Матеріали до проєкту "Деградовані ґрунти"

Про матеріал
Здорові ґрунти - це ключовий фактор продовольчої безпеки і запорука нашого сталого майбутнього. Вони допомагають підтримувати виробництво продовольства, сприяють пом'якшенню наслідків зміни клімату та адаптації до них, вони беруть участь в процесі фільтрації води, підвищують стійкість до повеней і засух і ще багато, багато іншого. Але існує невидима загроза, яка ставить під удар і ґрунту, і все те, що вони можуть дати.
Перегляд файлу

Забруднення ґрунтів - це забруднення нашого майбутнього

 

Зупинити забруднення ґрунтів: шість причин, за якими проблему забруднення ґрунтів не можна ігнорувати

Ґрунт - це не відновлюваний ресурс, в разі втрати або деградації неможливо відновити в термін, який можна порівняти з тривалістю людського життя. Стан ґрунтів впливає на їжу, яку ми їмо, воду, яку ми п'ємо, повітря, яким ми дихаємо, на наше здоров'я і на здоров'я всього живого на Землі. Без здорових ґрунтів ми не зможемо забезпе6чити себе продовольством. Адже, за оцінками, 95 відсотків того, що ми їмо, прямо або побічно проводиться на ґрунтах.

Здорові ґрунту - це ключовий фактор продовольчої безпеки і запорука нашого сталого майбутнього. Вони допомагають підтримувати виробництво продовольства, сприяють пом'якшенню наслідків зміни клімату та адаптації до них, вони беруть участь в процесі фільтрації води, підвищують стійкість до повеней і засух і ще багато, багато іншого. Але існує невидима загроза, яка ставить під удар і ґрунту, і все те, що вони можуть дати.

Деградація ґрунтів або погіршення їх властивостей (що ведуть до зниження їх родючості), проявляється в різноманітних формах (видах). Деградація ґрунтів виникає під впливом антропогенних факторів. Різні антропогенні фактори викликають розвиток різних форм (видів) деградації ґрунтів. Не виключено, що один і той же антропогенний фактор може викликати розвиток декількох видів деградації ґрунтів. Також можливо, що один і той же вид деградації ґрунтів може виникати під впливом різних антропогенних факторів. Тому в ґрунтах проявляються, як правило, одночасно декілька різних форм деградації ґрунтів.

В даний час виділяються наступні види деградації ґрунтів: 1. біологічна, 2. хімічна, 3. фізична, 4. механічна. На відміну від процесів деградації ґрунтів, що виражаються в погіршенні їх властивостей, антропогенні фактори можуть своїм впливом призвести до руйнування ґрунтів. Руйнування ґрунтів виражається в повному, або частковому знищенні ґрунтового профілю. Це виражається в знищенні гуртових горизонтів і видаленні їх з місця утворення. Особливо сильне руйнівний вплив на ґрунти роблять такі види господарської діяльності людини як гірничодобувна промисловість, дорожнє будівництво, будівництво різних промислових об'єктів, (включаючи міста та інші поселення), а також прокладка трас нафтопроводів, газопроводів, ліній електропередачи.

Забруднення ґрунту викликає ланцюгову реакцію. Воно позначається на ґрунтовому біорізноманіття, знижує запаси органічної речовини ґрунту і її фільтруючу здатність. Через забруднення ґрунту відбувається забруднення ґрунтової вологи і ґрунтових вод, порушується баланс поживних речовин в ґрунті. До числа найбільш поширених забруднювачів ґрунту відносяться важкі метали, стійкі органічні забруднювачі і нові забруднювачі, такі як фармацевтичні препарати та засоби особистої гігієни.

Забруднення ґрунту руйнівно впливає на навколишнє середовища і спричиняє негативні наслідки для всіх форм життя, які з ним стикаються. Нестійкі методи ведення сільського господарства, скорочують запаси органічної речовини ґрунту, можуть сприяти перенесенню забруднювачів в харчовий ланцюг. Так, наприклад, з забрудненого ґрунту забруднювачі можуть потрапити в ґрунтові води; потім вони накопичуються в тканинах рослин і передаються пасовищним тваринам, птахам і, нарешті, людям, які ці рослини і тварин їдять. Забруднюючі речовини в гранті, ґрунтових водах і харчового ланцюга можуть викликати цілий ряд хвороб і підвищену смертність у людей; це можуть бути як гострі наслідки короткострокового характеру - наприклад, різні види інтоксикацій або діарея, - так і хронічні захворювання, в тому числі онкологічні.

Крім впливу на навколишнє середовище забруднення ґрунтів пов'язане з високими економічними витратами, зумовленими зниженням врожайності і якості сільськогосподарських культур. Запобігання забрудненню ґрунтів має бути одним із пріоритетних завдань у всьому світі.

Переважна більшість забруднюючих речовин є результатом діяльності людини, тому ми несемо пряму відповідальність за те, щоб змінити ситуацію, забезпечивши скорочення масштабів забруднення та безпечне майбутнє нашої планети.

Необхідно визнати цінність ґрунтів, їх виробничий потенціал та внесок у продовольчу безпеку і підтримання ключових екосистемних зв’язків. Ось лише кілька причин, за якими проблему забруднення ґрунтів не можна недооцінювати:

1. Забруднення ґрунтів впливає на все навколо. Їжа, яку ми їмо, вода, яку ми п'ємо, повітря, яким ми дихаємо, - наше здоров'я і здоров'я всього живого на планеті залежить від здоров'я ґрунтів. Вміст поживних речовин в тканинах рослин безпосередньо пов'язано з їх утриманням у гранті і її здатністю обмінюватися поживними речовинами і водою з корінням рослин.

2. Забруднення ґрунту невидимо. Сьогодні третина ґрунтів планети помірно або сильно деградовані внаслідок ерозії, втрати ґрунтового органічного вуглецю, засолення, ущільнення, закислення і хімічного забруднення. На формування одного сантиметра верхнього шару ґрунту йде близько тисячі років; це означає, що за своє життя збільшити шар ґрунту нам не вдасться. Є тільки те, що ми бачимо зараз. Незважаючи на все це, масштаби забруднення ґрунтів продовжують рости. Нинішні темпи деградації ґрунтів ставлять під загрозу можливість майбутніх поколінь задовольнити свої нагальні потреби.

3. Забруднення ґрунтів позначається на їх здатності, що фільтрує. Для забруднюючих речовин ґрунту діють як фільтр і буфер. Але можливості ґрунтів, що дозволяють їм справлятися з тиском забруднювачів, не безмежні. Якщо захисний потенціал ґрунтів буде вичерпано, забруднюючі речовини почнуть проникати (і вже проникають) в навколишнє середовище, зокрема, в харчовий ланцюг.

http://www.fao.org/fileadmin/templates/medium/images/cover/medium_5_fd2fc1a00aed4c40144c4c7a1d484171.jpg

На фото: Користь, яку приносять ґрунту, не обмежується виробництвом продуктів харчування. Чи знаєте ви, що більшість відомих антибіотиків, включаючи пеніцилін, отримують на основі ґрунтових мікроорганізмів?

http://www.fao.org/fileadmin/templates/medium/images/cover/medium_5_b7629ca591ce09896d964cfcc7210046.jpg

На фото: Поживна і якісна їжа може бути вирощена тільки на здорових ґрунтах.

4. Забруднення ґрунту впливає на продовольчу безпеку, знижуючи врожайність і якість сільськогосподарських культур. Безпечна, поживна і якісна їжа може бути проведена тільки на здорових ґрунтах. Без здорових ґрунтів ми не зможемо виробляти досить продовольства і побудувати світ без голоду.

5. Забруднення ґрунтів може бути результатом застосування неналежних методів ведення сільського господарства. Нераціональні методи ведення сільського господарства зменшують запаси органічної речовини ґрунтів, підриваючи їх здатність до розкладання органічних забруднювачів. Це збільшує ризик потрапляння забруднюючих речовин в навколишнє середовище. У багатьох країнах інтенсивне рослинництво виснажує ґрунти, що ставить під загрозу можливість підтримки виробництва на цих територіях в майбутньому. Тому стійкість методів сільськогосподарського виробництва стала необхідною умовою звернення назад тенденції до деградації ґрунтів та забезпечення глобальної продовольчої безпеки нинішнього і майбутніх поколінь.

6. Забруднення ґрунтів може загрожувати нашому здоров'ю. Значна частина антибіотиків, широко використовуваних в сільському господарстві та охороні здоров'я, після виведення з організму тих, хто їх отримує, потрапляє в навколишнє середовище. Ці антибіотики можуть проникати в грант і поширюватися в навколишньому середовищі. В результаті виникають бактерії, стійкі до протимікробних препаратів, що знижує ефективність антибіотиків. Близько 700 тисяч смертей щорічно обумовлені саме такими бактеріями. Якщо ми не впораємося з цією проблемою, то до 2050 року ці бактерії будуть вбивати більшої людей, ніж рак, а світу це обійдеться дорожче, ніж вартість всієї нинішньої глобальної економіки.

http://www.fao.org/fileadmin/templates/medium/images/cover/medium_5_ff0240b0a4b63d928dffdce273b362d7.jpg

На фото: Захист і збереження ґрунтів починається з нас з вами.

Згідно з прогнозами, до 2050 року населення планети перевищить 9 мільярдів чоловік. Тому нинішня і майбутня продовольча безпека залежить від нашої здатності підвищити врожайність і якість продовольства, використовуючи ті ґрунту, які у нас є зараз. Забруднення ґрунтів негативно позначається на всіх нас і вважається однією з головних загроз для функціонування ґрунтів в усьому світі.

Для того щоб вирішити проблему забруднення ґрунтів, необхідно розуміти її причини. Захист і збереження ґрунтів починається з нас з вами. Вибір екологічно чистих продуктів харчування, правильна утилізація небезпечних матеріалів, таких як батарейки, виробництво компосту в домашніх умовах з метою зменшення кількості відходів, які потрапляють на звалища, більш відповідальне поводження з антибіотиками - ось лише кілька прикладів того, як можна сприяти вирішенню цієї проблеми.

Здорова грунт - це дорогоцінний непоновлюваний ресурс, яким загрожує все більш руйнівну поведінку людини. Ми несемо відповідальність за стан ґрунтів, які дають нам їжу, воду і чисте повітря, і сьогодні ми повинні вжити заходів до того, щоб наші ґрунти були здоровими в інтересах сталого майбутнього і продовольчої безпеки. Вирішимо проблему забруднення ґрунтів!

1

 

docx
Додав(-ла)
Т Marina
Додано
3 квітня 2023
Переглядів
356
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку