Майстер-клас з живопису «Міський пейзаж: Ранок"

Про матеріал
Цей майстер-клас призначений для дітей 8-14 років. Метою майстер-класу є розширення уявлення про жанр пейзажу, засоби побудови простору пейзажу. Діти зможуть оволодіти навичками створення лінійної та повітряної перспективи під час малювання міського пейзажу.
Перегляд файлу

 

Майстер-клас «Міський пейзаж: Ранок»

 

Призначення майстер-класу: ця робота призначена для дітей 8-14 років.

Мета: розширення уявлення про жанр пейзажу, засоби побудови простору пейзажу.

Завдання:

- виробити навички володіння лінійною та повітряною перспективою;

- розвивати навички роботи обраним матеріалом: свідомо відбирати колірні відтінки з метою отримання в роботі глибини простору;

- розвивати почуття любові до рідного міста;

- розвивати окомір і дрібну моторику;

- виховувати охайність і уважність в роботі.

Тип заняття: комбіноване заняття.

Форма проведення заняття: групова, індивідуальна.

Методи: словесні (пояснення, бесіда), наочні (демонстрація малюнків), практичні.

Форми контролю: спостереження педагога, самоаналіз, взаємооцінка.

Навчально-методичне забезпечення:

Обладнання та інструменти: мольберти, стільці, тумбочки для матеріалів, пензлі, палітра, скотч паперовий, ємкість для води, ганчірка.

Матеріали: папір формату А3, гуаш.

 

План заняття:

 

1. Організаційний момент. Привітання – 1 хв.

2. Теоретична частина. Лінійна і повітряна перспективи – 5 хв.

3. Практична частина – 34 хв.

3.1. Показ зображення міського пейзажу “Ранок” поетапно на дошці.

3.2. Самостійна робота.

4. Заключна частина. Підведення підсумків – 5 хв.

 

Хід заняття:

 

1. Організаційний момент. Вітання.

- Привіт хлопці та дівчата! Сьогодні ми будемо писати міський пейзаж “Ранок”. Давайте разом з вами уявимо ваш двір або вулицю, де ви живете рано вранці, коли слідом за променями сонця, що сходить, перші автомобілі відправляються в дорогу.

2. Теоретична частина.

Міський пейзаж – жанр образотворчого мистецтва, предметом якого є зображення будинків, вулиць, парків, скверів, мостів, а також всього того, що ми можемо побачити в місті.

Одним з виражальних засобів створення пейзажу є простір. У побудові простору на площині важливо враховувати безліч аспектів: формат картини, місце лінії горизонту, композиція, повітряна і лінійна перспектива.

При лінійній побудові композиції важливим є вибір формату листа і положення лінії горизонту. Формат картини обирається відповідно до основної форми предметів. Для зображення високого предмета обирають вертикальний формат, для предмета довгого – горизонтальний.

Якщо ми хочемо намалювати панорамний пейзаж, показати великий простір, то не слід його перевантажувати з боків, обмежувати будь-якими деревами або будівлями. Краще зробити таким чином, щоб вони виходили за  межі рами. Це принцип відкритої композиції, коли основні напрямки ліній виходять із центру.

Лінійною перспективою називають видимі зміни масштабів зображення на площині. Найбільш часто використовувана в живописі пряма лінійна перспектива – центр знаходиться на лінії горизонту, який збігається з рівнем очей людини що дивиться. У цю точку сходяться всі лінії, прокладені крізь рівномірно віддалених від переднього плану об'єктів.

 

Закони перспективи:

1. По мірі віддалення предмети зменшуються.

2. Колір блідне.

3. Контрастність поступово лагідніє.

4. Ближні предмети зображуються детально, а дальні узагальнено.

5. Віддалені світлі предмети затемнюються, а темні освітлюються.

 

3. Практична частина.

3.1. Показ зображення міського пейзажу» “Ранок” поетапно на дошці.

Починаємо малюнок з композиції на аркуші. Ми повинні представити:

 скільки місця займатиме земля і скільки залишиться на небо,

 якої форми і розмірів будуть будинки,

 скільки автомобілів буде їхати по дорозі і якого кольору їх краще зробити.

Щоб показати простір широкої вулиці формат листа розміщуємо горизонтально. Проводимо лінію горизонту на 1\3 знизу листа.

Міський пейзаж у нас буде в ранковому колориті, а пора року – пізня осінь.

 

 

  Створюємо простір на площині листа. Небо пишемо синім, блакитним кольорами, додаючи фіолетовий і рожевий кольори. Для сірого асфальту використовуємо білий колір, змішаний з чорним.

 

 

Визначаємо, якого розміру прямокутної форми будинків вмістяться в нашому просторі. Наш малюнок буде красивішим, якщо всі будинки будуть різного розміру. Цей прийом в композиції називається ритм. Охрою намічаємо ближній до глядача будинок, він буде 4-х поверховим. Згідно з правилами перспективи предмети, що знаходять далі від глядача, зменшуються. За ним маємо будинок у формі довгого прямокутника.

 

 

У нашому випадку будинок, розташований позаду жовтого, має більше поверхів, тому для того, щоб правильно зобразити перспективу, віконця в ньому зробимо меншого розміру.

   

 

  Тонкою лінією коричневою фарбою поділяємо дорогу на проїжджу і пішохідну частини. Підкреслюємо тонким пензлем чорною фарбою дах будинків, малюємо стовбури дерев різної форми, формуємо крони різноманітністю тонких гілочок. Намічаємо ділянку землі у формі квадрата, що лежить на площині землі у кожного дерева.

 

 

Щоб надати динамічності малюнку, автомобілі на дорозі треба розташувати так, щоб перед ними залишилося досить багато вільного простору (щоб їм було куди їхати). Автомобілі малюємо від геометричної форми прямокутників, поставлених один на одного, які утворюють кузов. Від верху даху домальовує трикутники, отримуємо лінії переднього лобового і заднього стекол. Чорною фарбою малюємо колеса, а світло сірим кольором   диски на них. Всередині автомобіля намічаємо сірим кольором фігури водіїв і пасажирів. Під автомобілями позначаємо тінь темним сірим кольором.

    Тепер потрібно намалювати пішохідну доріжку. Згідно із законами перспективи її ближній край буде ширшим, ніж дальній. Тому зобразимо пішохідну доріжку у вигляді смуги що сходиться в точку умовного горизонту. Потім цю смугу розділимо горизонтальними смугами перетворивши в пішохідну зебру.

На небі намалюємо птахів. І нарешті, завершальний штрих прикрашаємо дерева яскравими осінніми листями і дрібними бардовими ягідками, вони внесуть жвавість в нашу картину, створять додатковий простір і відокремлять будинки від дороги.

 

 

3.2. Самостійна робота.

Самостійне виконання роботи дітьми за задумом під контролем педагога.

 

4. Заключна частина. Підведення підсумків.

Міський пейзаж закінчений. У нашій роботі ми застосували знання про лінійну та повітряну перспективу як засіб побудови простору.

Завершення роботи. Узагальнення. Вибір назви своєї роботи. Виставка всіх робіт на дошці. Оцінювання робіт дітьми. Вибір кращих робіт.

 

docx
Додано
10 травня 2020
Переглядів
3598
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку