Методична розробка " Використання методу проектів для формування комунікативної компетентності"

Про матеріал
Мета даної роботи полягає у формуванні позитивної мотивації учнів до вивчення іноземної мови та розвитку комунікативної компетентності. У розробці розглянуто специфіку використання проектної технології та ефективність методу проектів для розвитку комунікативної компетентності. Також описується власний досвід роботи над проектами. Матеріали методичної розробки можуть бути використані вчителями іноземних мов при підготовці до уроків та організіції проектної діяльності учнів в урочний та позаурочний час.
Перегляд файлу

УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ ЛУЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

МІСЬКИЙ МЕТОДИЧНИЙ КАБІНЕТ

Комунальний заклад

«Луцька загальноосвітня школа I-III ступенів №13 Луцької міської ради»

 

 

 

 

 

 

 

 

Світлана СТРИЛЮК

 

 

 

Використання методу проектів для формування комунікативної компетентності

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Стрилюк Світлана. Використання методу проектів для формування комунікативної компетентності. – Луцьк, 2018. - 69с.

 

 

Мета даної роботи полягає у формуванні позитивної мотивації учнів до вивчення іноземної мови та розвитку комунікативної компетентності.

У розробці розглянуто специфіку використання проектної технології та ефективність методу проектів для розвитку комунікативної компетентності. Також описується власний досвід роботи над проектами.

Матеріали методичної розробки можуть бути використані вчителями іноземних мов при підготовці до уроків та організіції проектної діяльності учнів в урочний та позаурочний час.

 

 

             Стрилюк С. В., вчитель англійської мови КЗ «Луцька ЗОШ І-ІІІ ступенів     № 13 Луцької міської ради»

 

 

Рецензенти

Чухнова О.П., методист міського методичного кабінету управління освіти Луцької міської ради;

Саціна Н.Л., заступник директора з навчально-виховної роботи КЗ «Луцька ЗОШ І-ІІІ ст. №13 Луцької міської ради».

 

 

 

 

Схвалено методичною радою

КЗ «Луцька загальноосвітня школа I-III ступенів №13

Луцької міської ради» (протокол №  від 15.12.2018р.)

 

Зміст

Вступ                                                                                                                      4

Розділ І

Комунікативна компетентність                                                                       6

Розділ ІІ

Метод проектів для розвитку комунікатикативної компетентності.        9                                                           

 

Розділ ІІІ.

Застосування проектів на уроках.                                                   

 3.1. Проект в 5 класі « Моя сім’я»                                                                   15

3.2. Проект в 6 класі «Покупки»                                                                       19

3.3. Проект в 7 класі «Здоровий спосіб життя»                                              25                                                                                            

3.4. Проект в 8 класі « Засоби масової комунікації»                                     33                                                                          

3.5 Проект в 9 класі « Екологічні проблеми людства»                                 42

3.6 Проект в 10 класі  « Визначні місця України»                                         51

3.7  Проект в 11 класі « Роль мистецтва в сучасному суспільстві»            57

                                                                                 

 

Висновки                                                                                                                62

 

Література                                                                                                               64

  

Додатки                                                                                                                   67


Вступ

Нова українська школа  це ключова реформа Міністерства освіти і науки. Згідно з освітньою реформою, однією з головних компетентностей є володіння іноземною мовою. Невід’ємним компонентом навчання іноземній мові є формування в учнів комунікативної компетенції. Ця мета передбачає досягнення школярами такого рівня навчальних досягнень, який був би достатнім для здійснення спілкування в усній та писемній формах у межах комунікативних сфер.             

Вимоги часу й розпочата радикальна реформа системи освіти в Україні, відмова від авторитарного стилю навчання на користь особистісно-орієнтованого підходу, на застосування методів, які сприяють розвитку творчих здібностей особистості з урахуванням індивідуальних особливостей учасників навчального процесу й спілкування, актуалізує проблему пошуку ефективних підходів до вивчення іноземних мов. В силу специфіки предмета іноземна мова має великий потенціал, який виховує та розвиває особистість дитини. Вона спонукає учнів до вивчення зразків світової та рідної культури, включає їх до діалогу культур, розвиває засобами мови. Вивчення іноземних мов на сьогодні здійснюється у широкому соціокультурному контексті, має чітко виражений культурознавчий напрямок.

 Англійська мова - найпоширеніша мова у світі, це мова телебачення, комп’ютерів, Інтернету, наукових новинок, це можливість розширення свого кругозору.               Англійська мова – це ключ до успішного майбутнього. В умовах сучасної школи вивчення англійської мови не повинно бути звичайним та буденним. Головне – викликати у дітей зацікавленість з першого уроку і намагатися підтримувати її протягом всього курсу навчання, перетворюючи звичайні уроки в рольові ігри, подорожі, маленькі шоу чи бесіди за круглим столом, контрольні роботи – у конкурси та змагання з духом здорової конкуренції, практичні роботи – у відпрацювання вивченого та застосування всього набутого у змодельованих ситуаціях, наближених до реального життя.

 

У сучасній практиці навчання іноземним мовам в українських школах широко використовується метод проектів, який передбачає опору на творчість школярів, заохочення їх до дослідницької діяльності, дозволяє реально інтегрувати різні навчальні предмети, використовувати різні режими роботи учнів, організовувати навчання в співпраці. Метод проектів - це система навчання, за якої учні здобувають знання і уміння в процесі планування і виконання конкретних завдань, що поступово ускладнюються; це комплекс пошукових, дослідницьких, графічних та інших видів робіт, виконаних з метою практичного або теоретичного розв’язання важливої проблеми.


Розділ І Комунікативна компетентність

Я зрозуміла, що найпершим завданням сучасного учителя англійської мови є формування комунікативної компетентності, оскільки вона забезпечує набуття учнями вміння обговорювати проблеми, доводити власну позицію, виробляти власну точку зору, розвивати критичне і креативне мислення та адаптуватися у мовному середовищі.

Комунікативна компетентність – це ключ до успіху в житті. Отже, розвиток комунікативної компетентності учня – актуальне завдання навчально-виховного процесу школи. Ця  компетентність належить до групи ключових, тобто має особливу значимість у житті людини, тому її формування слід приділяти пильну увагу. Яке має значення комунікативна компетентність учня в навчальному процесі?

По-перше, вона впливає на рівень навчальних досягнень. Простий приклад: якщо учень соромиться відповідати біля дошки або відчуває при цьому надмірну тривогу, його відповідь (як втілення комунікативної компетентності) буде гірше наявних знань, а його оцінка, відповідно, нижче. Отриманий негативний досвід негативно вплине на подальшу навчальну діяльність.

По-друге, від комунікативної компетентності багато в чому залежить процес адаптації дитини до школи, зокрема його емоційне благополуччя в класному колективі. Як відомо, шкільна адаптація підрозділяється на навчальну і соціально-психологічну. Дитина має звикнути не тільки до нового виду діяльності (навчання), але й до оточуючих людей. Якщо він легко знаходить спільну мову з однокласниками, то відчуває більший психологічний комфорт і задоволеність ситуацією. І навпаки, невміння контактувати з однолітками звужує коло друзів, викликає відчуття неприємності, самотності в класі, може провокувати асоціальні форми поведінки.

По-третє, комунікативна компетентність учнів може розглядатися в освітньому процесі не лише як умова сьогоднішньої ефективності і благополуччя учня, але і як ресурс ефективності та добробуту його майбутньої дорослого життя.

Для розвитку комунікативної компетентності необхідно:

  • визначити поняття і структуру, а також зміст на різних вікових етапах;
  • застосувати системний підхід, забезпечити взаємодію різних суб'єктів, напрямків і технологій в цілях досягнення повноцінного результату;
  • вибрати метод, розробити програми, напрями, технологію і техніки розвитку комунікативної компетентності учнів.

Ми розуміємо комунікативну компетентність як цілісну систему психічних і поведінкових характеристик людини, що сприяють успішному спілкуванню. Українські офіційні освітянські документи називають такі основні групи компетентностей:

  • соціальні (характеризують уміння людини повноцінно жити в суспільстві) – брати на себе відповідальність. Приймати рішення, робити вибір, безконфліктно виходити з життєвих ситуацій, сприймати діяльність демократичних інститутів суспільства;
  • полікультурні – не тільки оволодіння досягненнями культури. Але й розуміння та повага до людей інших національностей, релігій. Культур. Мов, рас, політичних уподобань та соціального становища;
  • комунікативні – вміння спілкуватися усно і писемно рідною та іноземними мовами;
  • інформаційні – вміння добувати. Осмислювати. Опрацьовувати та використовувати інформацію з різних джерел;
  • саморозвитку й самоосвіти – мати потребу і готовність постійно навчатися протягом усього життя;
  • продуктивної творчої діяльності.

 

 

Необхідність формування комунікативної компетентності учнів зумовлено реалізацією не тільки відповідно оновленого змісту освіти, але й адекватних методів і технологій навчання. Найбільш ефективними шляхами реалізації комунікативного підходу до вивчення іноземної мови є застосування інтерактивних методів навчання. Системне використання інтерактивних методів є актуальним для сучасної освіти, та виступає ґрунтовною складовою у формуванні компетентної особистості учня як громадянина демократичного суспільства.             

Особливе місце у розвитку комунікативної компетентності особистості відіграє використання проектних технологій, оскільки це має вплив на успішність порозуміння між людьми, уміння спілкуватися і налагоджувати стосунки

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Розділ ІІ. Метод проектів для розвитку комунікатикативної компетентності.

«Діти легко забувають те, що вони кажуть, і те, що їм кажуть,

але не те, що вони роблять, і не те, що з ними роблять».

Ж.Ж.Руссо

Одним із дієвих способів організації мовної взаємодії, що вивчаються на заняттях з англійської мови є проектна методика, основоположниками якої є американські науковці Джон Дьюї та Вільям Херд Килпатрик.

Метод проектів -  це комплексний навчальний метод, який дозволяє індивідуалізувати навчальний процес, дає можливість учневі проявляти самостійність у плануванні, організації та контролі своєї діяльності. Метод проектів є одним із активних методів проведення занять, який передбачає індивідуальну, парну чи групову діяльність тих, хто навчається, що забезпечує гарантоване досягнення спланованого результату . У викладанні іноземної мови це відносно нова методика, яка дозволяє учням проявити самостійність у виборі джерел інформації, способі її викладу і презентації, а також вести індивідуальну роботу над темою, яка викликає найбільший інтерес у кожного учасника проекту, що спричиняє підвищену мотивовану активність учня.

Проектна робота є надзвичайно важливою, оскільки вона об’єднує всі мовні навички і добре мотивує учнів, котрі мають можливість працювати на власному рівні та відповідно до своїх захоплень, а також подати результати своєї роботи групі у вигляді презентації. Це творче завдання може бути як індивідуальне, так і групове, тому органічно поєднується з груповим підходом до навчання. Метод проектів завжди орієнтований на самостійну діяльність учнів, яку необхідно виконати у визначений термін. Метод проектів завжди припускає розв’язування якоїсь проблеми, яка передбачає, з одного боку, використання різноманітних методів, засобів навчання, а з другого, інтегрування знань, умінь з різних галузей науки, техніки, технології, творчих областей.

 

 

Переваги проектних технологій

  Проектна робота мотивує.  Учні пишуть про себе – свою сім’ю, свій дім, свої інтереси і уподобання. Працюючи над проектом, учні проводять невелику дослідницьку роботу з теми, яка їх цікавить. Учні займають активну позицію під час проектної роботи. Виконуючи проект, учні часто щось вирізають, зафарбовують, про щось пишуть, шукають інформацію в книжках, спілкуються з іншими людьми, знаходять ілюстрації – можливо, навіть, роблять аудіо- чи відеозаписи. Учні різного рівня мовленнєвого розвитку можуть виконати свій власний проект – великий чи малий, простий чи складний – і зможуть пишатися ним. Наприклад, деякі учні в класі можуть слабше знати мову за інших, але це їм не заважатиме у процесі виконання проекту виявити здібності до проектування чи ілюстрування своєї роботи або знайти оригінальний підхід до презентації проекту.

Проектна робота особистісно-зорієнтована (готуючи розповідь про своє оточення в письмовій формі, учні відкривають для себе значення англійської та інтернаціональної мови. Колись у майбутньому, можливо, їм доведеться розповісти іноземцю англійською мовою про свою сім’ю, місто чи свої уподобання. Робота над таким проектом допомагає їм підготуватися до такої події. Зосереджуючи увагу на темі, що вивчається англійською мовою, учні мають можливість ознайомитись з особливостями культури англомовних країн, порівняти їх зі своїми уявленнями і таким чином збагатити власне розуміння інших культур).

Проектна робота має загальноосвітню цінність (більшість сучасних шкільних програм вимагають, щоб викладання предметів сприяло розвитку в учнів ініціативи, незалежності, уяви, самодисципліни, співпраці з іншими учнями і корисних дослідницьких навичок. Проектна робота є практичним шляхом реалізації цих освітніх цілей на уроці та в позаурочний час).

З точки зору практичних міркувань проектна робота включає різні види діяльності. Учням, можливо, доведеться рухатися по класу, щоб, наприклад, поставити запитання іншим учням чи знайти інформацію у довідковій літературі. Звичайно, у класі тоді не буде тиші. Але це продуктивний гамір, який сприятиме виконанню завдання.

Під час застосування методу проектів початковим етапом є планування та підготовка до його виконання. Вчителю потрібно розробити план проектної роботи і продумати систему комунікативних вправ, яка забезпечуватиме її мовний рівень. Діти повинні вільно володіти активною лексикою і граматикою в рамках навчальної теми, перед тим як переходити до обговорення проблемних питань.

Після підготовки наступає найбільш тривалий за часом етап роботи над проектом - це збір інформації, пошук нових знань, формування особистої думки і погляду на предмет проектування. Саме тут відбувається основна робота вчителя англійської мови зі своїми учнями, обговорюються проміжні результати, коректуються помилки у вживанні мовних одиниць. Робота подібного роду дає велику кількість можливостей використовувати пройдені граматичні явища і структури. Важливою умовою ефективної роботи над проектом є підтримання доброзичливої атмосфери.

На третьому етапі роботи в рамках проектної роботи учні працюють власне над технічним виконанням проекту. Використання комп’ютера надає проекту більшої динаміки. Учні самі набирають тексти, вчаться працювати з текстовими та графічними редакторами, вдосконалюють навички роботи на комп’ютері, засвоюють використання електронних версій англо-українських та українсько-англійських словників.

Таким чином, метод проектів дозволяє індивідуалізувати навчальний процес, дає можливість учневі проявляти самостійність у плануванні, організації та контролі своєї діяльності. Застосування проектної методики на заняттях забезпечує підтримку стійкого інтересу до вивчення іноземної мови, поглиблює та систематизує знання дітей по даній темі.

Вважаю, що саме проектна робота дає змогу найкраще поєднувати інтерактивні та інформаційно-комунікаційні технології. Адже для створення презентацій, які є дуже популярними серед учнів, необхідно не лише знайти тематичну інформацію в Мережі, застосувати практичні навички роботи в одній з комп’ютерних програм, а й представити матеріал, застосовуючи здобуті на даний момент комунікативні навички.

Етапи роботи над проектом

1.Ознайомлення учнів з поняттям проекту, визначення специфіки створення проекту з англійської мови.

2. Визначення часу на проведення проекту, окреслення його етапів.

3. Розподіл учасників на групи (по 5 учнів).

4. Характеристика очікуваного результату – обговорення фінального продукту.

5. Визначення теми проекту.

Виявлення знань учнів з даної теми (background knowledge)

Обговорення теми проекту, видів завдань та послідовності роботи під час проекту відповідно до теми і мети проекту

7. Відбір опорного мовного матеріалу, необхідного для ефективної реалізації проекту (target language)

8.Забезпечення активної усної та писемної практики використання лексичних та граматичних структур, які знадобляться учням у ході роботи над проектом.

Робота над подальшим розвитком мовленнєвих навичок, що стануть у пригоді під час роботи над проектом та його презентації (читання, аудіювання, говоріння та письмо)

10. Визначення (разом з учнями) мовленнєвих зразків та структур (functional language), необхідних для спілкування англійською під час роботи в группах.

11. Відпрацювання визначених мовленнєвих зразків.

12. Складання переліку матеріалів та ресурсів, необхідних для проекту.

13. Самостійна робота учнів – мозковий штурм (brainstorming) у групі щодо ідей для майбутнього проекту.

14. Розподіл обов’язків учасників групи під час виконання проекту.

15. Створення попереднього варіанту проекту.

16. Короткий звіт групи щодо остаточного бачення фінального продукту.

17. Демонстрація опрацьованих джерел інформації.

18. Консультація та рекомендації вчителя.

19. Робота над остаточним варіантом проекту.

20. Підготовка учнів до захисту проекту.

21. Презентація проекту перед учасниками табору.

22. Розміщення проекту в класі.

23. Обговорення вражень щодо проектів інших груп.

24. Голосування за найкращий проект.

25. Коментарі вчителя.

 

 

Загальні рекомендації щодо проведення проектної роботи

  1. Учитель визначає очікуваний результат від початку проекту, пересвідчується, що учні усвідомлюють, що від них вимагають, та встановлює проміжні дедлайни проекту.
  2. Варто обирати проект, враховуючи рівень мовної підготовки учнів, часові обмеження та кінцевий результат.
  3. Учитель продумує та підбирає матеріали, які стануть у пригоди в процесі реалізації проекту.
  4. Кожен учень повинен бути залучений у процесі реалізації проекту.
  5. Учні повинні бути вільні у виборі шляхів реалізації проекту та виконувати усю роботу самостійно. Учитель корегує роботу учнів та перевіряє, чи вони рухаються у правильному напрямку.

 

Методичний паспорт проекту:

  • Автор проекту
  • Назва проекту
  • Тип проекту
  • Навчальні предмети
  • Клас, або класи
  • Кількість учнів
  • Мета (практична, виховна та розвиваюча)
  • Очікувані результати(перелік вмінь та навичок, які матимуть учні по завершенні реалізації проекту)
  • Опис проекту (чітка схема діяльності учнів по етапах роботи над проектом)
  • Вхідні знання та навички (знання та навички, які учні повинні мати перед початком роботи в проекті, необхідні для виконання проектних завдань)
  • Матеріально-технічне, інформаційно-технічне та методичне забезпечення (обладнання, витратні матеріали, навчальна та методична література, інтерв‘ю, фотоматеріали тощо)
  • Оцінювання знань та вмінь

 


Розділ ІІІ. Застосування проектів на уроках

3.1 Проект в 5-Б класі на тему “Моя родина.”

The aims:

Practical aims: by the end of the lesson the pupils will be able to revise all the vocabulary, they have learned about the topic Family, to do different exercises and make microdialogues,to recollect some facts about their families by doing projects and different tasks.

Educational aims: pupils will be able to practice listening, speaking and a little bit reading and writing.

Cultural aims: to foster love for family members.

Materials and aids: Student book “ACCESS”1; Work book, CD, CD-player, paper stripes with scrambled words, students’ family photos, projects, TV, cards, crossword.

 

THE PROCEDURE OF THE LESSON.

 

I The beginning of the lesson. Greeting.

 

Good morning, dear students! Take your seats, please. How are you getting on? I can see that you are OK and ready to start the lesson. Today we’ll learn new words, read interesting texts, train your dialogue speech, sing a song. Your task is to be active and have a good mood.

I hope that we’ll have an interesting time together. Do you?

1 Warm-up. Crossword.

Here you can see a crossword puzzle. If you guess all the words correctly you will be able to name the topic of our lesson

   1.He is the father of your father.(grand- father)

2.She is the sister of your father.(aunt)

3.She is the mother of your sister.(mother)

4.She is the daughter of your mother.(sister)

5,He is the brother of your mother.(uncle)

 

1

G

R

A

N

D

F

A

T

H

E

R

 

 

 

 

 

2

A

U

N

T

 

 

 

 

 

 

3

M

O

T

H

E

R

 

 

 

 

4

S

I

S

T

E

R

 

 

 

5

U

N

C

L

E

 

 

 

 

 

 

6

Y


 

 

 

 2 Mind map.

2a Mind map. As you see the topic of our lesson is “ OUR FAMILY” , that’s why your first task is to make a map “ My family”. Write the words on the board which are connected with the family.

     

                                                                                                                

                                           MY FAMILY    

 

By the way, do you know what word “ family” stands for?

Father and mother I love you.

 

2b Phonetic drill.To be bright pupils, to speak well we need practise, becouse practise makes perfect. So repeat after me

th  / ð /

  mother /ˈmʌð.ər/

father /ˈfɑː.ðər/

brother /ˈbrʌð.ər/

II The main part of the lesson.

3      Pair work.   Game “Scrambled  words” N-P-E-E-H-W (nephew), C-E-L-N-U (uncle), N-A-T-U (aunt), L-F-Y-A-I-M (family), T-O-H-E-M-R (mother)

4  Vocabulary  practice.

 Cards

5 Filling the gaps

   W.b. Ex.1p.22

6  Grammar practice.

         and/ but

      S.b.Ex.1p.43

7 Listening and reading skills.

         S.b.Ex.2p.43

8 Microdialogues.

Ask and answer questions about the text.

S.b.Ex.3p.43

9 Singing a song.TV.

10 Projects . Speaking.

Tell us about your family.

11 Matching task. Adjectives

S.b.Ex.1p.45

13 Poem

S.b.Ex.2 p.45

III The end of the lesson.

14 Hometask.

Your hometask is to learn the poem S.b.Ex.4 p.45 or create your own.

W.b.Ex.1 p.27

15 Summing up.

16 Marks.

Let’s count hearts in each group. Today you’ve worked rather well and shown good results. I’m pleased with your projects. Your marks are….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.2. Проект в 6 класі «Покупки»

Shopping.. In the shopping mall

Практична мета: опрацювати лексику – назви магазинів та товарів, які там продаються; вчити переглядовому читанню тексту; вчити складати мікродіалоги; Розвиваюча мета: розвивати довготривалу пам’ять; здатність самостійно планувати мовний вчинок; розвивати зорову пам’ять; удосконалювати якість навичок мовлення.

Освітня мета: розширювати та поглиблювати діапазон лексичних та граматичних знань учнів та сферу їх застосування.

Виховна мета: виховувати наполегливість та старанність у навчанні.

Тип уроку: Активізація вивченого матеріалу

Обладнання: вправи підручника, робочий зошит,проекти дітей,презентація вчителя, роздатковий матеріал. відео з піснею,картинки.

ХІД  УРОКУ.The procedures of the lesson.

1. The beginning of the lesson. Greeting.

 

2. Warming up. Brainstorming.

Let me begin our lesson with some riddles: if you guess them, you will know what we are going to speak about.

Listen to me and think

  • Usually two or more people take part in this process
  • We do it in a special place
  • We do it very often
  • Usually women like to do it, men don’t like
  • We can’t do it without money

T. What is it?

P: Shopping.

T. Yes we are going to speak about shopping, about different shops in the shopping mall.At today’s lesson we are going to revise vocabulary on the topic and use these words in your speech; to develop your speaking, reading, listening and writing skills on the topic.

 

T. Do you like to go shopping?  What do you prefer to buy clothes or food?

 

3. Phonetic drill

Shopping starts with the sound [∫].  First let’s train sound [∫].

  1.  two letter shform sound[∫] тренування у вимові звука-
  2. Listen to the tongue – twister and repeat them.

She sells sea shells at the sea shore.
The shells she sells are surely sea shells.
So if she sells shells on the seashore,
I'm sure she sells seashore shells.

  1. What can we buy o rsell with the sound[∫] подається перелік слів зі звуком sh - [∫]: ship, selfish, sheep, shop, mushrooms, …)

            Основна частина уроку. The main part of the lesson.

4 Reading

    Впр.1,с.114

4.1. Pre-reading tasks.

Lookt hrough the text and point out all the names of the shops       which are mentioned in the text. Write them in your copy-books.

4.2. Skimming.

4.3. Post-reading tasks.

Read and match the names of the shops with their definitions.

Впр.2,с.114

Р.З. Впр.4,с.53

 

5. Speaking.Projects.Діалогічне мовлення. Складання міні-діалогів з розмовними фразами

  1)Do you happen to have? – У вас випадково немає?

  2)What’son sale? – Що у продажу?

  3)How much is / are? - Скільки коштує?

  4) Have you got…?- Чи маєте ви….?

6 Presentation.

 

6.2 Post-presentation tasks.

Р.З. Впр.3,с.53

 

7 Фізкультхвилинка. Пісня.Давайте підемо за покупками! Let’s go shopping!

Let’s Go Shopping

Let’s go shopping, let’s go shopping,

Let’s go shopping you and me!

Let’s go shopping, let’s go shopping,

Let’s go shopping you and me!

The toy store-here we go,

The supermarket-here we go,

The bakery-here we go,

Let’s go shopping you and me!

Let’s go shopping, let’s go shopping,

Let’s go shopping you and me!

The candy store-here we go,

The cake shop-here we go,

The book store-here we go,

Let’s go shopping you and me!

 

8 Practice. Game.

So, you know many different shops. And look, I have two shopping lists. But I don’t know where I can buy all these things. And one problem is I can’t read the words.

(Учні поділяються на дві команди. Кожна команда отримує список товарів, які необхідно купити. Букви у словах стоять у неправильному порядку. Учням спочатку треба розшифрувати слово, а потім на відповідний відділ прикріпити  потрібний товар (біля дошки лежать картинки товарів).

Shopping list (1)                  Shopping list (2)

  1. srnogae (oranges)    1) gusra (sugar)
  2. egmzaian (magazine)    2) kilm (milk)
  3. dimneice (medicine)    3) somtoeat (tomatoes)
  4. gsaeusas (sausages)    4) daber (bread)

 

 

9 Summingup.Listening.

Т:At whatshopscanyoubuy these things?

1.Fish is sold at the…

 a)ironmonger’s

 b)fishmonger’s

 c)grocer’s

2.We can buy medicine at the…

 a)florist’s

 b)chemist’s

 c)tobacconist’s

3.We can buy and vegetables at the…

 a)baker’s

 b)butcher’s

 c)greengrocer’s

4.Sofas, chairs, armchairs can be sold at the…

 a)record shop

 b)furniture shop

 c)china shop

5.A shop which sells milk, butter, eggs is…

 a)the dairy

 b)the poulterer

 c)the butcher

6. We can buy umbrellas, pins, gloves at the…

 a)ladies’ fashion

 b)sports fashion

 c)haberdashery

10.Домашнє завдання.

  Впр.1,с.116 (читати, перекладати, виписати нові слова);

  Р.З. Впр.1,с.52(написати куди ходили за покупками впродовж останнього місяця і що купляли.)

11.Marks.

12 The end of the lesson.

 

Роздатковий матеріал

                   1)Do you happen to have? – У вас випадково немає?

  2)What’son sale? – Що у продажу?

  3)How much is / are? - Скільки коштує?

  4) Have you got…?- Чи маєте ви….?

 

 

You can find a variety of milk products there.

You can buy milk, cheese, sour cream there.

They sell butter and yogurt there.

Butchers

If you need some oil or some eggs you can go to this shop.

There are many different kinds of food there.

You can buy a can of fish, a carton of juice,

a bag of flour and others.

Chemist,s

If you are ill and need some medicine you can go there.

 Also you can buy a tube of toothpaste a shampoo

or a bar of soap.

Grocery

You have a birthday party and you need some meat,

so you can go to this shop. They  sell sausages,

chickens and ham there.

Dairy

Fill in and choose the right form of the verb

I (go, went) to the shopping mall last Sunday.I (visit, visited) many shops. I (buy, bought) new shoes at the Shoes department, I (want, wanted) to buy a pair of trainers but did not (find, found) my size. They (sell, sold) many fruits and vegetables at the greengrocer’s. I (buy, bought) oranges and tomatoes. I (like, liked) my last visit to the shopping mall .

 

 

 

 

 

 

 


3.3. Проект в 7 класі «Здоровий спосіб життя»  

Healthy  lifestyle.

 

Мета:

 Навчальна:  активізувати вживання лексики з теми «Здоров’я» у мовленні; активізація  граматичних структур” Should/ Shouldnt” ; практикувати учнів у читанні тексту з метою отримання потрібної  інформації , вдосконалювати навички говоріння, аудіювання. Навчати висловлювати свою думку, спілкуватись по даній темі.

Розвиваюча:розвивати навички говоріння; розвивати увагу, пам'ять та здогадку учнів,готовність до практичного застосування знань, вміння порівнювати та узагальнювати матеріал, що вивчається;

       Виховна: Сприяти  вихованню необхідності ведення здорового способу життя.

 

 

 

Обладнання: Ілюстрації та проекти по темі; підручник; робочий зошит; магнітофон;  телевізор;ромашка; картки із завданнями ; презентація, роздатковий матеріал.

 

Тип уроку: комбінований  урок 

 

Хід уроку. The Procedure of the lesson

                    I Початок уроку .The beginning of the lesson.

1Організаційний момент, привітання.The organization of the class.

 

2. Warming up .Brainstorm.

 

                       A lot of money                                      a lot of toys

                                                               LIFE                 a big house

 

                   A modern computer                                    good health

How do you think what is the most important? Use the structures :

                    I think that…

                    As for me….

                    To my mind….

So, my dear , health is the most important and we must care about it.

 

3.  Introduction .

 

The topic of our lesson today is “Healthy  lifestyle”. On our today’s lesson we’ll speak about the things which we should and shouldn’t do to stay healthy. We’ll revise the vocabulary, the proverbs about  the health care, read the text, do exercises, listen to the dialogue, watch the presentation, practice using should, shouldn’t.

 

4. Phonetic drill.

Pay attention to the letters th in the topic of our lesson. Let’s read the proverb with these letters. Now listen to the tape recorder and do the task.

 

 

 

This

 

 

Three

 

 

Bath

 

 

Father

 

 

Both

 

 

then

 

 

 

        II Основна частина уроку.The main part of the lesson

  1. Checking on  the hometask.

  Вірш. Впр. 2 с. 125.Reading the poem Ex. 2 p.125

Look through the poem. What title is the best?

      Our wealth

      Our health

      Life is a gift

Let’s read the poem all together, pay attention to the intonation.

Who wants to retell and translate it?

What do you think what is the main idea of this poem?

 

2. Розвиток навичок читання з метою  отримання  потрібної  інформації.  Reading.

 

2a  Передтекстове завдання. Pre-reading.

Прочитати статтю і написати 6 складових нашого здоров’я на пелюстках квітки Read  the article and name the 6 components of our health and write these components on the flower patels.

2б Читання тексту Впр. 3 с. 125 Reading.

 

  Післятекстові завдання. Post-reading

Написати 6 складових нашого здоров’я на пелюстках квітки.So name the 6 components of our health and write these components on the flower patels.

Вибрати правильний варіант і доповнити речення. Ex.4 p. 126  Choose the correct item to complete the sentences from the article.

 

3 Розвиток навичок письма. Виконання вправ. Writing.

 З метою перевірки розуміння прочитаної статті  утворити з розсипаних слів запитання і дати письмово відповіді на них. We have listened to the article and read the poem so to check your understanding do Ex.1 in your copybooks. Make up questions and answer them

  1. Healthy/need/do/a/life/What/to/you/build/things?
  2. Components/are/health/What/of/six/our?
  3. Build/should/life/to/What/healthy/do/a/we?
  4. Do/yourself/to/happy/What/make/do/you?

   

 

3б Вставити пропущені слова. Fill in the missing words.

  1. Life is given a g___.
  2. If you help others, g____r______ return to you.
  3. My friend p_____ the English test badly two days ago.
  4. We must v____ every moment of our life.
  5. To build a healthy and happy life you need l___s_____.
  6. The six components of our health are p_______, e________, s_____, m_____, s_______, and e____________.

 

 

4  Анкетування  «Чи ведете ви здоровий спосіб життя»“Do you live a healthy life?”Now let’s check if  you lead a healthy lifestyle .Pupils you should  put ticks or crosses and after that count the points.

 

    1a) Do you live a healthy life?

1. You get up early.

2. You do morning exercises.

3. You do not eat sweets and cakes for breakfast/

4. You do not eat hamburgers.

5. You always eat soup for dinner.

6.You visit your dentist regularly.

7. You do not play the computer more than one hour.

8.You clean your room every day.

9.You go for a walk every evening.

10. You do not watch TV late at night.

11.You visit some sports club.

12.You do not go to bed late.

 

The results:

24-20. Your life is perfect. You are a healthy and active person.

18-14. You do you best to be active and cheerful.But sometimes you do not play your day well enough.

12-8. You are rather a lazy person. If you do not change your way of life, you will have a lot of problems.

6-0. You have problems with your health. You must change your way of life.

 

5  Розвиток навичок  говоріння. Робота в групах . Захист проектів. Speaking. Work in groups. Projects.

Діти вивчили прислів’я про здоровий спосіб життя  і підготувати проекти по кожному прислів’ю. There are many proverbs and sayings about health. You  have made projects, so you are welcome!

 

 

1 група Хто рано встає, тому Бог подає. Early to bed and early to rise   makes a man healthy, wealthy and wise.

 

Після обіду посидь, а після вечері пройдись. After dinner sit a while  

after supper walk a mile.

 

2 група Сміх найкращі ліки. Laughter  is the best medicine.      

 

5а Хвилинка позитиву. Пісня «Якщо ти щасливий…»

Physical activity the song” if you are happy

 

3 група Живи не для того, щоб їсти, а їж для того, щоб жити. . Live not to eat  but eat to live.      

4 група З'їдай в день по яблуку, і лікар тобі не знадобиться. An apple a day  keeps the doctor away.

5 група У здоровому тілі здоровий дух. . A sound mind  in a sound body.

 

6 Розвиток навичок аудіювання.

Listening.

  6a) Завдання перед слуханням діалогу.Pre listening. Look at the pictures , listen and put a tick or a cross.

 

 *  tidy room                       *  eat too much chocolate            

 * watch TV                        *   eat some fruit and vegetables     

 *  do homework                 *   brush teeth

 

 

 

6b)Прослуховування діалогу.Listening to the dialogue.

 

 

 6c) Завдання після прослуховування.Post listening.  Say and write what Oscar should  or shouldn’t do.

 

7 Презентація вчителя «Що потрібно робити і не робити  щоб бути здоровим»

Давайте перевіримо як ви зрозуміли поради. Виконання вправ.

So, let’s check if you understand the advices. Tick what you should do to be healthy.

(  ) keep your body clean                   (  ) smoke

(  ) go in for sport                               (  ) go to bed late

(  ) eat sweets and chocolate               (  ) visit your doctor regularly

(  ) eat fruits and vegetables                (  )wash hands before the meals

Fill in should or shouldn’t.

    1You                go to bed late.

    2 You                clean your house.

    3 You                 eat with dirty hands

    4 You                 clean your teeth.

    5 You                  eat many sweets.

    6 You                 have nine hours sleep every night.

 

 

 

 III  Завершальний етап уроку. The end of the lesson.

 

  1. Підсумок уроку. Summing up.

Діти підсумовують почуте на уроці.  На дошці під веселим смайлом пишуть що слід робити, а під сумним смайлом що не слід робити щоб бути здоровим.

Також на робочих місцях заповнюють картки для підсумку уроку.

So, children, let’s sum up!

Look at the board please and tell what is good for our health and what is bad? What should we do to stay healthy? What  shouldn’t we  do?

Pupils make up their own sentences using should/shouldn’t.

 

2 Домашнє завдання.  Homework. Your hometask is to write your own points of view on the topic  “What is healthy way of life” ,  revise the vocabulary and grammar

 

3 Оцінювання .Marks. You have been very active. Your marks are…

You have to work harder and should be more attentive, your marks are…

You have made some mistakes…you ‘ll receive….

So, the lesson is over. Be healthy and try to be always in positive mood! GOODBYE!!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


3.4. Проект в 8 класі « Засоби масової комунікації»                                    

“Mass Media” in the modern world.

Тип уроку: урок-дослідження (підсумковий урок в темі)

Мета уроку:

    1.Активізувати лексичний матеріал по теміMassMedia(Засоби масової інформації)

 2Формувати уміння та навички читання з метою    отримання потрібної інформації.

3. Розвивати навички усного мовлення, аудіювання.

4.  Розвивати навички дослідницької діяльності,вміння аналізувати та робити висновки.

5. Активізувати пізнавальну діяльність

6. Виховувати почуття відповідальності під час роботи в групах.

 

Обладнення: таблиці,для аналізу дослідження; карточки з анкетами; роздатковий матеріал із завданнями;проекти діте;мовні опори;таблиця з грою.

The procedures of the lesson(Етапи уроку)

 

1 The beginning of the lesson.The organization of the class.

( Початок уроку,повідомлення теми,мети. Організація класу)

Good morning, students! I'm glad to see you. Look at the board. You can see  interesting pictures. Can you guess what we are going to talk about?You are right. The theme of our lesson is “Mass media in modern world” Is the theme interesting for you?

2 The warming up activity. (Мовленєва зарядка. Гра Червяк.)

Аnd what means of communication, which are traditionally called the media, do you know?To answer this question let’s play a game” The worm”.

 

 

 

                        1                            5*

            N   E    P    I    N    D    A    R 4*

 

             F   W   O    M    T    I     D    N

 

              P    S    N   R     E    O     F    M

 

              A    P   E     R    R    D      T    Y

 

              G   U   U    T    N     S     R      E

 

               H    I    I     Y    E     T      E     N

 

               J   O    I      S     I     Q     F      I

 

               L   E   V     N    O    D    D     Z

 

               E   P   Z     F    D     S    G     A

 

          2* T   Q   X    C    S      G    A    M

                                                               3*

1 Right-down-down-left-down- right- right- right.

    2 Up-up- right- right-up- right- right-down-left.

    3 Left-up- right- up- up- up- up.

4 Left-down-left-down.

    5 Right- down- down- down- down- down- right.

 

3. Listening (Аудіювання. Вчитель читає визначення видів засобів масової комунікації а учні кажуть що це.)

So students, I see you know the main media. But what are their definitions?

Your task is to listen to me and  guess about what means of communication I am talking about.

  • Television
  • Newspaper
  • Tabloid
  • The Internet
  • Radio
  1. a paper printed and sold usually daily or weekly with news, advertisements etc.;
  2. the process of sending and receiving messages through the air; broadcasting programmes for people to listen to;
  3. broadcasting programmes (the news, plays, advertisements, shows, etc.) for people to watch on their television sets;
  4. a newspaper with rather small pages, many pictures and little serious news;
  5. a way to communicate with your partner who might be a thousand miles away using the computer (e-mails).

4 .Checking the hometask.(Перевірка домашнього завдання. Проекти учнів.)

Your hometask was to prepare the information about the different means of communication. You are welcome!Projects.( Додаток 5)

  1.  Reading (Читання)

Let’s look through the text about the mass media and then we are going to do some exercises.

5.1 Pre reading task. (перед текстові завдання)

 Let’s read some active words and word combinations:

news-stand – газетний кіоск

celebrity – знаменитість

intimate – особистий

documentary – документальний фільм

featurefilm – художній фільм

violence -насильство

todull - притуплювати

sensitivity – чутливість,ніжність

catastrophe - катастрофа

TVaddict -  теленаркоман

tohook – чіпляти гачком; робити залежним

disabled people – люди,з обмеженими можливостями

5.2 Reading (Перегляд тексту, текст опрацьовувався вдома і на попередньому уроці)

Mass Media.

Newspapers are especially important nowadays and we can't imagine our life without them. There are dozens of them on every news-stand. There are newspapers for professionals, for businessmen, for children and teenagers, for men and women, for sports fans, for those who are interested in gardening, fishing, hunting, for those who keep pets and so on. Some newspapers publish serious articles on politics, economy and finance, some aim to entertain their readers. Many newspapers express certain political opinion and people choose them according to their own political beliefs. In short, you can always find a paper which suits your interests. The advantage of all the newspapers is that they usually provide us with extra detail, comment and background information. But it is bad that very often newspapers are full of dramatic events about natural disasters, plane crashes, murders and robberies. Having read such articles, you feel depressed and it seems that the world is being ruined. One more disadvantage is that newspapers are full of gossip about different celebrities and their private lives. There are also a lot of photos of them in their most intimate moments. I think it shouldn't be allowed, besides half of this information is unreliable.

 

The main source of news for millions of people is television. With its help we can see everything with our own eyes. It is the window on the world which gives us an opportunity to "travel" all over the world. TV gives us thought, introduces us to new ideas and activities. It has the power to educate and broaden our minds. It helps us to relax after a hard day's work and to escape from reality. There is always a great variety of programmes on TV: news and sport programmes, talk shows and TV games, documentaries and feature films, concerts and theatre performances. But nowadays there is a lot of violence on TV. It dulls our sensitivity and when we learn about one tragedy or catastrophe, we perceive it as something quite natural, just like an everyday affair. Some people become TV addicts and they won't give up TV for anything in the world. Nowadays some children are so addicted to TV that they are not interested in anything else: they don't read books, communicate with adults and other children, they move less, speak less and they even think less. Though there are a lot of excellent educational programmes for children and programmes designed for schools. They help children to extend their knowledge and to develop their imagination.

 

Many people prefer the radio. It is good to listen to it in the car, or in the open air, or when you do something about the house.

 

The Internet has recently become another important source of information. It is regarded as the latest addiction to trap thousands of people which has been blamed for broken relationships, job losses, financial ruin and even suicide. Psychologists now recognize Internet Addiction Syndrome (IAS) as a new illness that could cause serious problems and ruin many lives. Many users spend up to 40 hours a week on the Internet. Some of the addicts are teenagers who are already hooked on computer games.

 

   5.3. Post – reading tasks (Після текстові завдання)

Exercise 1 «TRUE or FALSE»? (правильне,неправильне речення)

1) You will hardly find a newspaper which suits your interests.(F)

2) The advantage of all the newspapers is that they are full of gossip about different celebrities and their private lives.(F)

3) Television helps us to relax after a hard day's work and to escape from reality.(T)

4) Some people become TV addicts and they won't give up TV  for anything in the world.(T)

5) Thanks to television children become more active and creative.(F)

6) Programmes about violence make people more sensitive.(F)

7) The Intemet is regarded as the latest addiction to trap thousands of people.(T)

Exercise 2 (доповнити речення словами з таблички)

Teacher:Complete each sentence with the most appropriate word from the box.

disadvantage, imagination, (to) dull, (to) provide, violence, celebrity, disabled, hooked, (to) educate, (to) communicate, addict.

1. We need to………… people so that they understand the importance of a good, healthy diet.

2. You don't have to use your ………….when you're watching television.

3. Oh, I know him: he is a national…………..

4. My fears ………......my mind.

5. There is too much …………..on TV these days.

6. Her son is …………….and she has to take care of him all the time.

7. Your main ……………is your lack of job experience.

8. Some parents who are concerned about computer games believe their children are……….…..

9. The money will be used to ………….the school with new computers.

10. Now that we live in different cities, we ………………..by e-mail.

Exercise3

You have a lot of favourite programmes. So the next task is to match each type of programme on the left with the correct item on the right.

a) nature films

1) football, boxing, swimming

b) quiz shows

2) life of different countries

c) news

3) people try to win prizes by answering questions

d) soap operas

4) advertisements for products

e) commercials

5) animals, fish, birds, plants, flowers

f) travel films

6) information about what’s happening in the world

g) comedies

7) jokes and funny situations

h) sport

8) information for students

i) education programmes

9) story of the daily life of a family

 

6.  Speaking (Мовлення)

«Interview with a star (Інтерв’ю в зірки)

Метод мікрофону

Try to imagine that you are journalists from local newspapers. You have an interesting meeting with a star today. You have only several minutes to make up about 5-7 questions for her in your group.

When did you decide to become a singer?

What is it like to be famous?

Have you finished recording your new CD?

 Will you be giving any concerts in Europe?

 What are your plans for the future?

What question was the most interesting?”

7. Practice. Investigation (Дослідження. Результати опитування дітей.) Три групи кореспондентів опитували різні вікові групи людей,для того,щоб визначити найпопулярніший вид засобів масової інформації;яку інформацію шукають люди; ставлення людей до реклами.)

Today well investigate which of the mass media is the most popular with different generations and what kind of information people get over mass media. We’ll learn about people’s attitude to advertisements.

First of all let’s review some words and phrases which are necessary for our work. Translate from English into Russian.

  • interview- інтервю
  • to research, to investigate - досліджувати
  • research, investigation - дослідження
  • survey - опитування
  • according to our research – згідно з нашим дослідженням
  • advertisement, advert, ad - реклама
  • get news over TV/ the Internet – отримувати новини з телебачення. інтернету
  • conclusion - висновок
  • to lose popularity – втрачати популярність
  • to be widely popular  - бути дуже популярним
  • to be less popular  -  бути менш популярним
  • to influence smb – впливати на когось

We have 3 groups of correspondents of the British newspapers “The Sun”, “Today”, “Daily Star”. Your task was to interview 3 groups of people of different ages. You asked 3 questions.  Please prepare short reports about your surveys. Kate, a correspondent from “Today”, will interview our guests. Margarita, an interpreter, will help. Then present the results of the work.

 To begin with, we’ll discuss the 1st question.

Now let’s listen to “The Sun”. What are the results of your survey? Show the results in the chart (a blue marker – TV, green – the Internet, red - radio, black - newspapers)

We have interviewed 30 persons of the ages 10-20. According to our survey _% of the young people prefer using the Internet, _% of the youngest watch TV, _% of them like listening to the radio, _% of these people read newspapers to get information. The conclusion: the most popular mass media with the people of 10-20 is the Internet, less popular are radio and newspapers

Now we’ll listen to the correspondents of “Today”. (“Daily Star”)Let’s connect these points in the chart. What conclusion can we make?

Continue talking. The 2nd point of investigation is connected with the information received from mass media. Which information suggested by different kinds of mass media is the most interesting for different groups of people? People could choose several options. It is interesting to know the results. Please fill in the table and make a report.

 “Today”: we have asked 30 people of 21-40. The results are the following: 25 persons prefer information about politics, economics and finances, 14 persons are interested in youth problems and 5 persons find information about leisure, rest, entertainments and sport.

(The reports of “The Sun” and “Daily Star”)

What is the conclusion?

Answer my questions, please. What is the main aim of mass media? What do you think is the main disadvantage of all kinds of mass media? Do people like to find advertisements everywhere: in newspapers, on TV, in the Internet, on the radio?  Why? What is your opinion?

Let’s find out what our responders think about adverts. Do they use advertising information?

“The Sun”: According to our survey 10% of the young people always use advertising information, 25% often use adverts, 30% of them – sometimes, 35%  - never. What is the conclusion?

The correspondent of “Today” Kate has interviewed our guests. Is it interesting for you to know the results?

8. Summarizing(Підсумки)

Well, today we have investigated very important problems: which of the mass media is the most popular, what kinds of information do we get and how often do we use the advertising information. It’s time to summarize everything.

 

Say which of the mass media is… 

  • the safest                                 - the most common
  • the most interesting                - the most expensive
  • the most useful                       - the cheapest
  • the easiest to use                    - the most modern
  • the most popular (Give your reаsons)

I think the most popular mass media is … because

          The investigation shows that mass media play an important role in the lives of people of different ages. We can’t imagine modern world without mass media, mass media report about various aspects of life, form and affect people’s opinion. Thank you for your work.

 

 

9. Hometask. Marks (Кінець уроку. Домашнє завдання . Оцінки.)

 

You are very active today. Your marks are…

Your homework will be to make up a dialogue «Interview with…». Choose a partner and then  ecide who will be a correspondent, and who will be a star (a sportsman or a  pop-singer, an actor or a famous writer, etc).

And now our lesson is over. I hope that the theme of our lesson was interesting for you. Goodbye.

 


3.5 Проект в 9 класі « Екологічні проблеми людства»

Практична мета: удосконалювати лексико-граматичні навички з теми “The Environment”, the second conditional, практикувати учнів виражати особисте ставлення до проблем навколишнього середовища.

Освітня мета: розвивати комунікативні навички.

Розвиваюча мета: розширити кругозір учнів,  прищеплювати інтерес до вивчення навколишнього середовища. 

Виховна мета: розвивати активну життєву позицію, спонукати до бережного ставлення та захисту  навколишнього середовища.

Обладнання: Презентації та проекти по темі;  картки із завданнями; сканворд;пам’ятки.

The procedure of the conference.

1 The beginning.The organization of the class.

 I hope you will agree with me that nowadays everybody wants to live in a safe and healthy world. We are given the world that is

P1: Beautiful

P2: Wonderful

P3: Unique

P4: Rich

T. What makes our world beautiful , wonderful and unique?

P1: Blue oceans and seas, lakes and rivers.

P2: Green forests and parks, beautiful gardens and squares

P3: Waterfalls and  mountains.

P4: Rainforests and steppes

P5: Various species of mammals, birds and insects

P6: Various plants and flowers

 

Today we are going to speak about ecology. The topic of our conference today is “Global problems of our world. How should we make our cities more environmentally friendly.

2 Presentation.

3 Warming up. Read the quotations, please.

“Treat the Earth well. It was not given to you by your parents, it was loaned to you by your children.  Lee Taibоt.

“Mother planet is showing us the red warning light – be careful – she is saying. To take care of the planet is to take care of your house.” The Dalai Lama

  • 4  Phonetic drill. Tongue- twister. Now, to make your speech more fluent and to make your sound natural, let’s speak the tongue-twister. Read the tongue-twister as quickly as you can.

Who’s the best?

Don't trouble trouble until trouble troubles you

5 Lexical game. Let’s play the lexical game. Take the cards and find the topic words in the word square. I’ll give one minute.

 

P

S

G

I

E

W

A

T

E

R

P

P

O

L

L

U

T

I

O

N

H

R

T

C

O

F

Q

R

E

U

S

E

O

R

U

B

B

I

S

H

A

I

R

T

E

T

A

O

R

E

C

Y

C

L

E

E

X

L

W

A

R

M

I

N

G

C

S

R

A

I

N

F

O

R

E

S

T

 

 

  Count the words. How many words have you found? Read the words.

Ps: water, pollution, global warming, rainforest, cut, trees, rubbish, air, recycle, reuse

6 The presenting of the material.

7 Pupils projects. Today we have experts from different countries and on  different kinds of pollution

7.1 Air pollution.

7.2 Water pollution.

7.3 Dissapearing animals.

7.4 Deforestation.

7.5 Experts from Ukraine.

7.6 Experts from Japan.

7.6 Experts from Europe.

7.7 Experts from USA Canada.

7.7 Greenpeace.

8 Practice.

8.1 Now let’s check how conscience you are.

  1. a place where a certain   animal or plant is usually found

(a habitat)

  1. animals   included in the Red Book (endangered species)
  2.  making water dirty and dangerous for people to use and animals to live in  (water pollution)
  1. gas which we  breathe in. (oxygen)

                         6) natural balance between      plants,    animals, people and their
environment  (ecology)

7) making air dirty and dangerous for people and animals to live in.
(water pollution)

8} the problem of temperature rise in the Earth's atmosphere (greenhouse effect)

9) air, water and land, in which people, animals and plants live (environment)

  1. the polluted air mixed with the rain, (acid rain)
  2. something that protects us from radiation, (ozone layer)
  3. pollution that cannot   be seen but its effects can be terrible, (nuclear pollution)
  4. the most dangerous weapon, (nuclear)
  5. animals died many years ago. (extinct animals)
  6. a place where litter is taken to. (dump)

 

 

8.2 Do the quiz.

1. Chemicals called CFCs have been destroying the ozone layer.
What are they?

  1. Chlorofluorocarbons;
  2. hydrocarbons;
  3. monosodium glutamates.

2. How big is the hole in the ozone layer?

  1. The same size as the UK;
  2. as the USA; 
  3. as Africa.

3. How long do CFCs stay in the atmosphere?

  1. A year;
  2. 10 years;
  3. 100 years.

4. What damages the ozone layer most?

  1. Burning the rainforests;
  2. acid rains;
  3. pollution of the sea.

5. Every year burning rainforests destroy areas  the same size as:

  1. London;
  2. Wales;
  3. Austria.

6. Which of this food can help the world's ecology?

  1. Eggs;
  2. cheese;
  3. Brazil nuts.

7. Which of these points is not ozone friendly?

  1. The washing machine;
  2. the computer;
  3. the refrigerator.

 

8.3  Let’s use the computers and practice the grammar exercises Complete the sentences with the correct forms of the verbs. Use the second conditional. I’ll give you 3 minutes.

 

Complete the sentences with the correct forms of the verbs in brackets

If we…. (recycle) more plastic bottles, we … (not have to) produce so much plastic. If we … (produce) less plastic, we … (burn) less oil. If we... (burn) less oil, there ...(not be) so many “greenhouse gases” in the atmosphere. If there … (not be) so many greenhouse gases in the atmosphere, we … (be able to) reduce global warming. If we…  (reduce) global warming, the Earth’s climate … (not change) so fast.

 

T: Have you done the exercise? Read the sentences.

Ps: If we recycled more plastic bottles, we would not have to produce so much plastic. If we produced less plastic, we would burn less oil. If we burnt less oil, there would not be so many “greenhouse gases” in the atmosphere. If there were not so many greenhouse gases in the atmosphere, we would be able to reduce global warming. If we reduced global warming, the Earth’s climate would not change so fast.

 

8.4 Match the suggestions with the possible results.Then make conditional sentences as in the example.

SUGGESTIONS:                                                 RESULTS:

Put  bins  on every streets corner                         people have more oxygen

Have more trees/green areas                               not be so much rubbish everywhere

Improve public transport                                     people not drop litter in streets

People use bicycles                                              people not buy so many cars

People recycle things                                           children be able to play safety

Create more parks                                                cities be less polluted

EXAMPLE: If the authorities put rubbish bins on every street corner, people wouldn’t drop litter in the streets.

9 Summing up. To sum up our conference let’s do the quis “How green you are”

The keys:16-12 Well done! You are really green! We need more people like you to help us save our environment!

11-8 You are trying to be more green, but you don’t always do it right. Learn more about the environment and think before you act!

7-0 You are not green, are you? Please look after your world before it’s too late!

“ If every person swept their own doorstep, the city would soon be clean.”

So ,what should we do to make our cities cleaner. Imagine, that you are the leader of your country . What would you do to protect our environment?

Our conference is over. Thank you for your attention. And take this gifts ” WHAT CAN WE DO TO PROTECT NATURE?”

 We can recycle newspapers, bottles and metal cans.

 We mustn’t cut down trees.

 Feed birds in winter.

 Protect wildlife, plants and trees. Keep all water clean.

 Don’t use aerosol sprays.

 Don’t use chemicals in the garden.

 Turn off the light when you leave the room.

 Don’t cut wild flowers.

 Try to avoid buying plastic. It’s hard to recycle

67

 

 

 

 

3.6 Проект в 10 класі  «Визначні місця України»

Мета:

 Навчальна:  активізувати вживання лексики з теми «Україна» у мовленні;; практикувати учнів у читанні тексту з метою отримання потрібної  інформації , навчити розповідати про визначні місця України, навчити вести діалог-пораду та удосконалювати навички діалогічного мовлення. Навчати висловлювати свою думку, спілкуватись по даній темі.

Розвиваюча: розвивати навички говоріння,  аудіювання;  розвивати увагу, пам'ять та здогадку учнів, готовність до практичного застосування знань, вміння порівнювати та узагальнювати матеріал, що вивчається.

Виховна: cприяти  вихованню любові до рідного краю, бажання та здатність використовувати іноземну мову  відповідно до ситуації спілкування.

Обладнання: Підручник; комп’ютер;  проектор; картки із завданнями ; презентаціі, роздатковий матеріал.

 

Тип уроку: комунікативний, захист проектів. 

 

The subject of the lesson: The most famous sights in Ukraine.

The aims:

Practical aims: by the end of the lesson the pupils will be able to revise the information they have learned about Ukraine, to recollect some facts about our country by doing projects and different tasks.

Educational aims: pupils will be able to practice listening, speaking and a little bit reading and writing.

Cultural aims: to foster love for Ukraine, its culture and traditions.

 

 

THE PROCEDURE OF THE LESSON. Хід уроку.

 

I The beginning of the lesson. Початок уроку

 

  1. Greeting. Організаційний момент, привітання.

 

  1. Warm-up. Фонетична та мовленєва розминка.

Let’s read the proverb “East or West home is best.“ Do you agree with this proverb? Why? You are right and today we are going to show everybody that Ukraine is the best place to live in and the best place to visit.

 

    3 Mind map. Асоціативний кущ.

So, what association come across to your mind when you hear the word «home»?

 

                                              family

                       

                         house                                  friends

                                               HOME

                         happiness                            dream

 

                                         warm-heartedness

 

  1. The topic and the aim of the lesson. Представлення теми і мети уроку. Перегляд відео.

 

We'll continue speaking about Ukraine. So, our today's topic is «The most famous sights in Ukraine». I would like you to watch a short video about our Motherland.

 

II The main part of the lesson. Основна частина уроку.

 

     1 Vocabulary practice. Активізація лексичного матеріалу.

 

Now your task is to think about the adjectives which can describe our Ukraine on each letter of this word.

U

K

R

A

I

N

E

  1. Pair work. Робота в групах. Зашифровані речення. Мікродіалоги.

 

Here are strips with unscrambled words. Your task is to make up questions and to answer them. So, work in pairs.

  1. Is/main/what/the/national/holiday/Ukraine/in?    -  What  is  the  main  national  holiday  in  Ukraine?    (Independence  Day)
  2.   The/what/official/is/in/country/our/state/language?    -  What  is  the  official  state  language  in  our  country?    (Ukrainian)
  3.   What/does/border/on/Ukraine/countries?    -  What  countries  does  Ukraine  border  on?    (Ukraine  borders  on  Poland, Russia, Hungary,… .)
  4. Population/Ukraine/of/the/is/what?    -  What  is  the  population  of  Ukraine?    (more  than  39  million.)
  5.   Ukraine/river/is/the/main/what/in?    -  What  is  the  main  river  in  Ukraine?    (Dnieper)
  6. Situated/where/Ukraine/is?    -  Where  is  Ukraine  situated?    (in  the  centre  of  Europe)
  7.      In/ on/ years/ happened/ What/ Ukraine/ day/ this/32/ ago? - What happened in Ukraine on this day 32 years ago? (Chornobyl tragedy)
  8.      Symbols/ in/ are/ national/country/there/ any/ our? - Are  there  any  national  symbols  in  our  country?
  9.   Kyiv/ places/ in/ of/ do/ interests/ what/know/you? - What  places  of  interest  in  Kyiv  do  you  know?
  10.          Kyiv/ was/ of/ founder/the/who? - Who  was  the  founder  of  Kyiv?
  11.          Ukraine/ is/ what/ the/ mountain/ highest/in? - What is the highest mountain in Ukraine?
  12.          Ukraine/ lake/ is/ what/ biggest/the/in? - What is the biggest lake in Ukraine?

 

 

     3 Crossword. Кросворд

                                           8

                                      1

E

U

R

O

P

E

 

                                        2         

                                         3        

K

R

A

S

H

A

N

K

Y

 

R

I

V

E

R

 

4

 

H

O

V

E

R

L

A

 

                             5   

                             6

W

I

L

L

O

W

S

U

N

D

A

Y

D

N

I

E

P

E

R

 

                                       7         

E

A

S

T

E

R

 

1.  What  continent  is  Ukraine  situated  on?

2.  What  do  we  bless  in  the  church  on  Easter?

3.  Where  is  Kyiv  situated  on?

4.  What  is  the  highest  mountain  in  Ukraine?

5.  What  do  we  celebrate  the  week  before  Easter?

6.  Which  is  the  longest  river  in  Ukraine?

7.  What  holiday  do  we  celebrate  two  weeks  ago?

     8.  The  key  word:    UKRAINE

 

4Reading. Use of English. Читання . Використання мови.

 

Ex 5,6 p133

 

 

 

     5 Speaking. Projects. Мовлення. Аудіювання. Проекти.

 

You have to listen to your classmates and make some notes about the places of interests in Ukraine.

1The Black sea

2Svityaz

3Mountains

4Tunnel of love

5Sophiivka

6Odessa

7Lviv

8Lutsk

 

 

III The end of the lesson. Кінець уроку.

 

  1. Summing-up. Microphone. Підсумок. Мікрофон.

 Dialogues. Діалоги.

  1. Evaluation. Оцінювання

Today you’ve worked rather well and shown good results. I’m pleased with your projects. Your marks are….

 

     3 Home task. Домашнє завдання.

 

Your hometask is to write a letter to your English pen friend who is going to come to your country for a month in summer. You have to give some facts about Ukraine and give advices what famous and popular sights he should visit.

 See you later. Have a nice day! Good-bye!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


  1.   Проект в 11 класі « Роль мистецтва в сучасному суспільстві»

The topic of the lesson “The role of Art in the modern society” (Роль мистецтва в сучасному суспільстві)

The type of the lesson:  Узагальнюючий урок в темі. Захист проекту

Book: Enterprise 3

Teacher: Stryliuk Svitlana Vasylivna

Objectives (Мета)

  • To create proper conditions for discussing the topic ( Створити  належні умови для обговорення теми)
  • To enlarge  the active and passive vocabulary ( Збагатити словниковий запас)
  • To practice student’s skills in listening, speaking and reading ( Практикувати  навики учнів з аудіювання, читання та мовлення)
  • To develop a communicative competence  ( Розвивати комунікативну компетенцію)
  • To form the language competence. (Сформувати мовну компетенцію)
  • To find necessary information while watching presentations ( Знайти необхідну інформацію переглядаючи презентації)
  • To bring up the positive attitude to different types of Art ( Виховувати позитивне ставлення до різних видів мистецтва)
  • To simulate students to work in  groups or pairs.( Заохочувати учнів до роботи в групах, парах)

 

Materials: Висловлювання відомих людей про мистецтво;  картки із завданнями ; репродукції картин; аудіо матеріали(різні стилі музики); афіша та квитки на концерт Вакарчука; зірочки для мозкового штурму і підсумку уроку; вчительська презентація; презентації учнів;магнітофон; інтерактивна дошка .( book, cards, sayings of famous people, tickets, stars, pictures, presentations, CD-player , interactive board)

 

 

The Procedure of the lesson.

 

 I The beginning of the lesson.(Початок уроку.)

 

  1. The beginning of the lesson, greeting.(Початок уроку)

Good morning, children! I am very glad to see you.

  1. Warming up( 2 pupils are late, they are having tickets for the concert) (Мовленнєва розминка. Квитки в подарунок від Вакарчука 13 школі  на концерт 13 березня)

The concert is on the 13th of March, so Vakarchuk chose the school 13 and presented  tickets for school leaves and teachers.

It’s unbelievable! How lucky we are! And besides we  are going to talk about Art on our lesson today.

  1. Topic of the lesson. Objectives.( Тема уроку, мета)

So the topic of our lesson today is the role of Art in the modern society

  1. Brainstorming.“Types of Art.”( Мозковий штурм.)

What types of Art do you know? Please, express your ideas, write them on the stickers and put them on the board. What are your points of view?

 

  1. Saying. Phonetic drill.( Фонетична розминка)

“Art is long and life is fleeting”.

(Longfellow)  Pay attention to the letters (ng)

 

II The main part of the lesson. ( Основна частина уроку)

 

  1. Presenting information about art. (Подання узагальнюючої інформації про мистецтво вчителем)Teacher’s presentation.
  2. Hometask.  Pupils’ presentations. (Домашнє завдання. Презентації дітей)

Your hometask was to prepare interesting information about different types of art. You had to work in pairs .

А)  Photo (Group 1) Фото.

В)  Painting (Group 2) Живопис.

 

          3. Practice . (Практика. Тренувальні вправи)

а) Match the nouns to the definitions and make up your sentences( Зєднати  слова з визначеннями)

a colorist, an art dealer, an art critic, a portraitist, a landscapist, a marinist,  an admirer, an artist.

  • Someone who paints picture is…
  • Someone who knows much about colures is…
  • Someone who buys and sells pictures is…
  • Someone who buys and sells pictures is…
  • Someone who paints portraits is…
  • Someone who paints landscapes is…
  • Someone who paints seas is…
  • Someone who loves art is…

 

b) Matching masterpieces with their artists ( Зєднати репродукції картин з їх авторами, завдання на дошці)

 

C) Architecture (Group 3) Архітектура.

 

D) Music (Group 4) Музика.

 

       4. Listening  (Аудіювання)

Listen to  six  pieces  of  music  and identify each  of  them. (Учні  слухають   шість  уривків музичних  творів  та  ідентифікують  їх.)

MusicA jazz

Music B rock’n’roll

Music C a  violin solo

Music D rap

Music E                            a  Scottish dance

Music  F an  Irish folk song

 

  1. Theatre (Group 5) Театр.

       5.  Exercise .  Finish the sentences.(Вправа. Закінчіть речення.)

  1. Cinema (Group 6) Кіно.
  1. Training exercises.  (Тренувальні вправи)
  1. Match types of programmes with their definitions ( З’єднати види телепередач з їхніми визначеннями)
  2. Listening and speaking. ( Аудіювання. Мовлення. Простухати і виконати вправу в підручнику. Розповісти про свої уподобання)

Listen and tick the expressions the woman uses to talk about programmes she likes and doesn’t like. And tell us about your preferences

 

III The end of the lesson. ( Кінець уроку)

  1. Summing up. (Підсумок)

Let’s summarize a little bit.

  1. Finish the sentences.( Закінчіть речення)
  1. Someone who writes music or plays a musical instrument is…
  2.  Someone who acts in plays or films is …
  3.  Someone who paints pictures is …
  4. Someone who makes up songs or music is …
  5.  Someone who writes plays is …
  6.  Someone who plans buildings is …
  7. Someone who makes statues or other shapes from metal, wood, stone etc. is …
  8.  Someone who dances in ballet is…
  9.  Someone who writes a poems is …
  10. Someone who sings is …

 

  1. To sum up tell us, please what is Art for you, what role does it play in your life and in the modern society? Express your ideas and write them on the board.      ( Коло ідей. Підсумок. Що ж таке мистецтво для вас? Яку роль воно відіграє у вашому житті та в сучасному суспільстві?
    1. Hometask. ( Домашнє завдання.)

We didn’t manage to speak about all kinds of Art , so your hometask will be about literature. W.b. Ex.10 -13    p.    86-87

  1.  Marks ( Оцінки)

Thank you  very much for your participation. Your have been perfect, brilliant, active and your marks are…

  1. The end of the lesson ( Кінець уроку)

Our lesson is over. Goodbye. I wish you good luck! Do not forget about the concert))))

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Висновок.

Сучасна освіта - це не тільки знання про світ, це шляхи мислення, які включають в себе творчі та критичні підходи до вирішення проблем та прийняття рішення. Сучасне навчання, набуття знань, неможливе без використання різних способів спілкування та взаємодії, без здатності розпізнати та використати потенціал новітніх технологій.

Сьогодні ми повинні навчити наших учнів використовувати іноземну мову як інструмент у діалозі культур сучасного світу. Реальне використання мови, особливо в соціальному плані, є пріоритетом. Учні мають усвідомити, що вони  можуть досягти, використовуючи мову як засіб для спілкування.

У багатьох європейських країнах  внесено зміни до навчальних програм, що спрямовані на створення підгрунття для того, щоб основні результати навчання базувалися на досягненні учнями необхідних компетенцій, які є найважливішими, інтегрованими, ключовими.

Прикладом таких компетенцій можуть бути здатності людини:

-продемонструвати творче мислення;

-застосовувати різні види спілкування в різних ситуаціях;

-довести здатність пристосування до різних ситуацій;

-сприяти створенню якісного життя;

-зрозуміти і відповідно використати технології;

-розвивати здібності дослідження та набувати власний досвід;

-побудувати комплекс індивідуальних і соціальних цінностей та орієнтувати на них свою поведінку.

Я вважаю, що проектна робота якнайкраще відповідає формату та вимогам навчальної діяльності учнів. Вона є чудовим інструментом реалізації комунікативного підходу в мотивуючій, ігровій та змагальній формах, забезпечує активну мовленнєву практику кожного учня, розширює світогляд учнів та включає їх в активний діалог культур

Практичне навчання або «навчання через проекти» є випробу­ваним засобом мотивації дітей, адже, виконуючи проектну роботу,  діти роблять те, що їм природно подобається, і мають змогу уникнути того, що їм не подобається. Виконання проектної роботи дозволяє учням поєднати вивчення англійської мови з іншими предметами шкільної програми, одночасно розвиваючи дитину в цілому – її мислення, уяву, креативність, навчаючи її соціальних цінностей та вміння працювати самостійно або в групі. Створюючи та презентуючи кінцевий продукт (плакат, модель, буклет, журнал, винахід, презентацію тощо), учні розвивають усі чотири мов­леннєві вміння (говоріння, читання, слухання та письмо), відпра­цьовуючи при цьому вивчений матеріал та вивчаючи нові грама­тичні структури та лексичні одиниці так само, як вони вивчали та вивчають рідну мову, – через досвід. Учні використовують мову як інструмент та мають можливість відчути, наскільки вона корисна та гнучка.

 

 


 

Література

 

  1. Алексич Т.М. Використання інтерактивних технологій на уроках іноземної мови як засіб підвищення ефективності навчання // Англійська мова та література. – 2008. №13. – С. 2-4.
  1. Білянова І.Т. Ігрові технології – як засіб активізації вивчення англійської мови учнями основної школи. «Англійська мова та література «, № 24, 2008.
  1. Гарєєва В.В. Розвиток компетентності «Вміння вчитися» як засобу соціалізації учнів та модернізації навчально-виховного процесу на уроках англійської мови. «Англійська мова та література», № 22-23, 2008.
  1. Єрмоленко Л.П. Комунікативний підхід до навчання англійської мови в середній школі // Іноземні мови. – 2002. – № 3. – С. 10-12.
  1. Зінченко О.О. Інтерактивні форми і методи роботи під час навчання читання на уроках англійської мови. // Англійська мова та література. – 2008. - №2. – С. 4-7.
  1. Ісачова Л.А. Ділові комунікативні ігри під час навчання учнів іноземної мови. «Англійська мова та література», № 5, 2008.
  1. Казачінер О.С. Сучасні форми та методи навчання англійської мови. — Х. : Вид. група «Основа», 2010. — 112 c. — (Б‑ка журн. «Англійська мова та література»; Вип. 6 (90)).
  1. Кіріченко В.Р. Навчання діалогічного мовлення на уроках англійської мови за комунікативною методикою//Англійська мова та література.- 2003.-№3.- С.3-10.
  1. Кулібаба Т.О. Драматизація віршованих п’єс на уроках та в позаурочній діяльності//Англійська мова та література. - 2011. - №27. - С.37-39. 
  1. Михайленко Т.А. Інноваційні технології у вивченні англійської мови. – К.: Шк. світ, 2008. – 128с.
  1. Морозова Р.О. Розвиток креативного мислення на уроках англійської мови в загальноосвітній школі //Англійська мова та література.- 2010.-№22-23.- С.2-
  1. Олійник І. П. Використання методу проектів на уроках англійської мови як один із шляхів формування комунікативної компетентності учня / І. П. Олійник. – Котовськ : Котовськ, 2012. –21с.
  1. Пантелеймонова-Плакса І.А. Ефективність використання інтерактивних та проектних технологій на уроках англійської мови // Англійська мова та література. – 2008. - №24. – С. 17-23.
  1. Путятін Г.Л. Комунікативний підхід у вивченні англійської мови. // Англійська мова та література. – 2004. – №32. – С. 2-6.

 

Практичні матеріали

  1. Cambridge English Матеріали Primary Pack 2016 http://mon.gov.ua/activity/education/zagalna-serednya/2016-%E2%80%93-rik-anglijskoyi-movi-v-ukrayini/litni-movni-tabori/praktichni-materiali/cambridge-english.html
  2. Macmillan Education Серія розроблених уроків різного рівня складності, для старшої вікової групи для роботи над проектами http://www.macmillanenglish.com/life-skills/resources/
  3. Pearson» Система роботи з проектами для різних вікових категорій http://mon.gov.ua/activity/education/zagalna-serednya/2016-%E2%80%93-rik-anglijskoyi-movi-v-ukrayini/litni-movni-tabori/praktichni-materiali/pearson-dinternal.html
  4. Британська Рада Веб-ресурси для:
  1. дітей молодшого віку http://learnengIishkids.britishcounciI.org/  
  2. підлітків http://learnenglishteens.britishcouncil.org/
  3. учителів http://www.teachingenglish.org.uk/
  1. Express Publishing Серії Storytime та Showtime для читання і інсценування http://mon.gov.ua/activity/education/zagalna-serednya/2016-%E2%80%93-rik-anglijskoyi-movi-v-ukrayini/litni-movni-tabori/praktichni-materiali/ekspres-pablishing.html .
  2. ABC-center Інтелектуальна гра «Sea Battle» http://mon.gov.ua/activity/education/zagalna-serednya/2016-%E2%80%93-rik-anglijskoyi-movi-v-ukrayini/litni-movni-tabori/praktichni-materiali/abc-center.html .
  3. MM Publications Навчальні матеріали для молодшої школи http://mon.gov.ua/activity/education/zagalna-serednya/2016-%E2%80%93-rik-anglijskoyi-movi-v-ukrayini/litni-movni-tabori/praktichni-materiali/mm-publications.html.
  4. Корпус Миру Посібник з проведення літніх таборів http://mon.gov.ua/activity/education/zagalna-serednya/2016-%E2%80%93-rik-anglijskoyi-movi-v-ukrayini/litni-movni-tabori/praktichni-materiali/korpus-miru.html.
  5. International House Ігри http://mon.gov.ua/activity/education/zagalna-serednya/2016-%E2%80%93-rik-anglijskoyi-movi-v-ukrayini/litni-movni-tabori/praktichni-materiali/international-house.html.

 


Додатки

Додаток 1

 


РЕЦЕНЗІЯ

 

 

 

 


РЕЦЕНЗІЯ

 

 

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Отрош Людмила Кімівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
31 березня 2020
Переглядів
1370
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку