Методична розробка розділу навчальної програми з освітнього компонента «Технологія штукатурних робіт», компетентність «Опорядження віконних та дверних прорізів»

Про матеріал

Методична розробка присвячена вивченню розділу «Опорядження віконних та дверних прорізів» з освітнього компоненту «Технологія штукатурних робіт», відповідно до вимог «Стандарту професійної (професійно-технічної) освіти, СП(ПТ)О з професії 7133 Штукатур, на основі кваліфікаційної характеристики, потреб розвитку галузі, сучасних технологій та новітніх матеріалів.

У роботі подано розробки конспектів тем уроків з компетентності «Опорядження віконних та дверних прорізів» за традиційними та сучасними технологіями. Конспекти уроків доповнені методичними коментарями, ілюстрованими та відеоматеріалами майстер-класів і ММ вправами-онлайн, які створені на Інтернет-сервіісі мультимедійних дидактичних вправ LearningApps.org, письмовими завданнями і можуть бути запропоновані учням для самостійного вивчення нового матеріалу або, з метою осмислення та закріплення, як домашнє завдання, для додаткових занять і контролю знань. Інтерактивні ілюстровані тести-онлайн «На урок» допоможуть викладачу провести підсумковий контроль знань з розділу.

Методична розробка адресована викладачам спеціальних дисциплін професійно – теоретичного циклу та майстрам виробничого навчання груп опоряджувальників.

https://tkuhk64.blogspot.com/p/blog-page_18.html


Перегляд файлу

Міністерство освіти і науки України

Державний професійно-технічний навчальний заклад

«Чернівецький професійний будівельний ліцей»

image

 

Методична розробка розділу навчальної програми

Компетентність «Опорядження віконних та дверних прорізів»

 

освітній компонент «Технологія штукатурних робіт» для здобувачів освіти з професії «штукатур»

 

 

 

 

 

Підготувала:

викладачка спецдисциплін

Тетяна Кух

 

 

 

м.Чернівці, 2022 рік

                                               

АНОТАЦІЯ

         Методична розробка присвячена вивченню розділу «Опорядження віконних та дверних прорізів»  з освітнього компоненту  «Технологія штукатурних робіт»,  відповідно до вимог «Стандарту професійної (професійно-технічної) освіти, СП(ПТ)О з професії 7133 Штукатур,  на основі кваліфікаційної характеристики, потреб розвитку галузі, сучасних технологій та новітніх матеріалів.

         У роботі подано розробки конспектів тем уроків з компетентності  «Опорядження віконних та дверних прорізів» за традиційними та сучасними технологіями. Конспекти уроків доповнені методичними коментарями, ілюстрованими та відеоматеріалами майстер-класів і ММ вправами-онлайн,  які створені на  Інтернет-сервіісі мультимедійних дидактичних вправ LearningApps.org, письмовими завданнями і можуть бути запропоновані учням для самостійного вивчення нового матеріалу    або, з метою осмислення та закріплення, як домашнє завдання,  для додаткових занять і контролю знань. Інтерактивні ілюстровані тести-онлайн «На урок» допоможуть викладачу провести підсумковий контроль знань з розділу.

        Методична розробка адресована викладачам спеціальних дисциплін  професійно-теоретичного циклу та майстрам виробничого навчання груп опоряджувальників ЗП(ПТ)О будівельного профілю.

 

ЗМІСТ

1.      Вступ.

2.      Основна частина.

2.1.   Елементи заповнення віконного та дверного прорізів. Види укосів.

2.2.   Організація підготовчих робіт з опорядження укосів.

2.3.   Види підвіконь та способи їх монтажу.

2.4.   Способи штукатурення укосів. Профільні технології.

2.5.   Опорядження укосів гіпсокартонними листами.

2.6.   Відкосно-декоративні системи пластикових укосів.

2.7.   Опорядження укосів сендвіч-панелями.

2.8.   Опорядження укосів у системі утеплення фасаду.

3.      Висновки

4.      Бібліографічний опис

 

ВСТУП

 

       З огляду на істотні зміни в будівельній індустрії вікон та дверей, а саме, виробництво та застосування у масовому та індивідуальному будівництві металопластикових вікон та дверей, відкосно-декоративних систем, які є альтернативою штукатурних укосів, програма навчання кваліфікованих робітників будівельного профілю набуває нового змісту.

       З метою впровадження сучасних технологій у навчально-виробничий процес, вважаю необхідним внести до навчальної робочої програми з освітнього компонента «Технологія штукатурних робіт», за погодження методичної комісії, корективи та зміни, з урахуванням регіонального компонента.

       Завданням методичної розробки є дослідження та вивчення всіх можливих і доступних способів та методів опорядження віконних та дверних прорізів, укосів традиційними та сучасними матеріалами та виробами нового покоління.

      Актуальність даної розробки і в тому, що ми стаємо на етап, коли культура майстра починає змінюватися в дуже позитивний бік. Сучасні свідомі будівельники відходять від тих старих стереотипів, де все будувалося кількісно і швидко. Нам треба вчити наших учнів все робити швидко, але якісно, максимально використовуючи усі світові надбання у галузі будівництва та будівельних матеріалів, навчати виконувати опоряджувальні роботи за сучасними технологіями та з використанням інноваційних матеріалів, допомагати  здобувачам освіти черпати і наповнювати себе правильною інформацією, щоб після нашої перемоги, коли прийде час, вони були готові максимально виявити свої вміння, навички та здібності у даній компетентності. Готувати здобувачів освіти, щоб вони були готові стати корисними у професійному плані родині, країні. Адже саме тим, кого ми зараз навчаємо у наших закладах освіти, долею написано відновлювати і відбудовувати зруйновані будівлі житлового фонду країни.

     Мета створення методичної розробки – оновлення змісту навчання штукатурів з компетентності «Опорядження елементів віконних та дверних прорізів», якісна підготовка конкурентоспроможних кваліфікованих будівельників.

 

2. ОСНОВНА ЧАСТИНА. КОНСПЕКТИ УРОКІВ.

imageУрок з теми  "Основні конструктивні елементи заповнення віконного та дверного прорізів"

         Вікна це конструкції, які повинні забезпечити необхідну ступінь звуко – та теплоізоляції, мати достатній рівень світлопропускання і високу стійкість до різноманітних навантажень, наприклад, до створюваної сильним вітром. Їх встановлюють у  так звані віконні прорізи, які суворо регламентовані проектом будинку.

                                                                                                                       Вибір           параметрів          віконних

конструкцій залежить від конкретного регіону будівництва, тому вони можуть значно відрізнятися. Це, в свою чергу, обумовлює вибір вікон і оздоблення, які представлені на будівельному ринку в широкому асортименті. Згідно з санітарними нормами, площі вікон і підлоги для житлових кімнат відносяться як 1/8 -1/5. Розрахунок площі виконують за спеціальними методиками, базуючись на нормативах природного освітлення для різних типів приміщень. На сучасному етапі,   в більшості випадків,  віконні прорізи заповнюють вікнами ПВХ, враховуючи їх досить довгий експлуатаційний термін і можливість використовувати їх для вирішення різноманітних функціональних завдань. По конструкції вони можуть мати стандартну або оригінальну форму, бути глухими або відрізнятися за системою відкривання.

Основними елементами віконного прорізу, які підлягають опорядженню, є укоси, заглушини та відлив, а дверного — укоси. Укоси бувають зовнішні та внутрішні. Вони поділяють на верхні та бокові.Нижній зовнішній укіс, призначений для відведення дощової води від віконного блока, називають відливом. Поверх нижнього внутрішнього укосу влаштовують підвіконня.

У сучасному будівництві не застосовують подвійні (літні й зимові) вікна, які закріплені в окремих коробках. Але такі вікна є у старих будівлях, тому  штукатуру треба знати, що між цими коробками залишаються проміжки, які називають заглушинами. Вони також бувають верхні , бокові та нижні.

image

Рис 1. Елементи заповнення віконного прорізу

1 – відлив; 2 – нижня заглушина; 3 – зовнішній боковий укіс; 4 – віконні

коробки; 5 – бокова заглушина; 6 – ввнутрішній боковий укіс; 7 – підвіконня

 Відлив

image       Зовнішні підвіконня або віконні відливи є продовженням та важливою частиною вікна. Особливо вони актуальні у сезони опадів, тому що правильно встановлений відлив захищає всю віконну конструкцію. Елемент, через який відводиться волога від атмосферних опадів. При

грамотній установці зовні рами він заходить знизу під крайку рами і стає таким чином перешкодою для проникнення вологи у нижній шар ізоляційного матеріалу. Основне завдання відливу – це  захист від дощової води.  Але відливи для вікон з ПВХ -  це також завершальний штрих в питанні облагороджування фасаду. Без них будинок виглядає незавершеним і непривабливим.

Відливи вікон зазвичай робляться з:

image

оцинкованої сталі; пластика (полівінілхлориду); алюмінію; епоксидні (з епоксидної смоли).

imageВідливи    з оцинкованої     сталі найпоширеніші. Вони відрізняються дешевизною, міцністю,         а        також стійкістю   до

перепадів температури на вулиці і впливу ультрафіолету.

Прослужать вони без проблем 10-15 років. Головні їх мінуси – схильність до іржавіння і шум від падаючих крапель дощу.

image        Підвіконня

На    сучасному  будівельному ринку      велику        кількість різноманітних        підвіконь. Критерії       їх       вибору       цілком звичайні: підвіконня повинні бути міцними, довговічними, стійкими         до      різноманітних механічних         впливів       і, безумовно, естетичними.

image   Зараз на хвилі популярності підвіконня з пластику. Їх виробляють з жорсткого полівінілхлориду з покриттям спеціальної термоплівкою. Такі підвіконня добре переносять перепади температури, вологостійкість, не втрачають колір від сонячного світла і взагалі стійкі до ультрафіолету, а головне - не потребують додаткового фарбування і спеціального догляду. Пластик практично неможливо подряпати, а, крім того, розумне

навантаження не змінює форму підвіконня. Кольорова гамма практично не обмежена.

imageКозирки, по суті це ті ж відливи, але мають дещо іншу форму і захищають віконний проріз

сітка– особлива дрібна сітка, не     помітна      в        світловому вікна, натягнута на рамку. Її встановлюють для захисту від дрібних настирливих комах.

ФАСАДНИЙ ДЕКОР

 В оформленні віконних прорізів зовні будинку використовуються такі елементи фасадного декору: віконний молдинг;  декоративне підвіконня;  сандрики у широкій лінійці розмірів; фасадні кронштейни;

замковий камінь, замок; імітація арок; пілястри; лиштва тощо.

imageФасадний декор для вікон у форматі лиштви    використовується для прикраси вікон як збоку, так і зверху. Важливо пам'ятати, що декоративні елементи        підбираються      строго        під зовнішній вигляд будівлі для надання йому більшої естетичності. Великої популярності сьогодні набули лиштви на вікна з пінопласту в грецькому, римському стилі. Це надає будинку ошатності, робить його елегантним і розкішним.      Для   будинків     у класичному        дизайні       слід   підбирати декор навколо вікон із рельєфними виступами.        Стильно     виглядають не

тільки біла лиштва, але й пофарбована в інший колір. Колони, пілястри безперечно перетворять будівлю на щось благородне, вишукане.

image

image

ФУНКЦІЇ УКОСІВ

        Вікна – джерело освітлення, важлива деталь інтер’єру будинку. Заміна вікон неминуче призводить до необхідності опорядження і укосів. Навіть дуже грамотне і акуратне зняття старого вікна в будь-якому випадку потребує видалення шару штукатурки, від чого в прорізі стають видні тріщини та інші дефекти. Відразу ж після того, як встановлені нові вікна, укосам необхідно надати привабливого зовнішнього вигляду.

       Укосами називають внутрішні стінки ніші, яка знаходиться у віконній коробці, зрізи стіни (по її товщині), які примикають до віконної рами. Укоси на вікнах повинні мати не тільки гарний зовнішній вигляд, але і відповідати певним  вимогам.

image      

Завданням опорядження укосів при заміні вікон є:

 приховати сліди монтажу віконних систем, вирівняти прилеглу до них поверхню;

                                                                                                                                                      серед                         чисто

естетично-інтер’єрних

функцій обштукатурених поверхонь укосів слід зазначити компенсацію різниці в ширині вже встановленого блоку вікна і наявної стіни, а також завершеність загального вигляду вікна;  утеплити та герметизувати віконну нішу, щоб не проступали монтажні шви;

 захист  монтажної піни від руйнування під впливом сонячних променів та вологи;  запобігти  виникненню мостиків холоду.

Ефективна       теплоізоляція      віконних     прорізів      досягається тільки     шляхом проведення цілого комплексу утеплюючих і декоративно-оздоблювальних робіт. image Методичний коментар.

1.  З метою закріплення навчального матеріалу можна використати інтерактивний метод «гронування».

«Гронування» (Кластер, Веббінг, Ментальна карта, Семантична карта) –

Стратегія навчання, яка спонукає учнів вільно думати й відкрито висловлюватися на певну тему, спрямована на стимулювання мислення про зв'язки між окремими поняттями

image

2.  Формуємо компетентність.

Я знаю і можу пояснити:

-           Які елементи можуть бути у заповненні віконного прорізу?

Я вмію досліджувати і експериментувати:

-           Від чого залежить вибір виду укосів та підвіконної дошки?

Я можу застосувати знання:

-           Побудувати діалог з товаришем по парті, розповідаючи йому, які б вікна ти обрав для свого майбутнього будинку, і який вид опорядження укосів був би правильним з точки зору забезпечення ефективної теплоізоляції та естетичних вимог.

 3. Завдання для учнів.

Випереджувальне завдання: підготувати повідомлення з теми "Види укосів"

-           Підготуйте повідомлення з питання «Додаткові елементи металопластикових вікон та дверей для заповнення прорізів» https://winlock.com.ua/dodatkovi-elementy

-         Утеплення прорізів: пошук причини втрати тепла. Теплоізоляція всіх типів

дверних та віконних отворів, відливів та укосів

image

 

Урок з теми  "Види укосів"

Віконні прорізи  можна оформити листовими матеріалами — пластиком, гіпсокартоном, сендвіч-панелями або використати традиційну штукатурку. Для утеплення використовується пінополістирол, мінеральна вата або встановлюються відкоси з пінопласту внутрішні. Термоізоляційну роль може виконувати також монтажна піна. При виборі способу оформлення віконних укосів орієнтуються на властивості матеріалів — їхню теплопровідність, практичність та довговічність.

imageШтукатурні укоси – традиційна  технологія

Штукатурка       віконних     відкосів      в окремих   випадках    є        єдиним можливим способом    обробки прорізів вікон та      дверей.. Наприклад,      для        аркових      вікон відкоси       із       панелей      ПВХ чи гіпсокартону        виконати    практично нереально.

Серед переваг поштукатурених

imageукосів можна назвати стійкість до механічних пошкоджень; естетичний вигляд;

можливість оформлення прорізу будь-якої форми та розміру;

розчин для штукатурки має властивість заповнювати всі тріщини та вибоїни — результатом роботи стає цілісна конструкція. Хоча штукатурка укосів вікон – заняття трудомістке, але вона дозволяє досягти абсолютної герметичності – оздоблювальний   шар стає частиною стіни, чого неможливо домогтися при обшивці пластиком і гіпсокартоном.

        Єдиним мінусом штукатурки є складність і тривалість процесу, тому необхідні професійні уміння і навички.

Пластикові укоси  на вікна і двері

image

Пластикові відкоси — плити ПВХ, утеплені шаром спеціальної пористої піни. Вони покращують тепло- та звукоізоляцію, а також захищають монтажну піну від руйнування під впливом сонячних променів та вологи.

Пластикові укоси найбільш часто використовуються в сучасному будівництві. Вони відрізняються не тільки гарною практичністю і тривалістю експлуатації, але і служать ідеальним доповненням вікна, оскільки виготовлені з ідентичного матеріалу. Пластикові укоси захищають віконний проріз від вологи, вогкості, прояву грибка і цвіли, не вимагають особливого догляду, легко миються.

image

image

Одним із видів пластикових укосів є відкосно-декоративні системи.

    Комплект відкосної системи Qunell, до прикладу, включає в себе все необхідне для обрамлення віконного або дверного отвору, а саме: три стартових профілі, три панелі відкосу, три наличники, дві кришки кутові і необхідну кількість защіпок, фірмову упаковку, паспорт якості товару. В Україні ця відкосна система отримала сертифікат санітарної епідеміологічної експертизи, що підтверджує безпеку, екологічність продукту і можливість монтажу у всіх типах приміщень як зовні так і всередині, в тому числі медичних та дошкільних установах.

image

image

Металеві укоси монтуються зовні і служать захистом монтажного шва від різних природних опадів і палючих променів сонця. Вони так само надають віконного блоку більш естетичний вигляд з вулиці. До складу металевих укосів входить оцинкована сталь, а на їх поверхню покривається спеціальним полімерним покриттям, що надає їм не тільки красивий вигляд, але і зносостійкість до зовнішніх чинників.

image

Гіпсокартонні укоси встановлюються всередині приміщення. Відрізняються хорошими теплоізоляційними властивостями. Підійдуть як під фарбування, так і під штукатурку, відмінно вирівняють бічні стінки віконного отвору. За допомогою вологостійкого гіпсокартону можна усунути складні руйнування віконного прорізу, які часто виникають при демонтажі старих вікон. Матеріал має теплоізоляційні властивості та вологостійкість.

image

image

Сендвіч-панелі для укосів

Сендвіч-панелі для укосів є будматеріалом, що складається з двох або трьох шарів, один з яких — жорсткий матеріал, другий — утеплювач. Його популярність обумовлена легкою вагою, простим доглядом, стійкістю до побутових навантажень. Внутрішні частини, що обрамляють вікно, оформлені такими пластинами, довго зберігають гарний вигляд, володіють високими звуко- і теплоізоляційними характеристиками.

При       виборі        матеріалів та      способу      опорядження      укосів     необхідно враховувати:

 в першу чергу, вологісний режим експлуатації приміщення: вологий (понад

75%), сухий (до 75%) ;  вид встановлених вікон: дерев’яні чи пластикові;

 розчин на основі цементу рекомендується для штукатурення укосів на фасадах будівель або кімнат, де завжди підвищений рівень вологості.

 внутрішні укоси в приміщеннях з нормальною вологістю виконують із застосуванням вирівнюючих гіпсових сухих будівельних сумішей; у приміщеннях з підвищеною вологістю – цементні суміші.

image

Існують різні варіанти улаштування укосів вхідних дверей:

         укоси із МДФ. Кріпляться зазвичай на дерев'яний каркас з утепленням укосів мінеральною ватою або без утеплення з кріпленням на каркас або просто приклеюються до існуючого укосу на монтажну піну або рідкі цвяхи;

                   пластикові     (ПВХ)     укоси. Встановлюються     аналогічно     укосам     із

imageМДФ. Можуть також кріпитися за допомогою спеціальних профілів та куточків;

         укоси         з        вологостійкого гіпсокартону. Кріпляться на гіпсовий клей або дерев'яний або металевий каркас з утепленням мінватою або без утеплення;

         укоси         із       сендвіч-панелей. Можуть встановлюватися на клей, кріпитися на каркас  або    за      допомогою стартового профілю та декоративного куточка, що обрамляє;

         монолітні  штукатурні укоси. Для штукатурки використовують цементні, вапняні, гіпсовіі розчини.

Для вхідних дверей найбільш прийнятні варіанти - це укоси із сендвіч панелей, встановлених за допомогою стартового профілю та декоративного куточка, що обрамляє. Це мало трудомісткий та найбільш естетичний варіант.

imageМетодичний коментар.

-         Урок можна провести у формі лекції-діалогу, на основі Сократівського методу,  за допомогою прямого діалогу з учнями. Це дає змогу зробити навчання активним, уникати пасивного сприйняття навчальної

інформації.

 Здобувачам освіти можна запропонувати випереджуюче завдання:

Провести дослідження і підготувати відповіді на питання:

«Варіанти улаштування укосів вхідних дверей»,

 "Укоси з сайдингу"

      

imageМетод "Бліц-інтерв'ю"

Для перевірки знань, які отримані з теми, наступне заняття,  у контексті компетентнісного уроку, можна провести у формі суспільної практики, застосовуючи метод «Бліц-інтерв’ю». Попередньо слід поділити учнів на дві групи: «Експерти» і

                                                                                                  «Журналісти».    Учні    самостійно   готують

запитання, що будуть ставитися під час інтерв’ю. Наголошую учням, що питання мають бути лаконічні і передбачати короткі відповіді. «Експерти» сідають у центрі класу і відповідають на запитання , а «журналісти» по черзі ставлять запитання. Під час виконання цієї вправи, учні навчаються виділяти головне з вивченого матеріалу. Вправа сприяє вихованню взаємоповаги та самостійності, вмінню висловлювати свою думку, аналізувати, сприяє розвитку комунікативних навичок.

Урок     з        теми "Організація підготовчих робіт з опорядження укосів"

image   Особливу увагу при штукатуренні укосів треба надавати підготовці приміщення та поверхнь. Адже порушення в процесі підготовки - головна причина того, що штукатурка потім погано тримається або розтріскується.

       Щоб укоси виглядали красиво і акуратно, необхідно, перш за все, перевірити і вирівняти в одній площині їх основу:

-Спочатку оглядають поверхню, що підлягає

підготовці до опорядження. Перевіряють

рівність поверхні візуально і за допомогою

правила з виском або рівня, щоб окремі зазори не перевищували ±10 мм.

-         перевірте укоси на вертикальність: будівельні норми допускають відхилення не більше ніж на 1-2 мм на 1 метр поверхні;

-         вивчіть, наскільки рівні стіни; щоб вирівняти незначні западини і тріщини за допомогою штукатурки вам знадобиться збільшити витрату розчину,

а також затратити більше часу на роботу - штукатурити доведеться в кілька шарів;

-         imageвирівнюючий шар наноситься за кілька днів до вирівнювання штукатуркою  всієї поверхні укосів;

-         якщо нерівності значні, скористайтеся для підготовки поверхні під  укоси

 металевою сіткою рабиця 10х10 мм. До стіни сітка кріпиться за допомогою цвяхів.

   Якщо поверхня не потребує вирівнювання, потрібно просто очистити її від пилу і бруду. Такого роду забруднення, якщо їх не усунути, можуть істотно знизити ступінь зчеплення розчину з поверхнею:

-         Кам’яну поверхню очищають від нежирних плям металевою щіткою , притискаючи її до поверхні і пересуваючи в різних напрямках.

image Ділянки із залишками старої затверділої штукатурки збивають металевою бучардою масою 1,2-1,5 кг. Насічка на торці бучарди має бути у вигляді маленьких гострих зубців пірамідальної форми.

Місця, де з'явився грибок, цвіль очищають щіткою, промивають і

обробляють антимікробною ґрунтовкою. Також цією ґрунтовкою можна обробити всю площину укосу, яка буде штукатуритися.

imageМісця, забруднені мастилами, фарбою або бітумом, видаляють з  бетонної поверхні у такий спосіб:

готують 2-3 % водний розчин соляної кислоти; для цього в 1 л води додають 20-30 г соляної кислоти, щоб запобігти розбризкуванню кислоти, наливають кислоту у воду, а не навпаки;

наносять отриманий розчин кислоти на місця виявлених жирових, бітумних плям за допомогою щітки або ганчірки;

 нейтралізують розчин соляної кислоти на поверхні, протираючи її ганчіркою, змоченою у воді;

-   жирна глина дозволяє позбутися від масляних плям. Для цього глину наносять на масну пляму і дають їй просохнути, а потім знімають шар глини, яка вже ввібрала в себе жир. Якщо з першого разу усунути пляму не вдалося, повторіть процедуру знову;

-   imageвід бруду віконний проріз очищають за допомогою сталевої щітки;

-   якщо на поверхні є залишки масляної фарби, її потрібно повністю видаляти.

         Щоб  поліпшити  зчеплення розчину з поверхнею, використовують різні прийоми:

-   imageякщо стіна з пористої цегли, то за допомогою молотка і зубила необхідно видалити з швів розчин на глибину 10-15 мм, щоб між цеглинами вийшли проміжки;

якщо основа укосу з гладкої цегли або

бетону, то зробіть насічки на поверхні,

розмір яких повинен бути близько 0,5х10 см або прогрунтуйте поверхню адгезійною ґрунтовкою;

якщо віконний проріз оброблений штукатуркою, то перед нанесенням нового шару, старий шар, який осипається,  потрібно зняти:

-   видаліть з поверхні залишки фарби, якщо такі є;

-   простукаєте укоси, щоб випали фрагменти старого розчину, які погано тримаються;

-   поглибте до основи  тріщини і зачистіть  відколи;

-   ділянки, на яких відбитий шар старої штукатурки, очистіть сталевою щіткою і змочіть водою; якщо є необхідніть, нанесіть вирівнюючий шар розчину;

-   imageпісля того,  як вирівнюючий шар просохне, ви зможете перейти до обробкирозчином всієї поверхні віконного укосу.

        Підвіконня, вікна і радіатори на час роботи варто        захистити   від        попадання  розчину      і механічних        впливів.      Для   цього можна використовувати будівельну плівку.Залишки монтажної піни, якою задуті рами,  потрібно зрізати ножем.

Також  рекомендується покрити піну пароізоляційною плівкою. Це необхідно для того, щоб з часом піна не намокала, не втрачала своїх утеплюючих властивостей і не руйнувалася. Монтажний шов повинен мати низьку теплопровідність, з боку приміщення його треба гідроізолювати, а з боку вулиці - забезпечити вільний вихід водяної пари. Внутрішні укоси треба утеплити тоді ризик конденсату на внутрішніх поверхнях знизиться.

image

imageПароізоляційна стрічка для монтажу вікон внутрішня

75 мм х 12 м U

imageДодатковий матеріал для поглибленого вивчення теми.

Опрацювати інформацію за посиланням:     

1.   Пліснява на укосах: причини виникнення та способи профілактики    http://surl.li/dsyof 

2.   Чому на відкосах з'являється цвіль і як з цим боротися?

http://surl.li/dsytc

imageМетодичний коментар.

        Цей        урок  за      типом         належить    до уроків  формування і     вдосконалення   вмінь         і навичок, так як при вивченні попередніх розділів, учні вже знайомилися  з  підготовкою поверхонь та організацією робіт з виконання підготовчих процесів. При проведенні заняття з даної  теми, в контексті традиційного уроку, складати план такого уроку, варто дотримуючись мети та цілей вказаного типу уроку.

         У контексті уроку за технологією проєктного навчання, можна запропонувати здобувачам освіти  попрацювати у малих групах і виконати проєктні роботи  з дослідження та вивчення ринку будівельних матеріалів з підготовки поверхонь у нашому регіоні, прорахувати економічні аспекти використання тих чи інших матеріалів для підготовки і обробки поверхні.

Також доречним буде проведення такого уроку у формі публічного спілкування, наприклад, урок «Аукціон»

Учням можна запропонувати такі завдання:

image Переглянути навчальне відео "Музика вікон" за посиланням: http://surl.li/drluf

Підготувати повідомлення, реферат, презентацію з теми  "Як правильно запінювати вікна і укоси" http://surl.li/dsybz

Практичні методи навчання:

метод вправ – виконання мультимедійних вправ

imageСкануйте QR-код   і         виконайте мультимедійну вправу-онлайн.

Музика вікон. Підготовчі роботи. Опорядження укосів.

https://learningapps.org/view16315963                                                                                    Аудіо- та відео- контент

переглядаючи фрагменти навчального відео, треба дати письмові відповіді на запитання, які з’являються  в нотатках                      

                   

imageВправа  «Незакінчене речення»   з теми «Підготовка поверхонь до штукатурення» https://learningapps.org/view26676133

Заповнити пропуски

мета цієї гри полягає в тому, щоб заповнити всі пропуски даними з випадного списку

 

imageЗ метою формувального оцінювання,  можна запропонувати тестові завдання, які учні вже виконували  раніше.

Онлайн-тест «На Урок»

Тестові завдання з теми

«Підготовка поверхонь під оштукатурювання»

 http://surl.li/dlfep

12 ілюстрованих тестових запитань

imageМетод "Коло ідей"

Мета: вирішення проблеми плісняви на укосах.

Фотозапитання для перевірки знань на наступний урок:

image

image

image

Урок з теми "Інструменти, пристосування та інвентар для опорядження віконних і дверних прорізів"

image

Профільні технології штукатурення укосів.

Інструменти,  обладнання та матеріали.

image

image

Профіль примикання привіконний

imageз армуючою сіткою (звис сітки 10см) і ущільнювальною манжетою 6-9 мм (довжина 2.40-2.50м)

 Кольори: коричневий, білий, золотий дуб, графіт

Призначений для:

-         з'єднання штукатурного шару відкосу з віконною рамою.

-         Запобігає появі тріщин між віконною (дверною) рамою та штукатуркою завдяки пружній ущільнювальній прокладці (яка компенсує теплові розширення)

-         imageМанжета приховує стрічку і надає місцю примикання ідеальний естетичний вигляд, завдяки точній і рівній окантовці штукатурки навколо віконної рами; а так само перешкоджає потраплянню в нього зайвої вологи

-         Здійснює    міцне з'єднання    штукатурки з        віконною    рамою,       запобігає

проникненню вологи, та утворенню мікроорганізмів і цвілі;

-         Має  тепло- і звукоізоляційні властивості;

-         Скорочує час проведення оздоблювальних робіт на віконному відкосі;

-         Оберігає віконну раму і скло від забруднення і подряпин під час проведення оздоблювальних робіт, завдяки можливості і легкості установки запобіжної плівки на вікно;

-         Застосовується для внутрішніх і зовнішніх робіт.

       

Привіконний профіль з манжетою застосовується для формування і штукатурки

укосів. Деформаційна

стрічка виконує функцію динаміка, що дозволяє зменшити навантаження руху віконної рами (вібрація, вигин при вітрі, усадка) на штукатурний шар. Відривна планка з самоклеючої стрічки дозволяє легко встановити захисну плівку на вікна, щоб уникнути потрапляння на них розчину, а потім так само легко демонтувати її разом з відривною частиною привіконного профілю, залишаючи лише рівний шов.

Для фасадних робіт на укосах частіше застосовується профіль примикання віконний  з сіткою, а для формувания кутів ― профілі з сіткою 10х15 та 10х10

 

imageПрофіль кутовий ПВХ для мокрої штукатурки

 

Куточок        пластиковий        під мокру штукатурку - часто будівельники його     називають "куточок плетінка" з-за його  форми. Матеріал застосовується для вирівнювання і зміцнення кутів всередині і зовні будинків. Кут виготовлений з високоякісного і міцного ПВХ. Використовується в комплекті з шпаклівкою і штукатуркою для ручного та машинного нанесення.

imageМетодичний коментар

 Урок формування та вдосконалення вмінь і навичок

                                                        Мета:    закріплення    й    усвідомлення    раніше   засвоєного

матеріалу (знань, умінь, навичок) з теми «Інструменти для виконання штукатурних робіт» і формування нових навичок та вмінь. Основою даного уроку можна назвати тренування в різних варіантах, яке вимагає від учня перенесення знань і вмінь у нові, нестандартні ситуації. Для проведення такого  уроку використовується практична робота.

Структура

1.   Організаційний момент.

2.   Актуалізація опорних знань та їх коригування. Повідомлення теми й мети.

3.   Мотивація навчальної діяльності.

4.   Виконання таблиці «Інструмент та його призначення»

6.   Творчі мультимедійні вправи-онлайн

7.   Підсумки уроку.

Практичні методи навчання: виконання таблиці «Інструмент та його призначення»;

Наочні методи: метод ілюстрацій

image

 Таблиця "Інструмент щтукатура"

запишіть у таблиці назви інструментів та обладнання, які зображені на картинці та вкажіть їх призначення.

 з/п

     Назва інструментів та обладнання

Для чого використовуються

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Альтернативний варіант роботи учнів на уроці

Практичні методи навчання:

метод вправ – виконання мультимедійних вправ

imageПерейдіть за посиланням або скануйте QR-код і виконайте вправи-онлайн Інструменти, інвентар, пристосування штукатура

https://learningapps.org/view25239446

Поділ на групи

Завдання передбачає об’єднання картинок у групи за призначенням, натисканням на відповідну      стрілочку. По завершенню   відбувається   перевірка        правильності виконання (клацнути на синій кружок в нижньому правому куті): неправильні елементи мають червоне обрамлення, правильні – зелене.

imageБудівельні контрольно-вимірювальні прилади та  їх призначення https://learningapps.org/view25235993

Відповідності сітки

завдання передбачає поєднання  картинок   з їх назвами

 

imageІнструменти та пристосування для виконання штукатурних робіт

https://learningapps.org/view14351538

Знайти пару

Завдання передбачає з’єднання відповідних зображень та їх описів перетягуванням за допомогою лівої кнопки миші. Режим виконання завдань: при правильній відповіді пари зникають. Неправильні варіанти обрамляються червоним кольором. При потребі фрагменти можна роз’єднати, клацнувши мишою на межі з’днання (при наведенні мишею на межу з’являється двонаправлена стрілка).

imageШтукатур

https://learningapps.org/view11662110

Кросворд

включає 20 ілюстрованих завдань з вмонтованими навчальними фільмами

imageВиди марок та

маяківhttps://learningapps.org/view26072975

 Відповідності сітки

завдання передбачає поєднання  картинок   з їх назвами

 

Урок з теми

"Організація та технологія робіт з штукатурення укосів"

Профільні технології штукатурення укосів.

ВИЗНАЧЕННЯ КУТА РОЗВОРОТУ, КУТА "РОЗСВІТУ"

                  image

Такий важливий параметр, як кут розвороту укосів, називається ще кут "розсвіту", тобто розсіювання світла.  Якщо в точності визначити розташування панелі, яке є правильним, в кімнату проникатиме більше світла. Укоси не повинні бути встановлені під прямим кутом, а й значний розліт панелі робити не варто. Професіонали проводять вимірювання в сантиметрах, а не градусах. Для цього вони встановлюють кутник в кутовій частині вікна, визначають дистанцію від стіни до перпендикулярної лінії. Оптимальний показник дорівнює 3,5 см. Це правило поширюється на укоси, у яких ширина становить 15 і 50 см. Вимірювати параметри в сантиметрах зручніше, ніж використовувати трикутник. Це пояснюється складнощами у виявленні точного кута. Допускається відхилення в параметрах верхнього укосу в більшу сторону. Тобто він може перевищувати показник 35 мм. Але важливо, щоб панелі, розташовані з боків, були розгорнуті однаково.

image

Кутники металеві для визначення кута розвороту укосу.

Способи штукатурення укосів  з використанням профільних технологій

І спосіб –з використанням напрямної рейки-правила і маякового сталевого перфорованого профілю (6мм)

ПОКРОКОВА ІНСТРУКЦІЯ

ПОСДОВНІСТЬ ОПЕРАЦІЙ

ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ

 ОПИС ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ

 

image

Визначення кута розвороту (кута розсвіту). Зазвичай кут роблять від 2 до 5 см, але це залежить від товщини стін, якщо віконна рама (внутрішня) встановлена близько до краю стіни

(приблизно сантиметрів на 20 до краю), то вистачить і 2 см, а якщо стіни товщі, то і розворот краще робити трохи більшим.

image

Маячковий профіль ставиться між віконною коробкою і

пароізоляційною стрічкою або закріплюється до віконної коробки чи стіни.

Після вивірки рівнем, закріплюється за допомогою

гіпсового розчину

image

До стіни, на рівні укосу закріплюється по рівню напрямна рейка-правило.

 

image

Рейку можна приморозити гіпсовим розчином або прикріпити саморізами чи рейкотримачами.

З правила вирізається малка за шириною укосу (на 5-10 см ширше укосу)

image

image

Після охвачування        розчину, яким  зафіксовані профіль      і напрямна   рейка,         між          ними наноситься розчин          і розрівнюється малкою.

Підрізання розчину виконують через 45-60хв, протягуючи малкою і остаточно вирівнюючи укоси

image

Наступним етапом є демонтаж напрямної рейки: по ній спочатку простукують молотком чи ручкою кельми і акуратно знімають місця під рейкою підрізають в рівень з площиною заштукатуреної стіни і обробляють всі місця з’єднання укосу і стіни розчином за

допомогою шпателя

image

image

Виконують демонтаж маякового профіля, очищають залишки розчину і підмазують утворену штробу в одній площині з укосом.

image

Далі, при шпаклюванні стін на утворений кут  закріплюють алюмінієвий або пластиковий кутовий  профіль.

ІІ спосіб – з використанням маякового сталевого перфорованого профілю       (6мм)         і        кутового  алюмінієвого   або     пластикового профілю.

ПОКРОКОВА ІНСТРУКЦІЯ

ПОСДОВНІСТЬ ОПЕРАЦІЙ ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ

ОПИС

ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ

image

Маячковий профіль ставиться між віконною коробкою і пароізоляційною стрічкою або закріплюється до віконної коробки чи стіни. Після вивірки рівнем, закріплюється за допомогою гіпсового розчину.

 

image

До стіни, на завнішній кут закріплюється по рівню пластиковий або алюмінієвий кутовий профіль. На кут наноситься розчин, у який вдавлюється профіль і вивіряється по вертикалі рівнем.

image

Після схвачування розчину, яким зафіксовані профілі, виконується штукатурення і розчин розрівнюється малкою, до утворення рівної поверхні.

Підрізання розчину виконують через 45-60хв, протягуючи малкою і остаточно вирівнюючи укоси.

image

image

image

Виконують демонтаж маячкового профіля, очищають залишки розчину і підмазують утворену штробу в

одній площині з укосом

image

Готовий заштукатурений укіс

ІІІ спосіб, найсучасніший і найбільш ефективний, з використанням привіконного сітчастого профіля і фасадного пластикового кутового армуючого проофіля.

image

image

image

Приготування розчинової суміші будівельним міксером

ПОКРОКОВА ІНСТРУКЦІЯ

 

ПОСДОВНІСТЬ ОПЕРАЦІЙ ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ

ОПИС

ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ

image

Спочатку з рами видаляють захисну плівку і очищають її від залишків клею і жиру. Профіль укорочують на потрібну довжину, спеціальними ножицями для профілів або з використанням стусла чи торцевої пили для зарізання під кут 45 градусів

image

Щоб приклеїти привіконний профіль спочатку відривається невелика смужка від стрічки що клеїться.

Потім профіль прикладається до рами вікна по краю рами, це можна зробити за допомогою лазерного рівня і поступово відриваючи смужку, профіль приклеюється по всій висоті рами.

image

Для якісного монтажу обов’язково з допомогою шпателя треба ретельно притиснути профіль в паз по всій довжині.

З одного боку такий профіль має спінену самоклеючу стрічку, з іншого захисну планку. Поличка профіля виконує роль маяка, по ній рухатиметься малка.

image

На зовнішній кут на гіпсовому розчині закріплюється кутовий пластиковий профіль, який має виступаюче ребро (6мм), по якому і буде вирівнюватися кут.

image

Після схвачування розчину, яким зафіксовані профілі, виконується штукатурення і розчин розрівнюється малкою, до утворення рівної поверхні.

Підрізання розчину виконують через 45-60хв, протягуючи малкою і остаточно вирівнюючи укоси.

image

Штукатурення верхнього укосу виконують після підсихання бокових укосів

image

imageМетодичний коментар.

Завдання для учнів.

Учні об’єднуються у малі групи і отримують завдання:

-         порадитися і вказати переваги та недоліки кожного способу штукатурення укосів.

-         також можна видати завдання учням підрахувати вартість матеріалів та роботи для кожного способу, користуючись програмою «Калькулятор».

Іншим видом завдання може бути виконання мультимедійних  вправ-онлайн:

imageВажливі нюанси штукатурення укосів

https://learningapps.org/view16315526

Аудіо- та відео- контент

переглядаючи фрагменти навчального відео, треба дати письмові відповіді на запитання, які з’являються  в нотатках

imageВиди та основні операції опорядження укосів https://learningapps.org/view17500315 Відповідності сітки

завдання передбачає поєднання  картинок    з їх назвами

imageЗ метою закріплення навчального матеріалу з теми уроку пропоную переглянути навчальне відео про сучасні способи штукатурення укосів за посиланням

imageвнизу.

http://surl.li/dsmde

або скануй QR-код і переходь за посиланням

Таким чином учні краще підготуються до виконання великого підсумкового тесту, який буде запропоновано в кінці вивчення розділу.

У контексті проведення компетентнісного уроку, з метою формування нових знань на вмінь, можна запропонувати учням вправу «Подібність і різниця». Учнів також треба об’єднати у малі групи або у пари для виконання вправи.

Вправа «Подібність і різниця»

Компетентність «Сучасні способи штукатурення укосів з використанням профільних технологій»

Примітка. Подібність «+»,  різниця «-».

Матеріали, інструменти, операції технологічного процесу

І

спосіб

ІІ

спосіб

ІІІ

спосі б

Привіконний профіль з сіткою та манжетою

 

 

 

Стусло

 

 

 

Пароізоляційна стрічка

 

 

 

Кутник металевий

 

 

 

Напрямна рейка-правило

 

 

 

Закріплення на гіпсовий розчин кутового пластикового профіля для мокрої штукатурки

 

 

 

Торцева пила

 

 

 

Маячкоій сталевий перфорований профіль

 

 

 

Демонтаж напрямної рейки-правила

 

 

 

Будівельний рівень, шпателі, кельма

 

 

 

Закріплення маякового профіля

 

 

 

Визначення кута розвороту (розсвіту)

 

 

 

Підрізання розчину малкою через 45-60 хв

після нанесення його на укіс та розрівнювання

 

 

 

Демонтаж маякового профіля і обробка місць під ним прозчином

 

 

 

Малка

 

 

 

Закріплення       алюмінієвого     профіля     на зовнішній кут

 

 

 

Демонтаж привіконного профіля приєднання

 

 

 

Гіпсовий розчин

 

 

 

Будівельний міксер, пластикове відро

 

 

 

Урок з теми  "Укоси нового покоління"

imageУрок на YouTube з наступним описовим завданням.

http://surl.li/dtadx

Відкосно-декоративні системи   QUNELL

image

         

imageПерегляньте навчальне відео і дайте відповіді на такі запитання:

1.                                        Які інструменти необхідні для встановленнядекоративної системи укосів  QUNELL ?

(Компанія "Парапет Україна" - офіційний представник ТМ Qunell (відкосна система)

2.                                        Назвіть 5 елементів, які входять в відкосну систему.

3.                                        Який перший етап виконання робіт?

4.                                        Яким інструментом виконують різання пластикових елементів післярозмічання?

5.                                        Який пристрій використовують для підрізання стартового профілю підкутом 45 градусів?

6.                                        Яка відстань між точками кріплення стартового профілю?

7.                                        Що слід виконати з метою спрощення закріплення стартового профілю?

8.                                        Яким чином закріплюються панелі укосів?

9.                                        Що виконують після закріплення бокових і верхньої панелі укосів?

10.                                   Назвіть кінцевий етап монтажу відкосної системи Qunell

11.                                   Які переваги, на вашу думку, має відкосна система Qunell?

image

image

Урок   з      теми        «Опорядження    укосів    гіпсокартонними листами»

ПОКРОКОВА ІНСТРУКЦІЯ

ПОСДОВНІСТЬ ОПЕРАЦІЙ

 ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ

 ОПИС

ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ

image

Підготовка прорізу до установки укосів. Перш за все слід закрити будівельною плівкою підвіконня і радіатори.

image

Щілини у верхній частині відкосів треба розчистити, обезпилити, зволожити

image

image

Задути монтажною піною щілини

 

 

 

image

Заміри розмірів укосів

image

 

image

Нарізання гіпсокартону розмірами

image

за

image

Приготування гіпсового клею, згідно з інструкцією на упаковці для приклеювання всіх смуг

гіпсокартону  на укоси

 

Нанесення клею на поверхні укосів коржами через 25-30см один від одного і нанесення на смуги ГКЛ контактного шару клею

 

image

 

image

Приклеювання смуг гіпсокартону до поверхні бокових укосів з

використанням лазерного рівня

image

Коли бокові укоси приклеєні і клей схватився, приступають до

приклеювання верхніх укосів

image

Після охвачування клею треба запінити всі пустоти в укосах. Додатково можна тимчасово закріпити верхній укіс саморізами, по лазерному нівеліру.

      Всі місця приєднання гіпсокартону до стіни підмазуються штукатуркою чи шалівкою. 

image

imageМетодичний коментар.

Міжпредметні зв'язки: матеріалознавство

imageПропонється тестове завдання з теми "Види та технічна характеристика гіпсокартонних листів" Гіпсокартонні листи https://naurok.com.ua/test/gipsokartonni-listi-1766087.html

 

imageВИДИ ГІПСОКАРТОННИХ ЛИСТІВ

відповіджності сітки  https://learningapps.org/view14906280

imageКросворд ІНСТРУМЕНТИ, ПРИСТОСУВАННЯ ТА ІНВЕНТАР ДЛЯ МОНТАЖУ ГКК

 https://learningapps.org/view14989240

image

Урок з теми "Опорядження укосів сендвіч-панелями" 

image

 

    Сендвіч-панелі для укосів є будматеріалом, що складається з двох або трьох шарів, один з яких — жорсткий матеріал, другий — утеплювач. Його популярність обумовлена легкою вагою, простим доглядом, стійкістю до побутових навантажень. Внутрішні частини, що обрамляють вікно, оформлені такими пластинами, довго зберігають гарний вигляд, володіють високими звуко- і теплоізоляційними характеристиками.

image

ОСНОВНІ ВИДИ СЕНДВІЧ-ПАНЕЛІ

image

image

Така обшивка різниться за складовими і різновидам утеплювального шару. В якості останнього нерідко використовують мінеральну вату. Дані конструкції витримують температурні коливання, агресивну побутову хімію, не стають сприятливим місцем для розмноження грибка і цвілі.

Досить поширеним вважається пенополіуретановий вид, який володіє такими перевагами: стійкий до шкідливих мікроорганізмів; не горить; зберігає тепло, затримує звукові хвилі.

Пінопластові пластини для      оформлення         обрамлення віконного   отвору практично не використовуються, оскільки не стійкі до вологи, погано ізолюють звуки ззовні та не утримують тепло.

Скловолокнистий утеплювач добре поглинає звуки. До недоліків відносять велику вагу конструкції, руйнування під впливом високих температур.

За типом зовнішнього матеріалу, сендвіч-панелі для укосів бувають:

З гіпсокартону. Матеріал простий у використанні і обробці. Таке обрамлення естетично виглядає.

З пластизолу. Міцну сировину зі спеціальними добавками, які підвищують стійкість до негативних зовнішніх умов. Такі панелі можуть встановлюватися і всередині, і зовні.

З термопластичного полімеру або вінілу.

Також існують пластини з оцинкованої сталі, але такими простір між рамою і стіною не оформляють.

Подібний оздоблювальний матеріал можна придбати в двох варіантах: двосторонній — дві сторони є лицьовими, підходить для перегородок;

односторонній — зворотний бік виконаний з більш товстого пластику, який забезпечує підвищений захист від механічного впливу.

Другий варіант — хороший вибір для укосів зважаючи на високу естетичність і довгий термін експлуатації.

ПЕРЕВАГИ І НЕДОЛІКИ

Головна перевага пластикової обшивки — стійкість до вологи, яка неминуче буде потрапляти з вулиці. На поверхні пластика не розмножуються спори цвілі, не утворюється конденсат. Усередині немає утеплювальної прокладки, тому звуко- і теплоізоляція значно знижені. Для роботи з такими панелями не потрібен спеціальний інструмент. Монтаж не викликає труднощі, після не залишається сміття і пилу. Очищати пластину можна мильною водою. Застосування білої обшивки візуально розширює простір. Вона володіє хорошими теплоізоляційними характеристиками завдяки екструдованому пластичному полімеру в пустотах. Таке облаштування збільшує термін експлуатації віконного блоку в цілому.

Переважні особливості панелей полягають в їх будові, яка включає: J і C-профілі; напрямні рейок; пластичний полімер (як ущільнювач); верхній декоративний шар.

Головна функція C-профілю — надійне закріплення пластини на внутрішній частині укосу. Завдяки цьому не доведеться додатково ремонтувати кут.

Рейка стикується з другим профілем, на якому розміщується пластина. Головна функція утеплювача — заповнити простір між панеллю і стіною, щоб холодні повітряні маси не проникали всередину.

Очищати обшивку можна будь-якими миючими засобами, які не містять абразивних частинок. Таке оформлення не вигоряє на сонці і не виділяє токсинів в процесі нагрівання. Укоси довгий час будуть зберігати привабливий вигляд і свої початкові характеристики.

Головний мінус сендвіч-панелей — їх висока вартість. Подорожчання конструкції виходить досить істотним. Для монтажу потрібна установка додаткових профілів. Неякісні пластини можуть деформуватися під впливом високих температур, також вони жовтіють через тривале перебування під яскравими променями сонця.

МОНТАЖ СЕНДВІЧ-ПАНЕЛІ ДЛЯ УКОСІВ

image

сендвіч-панелі для укосів; початковий П-профіль; оздоблювальний профіль; рідкий пластик; рулетка; гострий ніж; саморізи або монтажна піна; викрутка; електродриль.

Організація та технологія виконання робіт

image

За допомогою рулетки вимірюються основні параметри укосу — висоту і ширину. За цим значенням вирізаються три ділянки, відповідні боковинам і підвіконню. Якщо планується оформлення тільки однієї сторони, не обов'язково купувати цілу пластину. Після монтажу слід акуратно зрізати виступаючу піну.

Правильне підрізування вплине на результат в цілому. Це дозволить уникнути щілин між вікном і схилом. Спочатку підрізається одна ділянка бічної смуги, потім здійснюється її установка в паз. Потім встановлюється верхня частина профілю, для точного з'єднання слід використовувати тільки заводські краї. Далі монтується бічній початковий профіль.

На наступному етапі герметизуються віконні блоки. Це дозволяє надійно закріпити стартову смугу на робочій ділянці. Використовується поліуретановий герметик.      

Далі здійснюється монтаж самої обшивки, яка була заздалегідь вирізана під задані параметри. Панель розрізається під кутом 90°. В іншому випадку з'являться просвіти між схилами.

Монтаж передбачає установку пластини в профіль. Спочатку монтуються боковини, а потім верхня панель. Фіксація в отворі може здійснюватися двома способами. Перший — монтажна піна, яка моментально висихає, надійно закріплюючи обшивку. Важливо вибирати піну з малим розширенням. Така піна не створює тиск, що деформує обшивку. Другий спосіб фіксації — за допомогою саморізів. Для цього буде потрібно шуруповерт. Цей спосіб більш надійний, але не такий естетичний, оскільки кріплення буде видно, після саморізів залишаться отвори.

Після того, як застигла піна, проводиться монтаж лиштви. У внутрішній частині укосу проробляється невеликий надріз. Лиштва на будівельний клей (або рідкі цвяхи) сідає на стіну.

                        Останній   етап   —   маскування   стиків   між   підвіконням   і   укосами.

Рекомендовано застосовувати силікон в такому ж відтінку.

Якщо панелі фіксувалися за допомогою саморізів, тепло- і звукоізоляція будуть недостатні. Виправити ситуацію допоможуть такі дії: зняти F-подібний профіль; заповнити піною простір між обшивкою і укосом; дочекатися полімеризації; зрізати надлишки;

ВИМОГИ ДО УКОСІВ З СЕНДВІЧ-ПАНЕЛІ

Незалежно від того, яка технологія буде обрана, обшивка повинна відповідати наступним вимогам:

Механічна міцність — конструкція повинна витримувати різні навантаження і не деформуватися.

Стійкість до негативного зовнішнього впливу — укоси не повинні руйнуватися під впливом вологи, сонячного світла.

Довговічність — матеріал не повинен втрачати свої початкові характеристики з часом.

Звуко- і теплоізоляція — пластина, перекриваючи монтажний зазор, запобігає втраті тепла, тому повинні використовуватися матеріали з низькою теплопровідністю.

Важливий фактор — естетична привабливість. Зовнішні частини укосів повинні гармоніювати з фасадом, внутрішні — ідеально вписуватися в інтер'єр.

Урок з теми  "Опорядження укосів у системі утеплення фасаду"

Покрокова інструкція  опорядження  віконних  прорізів у системі утеплення фасаду за методом "скріпленої" теплоізоляції

Послідовність операцій технологічного процесу

Опис технологічного процесу

image

Ще до ізоляційних робіт, ретельно перевірте стан поверхні. Вона має бути стабільниою, міцною, сухою, чистою і вільною від компонентів, які зменшують адгезію клею, наприклад, пил, смола, і т. і., а також вільною від слідів корозії. Нові стіни на цементному розчині повинні вистоятися чотири тижні, залізобетонні стіни – 3 місяці.

 

image

Крок 1.Перевірте якість встановлення віконного блоку і при потребі добре закріпіть його.

image

Крок 2

Зніміть захисну плівку з рами та знежирте її.

image

Крок 3

Наклейте по периметру рами спеціальний профіль примикання привіконний зі склосіткою

image

Крок 4.

По периметру профілю на стіну нанесіть смугу клею шириною 10 мм.

 

image

Крок 5.

На клей, нанесений на попередньому етапі, закріпіть смугу склосітки , добре втоплюючи її у шар клею

image

Крок 6

Випиляйте блоки відповідно до схем, викладених на зображеннях

Закріпіть їх по периметру отвору.

image

Крок 7

Армування

Приготуйте штукатурно-клейову суміш. Пропорції вибирайте, виходячи з рецепту, надрукованого на упаковці. Замішування розчину виконуйте будівельним міксером

image

Крок 8

Почніть роботу з вікон та дверей. На внутрішню поверхню їх прорізів нанесіть тонкий шар штукатурно-клейової суміші та вирівняйте його

 

image

Крок 9

Армуючу сітку, покладену на внутрішню поверхню отворів в одному з попередніх розділів статті, притисніть до клейової суміші та втопіть у ній. Загладьте все зверху прямокутною кельмою.

image

Крок 10

Точно так само, як і в попередній операції, притисніть до клейового шару сітку, що відноситься до раніше встановленого профілю, і втопіть її. Повторіть три попередні кроки з усіма сторонами віконного отвору.

image

Крок 11

Зміцнення кутів смужками сітки.

Нижче і вище фасадних отворів (вікон, дверей) для захисту від підвищених навантажень необхідно наклеїти під кутом 45 градусів смуги армуючої сітки (косинки). Розміри косинок  повинні становити не менше 25 x 30 см або 40х20см

image

image

image

Крок 12

Відміряйте кутовий профіль потрібної довжини. Нанесіть по зовнішньому периметру вікна шар клейової суміші, потім притуліть до нього і внутрішньої поверхні отвору профіль із сіткою і загладьте прямокутною кельмою. За таким же принципом встановіть кутові профілі та на бокових  поверхнях віконного

 

 

отвору.

image

Крок 13

До внутрішніх кутів отвору прикладіть невеликий прямокутник або квадрат з армуючої сітки, розправте та загладьте клейовою сумішшю.

Закріплення вузької смуги сітки (ластівочки) на двох верхніх внутрішніх кутах віконних  укосів

image

image

image

Крок 14

Повторіть кроки з другого до чотирнадцятого для кожного окремого віконного та дверного отвору. Після висихання гідроармуючого шару приступайте до фінішного оздоблення укосів.

image

Правильне закріплення привіконного сітчастого порофіля

Підготуйте потрібну кількість профілів для теплоізоляції отворів. Розпакуйте їх, відміряйте та відріжте. При цьому краї профілю, що примикають до кутів отворів, мають бути обрізані під кутом 45°.

image

imageМетодичний коментар.

З метою закріплення та поглиблення і усвідомлення знань за темою уроку, пропоную переглянути навчальне відео «Фасадні укоси» за посиланням:

                                        image     http://surl.li/dtgei

Підсумковий урок.

Пропоную виконати підсумкові  тестові завдання.

 

imageПідсумковий тест  з теми

«Опорядження укосів» http://surl.li/dqrjh

30 ілюстрованих тестових запитань

 

 

 

imageТворче завдання: розгадати кросворд. Кросворд "Опорядження віконних і дверних прорізів"

https://learningapps.org/view27599917

ВИСНОВКИ

         Перед складанням методичної розробки ставилася мета: підібрати навчальний матеріал для проведення уроків з освітнього компонента «Технологія штукатурних робіт», компетентність «Опорядження віконних і дверних прорізів», відповідно до вимог «Стандарту професійної (професійно-технічної) освіти, СП(ПТ)О з професії 7133

Штукатур,   кваліфікаційної характеристики, потреб розвитку галузі, сучасних технологій та новітніх матеріалів, так як навчальний матеріал підручників дещо застарів і не в повній мірі дає можливість для опанування учнями даного розділу навчальної програми.

Запропоновані у методрозробці матеріали спрямовані на взаємодію викладача та учнів і допоможуть вирішити завдання підготовки здобувачів освіти як професійних конкурентоспроможних робітників будівельної галузі, враховуючи об’єктивні вимоги сьогодення до рівня підготовки фахівця.

Поданий  матеріал розроблений для здобувачів освіти ЗП (ПТ)О будівельного профілю. Він може використовуватися на уроках спеціальних дисциплін з професії «штукатур».

          Основна увага у роботі зосереджена на вузлових питаннях, що стосуються знань та вмінь учнів з вище зазначеної компетентності. Дидактичний матеріал, запропонований у збірнику, дасть можливість залучати учнів до вирішення проблемних завдань, розвивати вміння спілкуватися та працювати в команді, формувати навички продуктивного співробітництва.

       Фотоматеріали та покрокові інструкції використані у методичній розробці з тою метою, щоб  дати здобувачам освіти уяву про предмет вивчення і покликані розвивати якості критичної оцінки та мислення, активізувати розумову  діяльність.

Вважаю, що запропонована методична розробка  має практичну спрямованість і стане доброю підмогою викладачам спецдисциплін ЗП(ПТ)О будівельного профілю.

 

      БІБЛІОГРАФІЧНИЙ ОПИС

1.               Науково-методичний посібник / О. І. Пометун, Л. В. Пироженко. За ред. О. І. Пометун. — К.: Видавництво А. С. К. , 2004. — 192с.

2.               А.О.Гін Прийоми педагогічної техніки. – Х.: Веста:Видавництво «Ранок», 2007.-176с.

3.               Гавриляк А.І. Спеціальна технологія. – Львів : Оріяна-Нова, 2004. – 200с.

4.               Карапузов Є.К., Соха В.Г., Остапченко Т.Є. Матеріали і технології у сучасному будівництві:Підручник. – К.: Вища освіта, 2005. – 495с.:іл.

5.               Карапузов Є.К., Соха В.Г. Утеплення фасадів: Підручник. – К. : Вища освіта, 2007. – 319с.: іл.

6.               Старченко О.Ю. Технології сухого будівництва:

    Підручник /О.Ю.Старченко, Д.В.Гулін. – К.:Видавництво А.С.К., 2006 –

464с.: іл.

7.               Василь Селезінка Місто моєї любові, част. І, Вид. «Крайова освіта», м.Чернівці, 2002 р.

8.               Василь Селезінка Місто моєї любові ІІ час.- Чернівці: «Крайова освіта», 2008. – 440 с.

9.               Власні методичні напрацювання:  особиста сторінка на сайті «На урок» https://naurok.com.ua/profile/1986932  каталог освітніх матеріалів на особистому блозі   https://tkuhk64.blogspot.com/2022/05/blog-post.html

 

10.           Матеріали з відкритих джерел мережі Інтернет

Посібник з проектування, улаштування та експлуатації системи

https://standartvikna.com.ua/uk/blog/navishho-potribni-sendvich-paneli-dlya-ukosiv

Розглянуто і схвалено на засіданні методичної комісії викладачів та майстрів виробничого навчання опоряджувальних робіт

ДПТНЗ “Чернівецький професійний будівельний ліцей”

Протокол №4 віл 18.11.2022р.

Автор: Кух Тетяна Мойсеївна, кваліфікаційна категорія -  «спеціаліст»,

посада – викладач спеціальних дисциплін

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Дацюк (Середенко) Оксана Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pdf
Додано
28 січня 2023
Переглядів
1629
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку