Методичні рекомендації до лабораторної роботи "Аналіз даних за допомогою статистичних функцій табличного процесора MS Excel" .

Про матеріал
Інструкційна карта з предмета інформатики метою якої є познайомитись з статистичними функціями та навчитись аналізувати данні за допомогою табличного процесора, робити розрахунки за допомогою функції СРЗНАЧ, МИН, МАКС,СЧЕТ,СЧЕТЕСЛИ, а також будувати діаграми для наочного відображення результатів. .
Перегляд файлу

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА 

Інструкційна картка

для проведення лабораторної роботи з предмету «Інформатика»

 

Тема: Аналіз даних за допомогою функцій табличного процесора (статистичні).

Мета: вчитися використовувати статистичні функції при розв’язуванні задач, використовувати діаграми для наочного відображення результатів

Обладнання: індивідуальні робочі місця, обладнанні комп’ютери; інструкційні картки Теоретичні відомості

В електронних таблицях Excel часто для проведення розрахунків використовують різноманітні функції.

Функції – це заздалегідь визначені формули, що виконують обчислення за заданими величинами (аргументами) в зазначеному порядку.

Функції дозволяють виконувати як прості, так і складні обчислення. Функції в Excel використовуються для виконання стандартних обчислень. Значення, що використовуються для обчислення функцій, називають аргументами. Значення, що повертаються функціями як відповідь, називають результатом. Крім вбудованих функцій, можна використовувати в обчисленнях функції користувачів, що створюються за допомогою засобів Excel. 

Синтаксис функцій. Щоб використати функцію, потрібно ввести її як частину формули в комірку робочого аркуша. Послідовність, у якій мають розміщуватися використовувані у формулі символи, називають синтаксисом функції. Всі функції використовують однакові основні правила синтаксису. Якщо порушити правила синтаксису, то Excel видасть повідомлення про помилку у формулі.

Класифікація функцій. Функції, які використовуються найчастіше і дозволяють виконати сумування даних, визначити середнє, максимальне, мінімальне значення винесені, на панель інструментів Стандартна (піктограма ∑). Для зручності роботи Excel функції розбиті за категоріями: математичні функції; статистичні функції; логічні функції; фінансові функції; функції дати і часу; вкладені функції; функції роботи з базами даних; текстові функції; функції посилання та масивів. 

Майстер функцій – це спеціальна програма, за допомогою якої можна вибрати потрібну функцію і виконати її, вказавши всі потрібні параметри. Довідку про необхідну функцію можна одержати, якщо вибрати її зі списку в довідковій системі Excel. Якщо ви знаходитесь у вікні діалогу Майстра функцій, то на панелі інструментів необхідно вибрати інструмент, який позначається знаком «?» для виклику Помічника. Якщо ви вводите формулу безпосередньо в комірку робочого листа, то просто наведіть курсор миші в рядок формул та натисніть F1. Під час діалогу деталізуйте тему довідки – введіть ім’я функції або її частину.

Статистичні функції. Статистичні функції призначені для проведення статистичного аналізу. Крім того, їх можна використовувати для факторного та регресійного аналізу. 

Найуживаніші: СРЗНАЧ – визначає середнє значення. МИН, МАКС – визначає мінімальне та максимальне значення. СЧЕТ – визначає кількість числових аргументів. Ці функції винесені на панель інструментів Стандартна.

Інші функції:  КОРРЕЛ – визначає коефіцієнт кореляції між двома множинами даних. СРГЕОМ – визначає середнє геометричне. СРОТКЛ – повертає середнє абсолютних значень відхилень даних від середнього. СРЗНАЧА – визначає середнє арифметичне аргументів, якими можуть бути як числа, так і текст, логічні значення. СЧЕТЕСЛИ – підраховує кількість значення у переліку аргументів, які задовольняють деяку умову. ДИСП – оцінює дисперсію з вибірки.

 

Хід роботи

1.      Відкрити робочу книгу із назвою «Аналіз даних.xlsx» у своїй папці створену на попередньому занятті. 

2.      Створити новий Лист 2 та перейменувати на Статистичні.

3.      На новоствореному листі створити та заповнити даними таблицю «Відомість обліку зелених насаджень» за зразком:

image 

4.      Для розрахунку балансової вартості в порожні комірки стовпця Балансова вартість ввести формулу:

Балансова вартість = Вартість одиниці * Кількість насаджень

 

Скопіювати формулу у діапазон комірок N6:N16. Виконати округлення отриманих значень до сотих за допомогою кнопки Зменшити розрядність image меню Число вкладки Головна.

5. Розрахувати загальну суму балансової вартості, скориставшись функцією СУММА.

Тобто, в комірку N17 ввести формулу:

=СУММ(N5:N16)

6.Розрахувати максимальне, мінімальне і середнє значення по категорії Вік, Кількість насаджень, Вартість одиниці. Необхідно скористатися функціями МАКС, МИН, СРЗНАЧ категорії Статистичні. Тобто, в комірки К19, К20, М21 ввести відповідні формули:

=МАКС(K5:K16) =МИН(K5:K16)

Скопіювати формули у комірки L19, L20

=СРЗНАЧ(M5:M16)

7.Знайти Кількість за інвентаризаційним номером, скориставшись статистичною функцією СЧЕТ. В комірку J22 ввести формулу:

=СЧЁТ(H5:H16)

8.Підрахувати кількість значення у переліку аргументів, які задовольняють деяку умову (Кількість дерев, Кількість кущів, Кількість цибулевих), скориставшись статистичною функцією СЧЕТЕСЛИ. Тобто в комірки J23, J24, J25 ввести відповідні формули:

image

=СЧЁТЕСЛИ(J5:J16;"цибулеві")

9.      Побудувати гістограму, яка відображає вік породи насаджень.

image

10.  За назвою породи побудувати кругову діаграму, яка відображає вартість одиниці насаджень.

image

             

 

Зразок виконаної роботи

 

image 

 

 

image 

 

 

 

 

 

 

 

Перевірте свої знання

1)       imageВиконайте інтерактивну вправу «Обчислення у формулах», перейшовши за покликанням https://learningapps.org/view2662917 або скористайтеся

QR-кодом 

           

2)       imageВиконайте інтерактивну вправу «Функції», перейшовши за покликанням https://learningapps.org/view1758615 або

скористайтеся QR-кодом

 

           

3)       imageВиконайте інтерактивну вправу «Елементи діаграм», перейшовши за покликанням https://learningapps.org/view2107123 або скористайтеся

QR-кодом 

 

Контрольні запитання

Письмово дати відповіді на запитання

1.                        Що таке функція?

2.                        Для чого використовують функції?

3.                        Які обчислення можна проводити за допомогою функцій?

4.                        Які правила синтаксису функцій?

5.                        Як вводяться функції?

6.                        Де в головному вікні програми Excel розміщені функції?

7.                        Яка є класифікація функцій?

8.                        Які параметри налаштування має функція СЧЕТЕСЛИ? 9.         Який алгоритм побудови діаграми?

 

 

pdf
До підручника
Інформатика (рівень стандарту) 10 клас (Морзе Н.В., Вембер В.П., Кузьмінська О.Г.)
Додано
25 квітня
Переглядів
26
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку