Методична розробка виховної години на тему: «Суд над цигаркою».

Про матеріал
Методична розробка виховної години на тему: «Суд над цигаркою». Автор Подуфалов Павло Петрович
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2023

 

 

 

 

Укладач: Подуфалов Павло Петрович  –  викладач суспільних дисциплін, спеціаліст І категорії.

 

 У методрозробці виховної години на тему: «Суд над цигаркою» зібрано матеріали у вигляді рольової гри, що розкривають шкідливі наслідки куріння для людини та суспільства і види покарань що застосовуються за куріння в громадських місцях.

 

«Суд над цигаркою»

Мета: Пропагувати здоровий спосіб життя, формувати національну свідомість та екологічну культуру, показати згубну дію нікотину.

Обладнання: Атрибутика кімнати, де проходить судове засідання, макет ЦИГАРКИ.

Секретар: Встати, суд іде (Входять судді).

Суддя: Слухається справа по звинуваченню ЦИГАРКИ. Слово надається Адвокату.

Адвокат: Сьогодні ми слухаємо справу вельмишановної для багатьох дорогої ЦИГАРКИ. Подивіться на неї, яка вона гарна, скромна, запашна і приваблива. І це не зважаючи на тяжке минуле. Адже коли у 15 столітті тютюн завезли в Європу, в різних країнах і в різні часи курців карали різними карами. В Англії їх водили з петлею на шиї, як злодіїв і волоцюг. В Туреччині за куріння саджали на кіл. В Росії цар Михайло Романов видав указ, який заборонив паління тютюну і передбачав покарання – биття батогом і відрізання носа за куріння, заслання до Сибіру, або смертна кара за торгівлю тютюном.

 Але ЦИГАРКА проявила мужність, силу волі, здолала всі перешкоди і продовжує існувати на радість всім курцям.

 Шановні судді! У моєї підзахисної є багато свідків захисту. Дозвольте їх заслухати.

Суддя: Дозволяю.

Адвокат: Запросіть історика. Секретар запрошує історика.

Адвокат. Що ви можете сказати на захист ЦИГАРКИ?

Історик: За історичними даними королева Португалії Катерина Медичі страждала на часті мігрені. Вона нюхала порошок з листків тютюну і відчувала зменшення болю.

Адвокат: Дякую. Запросіть Бізнесмена. Секретар запрошує бізнесмена.

Бізнесмен: Шановні судді! Шановні громадяни! Не губіть її! Адже я з цього живу. Що їстимуть мої діти, якщо інші не палитимуть? Всі мої прибутки від продажу цигарок. І не тільки мої. В усі часи тютюнові монополії давали правителям великі прибутки.

Адвокат: Дякую. Запросіть Колекціонера. Секретар запрошує Колекціонера.

Адвокат. Що ви можете сказати на захист ЦИГАРКИ?

Колекціонер: Я давно збираю цигаркові коробочки. Яка насолода сидіти, перебирати їх розставляти на поличці, розглядати малюнки. Як же я буду поповнювати колекцію, якщо перестануть випускати цигарки?! Прошу вас, не засуджуйте її.

Адвокат: Запросіть головного свідка – ЗАЯДЛОГО КУРЦЯ. Секретар запрошує курця.

Адвокат: Ви палите? У заядлого курця смикається голова, очі, ноги, трусяться руки.

Заядлий курець: Палив, палю і буду палити (кашляє). Заспокоює мою нервову систему. (смикається). Я не товстію. В компанії старших я рівний. Їдальня не працює, цигаркою я тамую голод.

Адвокат: Дякую. Шановні судді. Ви тільки що вислухали дуже правдиві свідчення на користь моєї підзахисної. Всі ті свідчення дають підставу на остаточне виправдання ЦИГАРКИ.

Суддя: Слово надається Прокурору.

Прокурор: Шановні судді! Сьогодні ми слухаємо справу особи, яка загубила багатьох людей, зробила нещасними тисячі сімей. Я не буду довго говорити про її злочини, я дам слово свідкам. Прошу запросити Лікаря.

Прокурор: Чи відома вам ця особа?

Лікар: Так, на моїх очах померло багато людей через її оманливі чари. Одна цигарки відбирає 15 хвилин життя. Кожен з п’яти курців можуть не розрахувати на те, що доживуть до пенсійного віку. У курців часто болить голова, знижується пам’ять. Одна цигарка прискорює пульс на 10 – 20 ударів в хвилину. Виникає склероз судин серця, стенокардія. Ці напади приводять до інфаркту міокарда. У курців руйнується зубна емаль. Зуби стають чорними. Паління приводить гастриту, виразки шлунка. Курці часто хворіють бронхітами і туберкульозом. Кожна цигарка містить 15 різних канцерогенних (викликаючи рак легень) речовин. Легені людини, яка викурює пачку цигарок в день протягом року, містять один літр осадженої смоли. Гальмується процес статевого дозрівання, уповільнюється ріст, погіршується розвиток грудної клітини, м’язів, шкіра втрачає свою еластичність, з’являються зморшки.

Прокурор: Дякую. Прошу запросити Хіміка. Секретар запрошує хіміка.

Прокурор: Ви чули, до яких хвороб призводить паління. Чим ви можете це пояснити? Чи може це бути?

Хімік: Ще й як може! Тютюновий дим містить в собі нікотин, сильну кислоту, Оки вуглецю, оцтову кислоту, сірководень, азот, ефірні масла, радіоактивні елементи – бензоперин, полоній, триокис миш’яку, вісмут та інші отруйні речовини, які курець разом з димом.

Прокурор: Дякую. Запросіть, будь – ласка, Економіста. Секретар запрошує Економіста.

Прокурор: Наскільки вигідне, чи не вигідне куріння з фінансової точки зору?

Економіст: Давайте порахуємо, скільки коштує «Шкідлива» звичка. Якщо людина викурює одну пачку цигарок в день вартістю 6 грн., то за рік він перетворює в дим 2190 грн. А можна було б витратити ці гроші на відпочинок на морі, купити «відик» або «круті» черевики.    

Прокурор: Дякую. Запросіть Пожежника. Секретар запрошує Пожежника.

Пожежник: З вини курців виникає багато пожеж через не погашені цигарки. За цих умов багато невинних людей гине чи отримує важкі травми.

Прокурор: Дякую. Запросіть викладача. Секретар запрошує викладача.

Прокурор: Вам відома ця особа?

Викладач: На жаль, так. Деякі діти вважають, що цигарка робить їх старшими, додає авторитету. Подобається нам чи ні, але куріння тютюну дійсно є страшною бідою для всіх людей, а для молоді особливо. Дуже часто вони цього не розуміють, або не бажають розуміти. Це, можливо, відбувається і тому, що наслідки куріння проявляються пізніше у порівнянні з вживанням наркотичних речовин. Свою долю людина обирає сама, добровільно. Ніхто не примушує її палити цигарки. Молодь сама вибирає жити їй здоровою чи хворою.

 

 

Кожен вибирає для себе .

Жінку, релігію, дорогу.

Служити чорту чи прокурору –

Кожен вибирає  для себе.

Кожен вибирає по собі

Слово для любові і молитви,

Шпагу для дуелі, меч для битви

Кожен вибирає по собі.

Кожен вибирає по собі

Щит і лати, посох і лахміття.

Горду гідність і духовне жалюгіддя

Кожен вибирає по собі…

Прокурор: Дякую. Шановні судді! Думаю, цих свідчень досить, щоб засудити підсудного вищої міри покарання.

Суддя: Ми уважно вислухали всі свідчення і вирішили: підсудна винна…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
12 березня 2023
Переглядів
331
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку