Методичні рекомендації з перевірки знань здобувачив освіти за темою: "Розвиток української національної ідеї в І половині ХХ ст"

Про матеріал
Зміст 1. Вступ 2. Методичні рекомендації щодо перевірки знань здобувачів освіти 2.1. Підготовка до виконання завдань 2.2. Характеристика завдань 2.3. Варіанти завдань 2.4. Критерії оцінювання 2.5. Таблиця правильних відповідей на тестові завдання 3. Висновки 4. Бібліографічний опис 5. Додатки
Перегляд файлу

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА МЕТАЛУРГІЙНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ

КРИВОРІЗЬКИЙ КОЛЕДЖ

 

 

 

 

 

 

 

«Методичні рекомендації
щодо перевірки знань здобувачів освіти за темою:
«Розвиток української національної ідеї в першій половині ХХ століття, через призму соціально-політичної діяльності видатних особистостей»

 

 

 

 

Підготувала:

викладач  соціальних дисциплін

Корнет Н.Г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

м.Кривий Ріг

 2019г.


Укладач: спеціаліст вищої категорії, Корнет Н.Г.

Рецензент: методист ЗВО «Криворізький будівельний коледж»
___________________    Кудряшова П.Я.

Розглянуто і схвалено на засіданні  циклової комісії
суспільно-економічних  дисциплін

Протокол № ___   від   «___» ______________  2019 р.

Голова комісії _______________ Куценко С.В.

Розглянуто і схвалено методичною радою Криворізького коледжу Національної металургійної Академії України

Протокол № ___   від   «___» ______________  2019 р.

Голова комісії _______________ Свиридова  С.Ю.

Розглянуто і схвалено на засіданні регіонального Методичного об’єднання суспільних дисциплін Південного регіону м.Кривого Рогу

Голова РМО Південного регіону _______________ Куценко С.В.

 


Зміст

  1. Вступ
  2. Методичні рекомендації щодо перевірки знань здобувачів освіти
    1.        Підготовка до виконання завдань
    2.        Характеристика завдань
    3.        Варіанти завдань
    4.        Критерії оцінювання
    5.        Таблиця правильних відповідей на тестові завдання
  3. Висновки
  4. Бібліографічний опис
  5. Додатки


  1. Вступ

Початок ХХ сторіччя в історії України період бурхливих історичних змін. Суспільство переживає революційне піднесення, викликане національним гнобленням, класовими протиріччями, політичним безправ’ям українців. Світова економічна криза 1900-1903рр. ще більше загострює соціальні протиріччя, як в Російській так і в Австро-Угорській імперіях. 

В більш сприятливий умовах національний рух розвивається в Західній Україні; активізується діяльність політичних партій. У Львові видано роботу Міхновського «Самостійна Україна», яка стала програмним документом для Революційної української партії – першої політичної партії у наддніпрянській Україні. 

Революція 1905-1907 років в Російській імперії, на першому етапі, коли Микола ІІ видає маніфест 17 жовтня і проголосив громадські свободи, вибори до Державної Думи, дає надію українцям, активізується їх культурне життя. Але потім Столипінська реакція, знову яскраво демонструє імперське відношення до українців. 

Перша світова війна змушує нас воювати між собою, розділивши Україну на два фронти. Але в цій м’ясорубці формується українська гвардія – легіон Українських Січових Стрільців.

Війна призвела до краху двох імперій Австро-Угорщини і Росії, що відкриває перед українцями нові можливості державотворення. 

У березні 1917р. з утворенням Центральної Ради в Україні розгорнулася демократична національно-визвольна революція. Чотири універсали Центральної Ради ознаменували шлях до відродження української держави. За збереження незалежної України виступив уряд Скоропадського, директорія УНР, уряд ЗУНР. Проте спроба українського народу створити власну державу наштовхнулася на опір могутніх  зовнішніх і внутрішніх сил: 

Війну проти незалежної України вела більшовицька Росія, білогвардійці. 

З антиукраїнських позицій виступили правлячі кола Польщі. Героїчна боротьба українського народу закінчилося поразкою. 

Але революція сприяла консолідації української нації, накопичено досвіду в боротьбі за незалежність. 

У відповідь на національне гноблення виникає ідеологія інтегрального націоналізму розроблена Д.Донцовим і потім взята за основу Організацією українських націоналістів під керівництвом Є.Коновальця, після його смерті поділена на революційне крило, яке очолив Бандера (ОУН Б) і помірковане на чолі з Мельником (ОУН М). 

Значний вплив на розвиток української національної ідеї мала греко-католицька церква. Митрополит Шептицький всіляко сприяє процесам національного відродження. 

Радянська влада, після смерті Шептицького, остаточно вирішує знищити «уніатську загрозу». Заарештовуючи у 1945 році нового голову УГКЦ Й.Сліпого, а в 1946 році інсценує псевдо собор на якому приймається рішення про «саморозпуск». 

Радянська влада, так як і імперська, не бажає бачити Україну незалежною, знищує все що сприяє її самовизначенню. Але українці не змиряються. Українська повстанська армія (УПА) користуючись широкою підтримкою місцевого населення, не припиняє боротьби, навіть після вбивства її лідера Р.Шухевича у 1950р. Окремі загони повстанців діяли до середини п’ятдесятих років ХХ ст. 

Для молодого покоління дуже важливо знати героїв, що незважаючи ні на які обставини вперто відстоювали наше право на незалежне життя. Переймаючись долями цих людей, аналізуючи їх погляд, студенти мають можливість не тільки засвоїти історичний матеріал, але й відчути його емоційно через призму соціально-політичної діяльності видатних особистостей. 

Вирішуючи запропоновані завдання здобувачі освіти мають можливість через події безпосередньо пов‘язані з певною людиною краще зрозуміти ознаки тієї епохи. Молоді люди повинні взяти собі за приклад їх героїчні, патріотичні риси і навчитися на їх помилках, проаналізувати їх дії й ідеї і зробити висновки наскільки корисними вони були і є для розбудови нашої Батьківщини. 

Завдання охоплюють чотирнадцять історичних персоналій початку
ХХ 1ам., які на нашу думку найбільше вплинули на розвиток національної самосвідомості українців. А саме: Дмитро Донцов, Андрій Шептицький, Микола Міхновський, Михайло Грушевський, Володимир Винниченко, Евген Петрушевич, Павло Скоропадський, Симон Петлюра, Нестор Махно, Евген Коновалець, Олександр Довженко, Степан Бандера, Андрій Мельник, Роман Шухевич, Йосип Сліпий. 

2. Методичні рекомендації щодо перевірки знань здобувачів освіти за темою: «Розвиток української національної ідеї в першій половині ХХ століття, через призму соціально-політичної діяльності видатних особистостей»

2.1 Підготовка до виконання завдань

Готуючи студентів для виконання запропонованих завдань викладач демонструє на заняттях портрети історичних персоналій, розповідає про них (додаток 1).

Дає індивідуальні завдання: реферати, повідомлення на теми, що стосуються названих історичних осіб.

Демонструє уривки з документальних фільмів, присвячених їх діяльності.

Студенти також повинні скласти конспект біографії кожного з запропонованих діячів, дотримуючись наступного плану:

1)роки життя

2)основні етапи біографії

3)характеристика соціально-політичних поглядів

Дуже ефективною є методика storytelling, коли викладач розповідає цікаві епізоди життя історичної особистості. Це дає можливість більш емоційного сприйняття і в кінцевому результаті кращого засвоєння матеріалу.

Перевіряючи підготовку студентів, викладач обов’язково з’ясовує їх відношення до видатної постаті, заохочує до висловлювання власної думки. Пропонує уявити себе на місці певного діяча. Проаналізувати його вчинки і дати їм оцінку стосовно користі для нашого сьогодення.  

2.2 Характеристика завдань

Завдання складаються з 10 питань. 1-7 питання у формі тестів

Перше питання – перевіряє знання на візуальне розпізнання персоналій, потрібно обрати портрет названого історичного діяча

Друге питання – пропонує обрати ствердження, що стосується названого діяча, потрібно обрати 3 варіанти з 5

Третє питання – стосується значної історичної події або характеристики суспільно-політичних процесів, притаманних періоду в якому діяла дана особистість, пропонує обрати одну правильну відповідь з 4 наявних

Четверте та п’яте питання перевіряють знання дат історичних подій.

Шосте питання стосується події, що мала безпосередній вплив на видатну особистість

В сьомому питанні потрібно обрати твердження, що не стосується запропонованого діяча

Відповідаючи на восьме, дев’яте та десяте запитання потрібно надати обґрунтовані розгорнуті відповіді. Це сприятиме не тільки засвоєнню певних знань, а й дозволить виявити творчій потенціал здобувачів освіти.


2.3. Варіанти завдань

Завдання №1

  1.   На якому портреті зображено Дмитра Донцова:

F:\ира работа\корнет\електронный вид\Історія України\методичка Розвиток української національної ідеї\Безымянный-1.jpg

  1.   Оберіть твердження що стосується названого діяча

А) з 1922-1939 редагував «літературно-науковий вісник»

Б) автор праці «націоналізм»

В) у 1940 році створив і очолив революційний ОУН

Г) його праці стали ідеологічними обґрунтуваннями діяльності ОУН 

Д) був головою Центральної Руської Ради в Ужгороді

3. Під час першої світової війни Д.Донцов закликав до: 

А) необхідності підтримати Російську імперію 

Б) займати нейтральну позицію 

В) воювати проти Російської і проти Австро-Угорської імперій 

Г) підтримати Австро-Угорщину проти Росії 

4. Організація Союзу Визволення України виникла 

А) серпень 1914

Б) вересень 1914

В) жовтень 1914

Г) березень 1915

5. «Актуальним є не гасло самостійності – мріяли ж колись наші українці про самостійну Україну в злуці з Росією, актуальним, більш реальним, більш конкретним і скоріше здійсненним – є гасло відізвання від Росії,- політичний сепаратизм» - писав Д.Донцов у 

А) 1913 р.

Б) 1914 р.

В) 1926 р.

Г) 1934 р .

6. Національно-політичною платформою СВУ оголошувалося: 

А) автономія України у складі Австро-Угорщини 

Б) автономія України у складі Російської імперії 

В) державна самостійність України у формі парламентської республіки 

7. Оберіть твердження, що не стосується Д.Донцова: 

А) обґрунтував ідею політичного сепаратизму по відношенню до Російської імперії у брошурі «сучасне положення нації і наші завдання»

Б) засновник інтегрального націоналізму

В) у 1913 році Д.Донцова виключено з лав УСДРП

Г) був одним з членів СВУ, що увійшов до загальної української ради 

8. Яку ідею Д.Донцова не сприйняли в УСДРП?

9. Як Д.Донцов поставився до створення ОУН?

10. Розкрийте історичне значення соціально-політичної діяльності Д.Донцова 


Завдання №2

  1.                   F:\ира работа\корнет\електронный вид\Історія України\методичка Розвиток української національної ідеї\2.jpg
    На якій світлині зображено А. Шептицького? 
  1.                   Оберіть твердження, що стосуються названого діяча. 

А) Митрополит УГКЦ

б) був автором журналу «Основа» 

в) член Української Національної Ради ЗУНР-ЗО УНР 
1918-1919р.р. 

г) написав гімн «Боже великий, єдиний, нам Україну храні» 

д)за його згодою під час німецького окупаційного режиму значна кількість євреїв переховувалися в греко-католицьких монастирях

  1.                   Стан національної самосвідомості на Буковині та Галичині на початку ХХ 1ам. порівняно з кінцем ХІХ 1ам.

а) дещо зросла завдяки діяльності УГКЦ.

Б) знизилася, оскільки посилився тиск на слов’янські народи. 

В) не змінилася, оскільки поляки та румуни, що мали владу в краях, чинили серйозний тиск на українських рух. 

Г)суттєво зросла завдяки діяльності українських громадських організацій, партій, преси, церкви

  1.                   А. Шептицький обраний митрополитом УГКЦ у 

а) 1900

б) 1914

в) 1944

г) 1905

  1.                   А.Шептицький був заарештований і засланий на північ Росії у 

а) 1900

б) 1914

в) 1915

г) 1916

  1.                   У березні 1939 А.Шептицький вітає проголошення 

а) Карпатська Україна 

б) відкриття земельного банку

в) Українську Державу 

г) товариство «Просвіта» 

  1.                   Оберіть твердження, що не стосуються Шептицького. 

А) боровся за відкриття УНР університету у Львові. 

Б) член галицького сейму 

в) член вищої палати австрійського парламенту 

г) очолив делегацію імператора Франца Іосифа, яка домагалася поліпшення становища українців в імперії 

 д) з 1963 року Верховний Архієпископ Львівський предстоятель УГКЦ

  1.                   Яку будівлю на фото і яке відношення до цієї споруди має А.Шептицький?

 F:\ира работа\корнет\електронный вид\Історія України\методичка Розвиток української національної ідеї\будинок страхового товариства.jpg

  1.                   Охарактеризуйте відношення А.Шептицького до фашистської окупації України 
  2.               Охарактеризуйте історичне значення життя і діяльності А.Шептицького 

F:\ира работа\корнет\електронный вид\Історія України\методичка Розвиток української національної ідеї\3.jpg
Завдання №3

  1.               На якому портреті зображено Миколу Міхновського 
  1.               Оберіть твердження що стосується названого діяча. 

А) політичний і громадянський діяч,  правник, публіцист. 

Б) професор історії, організатор української науки. 

В) лідер УНП (української національної партії) 

Г) був членом першої Руської-Української радикальної партії, утвореної в 1980р. у Львові. 

Д) автор брошури «самостійна Україна»

  1.               У Наддніпрянський Україні перша національна політична партія мала назву:

А) РУП- революційна українська партія 

Б) Українська соціал-демократична партія 

В) Українська радикальна партія 

Г) Українська демократична партія 

  1.               Народна українська партія створена

А) 1904

Б) 1902

В) 1900

Г) 1905 

  1.               Всеукраїнський військовий з’їзд  серед керівників якого був М.Міхновський відбувся. 

А) в травні 1917

Б) в червні 1917

В) в липні 1917

Г) в грудні 1917

  1.               Молодий Міхновський був членом

А) Кирило-Мефодіївське товариство 

Б) Братство Тарасівців 

В) Культурно-освітнього товариства «Просвіта» 

Г) Таємного гурта «холопів» 

  1.               Оберіть твердження, що не стосується М.Міхновського 

А) був ініціатором створення військового клубу імені Павла Полуботка в 1917р.

Б) підтримував політику Директорії УНР. 

В) був одним із керівників повстання самостійників у липні 1917р.

Г) відмовився від посади прем’єр-міністра в уряді Скоропадського 

  1.               Хто був засновником ідеї інтегрального-націоналізму і яке відношення до цієї ідеї має М.Міхновський 
  2.               Охарактеризуйте відношення М.Міхновського до необхідності створення української національної армії. 
  3.          Охарактеризуйте історичне значення соціально-політичної діяльності М.Міхновського.


Завдання №4

  1.               На якому портреті зображено М.Грушевського

F:\ира работа\корнет\електронный вид\Історія України\методичка Розвиток української національної ідеї\4.jpg

  1.               Оберіть твердження, що стосується названого діяча 

А) засновник та командир УВО 

Б) дійсний член Чеської АН

В) професор історії 

Г) голова ЦР

Д) член Директорії УНР

3. Після краху першої російської революції 1905-1907 років, М.Грушевський належав до 

А) товариство українських поступовців 

Б) української націонал-демократичної партії 

В) української соціал-демократичної партії 

Г) «союзу 17 жовтня»

4. УЦР створена 

А) в березні 1917

Б) в квітні 1917

В) і червні 1917

Г) в липні 1917

5. Центральна рада схвалила Конституцію УНР

А) 27 січня 1918

Б) 29 квітня 1918

В) в 11 листопада 1918

Г) 13 листопада 1918 

6. У 1924 році М.Грушевський 

А) написав книгу «хто такі українці і чого вони хочуть»

Б) повернувся з-за кордону і був обраний академіком Всеукраїнської академії наук

В) обраний академіком АН СРСР

Г) керівник «Українського національного центру»

7. Оберіть твердження, що не стосується Грушевського

А) був звинувачений радянською владою у «буржуазному націоналізмі»

Б) повернувся з еміграції під час проведення політики українізації

В) був автором гасла «геть від Москви»

Г) надавав допомогу українській фракції в Державній Думі 

8. Чому М.Грушевський погодився на II універсал ЦР?

9. Охарактеризуйте відношення М.Грушевського до більшовицького перевороту 

10. Охарактеризуйте історичне значення соціально-політичної діяльності М.Грушевського

 


Завдання №5

  1.               На якому портреті зображено В.Винниченко

F:\ира работа\корнет\електронный вид\Історія України\методичка Розвиток української національної ідеї\5.jpg

  1.               Оберіть твердження що стосується названого діяча 

А) прозаїк, драматург, журналіст 

Б) очолив український уряд у червні 1917

В) був ініціатором створення української армії 

Г) письменник світового рівня, його твори були обов’язкові для вивчення в радянській школі

 Д) автор майже всіх декларацій і законодавчих актів УНР

3. З 1905 року очолив: 

А) УСДРП

Б) УДП

В) РСДП

Г) НУП

4. Утворення УНР Центральна рада проголосила: 

А) 7 листопада 1917

Б)10 червня 1917 

В) 22 січня 1918

Г) 29 квітня 1918

5. Директорію створено: 

А) 27 січня 1918

Б 11 листопада 1918

В) 14 листопада 1918

Г) 2 лютого 1918

6. Коли французьке командування висунуло вимоги реорганізувати директорію і вилучити з неї представників соціалістичний партій, В.Винниченко:

А) вийшов з директорії і передав повноваження голови Петлюрі  

Б) заявив про припинення свого членства в УСДРП 

В) вийшов з директорії і передав повноваження голови Чеховському

Г) залишився головою директорії

7. Оберіть твердження що не стосується В.Винниченка 

А) народився у Елізаветграді (Кропивницький) 

Б) стояв на самостійницьких позиціях 

В) знав вісім іноземних мов 

Г) вважав що армія державі не потрібна 

8. Як відносився В.Винниченко до формування української армії на першому військовому з’їзді 

9.Охарактеризуйте відношення В.Винниченко до влади Скоропадського 

10. Розкрийте історичне значення соціально-політичної діяльності В.Винниченко

 


Завдання №6

  1.               На якому портреті зображено Є.Петрушевича 

F:\ира работа\корнет\електронный вид\Історія України\методичка Розвиток української національної ідеї\6.jpg

  1.               Оберіть твердження що стосується названого діяча

А) був членом Товариства українських поступовців 

Б) голова національної ради 

В) президент ЗУНР 

г) автор брошури «самостійна Україна»

 Д) в січні 1919 року увійшов до складу директорії 

3. В Віденському парламенті був членом 

А) слов’янського клубу 

Б) українського клубу 

В) Польського клубу 

Г) Руського клубу

4. ЗУНР проголошена

А) 18 жовтня 1918

Б) 1 листопада 1918

В) 13 листопада 1918

Г) 22 січня 1919

5. Угода про економічну і військову взаємодію між УНР і Польщею укладено: 

А) 31 серпня 1919

Б) 22 квітня 1920

В) 6 травня 1920

Г) 22 листопада 1920

6. У грудні 1919 Є. Петрушевич денонсував акт злуки УНР і ЗУНР тому що: 

А) домовився з радянською Україною 

б) УГА перейшла на бік Денікіна

В) Директорія взяла курс на союз з Польщею

Г) конференція послів Антанти прийняла остаточне про приналежність Східної Галичини Польщі 

7.  Оберіть твердження що не стосується Є.Петрушевича 

А) Був головою у товариства «просвіта» у місті Соколі 

Б) завдяки його діяльності суттєво збільшилася кількість мандатів, що належав українцям у Віденському сеймі 

В) під час радянської політики українізації мав ілюзію, що до можливості співпраці з радянським урядом 

Г) був засновником української військової організації 

8. Після якої події уряд ЗУНР в еміграції вирішив 1амо розпуститися? 

9. Охарактеризуйте відношення Є.Петрушевича до соборності української держави 

10. Розкрийте історичне значення соціально-політичної діяльності Є.Петрушевича

 


Завдання №7

  1. На якому портреті зображено П.Скоропадського

F:\ира работа\корнет\електронный вид\Історія України\методичка Розвиток української національної ідеї\7.jpg

2. Оберіть твердження що стосується названого діяча 

А) організатор Галицько-Буковинського куреня січових стрільців 

Б) офіцер армії Російської імперії 

В) гетьман Української держави 

Г) після поразки гетьманату емігрує до Німеччини

Д) належав до організації українських націоналістів 

3. П.Скоропадський був членом 

А) УДХП

Б) УРП

В) УСДС

Г) НУП

4. Всеукраїнський хліборобський конгрес відбувся: 

А) 27 січня 1918

Б) 29 квітня 1918

В) 11 листопада 1918

Г) 13 листопада 1918

5. Опозиційний до влади П.Скоропадського Український національний союз утворено 

А) квітень 1918

Б) листопад 1918

В) вересень 1918

Г) лютий 1919

6. В «грамоті до всього українського народу» П.Скоропадський
оголосив що: 

А) влада зосереджується в руках гетьмана 

Б) в руках гетьманського уряду 

В) в руках народних зборів 

Г) в руках парламенту 

7. Оберіть твердження що не стосується П.Скоропадського

А) був ад’ютантом останнього російського царя Миколи ІІ 

Б) за його правління вперше створено Українську Академію наук 

В) прагнув створити боєздатну українську армію 

Г) виступав проти приватної власності на землю 

8. Якими бачив П.Скоропадський відношення України та Криму 

9. Охарактеризуйте відношення П.Скоропадського до української культури 

10. В чому полягає історичне значення його соціально-політичної діяльності?

 


Завдання №8

  1.               На якому портреті зображено С.Петлюру 

F:\ира работа\корнет\електронный вид\Історія України\методичка Розвиток української національної ідеї\8.jpg

  1.               Оберіть твердження що стосується названого діяча 

А) публіцист, літературний і театральний критик 

Б) Головний отаман війська УНР

В) брав участь у створенні українських січових стрільців 

Г) вважав радянську політику українізації провокацією проти українців 

Д) підтримував ідею Винниченко про недоцільність формування української армії 

3. Петлюра був членом: 

А) УСДС

Б) УСДРП

В) УРП

Г) Конституційно-демократичної партії

4. Генеральний секретар як виконавчий орган ЦР створено: 

А) 10 червня 1917р.

б) 15 червня 1917р.

В) 15 червня 1917р.

Г) 22 січня 1922р.

5. Укладання Варшавського договору Директорією та урядом Польщі відбулося 

А) 31 серпня 1919р.

Б) 22 квітня 1920р.

В) 6 травня 1920р.

Г) 12 червня 1920р.

6. Коли французьке командування висунуло вимоги реорганізувати директорію і вилучити з неї представників соціалістичної партії, С.Петлюра 

А) Вийшов з Директорії 

Б) заявив про припинення свого членства у УСДРП, очолив Директорію 

В) вступив до армії Денікіна 

Г) перейшов на бік більшовиків 

7. Оберіть пункт, що не стосується С.Петлюри 

А) виступав за поразку Російської армії у першій світовій війні 

Б) бере участь у створенні українського національного союзу 

В) схилявся до союзу з Антантою

Г) займав посаду секретаря з військових справ в Генеральному секретаріаті 

8. Чому Петлюра був змушений підписати Варшавську угоду? 

9. Охарактеризуйте відношення Петлюри до влади більшовиків в Україні 

10. В чому полягає історичне значення його соціально-політичної діяльності?

 


Завдання №9

  1. На якому портреті зображено Нестора Махно

F:\ира работа\корнет\електронный вид\Історія України\методичка Розвиток української національної ідеї\9.jpg

2. Оберіть твердження що стосується названого діяча

А) Керівник селянсько-повстанського руху 1918-1921

Б) полковник армії УНР

В) вів активну боротьбу проти білогвардійських військ 

Г) видатний тактик ведення партизанської війни 

Д) член уряду УНР

3. За політичним переконанням Н.Махно був: 

А) соціалістом

Б) консерватором

В) анархістом 

Г) лібералом 

4.Радянським військом разом з армією «батька» Н.Махно вдалося розбити білогвардійську армію Врангеля: 

А) в жовтні 1920р.

Б) в листопаді 1920р.

В) в грудні 1920р.

Г) в травні 1920р.

5. Активні бойові дії РПАУ вела: 

А) з серпня 1918 по грудень 1921р.

Б) з червня 1917 по серпень 1918р.

В) з жовтня 1920 по січень 1921р.

Г) з грудня 1920 по травень1921р.

6. У грудні 1918 року Н.Махно очолив 3-тисячну армію яка взяла місто:

А) Єлизаветград

Б) Катеринослав 

В) Київ 

Г) Маріуполь 

7. Оберіть твердження що не стосується Н.Махна 

а) вчиняв єврейські погроми

Б) тричі укладав угоду з більшовиками 

В) похований на кладовищі Пер-Лашез в Парижі 

Г) ніколи не вступав в союз з більшовиками 

8. За що більшовики нагородили Н.Махна орденом Бойового червоного прапору 

9. Охарактеризуйте відношення Н.Махна до державної влади 

10. Розкрийте історичне значення соціально-політичної діяльності Н.Махна

 

 


Завдання №10

  1.               На якому портреті зображено Євгена Коновальця

F:\ира работа\корнет\електронный вид\Історія України\методичка Розвиток української національної ідеї\10.jpg

  1.               Оберіть твердження що стосується названого діяча

А) під час першої світової війни воював на боці Австро-Угорщини 

Б) єпископ Української греко-католицької церкви

В) голова проводу Організації українських націоналістів 

Г) анархо-комуніст

Д) організатор Галицько-Буковинського куреня Січових стрільців 

3.Є. Коновалець потрапив до російського полону після битви: 

А) на Ужоцькому перевалі 

Б) на горі Маківка 

В) на горі Лисоні 

Г) Галицької битви 

4. Українська військова організація була створена в: 

А) 1920р.

Б) 1921р.

В) 1923р.

Г) 1924р.

5. Створення у Відні організації українських націоналістів відбулося в:

А) 1924р.

Б) 1925р.

В) 1929р.

Г) 1938р.

6. Є.Коновалець отримав звання Полковника армії УНТ після: 

А) битви на горі Маківка 

Б) звільнення Києва від більшовиків

В)  битви біля станції Мотовилівка 

Г) чортківської офензиви 

7. Оберіть твердження що не стосується Є.Коновальця 

А) 1901 році вступив до української академічної гімназії 

Б) приймав участь у студентських виступах у львівському університеті в 1910 році

В) приймав разом з Петлюрою урочистій парад українських військ в Києві у 1918 році 

Г) Був прихильником автономії України у складі Росії 

9. Охарактеризуйте ставлення Є.Коновальця до ідеї соборності України 

10. В чому полягає історичне значення його соціально-політичної діяльності

 


Завдання №11

  1.               На якому портреті зображено С.Бандеру

F:\ира работа\корнет\електронный вид\Історія України\методичка Розвиток української національної ідеї\11.jpg

  1.               Оберіть твердження що стосується названого діяча

А) у 1934р.  підготував успішний замах на одного з організаторів політики «пацифікації» Пєрацького 

Б) у 1936р. засуджений польською владою до смертельної кари 

В) 1925-1929 роках був депутатом чехословацького парламенту 

Г) заарештований німецькими окупаційними властями за відмову скасувати Акт відновлення Української держави 

Д) у січні 1918р. став одним з організаторів Галицько-Буковинського куреня січових стрільців

3. Батько С. Бандери був 

А) греко-католицьким священиком 

Б) православним священиком 

В) учителем 

Г) селянином 

4. Пацифікація проводилася польським урядом з: 

А) 1920 р.

Б) 1925 р.

В) 1930 р.

Г) 1935 р. 

5. Львівський процес, що українські націоналісти використали для викриття антиукраїнської політики польського уряду відбувся в:

А) 1925р.

Б) 1929р.

В) 1930р.

Г) 1936р.

6. Вбивство Майлова, представника радянського консульства, Бандера організує, привертаючи увагу до: 

А) політичних репресій в Радянській Україні 

Б) голодомору 1932-1933р.

В) голодомору 1921-1922р.

Г) голодомору 1946-1947р.

7. Оберіть твердження, що не стосується Бандери 

А) у 1940 році очолив ОУН(Б)

Б) був в’язнем німецького концтабору 

В) був ініціатором проголошення Акту відновлення Української держави 

Г) закликав до знищення євреїв 

8. Чому Гітлер звільнив і 1944 році С.Бандеру і інших українських націоналістів? 

9. Як С.Бандера ставився до співпраці з армією капітана Врангеля 

10. Розкрийте історичне значення соціально-політичної діяльності С.Бандери

 


Завдання №12

  1.               На якому портреті зображено А.Мельника

F:\ира работа\корнет\електронный вид\Історія України\методичка Розвиток української національної ідеї\12.jpg

  1.               Оберіть твердження що стосується названого діяча

А) після загибелі Є.Коновальця став головою ОУН 

Б) був в’язнем концтабору Заксенхаузен

В) очолив уряд української держави, проголошеної в 1941р.

Г) у першій світовій війні воював на боці Австро-Угорщині

Д) був членом союзу визволення України 

3. ОУН М виступала за співпрацю з: 

А) Польщею  

Б) Німеччиною  

В) Угорщиною 

Г) УРСР

4. А.Мельник потрапив до Російського полону де познайомився з Є.Коновальцем у:

А) 1914р.

Б) 1915р.

В) 1916р.

Г) 1917р.

5. Вступив до Української військової організації у:

А) 1920р.

Б) 1921р.

В) 1922р.

Г) 1929р.

6. В  армії УНР А.Мельник займав посаду 

А) головного командира 

Б) отамана куреня

В) керівника штабу військ УНР

Г) рядового бійця 

7. Оберіть твердження, що не стосується А.Мельника 

А) у квітні 1924 заарештований польським урядом 

Б) через півтора роки після смерті Є.Коновальця був обраний керівником ОУН 

В) пропагував ідею створення світового конгресу Українських націоналістів 

Г) головнокомандувач УПА

8. Чому Митрополит Шептицький, маючи дружні відносини з Мельником, засуджував методи його діяльності?

9. Чому, на вашу думку, стався розлом ОУН на ОУН(М) і ОУН(Б)?

10. Розкрийте історичне значення діяльності Мельника


Завдання №13

  1.               На якому портреті зображено Р.Шухевича 

F:\ира работа\корнет\електронный вид\Історія України\методичка Розвиток української національної ідеї\13.jpg

  1.               Оберіть твердження що стосується названого діяча

А) член галицького крайового проводу ОУН

Б) командир українського підрозділу «Нахтігаль»

В) під його командуванням відбувся відомий «Карпатський рейд» 1943р.

Г) генерал-хорунжій, головнокомандувач УПА

Д)організатор формації Січових стрільців у Києві

3. Після розлому ОУН підтримав 

А) Мельника 

Б) Бандеру 

В) припинив своє членство в організації

Г) створив власну організацію 

4.  Став членом УВО з:

А) 1920 р.

Б) 1921 р.

В) 1923 р.

Г) 1924 р.

5. Був одним з організаторів Карпатської січи 

А) 1929-1939 рр.

Б) 1932-1934 рр.

В) 1938-1939 рр.

Г) 1939-1940 рр.

6. Сподіваючись на допомогу у створені самостійної України був одним з командирів «дружин українських націоналістів» у складі 

А) німецької армії 

Б) польської армії 

В) угорської армії 

Г) радянської армії 

7. Оберіть твердження, що не стосується Р.Шухевича 

А) готував замах на працівника радянського консульства Майлова

Б) брав участь в організації вбивства міністра внутрішніх справ Польщі Пєрадського

В) з 1929 року член ОУН

Г) автор спогадів «підпільний обком діє»

Д) з вересня 1941р. до вересня 1944р. перебував у концтаборі  Заксенхаузен

8. З якою метою створено Українську повстанську армію? 

9. Як Р.Шухевич ставився до закликів радянської влади припинити супротив

10. Розкрийте історичне значення діяльності Р.Шухевича  

 


Завдання №14

  1.               На якому портреті зображено Й.Сліпого 

F:\ира работа\корнет\електронный вид\Історія України\методичка Розвиток української національної ідеї\14.jpg

  1.               Оберіть твердження що стосується названого діяча

А) єпископ української греко-католицької церкви 

Б) митрополит галицький та архієпископ львівський 

В) став митрополитом УГКЦ у 1900 році

Г) підчас окупації російськими військами Львова був арештований 

Д) був ув’язнений радянською владою 

  1.               УГКЦ утворена в результаті

А) Люблінської унії 1569 року 

Б) Берестейської унії 1596 року

В) Кревської унії 1385 року

Г) Городельської унії 1413 року

4. За фабрикованою справою Й.Сліпого заарештували : 

А) 1945 р.

Б) 1946 р.

В) 1963 р.

Г) 1967 р.

5. Греко-католицька церква на Закарпатті ліквідована: 

А) 1945 р.

Б) 1946 р.

В) 1949 р.

Г) 1953 р.

6. В березні 1946 року неканонічний львівський собор ухвалив рішення 

А) розширення впливу УГКЦ

Б) співпраці з радянською владою 

В) про саморозпуск УГКЦ

Г) перехід УГКЦ на нелегальне становище 

7. Оберіть твердження, що не стосується Й.Сліпого

А) приймав участь у неканонічному львівському соборі 

Б) у 1926 році став ректором Львівської духовної семінарії 

В) звільнений радянською владою у 1963 році за клопотанням папи Римського Іоанна ІІІ і президента США Кеннеді 

Г) працював сторожем у будинку інвалідів у селищі Маклакове Краснодарського краю

8. Як відреагував на пропозицію Берії пояснити догматичні основи Греко-католицької церкви 

9. Як віднісся Й.Сліпий до наказу радянської влади про заборону відновлення УГКЦ 

10. Розкрийте історичне значення соціально-політичної діяльності Й.Сліпого


2.4. Критерії оцінювання

Відповіді оцінюються за дванадцятибальною шкалою.

За правильне розв’язання 1-7 питань надається 1 бал

За розкриття 8-9 питань надається від 0,5 до1,5 балів в залежності від аргументованості та повноти відповіді

2.5. Таблиця правильних відповідей на тестові завдання

 

 

номер питання

номер завдання

1

2

3

4

5

6

7

№1

а

а,б,г

в

а

а

в

г

№2

в

а,в,д

а

а

б

а

д

№3

а

а,в,д

а

б

а

б

б

№4

б

б,в,г

а

а

б

б

в

№5

б

а,б,в

а

а

в

а

б

№6

а

б,в,д

б

в

г

в

в

№7

г

б,в,г

а

б

в

а

г

№8

б

а,б,г

б

б

б

б

а

№9

а

а,в,г

в

б

а

б

а

№10

а

а,в,д

б

а

в

б

г

№11

в

а,б,г

а

в

г

б

г

№12

а

а,б,г

б

в

а

в

г

№13

б

а,б,г

б

в

в

а

б

№14

а

а,б,д

б

а

б

в

а

 

 


  1. Висновки

«Методичні рекомендації щодо перевірки знань здобувачів освіти за темою: «Розвиток української національної ідеї в першій половині ХХ століття, через призму соціально-політичної діяльності видатних особистостей» спрямовані на допомогу викладачам більш ефективно організувати перевірку знань студентів, заохотити їх до  пізнання життєвого шляху і соціально-політичних поглядів героїв державотворення України та підвисити якість підготовки складання ЗНО з історії України, використовуючи задля кращого запам’ятовування зображень діячів рекомендованих для візуального розпізнання. Можливе також використання цих завдань для самоперевірки в процесі самостійної роботи здобувачів освіти, якщо запропонувати виконувати їх поза аудиторними заняттями.

Представлені в даній роботі завдання рекомендуємо застосовувати і при підготовці до семінарських занять: вирішуючи їх студенти зможуть значно краще засвоїти навчальний матеріал, а також розвинути засоби критичного мислення в оцінці подій та особистостей як історичного характеру, так і сучасності.

Завдання мають не тільки навчальну, але й передусім виховну спрямованість. Вони дозволяють формувати інтерес до видатних особистостей нашого народу, показуючи їх внесок в розбудову незалежної України.

Важливе значення слід приділити підготовці до виконання завдань. Всі портрети особистостей, що рекомендуються до візуального розпізнання мають бути в аудиторії у вільному доступі до щоденного перегляду. Викладач демонструє портрет певного історичного діяча та використовуючи методику storytelling, розповідає історії, щоб зацікавити слухачів, звертаючи увагу на особисті риси, притаманні видатній постаті (додаток 2)

При отриманні індивідуальних завдань студенти мають змогу більш детально розглянути діяльність певного історичного діяча і поділитися своїми висновками з одногрупниками.

У теперішні часи це особливо актуально, коли наша незалежність знову має дуже багато загроз, адже людина завжди є першопричиною усіх подій. Вона виступає єдиним можливим чинником історії, визначає існування певних сфер суспільного життя та історичних процесів. Видатні особистості завжди були прикладом для молодого покоління,  тому дуже важливо не тільки знати про їх участь в історичних подіях. Потрібно розглядати кожну видатну постать в контексті її якостей, характеризуючи не тільки як героя минулих років, а й як звичайну людину.

На прикладі діяльності видатних людей нашої нації в контексті вивчення історичних подій ми зможемо виконати не тільки учбову задачу ознайомлення молоді з хронологією подій, що відбувалися на території нашої країни, але й показати їх причинно-наслідкові зв’язки із сьогоденням, що допоможе у майбутньому новому поколінню обізнано формувати соціальні відношення у своєму життєвому просторі та будувати вільну, самостійну й економічно розвинену країну.

 


  1. Бібліографічний опис

Богуславський О.В. Преса міжвоєнної української еміграції і боротьба за незалежність України: історичний шлях, досвід, дискусії: монографія / О.В.Богуславський. – Запоріжжя. Просвіта, 2008. – 452 с.- ISBN 978 966-653-217-9 – укр.

Боярська З.І. Історія держави і права України: навч.-метод. посібн.для сам ост. вивч. дисципліни /З.І.Боярська; Київ. нац. екон. ун-т  - К, 2001, 278с. – ISBN 966574-251-5. – укр.

Верстюк В.Ф. Україна від найдавніших часів до сьогодення: хронологічний довідник / В.Ф.Верстюк (та інш.) – 2 вид.доп. доопрац. – К:  Наукова думка, 2005. – 718 с.; іл. ISBN 966-00-0465-6

Панчук І. Історія України: компл. підгот. до ЗНО і ДПА / І. Панчук – Тернопіль, видавн. Підручники і посібники, 2017. – 479 с. – укр.

Світлична В.В. Історія України : навч. посіб. / В.В.Світлична 2 вид. випр. І доп. За ред.. Ю.М.Алєксєєва – К. Каравела, Львів Новий світ-2000, Львів Магнолія+, 2003. – 306с. – укр.

Більчук М. Історія України: портрети істор. персоналій / М.Більчук
(та інш.) - Тернопіль, видавн. Підручники і посібники, 2017. – 111с. – укр.


F:\ира работа\корнет\електронный вид\Історія України\методичка для конкурсу Розвиток української національної ідеї\20191127_085702.jpg
Додаток 1

 


Додаток 2

F:\ира работа\корнет\електронный вид\Історія України\методичка для конкурсу Розвиток української національної ідеї\20191125_091553.jpg

1

 

docx
Додав(-ла)
Корнет Наталя
Додано
16 лютого 2020
Переглядів
641
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку