Методична розробка (7 клас) - лабораторна робота: «Дослідження коливань нитяного маятника»

Про матеріал
Методична розробка (7 клас) - лабораторна робота: «Дослідження коливань нитяного маятника» Як відомо з фізики, математичний маятник здійснює гармонічні коливання. Формулу для періоду коливань математичного маятника було виведено і перевірено на дослідах голландським фізиком Хрістіаном Гюйгенсом (1629-1695) і її часто називають формулою Гюйгенса. • Період коливань нитяного маятника можливо обчислити за формулою Гюйгенса: Лабораторну роботу можливо провести і в домашніх умовах, як це показано на фото 1. На фото 2 показано повне відхилення кульки Для виконання лабораторної роботи в фізичному кабінеті - дослідження коливань нитяного маятника необхідно слідуюче обладнання: • штатив; • лапка; • металева кулька з наскрізним отвором; • терези; • нитка, довжиною 50 – 60 см; • лінійка; • сірник (дерев’яна паличка); * За допомогою терезів виявимо масу металевої кульки з дерев’яною паличкою в отворі – вона становить 19 г (в принципі, кулька може мати і іншу масу). * Пропускаємо нитку крізь отвір в кульці і фіксуємо за допомогою за допомогою дерев’яної палички, проводимо вимірювання довжини нитки – до кульки. * Закріплюємо лапку на певній висоті на штативові, підвішуємо нитку з кулькою так щоб між столом і кулькою була деяка відстань в стані спокою. Таким чином підготовка до проведення дослідів закінчена. • Відводимо кульку вліво на деякий кут і відпускаємо нижній кінець нитки. • Вмикаємо секундомір в момент відпускання кульки і вимикаємо секундомір на десятому повертанні кульки в лівий бік – фіксуємо час за 10 коливальних періодів; • Обчислимо період Т коливального руху кульки за формулою:
Перегляд файлу

Методична розробка (7 клас) -  лабораторна робота:

«Дослідження коливань нитяного маятника»

    Як відомо з фізики, математичний маятник здійснює гармонічні коливання.

 Формулу для періоду коливань математичного маятника було виведено і перевірено на дослідах голландським фізиком Хрістіаном Гюйгенсом

(1629-1695) і її часто називають формулою Гюйгенса.

 

  Період коливань нитяного маятника можливо обчислити за формулою Гюйгенса:

 

image 

 

Лабораторну роботу можливо провести і в домашніх умовах, як це показано на фото 1. На фото 2 показано повне відхилення кульки

 

 Для виконання лабораторної роботи в фізичному кабінеті - дослідження коливань нитяного маятника необхідно слідуюче обладнання: 

  штатив;

  лапка;

  металева кулька з наскрізним отвором;

  терези; 

  нитка, довжиною 50 – 60 см;

  лінійка;

  сірник (дерев’яна паличка);

*              За допомогою терезів виявимо масу металевої кульки з дерев’яною паличкою в отворі – вона становить 19 г (в принципі, кулька може мати і іншу масу).

*              Пропускаємо нитку крізь отвір в кульці і фіксуємо за допомогою за допомогою дерев’яної палички, проводимо вимірювання довжини нитки – до кульки. 

*              Закріплюємо лапку на певній висоті на штативові, підвішуємо нитку з кулькою так щоб між столом і кулькою була деяка відстань в стані спокою.

Таким чином підготовка до проведення дослідів закінчена. 

  Відводимо кульку вліво на деякий кут і відпускаємо нижній кінець нитки. • Вмикаємо секундомір в момент відпускання кульки і вимикаємо секундомір на десятому повертанні кульки в лівий бік – фіксуємо час за 10 коливальних періодів;  • Обчислимо період Т коливального руху кульки за формулою:

 

image    де: t – час; N – кількість коливань.

 

  Обчислимо частоту n коливального руху кульки за формулою:

 

image де: t – час; N – кількість коливань.

 

 

 

   Наведемо приклад виконання лабораторної роботи. 

Нитяний маятник з довжиною нитки 0,36 м робить 10 коливань за 12 с, тобто період коливань становить 1,2 с.

При  довжині нитки 0,36 м і визначеному періоді 1,2 с розрахунок n становить: n = 10/1,2 = 8,33 – частота коливального руху.

Зробимо розрахунок для періоду коливань: 

image 

Значення Трозрах. близьке до виміряного. Проведемо розрахунок відносної похибки вимірювань при проведенні досліду. 

Ԑ = |1 -  Т розрах. вим.| × 100% = = |1 -  1,2036/1,2| × 100% = 0,3%.

Завдання для відмінників: 

«Визначення прискорення вільного падіння за допомогою нитяного маятника»

• Період коливань нитяного маятника можливо обчислити за формулою Гюйгенса:

 

image 

 

Звідки знаходимо g і отримаємо потрібну формулу:

 

image 

   Зрозуміло, що не варто брати для розрахунку Трозрах. , бо при цьому завідомо отримаєм 9,8 м/с2 – візьмемо для розрахунку g – Tвимір. = 1,2 с.

При  довжині нитки 0,36 м і визначеному періоді 1,2 с розрахунок g становить: g = (2 • 3.14)2 • 0,36 / (1,2)2 = 9,86 м/с2

 Розрахунок відносної похибки Ԑ = |1 – gдійсне /g розрах.| × 100%  = = |1 -  9,8/9,86| × 100% = 0,6%.   

   Відносна похибка становить 0,6%, що цілком допустимо. 

  Зрозуміло, що при іншій довжині нитки буде інший період коливань.

Висновок: згідно довідника з фізики, g = 9,8 м/c2 має планета Земля. 

   Слід зауважити, що в різних місцях Землі g може трохи відрізнятись. Прискорення вільного падіння не однакове скрізь на Землі. Стандартне значення приблизно відповідає прискоренню падіння тіла на широті 45° і на висоті рівня моря.Відхилення від стандартної величини обумовлено низкою причин:

  Обертанням Землі. Внаслідок обертання Землі, завдяки дії доцентрової сили, прискорення вільного падіння тіла на полюсах вище, ніж на екваторі.

  Формою Землі. Земля неідеальна сфера, а має сплюснуту на полюсах форму.

  Висотою над рівнем моря.

  imageНеоднорідністю Землі.

Так, для прикладу, для 

           

Києва g = 9,81054       

            м/с2, а для               Фото 1                                          Фото 2                         Миколаєва                                                                                                         g = 9,80781 м/с2, а в районі екватора ця величина дорівнює 9,83 м/с².

У звіті необхідно проаналізувати експеримент і його результати.

 

Література:  

1. Автор: Бабин Дмитро Святославович, Інтернет,

https://radioelectronics-ur5ydn.jimdofree.com/7-клас-лабораторні-роботи-зфізики/  

 

Автор: Бабин Дмитро Святославович     

pdf
До підручника
Фізика 7 клас (Засєкіна Т.М., Засєкін Д.О.)
До уроку
РОЗДІЛ 2. МЕХАНІЧНИЙ РУХ
Додано
27 січня 2023
Переглядів
521
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку