Матеріали до уроків "Задачі з біології"

Про матеріал
задачі можна застосовувати під час пояснення нового навчального матеріалу, закріплення знань, як завдання додому, при перевірці знань, проведенні самостійних і контрольних робіт.
Перегляд файлу

  1. У квасолі чорне забарвлення насіння А домінує над білим а. Визначте: а) які типи гамет утворюють рослини, що мають генотип АА, Аа, аа;

б) яким буде насіння в потомстві після таких схрещувань: Аа х аа;     АА х Аа; Аа х Аа.

 

  1. У дрозофіли сірий колір тіла В домінує над чорним в. після схрещування двох сірих мух потомство мало сіре тіло. Чи можна визначити генотипи батьків? Після схрещування сірої мухи з чорною все потомство мало сіре тіло. Визначте генотип сірої мухи.

 

  1. У помідорів ген, який зумовлює червоний колір плодів, домінує над геном жовтого кольору. Якого кольору будуть плоди в рослин, одержаних від схрещування гетерозиготних рослин з червоними плодами з рослинами, які мають жовті плоди?

 

  1. Ген чорного забарвлення великої рогатої худоби домінує над геном червоного забарвлення. Визначте: а) яким буде потомство F1 від схрещування чорного гомозиготного бугая з червоними коровами;      б) яким буде потомство F2 від схрещування цих гібридів; в) які телята будуть від схрещування червоного бугая з гібридними коровами F1.

 

  1. У людини ген карих очей домінує над геном блакитних. Блакитноокий юнак, батьки якого мали карі очі, одружився з кароокою дівчиною, в батька якої очі були блакитні, а в матері – карі. Якого кольору очі можна чекати у їхніх дітей? Напишіть генотипи всіх осіб, згаданих у цій задачі.

 

  1. У людини ген полідактилії, який зумовлює шестипалість, домінує над нормальною будовою кисті. Визначте: а) ймовірність народження шестипалих дітей у сім'ї, де обидва батьки гетерозиготні; б) у сім'ї, де один з батьків має нормальну будову кисті, а другий шестипалий, народилася дитина з нормальною будовою кисті. Яка ймовірність народження наступної дитини без аномалії?

 

  1. У людини ген, який викликає одну з форм спадкової глухонімоти, рецесивний щодо гена нормального слуху: а) яке потомство можна чекати від шлюбу гетерозиготних за даним геном батьків; б) від шлюбу глухонімої жінки з нормальним чоловіком народилася глухоніма дитина. Визначте генотипи батьків.

 

  1. Альбінізм (відсутність пігменту в шкірі, сітківці ока і волоссі) успадковується людиною як рецесивна ознака. У сім'ї, де один з батьків альбінос, а інший нормальний, народилися близнюки, один з яких був альбіносом. Яка ймовірність народження наступної дитини альбіносом?

 

  1. У медицині велике значення мають відмінності між чотирма групами людської крові. Група крові – спадкова ознака, яка залежить від одного гена. Цей ген має не дві, а три алелі, які позначаються символами ІА, ІВ. і0. Особи з генотипом і0і0  мають першу групу крові, з генотипом ІАі0 або ІАІА  - другу. З генотипом ІВі0 або ІВІВтретю, а з генотипом ІАІВ – четверту (тобто ми можемо сказати, що алелі ІА й ІВ домінують над алеллю і0, тоді як одна одну вони не пригнічують). А) у матері перша група крові, а в батька четверта. Визначте, які групи крові можуть мати їхні діти. Б) у родильному будинку переплутали двох хлопчиків. Батьки одного з них мають першу і другу групу крові, другого – другу й четверту. Дослідження показало, що діти мають першу і другу групи крові. Визначте, хто чий син.

 

  1.  Які типи гамет утворюють рослини таких генотипів: а) ААВВ;            б) АаВВ; в) ааВВ; г) ААВв; д) АаВв?

 

  1.  У людини ген карих очей домінує над геном блакитних, а здатність краще володіти правою рукою – над здатністю володіти лівою, при цьому гени, що зумовлюють ці ознаки, знаходяться в різних хромосомах. Кароокий юнак одружився з блакитноокою лівшею. Якими можуть бути діти щодо цих ознак? (Розгляньте два випадки: коли кароокий юнак гомозиготний за обома ознаками і коли гетерозиготний).

 

  1.  Дочка дальтоніка одружується із сином дальтоніка, причому наречений і наречена розпізнають кольори нормально. Який зір буде у їхніх дітей?

 

  1.  Дальтонізм у людини успадковується в зчепленому з Х-хромосомою  стані і викликається рецесивним геном. Чоловік – дальтонік одружується з нормальною жінкою, батько якої був дальтоніком. Яким буде зір у їхніх дітей? Яким буде зір у дітей від шлюбу дальтоніка з жінкою, яка не є носієм гена дальтонізму?

 

  1.  Які діти можуть народитися від шлюбу гемофіліка з жінкою-дальтоніком, яка не є носієм гена гемофілії?

 

  1.  Червоноплоді суниці після схрещування з червоноплодими завжди дають потомство з червоними ягодами, а рослини білоплодих суниць – з білими ягодами. Після схрещування цих двох форм одержують потомство з рожевими ягодами. Яким буде потомство від схрещування між собою гібридних рослин суниць з рожевими ягодами? Яким буде потомство від схрещування між собою гібридних рослин суниць з рожевими ягодами? Яким буде потомство після запилення червоноплодих суниць пилком гібридних суниць з рожевими ягодами?

 

  1.  У курей породи віандот трояндовидна форма гребеня домінує над простою листовидною. Гетерозиготна курка була схрещена з півнем з простим листокивдним гребенем. Від неї інкубацією яєць одержали 200 курчат. Визначте: а) скільки типів гамет гетерозиготна курка; б) скільки типів гамет утворює півень; в) скільки різних генотипів буде в одержаних курчат; г) скільки курчат будуть гетерозиготними; д) скільки курчат матимуть трояндовидних гребінь. 

 

 

 

docx
Додано
16 квітня 2020
Переглядів
1821
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку