Матеріали на допомогу вчителю .Емма Андієвська "Казка про ЯЯН"

Про матеріал

Матеріал призначений для вчителя, щоб урізноманітнити урок за творчістю Емми Андієвської цікавими завданнями. Доцільно використовувати на різних етапах роботи.

Перегляд файлу

МАТЕРІАЛ     НА  ДОПОМОГУ   ВЧИТЕЛЮ

ДО  «КАЗКИ    ПРО ЯЯН «  ЕММИ  АНДІЄВСЬКОЇ   (6 КЛАС)                                       
1 . МАТЕРІАЛ  ДЛЯ ВСТУПНОЇ  БЕСІДИ
                                   Вступна бесіда

  • Яких людей називають егоїстами? (Егоїст – це той, хто себе любить більше, ніж інших).
  • Який займенник найчастіше використовують у своїй мові егоїсти?
  • Давайте уявимо, як егоїсти говорять про себе. Я почну, а ви продовжіть:  «Я найкращий!»,  «Я хочу це!», «Все мені!»…. (Орієнтовні відповіді: «Я  не дам іграшки!», «Я краще знаю!», «Дай мені!», «Віддай, це моє!» «Я не буду це робити! Роби сам!»)
  • Як егоїсти ставляться до інших людей? (Нікого, крім себе, по-спражньому не люблять; байдужі до чужих проблем, бід, станів тощо).

2.  Вправа «Коментатор»

Учитель. Я опишу вам декілька вчинків дітей. А вам потрібно визначити та прокоментувати, чи егоїстичні ці вчинки.

  1. Наталка прийшла зі школи. Вона побачила, що мама відпочиває після нічної зміни. Та Наталці дуже хотілося розповісти мамі про свою гарну оцінку. Вона підбігла до матусі, почала її штовхати і голосно кричати: «Мамо! Я отримала 10 балів з читання!» 
  2. Вранці мама поклала Сергійкові у портфель велику цукерку. Хлопчик з нетерпінням чекав перерви, щоб з’їсти її. Ледь пролунав дзвоник з уроку, він узяв цукерку і вийшов на шкільне подвір’я. Тільки-но він розгорнув обгортку, як почув плач. То плакала однокласниця, бо її штовхнув хлопчик із іншого класу. Сергійко підійшов до дівчинки, допоміг підвестися і протягнув їй свою цукерку. Дівчинка посміхнулася крізь сльози, розділила цукерку навпіл і повернула Сергійкові половину.
  3. Бабуся попрохала онука сходити в аптеку. Той відповів, що не піде; нехай бабуся сама сходить, бо він грає в комп’ютерну гру і не може відволіктися. 
  4. Шестикласники вийшли навесні садити дерева. Всі стараються: хто ямки копає, хто воду носить, хто деревця закопує, і лише Оля  стоїть і спостерігає. Вона нічого не робить. «Це ж не для мене! Чому я повинна даремно працювати, садити в школі дерева, хай це працівники школи роблять, їм за це гроші платять!» – пояснює дівчина.

Учитель. Егоїзм – це самозакоханість, себелюбство. Така людина бачить лише себе. Вона не вміє і не хоче розуміти інших, не прислухається до чужої думки, бо впевнена, що її думка найкраща, вона ніколи не поспівчуває і не допоможе, не поділиться, не захистить, а тому виростає жорстокою, недоброю, злою, часто жадібною і нещирою.

 

3.  Складання «схеми-павутинки» (розвиток умінь аналізувати та порівнювати певні явища  та організовувати інформацію, аби краще її запам’ятати)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1.  ГРА  «Відкритий мікрофон»
  1. Пофантазуйте, а якби ви потрапили в місто яянів, чи шукали б ви з нього вихід? Чому?
  2. Чи дбаєте ви про когось? Чи доглядаєте за рослинами, тваринами? Чи допомагаєте рідним і друзям?
  3. Якби у вас була можливість звернутися до яянів – жителів казкового міста, що б ви їм порадили?

 

  1. МАТЕРІАЛ ДЛЯ  ЗАКЛЮЧНОГО СЛОВА ВЧИТЕЛЯ

Учитель. Залишивши місто яянів, пастушок знайшов за своїми плечима мішок із самоцвітами. Напевне, це винагорода за небайдужість, щирість, любов до людей. Так зазвичай закінчуються казки: перемагає добро, добро винагороджується.

Мені дуже хочеться, щоб у нашому реальному житті завжди перемагало добро. І так буде, якщо ми не будемо егоїстами, збережемо в своїх серцях любов до інших людей, будемо спільно намагатися зробити цей світ добрішим.

Ти на білому світі людина!
Тож повинна тепло нести.
Поміж інших усіх єдина,
Будь найкращою в світі ти!

І тому пам’ятай, дитино,
Егоїзм не для тебе, ні.
Світло ти пронести повинна,
Щоб зробились серця ясні.

 

 

docx
Додано
9 квітня 2018
Переглядів
1688
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку