Матеріали для уроків на тему: Адміністративно-територіальні зміни й зовнішньополітична діяльність УРСР

Про матеріал
Матеріал на допомогу учителю на тему: Адміністративно-територіальні зміни й зовнішньополітична діяльність УРСР.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Адміністративно-територіальні зміни й зовнішньополітична діяльність УРСР

Номер слайду 2

Питання про західний кордон СРСР, а відповідно й України, гостро постало під час завершальних операцій Другої світової війни в Європі. Воно активно обговорювалося під час Тегеранської (1943), Ялтинської (1945) та Потсдамської (1945) конференцій глав держав антигітлерівської коаліції. Тегеранської (1943) Ялтинської (1945) Потсдамської (1945)

Номер слайду 3

Першим кроком на шляху україно-польських територіальних домовленостей стала Люблінська угода між урядом УРСР і Польським комітетом національного визволення від 9 вересня 1944 р. 

Номер слайду 4

Територіальне розмежування між СРСР і Польщею було закріплене Договором про радянсько-польський державний кордон від 16 серпня 1945 р. Цей документ встановлював кордон по «лінії Керзона» і відхиленнями на схід (тобто на користь Польщі).

Номер слайду 5

26 листопада 1944 р. в м. Мукачеве було скликано з'їзд Народних комітетів. На цьому з'їзді було схвалено Маніфест про возз'єднання Закарпатської України з Радянською Україною, обрано Народну Раду як верховний законодавчий орган влади Закарпатської України і сформовано уряд. 22 січня 1946 р. було видано указ Президії Верховної Ради СРСР про утворення в складі УРСР Закарпатської області. Цей акт одночасно ліквідовував Закарпатську Україну як державне утворення.

Номер слайду 6

У 1951 році завершився процес україно – польських територіальних домовленостей.

Номер слайду 7

Встановлення кордону з Чехословаччиною29 червня 1945 року – договір між ЧСР і СРСР, який юридично закріпив рішення з’їзду в Мукачево.22 січня 1946 року – указ президії Верховної ради СРСР про утворення у складі УРСР Закарпатської області.

Номер слайду 8

Встановлення кордону з Румунією10 лютого 1947 р. – підписання радянсько – румунського договору, за яким до УРСР відходили Північна Буковина, Хотинщина, Ізмаїльщина.

Номер слайду 9

Зовнішньополітична діяльність УРСРНаприкінці Другої світової війни Україна починає виходити на міжнародну арену. Українську дипломатію починає представляти Д. Мануїльський. Він з іншими українськими дипломатами бере участь у Паризькій мирній конференції (29 липня - 15 жовтня 1946 р.), в лютому 1947 р. підписали мирні договори з Італією, Румунією, Угорщиною, Болгарією та Фінляндією. Д. Мануїльський

Номер слайду 10

Під час «холодної війни» УРСР увійшла у Всесвітню Раду Миру, запропонувала цілу низку мирних ініціатив.

Номер слайду 11

Незважаючи на таку бурхливу зовнішньополітичну діяльність, Україна не виходила за межі політики, яку диктувало радянське керівництво. 

Номер слайду 12

Таким чином, вихід УРСР на зовнішньополітичну арену був зумовлений стратегічними інтересами СРСР.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Борова Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Юзвик Лілія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 січня 2020
Переглядів
5526
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку