуйте, чи вигідно Україні його вивозити. Відповідь обґрунтуйте.»

Номер слайду 28

Самооцінювання. Все зрозумів!Були проблеми, але вже норм. Потрібна допомога

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Використанні джерела: Географія : підруч. для 9 кл. загальноосвіт. навч. закл. / Бойко В. М. [та ін.]. — Тернопіль : Підручники і посібники, 2017. — 272 с. : ілhttps://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9 F%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%8 C%D1%87%D0%B0_%D1%82%D0%B0_%D1%81%D1%96%D0%BB%D1%8 C%D1%81%D1%8 C%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%8 C%D0%BA%D0%B0_%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D1%96%D0%B7%D0%B0%D1%86%D1%96%D1%8 F_%D0%9 E%D0%9 E%D0%9 D

pptx
Пов’язані теми
Географія, 9 клас, Презентації
До підручника
Географія 9 клас (Бойко В.М., Дітчук І.Л., Заставецька Л.Б., Гринюк Т. А., Смаль І. В., Харенко І. М.)
Додано
4 січня
Переглядів
305
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку