Методичний посібник "Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра "Сокіл" ("Джура"). Презентація діючих роїв. Пошук. Ідеї. Досвід."

Про матеріал
Добірка матеріалів містить теоретичні та практичні матеріали виховного спрямування, метою яких є формування в здобувачів освіти найбільш значущих для українського народу цінностей: патріотизм, соціальна справедливість, гуманізм, працелюбство, взаємоповага, виховання в дитини власного Я, віри в свої сили, талант, здібності; виховання творчої соціально активної особистості, здатної бережливо ставитися до звичаїв і традицій українського народу, природи, розуміти значення патріотизму, як найвищої цінності. У посібнику представлені матеріали та практичні поради, як виховати свідоме, патріотично налаштоване молоде покоління, яке пройшло гарт і отримало розуміння військової справи в юнацькому віці, будучи учасником Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»).
Перегляд файлу

Відділ освіти, культури, молоді, спорту та туризму

  Ленковецької сільської ради Шепетівського району Хмельницької області

Ленковецький ліцей

вул. Шкільна, 2-а, с.Ленківці Шепетівського району Хмельницької області, 30443,  тел./факс 0 (3840)20-361, e-mail: lenkiwtsi@ukr.net  КОД ЄДРПОУ 23562153

 

 

 

 

 Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра "Сокіл" ("Джура"). Презентація діючих роїв. Пошук. Ідеї. Досвід.

Петрова Людмила Василівна –

заступник директора з ВР

Ленковецького ліцею

Євтушок Юрій Іванович                                                                                              

вчитель Захисту України,

керівник гуртка «Сокіл» («Джура»)                                                               

                                                           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                           Ленківці - 2022

 

Схвалено методичною радою Ленковецького ліцею Ленковецької сільської ради Шепетівського району Хмельницької області від 15.03.2022 р. №5

 

Автори : Петрова Людмила Василівна – заступник директора з НВР Ленковецького ліцею

Євтушок Юрій Іванович – вчитель Захисту України, керівник гуртка «Сокіл» («Джура»)

 

                                                                            

 

 

Компютерний набір: Людмила Петрова

 

Рецензенти: Михайлюк Тетяна Василівна, заступник директора Ленковецького ліцею Ленковецької сільської ради Шепетівського району Хмельницької області

 

Всеукраїнська дитячо-юнацької військово-патріотична гра «Сокіл» («Джура»). Презентація діючих роїв. Пошук. Ідеї. Досвід. Ленківці: Методичний посібник – 2022.- 64 с.

 

Добірка матеріалів містить теоретичні та практичні матеріали виховного спрямування, метою яких є формування в здобувачів освіти найбільш значущих для українського народу цінностей: патріотизм, соціальна справедливість, гуманізм, працелюбство, взаємоповага, виховання в дитини власного Я, віри в свої сили, талант, здібності; виховання творчої соціально активної особистості, здатної бережливо ставитися до звичаїв і традицій українського народу, природи, розуміти значення патріотизму, як найвищої цінності.

 

У посібнику представлені матеріали та практичні поради, як виховати свідоме, патріотично налаштоване молоде покоління, яке пройшло гарт і отримало розуміння військової справи в юнацькому віці, будучи учасником Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»).

 

 

Матеріали посібника рекомендовано заступникам директорів з навчально-виховної роботи, вчителям фізичної культури та захисту України.

 

 

 

 

                                                                    ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………………     4

РОЗДІЛ І. Презентація роботи рою «Соколята» (молодша група)…….…………………...................................................................................7

1.1. Анотаціця. ………………………………………………………………………7

1.2. Додаткові відомості……………...……………………………………………10

1.3. Паспорт рою «Соколята»……………………………………………………...

1.4. Звіт про діяльність рою. Добрі діла…………………………………………..

1.5.

РОЗДІЛ ІІ. ХАРАКТЕРИСТИКА ІННОВАЦІЙНИХ ПІДХОДІВ

ДО ОРГАНІЗАЦІЇ ТА ПРОВЕДЕННЯ СУЧАСНИХ ФОРМ

ВИХОВНОЇ РОБОТИ В ПРОФЕСІЙНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ

ПЕДАГОГА-ОРГАНІЗАТОРА………………………………….……………………………....15

2.1. Технологія колективного творчого виховання…………………………..……..15

2.2. Соціальна анімація як перспективна технологія

групової соціальної роботи з дітьми та підлітками……………………………...….20

2.3. Методика проведення усного журналу……………………………….…………..29

ВИСНОВКИ…………………………………………………………………….……………………32

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ………………………………………………...34

ДОДАТКИ……………………………………………………………………………………………36

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                      Вступ

   Головним напрямом роботи Ленковецького ліцею є національно-патріотичне виховання, а головною метою – формування в учнів національно-патріотичних переконань, високих моральних якостей, виховання нового покоління України у дусі відданості Батьківщині та її народу.

   Кожний свідомий українець знає, що своїм чесним трудом, він щоденно робить внесок у справу збереження та розвитку країни. Добрі справи, здійснені школярами, прилучають їх до благодійності, демонструють їхній патріотизм, милосердя, уміння розуміти проблеми оточуючих та бажання безкорисливо допомагати своїм співвітчизникам заради миру і спокою в Україні, заради єдності Батьківщини.

    Сьогодні Україна, наша Батьківщина, потрапила в біду, переживає важкі часи, кровоточать рани по всій країні, гинуть її діти…Чи можемо ми залишатися осторонь? Ні! Кожен із нас повинен зробити все від нас залежне, щоб підтримати і допомогти тим, хто цього потребує. Тому ми і вирішили організувати проект: «В українському рідному краї чужого горя й біди не буває», де всі учні, батьки і працівники ліцею можуть і мають взяти участь.

    Ми зараз переживаємо важкі часи нашої історії. Нас, українців, наймиролюбніший та найдобріший народ, змусили стати до зброї. Наші діти уже не тільки знають слово «війна», але і розуміють його значення. Здобувачі освіти Ленковецького ліцею  долучаються до різноманітних добрих справ та акцій, спрямованих на збереження єдності України, підтримують Збройні Сили України та всіх тих, хто захищає нашу державу. Бо наш народ єдиний, незалежно від переконань, мови, релігії. Патріотизм, як і честь, пронизує душу людини. Від того людина стає міцнішою, з вірою в перемогу. Ми постійно працюємо над тим, щоб у ліцеї панував дух патріотизму, дух незламності, дух віри, надії і любові.

   Ми, українці, проживаємо зараз один із найсуворіших періодів становлення та розвитку. Відбувається випробовування народу на стійкість, мужність, порядність. Саме в такі періоди загартовується сила і дух нації, викристалізовуються її цінності, торується нелегкий шлях до миру і свободи. На жаль, людина не народжується з почуттям самоусвідомлення себе громадянином і патріотом власної держави. Вона повинна пройти складний шлях розвитку, набути досвіду, стати носієм ціннісних пріоритетів.

   Наша сучасниця Ліна Костенко стверджує, що формування патріота починається в дитинстві: „В дитинстві відкриваєш материк, котрий назветься

потім – Батьківщина”. Національне виховання — це не стільки засвоєння знань, скільки участь дитини в духовному, культурному та господарському розвитку свого народу, у творенні культурних вартостей. Однією з ефективних форм національно-патріотичного виховання учнівської молоді сьогодення є Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра „Сокіл” („Джура”), започаткована на державному рівні із 2012 року.

   Метою гри є реалізація завдань щодо поширення військово-спортивного та національно-патріотичного виховання серед української молоді на основі козацьких традицій. Адже Україна нині потребує свідомих, вихованих молодих громадян – сильних як духовно, так і фізично. Тому програмою змагань передбачено перевірку вмінь зі стройової, тактичної, спортивної, туристичної та інтелектуальної підготовки, основ захисту життя, знань з історії українського війська.

   Гра „Джура” – сучасна й патріотична. В ігровій формі загартовується почуття патріотизму, духовної та психологічної готовності до виконання громадянського і конституційного обов’язку щодо захисту суверенітету, територіальної цілісності держави. Саме тому патріотичний напрямок є одним із пріоритетних у виховній роботі педагогічного колективу Ленковецького ліцею. У рамках цієї гри в закладі створено учнівське козацьке самоврядування, яке складається з різновікових роїв, наймолодшим з яких є

рій „Соколята”, що діє під гаслом: „Де козак, там і слава”.

   Метою створення рою є виховання в підростаючого покоління національної свідомості, формування та розвиток гармонійної людини, патріота Батьківщини, повноцінної, духовно багатої, зорієнтованої на творчу діяльність особистості, яка б змогла знайти себе в сучасному суспільстві, адаптуватися в соціумі.

   Виховні заняття рою сприяють патріотичному та громадянському вихованню учнів початкової школи в позаурочний час. Програма спрямована

на формування основ знань із краєзнавства, народознавства, спортивного туризму, популяризацію здорового способу життя та зміцнення здоров’я дітей. Робота рою направлена на використання елементів козацької педагогіки, використання досвіду наших предків із виховання підростаючого покоління, виконання законів кодексу „лицарської честі”, який передбачає:

 любов до батьків, рідної мови, вірність у дружбі, побратимстві, віддане ставлення до Батьківщини-України;

 готовність захищати слабших, молодших; шляхетне ставлення до дівчини, Матері, Жінки, Бабусі;

 непохитна відданість ідеям, принципам народної моралі, духовності;

 відстоювання повної свободи і незалежності особистості, народу, держави;

 турбота про розвиток національних традицій, звичаїв і обрядів, бережливе ставлення до природи, рідної землі;

 цілеспрямований розвиток власних фізичних і духовних сил, волі, можливостей свого організму;

 уміння скрізь і всюди чинити шляхетно, виявляти інші чесноти;

 не шкодити своїми діями іншим.

   Усі заняття з „соколятами” спрямовані на поглиблення знань учнів, розширення їх кругозору, виховання загальнолюдських християнських цінностей, формування світогляду громадян незалежної демократичної держави, сповнених національної гідності та поваги до інших народів. На заняттях учні ознайомлюються з визначними подіями з історії рідного краю, вивчають історію запорізького козацтва, займаються туристсько-краєзнавчою

роботою, спрямованою на відродження військово-спортивного мистецтва козаків та народних мистецьких традицій. Більшість занять носить практичний характер з елементами змагань та інтелектуальних ігор. Саме тут виховується розвинена людина зі стійким характером, сильною волею, добрим серцем та чистою совістю.

   Патріотичне виховання – це формування патріотичних почуттів, готовності до трудового та героїчного подвигу в ім’я процвітання української держави.

Воно покликане:

● формувати громадянина-патріота;

● виховувати любов та повагу до української мови, історії, культури;

● виробляти глибоке розуміння громадянського обов’язку, готовності в будь-який час стати на захист Батьківщини;

● спонукати до фізичного вдосконалення;

● вивчати бойові традиції та героїчні сторінки історії українського народу.

   Сьогодні, мабуть, чи не кожен заклад вважає себе учасником громадсько-активного руху і може похвалитися не одним патріотично-волонтерським проєктом. Пишаємося нашою країною, яка ще змалечку виховує в молоді дух патріотизму.

   В даному методичному посібнику хочемо продемонструвати фрагменти діяльності роїв, що функціонують в Ленковецькому ліцеї.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

F:\Джура\джура 11.jpg

 

    

 

 

 

 

 

 

 

Молодший рій: «Соколята»

Девіз: Ми є діти українські,

Український славний рід.

Дбаймо, щоб про нас, маленьких ,

Добра слава йшла у світ.

Гасло:

"Де козак , там і слава"

 

Емблема:

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                               Виховник: Євтушок Ю.І.

Вчитель фізичної культури

                                        

                                                                тел.   0975667030                                                   

 

                                  Довідкові відомості

Місце проведення та адреса: Ленковецький ліцей Ленковецької сільської ради, Шепетівського району, Хмельницької області вул. Шкільна, 2-а, с.Ленківці Шепетівського району Хмельницької області, 30443, 

Час та тривалість: 2021/2022 навчальний рік.

Особливі умови: створення козацького рою „Соколята” з молодших

 школярів (3, 4 класи).

Зміст та завдання: участь у заходах національно-патріотичного спрямування, організація таких заходів; вивчення історичних матеріалів та звичаїв козаків; військово-спортивне виховання; вшанування пам’ятних дат за цим напрямком.

Мета:

 формування національної свідомості, любові до рідної землі, свого народу, бажання працювати задля держави, готовності її захищати;

 забезпечення духовної єдності поколінь, виховання поваги до батьків, жінки-матері, до культури та історії свого народу;

 формування високої мовної культури, оволодіння українською мовою;

 прищеплення шанобливого ставлення до культури, звичаїв, традицій українців та представників інших націй, які живуть в Україні;

 виховання духовної культури особистості, створення умов для вибору нею своєї світоглядницької позиції;

 утвердження принципів вселюдської моралі, правди, справедливості, патріотизму, доброти, працелюбності;

 формування творчої особистості, виховання цивілізованого господаря;

 забезпечення повноцінного фізичного розвитку дітей і молоді, охорони та зміцнення їхнього здоров’я;

 формування глибокого усвідомлення взаємозв'язку між ідеями свободи, правами людини та її громадянською відповідальністю;

 виховання поваги до Конституції, законодавства України, державної символіки.

 

Девіз:

Ми є діти українські,

Український славний рід.

Дбаймо, щоб про нас, маленьких,

Добра слава йшла у світ.

Гасло:

"Де козак, там і слава"

 

 

 

 

 

 

Кодекс лицарської честі для «соколят»:

Шануй і маму, і тата, завжди працюй завзято,

Люби рідну країну, що зветься Україна,

Турбуйся про молодших, жіноцтво поважай,

Будь сильним, справедливим,

скромним і правдивим,

І рідну Батьківщину завжди захищай.

 

Кодекс лицарської звитяги для «соколят»:

За волю, за віру, за честь України

Я буду невтомно стоять до загину,

Нехай небезпека чатує навколо,

Та друзів своїх я не зраджу ніколи.

А недруги наші нехай пам’ятають -

У чеснім бою козаки не втікають.

Чи горе навколо, чи радість буяє,

Козак добрим людям завжди помагає.

 

 

Пісня:

Ми маленькі козачата,

Станем справжніми людьми,

Ми спіаєм рідну пісню,

Україну любим ми!

 

Україна – наша мати,

І про неї вільний спів,

Ми – веселі козачата,

Ми – нащадки козаків!

 

Ми шануєм рідне слово,

В ньому вірність і краса.

Ми – маленькі козачата,

Наша пісня не згаса!

 

Кодекс лицарської честі для козачат:

Шануй маму й тата, завжди працюй завзято,

Люби рідну країну, що зветься Україна,

Турбуйся про молодших, жіноцтво поважай,

Будь сильним, справедливим, скромним і правдивим

I рідну Батьківщину завжди захищай.

 

 

 

Заповіді козаків:

1. Честь і добре ім’я для козака дорожчі за життя.

2. По тобі судять про все козацтво і народ твій.

3. Козаки всі рівні у правах. Пам’ятай: „Немає ні князя, ні раба,

але всі раби Божії!”

4. Будь працьовитий, не ледарюй.

5. Служи вірно своєму народу.

6. Дотримуй слова. Слово козака багато важить.

7. Поважай старших, шануй старість.

8. Тримайся віри предків, живи за звичаями свого народу.

9. Загинь, а товариша виручай.

10. Бережи свою сім’ю. Служи їй прикладом.

Завдання козачат:

1. Люби свою Батьківщину, материнську мову, неньку Україну.

Шануй віру і звичаї свого народу.

2. Май свою національну і людську гідність, будь готовим захищати

слабших, турбуватися про молодших.

3. Шляхетно стався до дівчинки, жінки, матері, бабусі; оберігай їх честь і

гідність.

4. Слухай накази отамана, поважай старших та поради наставників.

5. Будь вірним українській національній ідеї, принципам української

національної моралі й духовності.

6. Відстоюй повну свободу й незалежність особистості, народу, держави.

Кріпи свій характер і волю, будь терплячим і дисциплінованим.

7. Будь хоробрим і відважним, мужнім і невтомним.

8. Понад усе цінуй козацьку честь.

9. Будь лицарем до супротивника, зневажай жорстоких і лихих.

10. Будь ревним охоронцем рідної природи. Бережи традиції Українського

козацтва, охороняй пам’ятки історії і культури свого народу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                               ПАСПОРТ

                                           рою «Соколята»

1. Регіон Хмельницька область

2. Район Шепетівський

3. Назва населеного пункту с. Ленківці

4. Повна юридична назва навчального закладу, при якому організовано рій: Ленковецький ліцей Ленковецької сільської ради, Шепетівського району, Хмельницької області

5. Поштова адреса: вул. Шкільна, 2-а, с.Ленківці Шепетівського району Хмельницької області, 30443, 

КОД ЄДРПОУ 23562153

6. Контактний телефон/факс 0 (3840)20-361,

7. Е-mail: lenkiwtsi@ukr.net 

8. Ройовий:

10. Виховник:

11. СКЛАД РОЮ:

№ з/п

Прізвище, ім’я

Дата народження

Школа

Клас

Обов’язки (ройова посада)

Домашня адреса

1

2

3

4

5

6

7

  1.                

Адамович Володимир

 

Ленковецький ліцей

 

Ройовий

с. Ленківці

  1.                

Бученко Владислав

 

Ленковецький ліцей

 

Заступник ройовий

с. Ленківці

  1.                

Коваль Владислава

 

Ленковецький ліцей

 

Хорунжий

с. Ленківці

  1.                

Петрук Любомир

 

Ленковецький ліцей

 

Берегиня

с. Ленківці

  1.                

Петров Любомир

 

Ленковецький ліцей

 

Берегиня

с. Брикуля

  1.                

Процьков Іван

 

Ленковецький ліцей

 

Джура

с. Ленківці

  1.                

Федорчук Ангеліна

 

Ленковецький ліцей

 

Берегиня

с. Ленківці

  1.                

Юрковський Назар

 

Ленковецький ліцей

 

Джура

с. Ленківці

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                    ДІЯЛЬНІСТЬ

                                                рою „Соколята”

                     

/Презентація Додаток 1/ https://docs.google.com/presentation/d/1UgNDGom8hMal34BSSVqQbJC5tFx_Ptes/edit?usp=sharing&ouid=118101852780440860618&rtpof=true&sd=true

 

І слайд

   Сьогодні гасло „Слава Україні! Героям Слава!” – це не просто слова, це виклик тим силам, які хочуть знищити нашу державу. Нового значення та сенсу для кожного українця набули слова гімну – „душу й тіло ми положим за нашу свободу”. Кожен воїн, який зараз допомагає Україні зберегти нашу цілісність, – герой, готовий покласти своє життя за Батьківщину. Події під час Революції Гідності та боротьби за цілісність України показали, що пріоритетного значення набуває патріотичне виховання дітей та учнівської молоді.

   У наш час, час наукових злетів, технічного прогресу, високих технологій, зла і жорстокості не поменшало, а побільшало, вони на кожному кроці чатують на юні людські душі. Зло багатолике, воно проявляється як егоїзм, душевна черствість, байдужість, жорстокість. А зароджуються вони тоді, коли дитина робить перші усвідомлені кроки в житті. Жорстокість, садизм підлітків – це вже квіточки, а коріння – у дитинстві.

ІІ слайд

   „Людяність, сердечність, чуйність – цей моральний імунітет проти зла здобувається лише тоді, коли дитина в ранньому дитинстві пройшла школу доброти, справжніх людських стосунків, людину можна виховати лише добром”, – писав В.Сухомлинський. Саме з метою виховання  молодого покоління українців, відданих Батьківщині та українському народу, готовності обороняти рідну землю, бути фізично розвиненими та духовно багатими, проводиться Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотичної гра «Сокіл» («Джура»), де одним із основних завдань роботи в роях є формування загальнолюдських духовних цінностей та орієнтирів. Серед них – доброта, любов до ближніх, повага до жінки, матері, до всього оточення, дотримання етичних норм, прийнятих суспільством.

   Особистість громадянина-патріота формується, коли він любить Батьківщину не лише на словах, а й на ділі. Тому у вихованні патріотизму  доречним є застосування діяльнісного підходу, коли діти беруть участь у конкретних справах, мета яких – практичне втілення громадянських цінностей у життя.

   Система роботи нашого закладу з патріотичного виховання включає різноманітні форми організованої діяльності дітей, педагогів, батьків вихованців. Серед них – тематичні заняття, екскурсії, свята та розваги, концерти, фольклорні експедиції, зустрічі з відомими особистостями громади, воїнами-афганцями, учасниками АТО, ООС, акції, флешмоби, історичні квести.

   Здобувачі освіти нашого ліцею не стоять осторонь важливих cправ заради перемоги. У нас створено курінь «Нащадки козацького роду», до якого входить два рої: «Соколята», молодша група, та «Подільські козаки», старша група.

 

ІІІ слайд

Щороку, у вересні, у шкільну козацьку родину вливаються учні молодшої ланки. Цьогоріч з числа учнів 3-4 класів було створено рій „Соколята”. Діти з радістю та гордістю сприймають свою участь у козацькому рої, адже вони тепер не просто учні, а козачата – члени великої шкільної козацької родини. Всі козачата мають свій кодекс, свої заповіді та обов’язки. Рій взаємодіє з джурами старшого рою «Подільські козаки»,

   Діяльність членів рою відбувається впродовж усього навчального року

і умовно поділяється на напрями:

„Ми – патріоти” – дослідження історії народу України, популяризація героїчного минулого українського козацтва, пропаганда культурних здобутків і досягнень української нації та українського козацтва, проведення свят; активне сприяння збереженню пам’яток історії та культури, увічненню козацької слави.

„Зростаємо сильними, міцними, здоровими” – пропаганда та забезпечення здорового способу життя учнів.

„Подорож у світ прекрасного” – підготовка до творчої праці.

„Зростаємо милосердними” – надання допомоги інвалідам, учасникам бойових дій, ветеранам та людям похилого віку.

„Екологічними стежками” – проведення заходів природоохоронного характеру та ефективних форм захисту довкілля.

   Рій бере участь у різноманітних заходах патріотичного спрямування.

Одним із перших занять було ознайомлення козачат з „Кодексом лицарської честі козака”, а також із заповідями козаків. У процесі бесід, розповідей та практичних занять ми намагаємося виховувати в дітей кращі риси козаків: вірність і відданість Вітчизні, Матері, Народу, незламну дружбу, вміння відстоювати свою волю, свободу народу. Адже в дітей саме зараз виникає багато непростих запитань, на які ми, дорослі, маємо дати зрозумілі для них відповіді та пояснення. А кому діти довіряють найбільше? Звичайно, своїм батькам і близьким, своїм вчителям і наставникам, які мають своїм прикладом надихати їх на гідні вчинки.

   Вересень розпочався Олімпійським тижнем, під час якого учні молодшого рою, спільно з усіма початковими класами, брали активну участь у всіх фізкультурно-оздоровчих заходах, демонструючи свою вправність, силу та витривалість, а ще – зняли кілька чудових відеоролик спільної фізкультрозминки та фізкультурно-оздоровчої руханки на честь Дня працівників освіти. Продовжився вересень святковим заходом 21 вересня до відзначення Дня Миру. Найбільше у світі щастя – це мир, коли люди живуть дружно та спокійно, земля не здригається від страшних вибухів, не ллються сльози горя та втрат. Цей день присвячений ідеалам миру як у відносинах усередині держав, так і у відносинах між усіма державами, народами та покликаний змусити всіх не тільки задуматись над проблемою миру, але й зробити щось заради спокою на Землі. Учні ліцею завжди активно долучаються до різних заходів, присвячених цьому дню. Їх проведенню передує активна підготовка.

Цьогоріч рій „Соколята” взяв участь у стріт-арті „Діти за мир”. Міжнародний День миру надає можливість привернути увагу дітей та молоді до питань важливості миру, і ми, дорослі, гадаємо, що вони виростуть гуманними та доброзичливими.

   Також до Дня миру проведено гру-квест „Дивосвіт дитинства”. Вихованці рою, які об’єдналися в команди, проходили станції, де виконували різні завдання. У дружній, позитивній, творчій атмосфері діти вирізали голубів миру, малювали, танцювали, розгадувати логічні загадки, а також із задоволенням виконували вправи туристсько-спортивного комплексу „Козацькі забави”. Усім було весело й цікаво. Такий безцінний досвід взаємодії вихованців сприяє всебічному, гармонійному розвитку дитини, її самореалізації в суспільстві. Найціннішим досягненням такого заходу є усміхнена, щаслива дитина, яка реалізується через творчість і радує своїми успіхами. Задля цього варто працювати, розвиватися разом із вихованцями, йти в ногу з часом. https://drive.google.com/file/d/17u8EAy7s4IiI6WTH0D1lmOCIEfxW_D8l/view?usp=sharing

 

   Щорічно, 27 вересня, відзначаємо Всесвітній день туризму — свято, метою якого є пропаганда туристичної діяльності, розвитку зв’язків між народами різних країн. Заходи з відзначення цього дня є найефективнішим засобом формування здорового способу життя, розширення кругозору дітей і юнацтва та виховання моральних якостей молодого покоління, бережливого ставлення до природи та туристичних об’єктів рідного краю. З огляду на карантинні обмеження козачата віртуально мандрували чарівними куточками нашого краю та знайомилися з цікавим життям туристів-мандрівників.

    До Дня шкільних бібліотек рій „Соколята” ініціював проведення акції „Подаруй бібліотеці книгу”. Адже, якщо є можливість поповнити шкільний бібліотечний фонд цікавими сучасними книжками, що стануть у нагоді учням, то чому б це не зробити?! А книги завжди знайдуть свого вдячного читача.

   1 жовтня у світі відзначається Міжнародний День людей похилого віку, а в Україні – ще й День ветерана. Це добре, світле і дуже актуальне свято, тому що воно ще раз привертає увагу до проблем літніх людей, а цих проблем у сучасному суспільстві чимало. Всі ми знаємо, що людей старшого віку треба поважати. Ставлення до старих завжди було мірилом справедливості суспільства. Це ставлення змінювалося з плином історії, і, що приємно, — на краще. Пошана й увага, ввічливість і готовність прийти на допомогу людині похилого віку може охарактеризувати будь-кого тільки з кращого боку.

Такий день не могли оминути увагою наші козацькі рої, адже які то

джури, якщо вони не шанують своїх предків. У козаків з давнини існував

культ Батька і Матері, Бабусі і Дідуся, Роду і Народу. Члени рою „Соколята” разом зі старшими побратимами з рою «Подільські козаки» з щирим бажанням і натхненням виготовили листівки для своїх дідусів і бабусь та ветеранів педагогічної ниви. Вітання та квіти для літніх людей вручали джури старшого рою, щиро бажали довгих років життя, найдорожчого для всіх – міцного здоров’я і мирного неба, всіх земних благ, любові та шани від синів і дочок, онуків та онучок, поваги від оточення.

   З великим нетерпінням козачата рою „Соколята” чекали свята Дня

працівників освіти, яке традиційно в Україні відзначають у першу неділю

жовтня. Адже діти брали участь у зйомці відеопривітання для вчителів

школи. Готувалися дуже сумлінно, щоб не підвести своїх старших

побратимів. І не підвели! Підготували фізкультурно-оздоровчу руханку.

Такі свята, виступи, підготовка до них розвивають в учнів відповідальність, артистичність, перемогу над своїми комплексами, взаємодопомогу.

   Жовтень також відзначився низкою заходів у різних вікових групах з нагоди великого та важливого свята для козаків – Козацької Покрови та Дня

захисника України. Козачата активно долучилися до Всеукраїнського фото-челенджу «Обличчя захисників України», який організований Українським державним центром позашкільної освіти з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності та територіальної цілісності України, популяризації військових традицій і звитяг українського народу, формування в дітей патріотизму, сучасної національної ідентичності та гідності.  Учасники рою „Соколята” змагалися зі своїми ровесниками під час веселої та цікавої розважально-патріотичної гри „Ми діти козацького роду”. Зміст заходу нараховував 5 різноманітних комплексів (інтелектуально-мистецький, фізкультурно-спортивний, туристичний, військово-прикладний та медично-рятувальний). Діти отримали купу задоволення, а водночас і бажання й надалі бути членами козацької шкільної організації.

   „Гадаємо, — писав В. Сухомлинський, — що школа майбутнього повинна найповніше використовувати для гармонійного розвитку людини все, що дає природа і що зможе зробити людина для того, щоб природа служила їй. Уже через це ми повинні берегти і поповнювати природні багатства, які маємо”.

   Осінь – чарівна пора року. Вона дарує щедрі та багаті врожаї овочів і фруктів, фарбує листя в барвисті кольори, запалює багряно-червоні кетяги калини. Козачатам цікаво вивчати цілющі властивості рослин-символів, найпоширеніших в Україні з давніх-давен: калини, верби, тополі, мальв, соняшників. Знайомство з багатством і щедрістю української землі, а також творчий підхід до використання її дарів діти продемонстрували в традиційній виставці „Щедра осінь”, де вихованці рою взяли дуже активну участь та вразили всіх своїми шедеврами. Вироби з природного матеріалу вражали оригінальністю задумки, технікою виконання й неповторністю. Члени рою намагалися передати красу осені та залюбки ділилися своїми „секретами” майстерності.

   Одним із найбільших див, створених людиною, є мова. Вона відкриває нам не тільки красу рідного слова, а й красу рідної землі, її природи, всього нашого життя. Через мову ми повертаємося до свого коріння, своїх витоків. Це знаряддя, яке підносить людину, робить її нездоланною у пошуках істини. Саме на цьому було акцентовано увагу юних козачат під час  показового заходу до Міжнародного Дня рідної мови. За звання на кращого знавця української мови змагалися рої школи. Завдяки вдало підібраному матеріалу конкурс знавців був, як завжди, цікавим та насиченим. В атмосфері взаємодопомоги та здорової конкуренції команди боролися за перемогу. Вихованці показали свої креативні здібності, ерудицію, спритність, знання народної творчості, вміння працювати в групах та мали змогу поринути в багатющий світ краси й принад рідної української мови. Учні 4 класу на уроці інформатики створювали хмари слів та описували українську мову. Ніжна, мила, світанкова, ясна, чиста, колискова, мелодійна, співуча, лагідна, жива, казкова, красна, чарівна, шовкова. Найдорожча, добра, власна, солов'їна, барвінкова – українська мова! – линули численні епітети, слова-зізнання в любові до рідної мови з вуст школярів. https://lenkiwtsi.e-schools.info/news/209132

 

   13 листопада – День доброти, а 16 листопада у всьому світі відзначається Міжнародний День толерантності. Його запровадили у 1996 році. Девіз цього дня – „Ми всі різні, але ми всі рівні”. Об’єднавши ці дві дати календаря, рій „Соколята” виготовив стіннівку, в якій закликав усіх до миру між людьми й презентував „торбинки” щастя, доброзичливості, терпимості, поваги, людяності та інших людських якостей. Було знято відео ролик «Скажи разом з нами «НІ!» булінгу»

   З давніх-давен хустка для українців була символом жіночності, вірності й кохання, а також оберегом. Дівчата та жінки носили її протягом усього року.

7 грудня, у Всеукраїнський день української хустки, учасники рою всіх запросили долучитись до ініціативи популяризації у соціальних мережах невід’ємного елементу традиційного українського жіночого одягу – хустки. Головною метою даного цьогорічного проєкту є демонстрування зв’язку поколінь українських жінок. https://lenkiwtsi.e-schools.info/photoalbum/110325

 

   Рій «Соколята» взяв участь у Всеукраїнському фестивалі «Військові обереги від Святого Миколая». Метою заходу було сприяння духовно-моральному та естетичному вихованню підростаючого покоління. Завдання - формування національно - патріотичного світогляду дітей та молоді.

 

https://www.youtube.com/watch?v=f7s7ZFcWOYM

 

Добро і милосердя – це два крила, на яких тримається людство. Адміністрація закладу Ленковецького ліцею, спільно з лідерами учнівського самоврядування, за участі юних патріотів дитячо-юнацької військово-патріотичної гри "Сокіл" ("Джура") провели Тиждень волонтера. В грудні проходить Всеукраїнський фестиваль «Військові обереги від Святого Миколая», акція «Вітальна листівка для військових". У своїх посланнях діти вітали воїнів з прийдешніми святами - з Миколаєм, Новим роком, з Різдвом, бажають здоров’я, щасливої долі, скорішого повернення додому. А, зважаючи на те, що сьогодні - кожен військовослужбовець Збройних сил України - земний помічник Миколая, що оберігає нас від негараздів та біди, діти вирішили стати помічниками Миколая, які принесуть гостинці для воїнів, що бережуть наш спокій та захищають цілісність України на Сході. Було вирішено зібрати благодійну допомогу у вигляді продуктів, сувенірів, солодощів, засобів гігієни, а головне - "миколайчиків" - гостинців до свята. Цей захід об'єднав учнів, батьків, учителів у єдиній меті - допомогти, не стояти осторонь, не просто говорити про добро та чекати його від інших, а реально діяти, намагаючись зробити світ кращим, красивішим своїми добрими, корисними справами. Завдяки батькам, які активно долучилися до задуму, нам вдалося зібрати велику кількість всього необхідного, діти виготовили обереги, святкові чобітки з гостинцями, смаколиками, листівками, вклали туди щиру дитячу душу і з сердечними побажаннями надіслали воїнам. https://studio.youtube.com/video/f7s7ZFcWOYM/edit

   З метою виховання в підростаючого покоління глибокої поваги та любові до Батьківщини, людської гідності, формування національної свідомості підростаючого покоління, виховання у них почуття патріотизму та з нагоди відзначення Дня Соборності України, молодший рій нашого ліцею був учасником загальношкільного тематичного заходу "Україна єдина", де малятам розповідали про історію виникнення свята, пригадали українські державні символи, національні пам’ятки України, пограли в українські народні ігри. Державне свято, учні нашого ліцею відзначили урочисто та патріотично. Щоб підкреслити значення свята, діти одягнулися у вишивані сорочки. Заключною частиною святкування стало проведення флешмобу «Живий ланцюг». Ліцеїсти, тримаючи прапори України, створили нерозривний, символічний, живий ланцюг єдності, щоб відчути дух свободи і гордості за свою державу. https://lenkiwtsi.e-schools.info/photoalbum/1141622

   Маленькі «Соколята» долучилися до Всеукраїнської мережевої бібліотечної акції "Читаємо казки В. О. Сухомлинського"

Ми дарма часу не гаєм -

Сухомлинського читаєм.

До акції долучаємося,

У читанні вправляємося.

Відповідно до умов Всеукраїнської мережевої бібліотечної акції "Читаємо казки В. О. Сухомлинського", було відзнято ряд роликів читання книги "Я розповім вам казку..." у різних форматах. Метою акції є: популяризація книги, залучення дітей до процесу читання, виховання в них комунікативних навичок і компетенцій, вдумливого сприйняття тексту шляхом публічного прочитання творів.

Казки "Хлопчик і сніжинка" https://youtu.be/U9AeCduN4cQ

і "Як носили півника продавати" https://youtu.be/UK8CL-yTMXk

 

Завдяки креативним та завзятим «джурівцям» День єднання в Ленковецькому ліцеї виявився, нехай і дистанційно, але надзвичайно насиченим. Цілий день надходили дитячі малюнки, світлини, відео віршів та висловів про Україну, побажання миру та єдності! Якщо у нас ростуть такі патріоти - майбутнє України в надійних руках!

День єднання — свято в Україні, яке відзначають сьогодні, 16 лютого, вперше, в день єдності українців проти нового акту агресії з боку Росії проти України.

Ідея Дня єднання виникла на початку лютого 2022 року, коли з'явилася інформація про те, що саме 16 лютого Росія може здійснити повномасштабне вторгнення в Україну.

Зовнішні та внутрішні виклики, що постали сьогодні перед Україною, вимагають від кожного громадянина відповідальності, впевненості та конкретних дій. І ми, разом зі здобувачами освіти Ленковецького ліцею, їхніми батьками та класними керівниками долучаємося дистанційно до Всеукраїнського марафону єдності, щоб висловити свою любов до України.

https://lenkiwtsi.e-schools.info/photoalbum/116854

 

20 лютого Україна відзначає День Героїв Небесної Сотні. Учасники національно-патріотичної дитячо-юнацької гри «Сокіл» («Джура») Ленковецького ліцею не стоять осторонь. І летять в небо білі паперові янголи, як символ скорботи і шани, символ нашої пам'яті про полеглих. Тому пам'ятай, твій Янгол, це твоя молитва, це твоє прохання до Бога про мир в Україні і про поминання душ, які віддали життя за нас.

https://lenkiwtsi.e-schools.info/photoalbum/117759

 

Рій „Соколята” є активним учасником усіх акцій, флешмобів, челенджів, які проводяться в школі. До Міжнародного Дня здоров’я члени рою долучилися до фоточеленджу „Що допомагає мені пережити карантин”. Вони підготували фото своїх фізично здорових захоплень, праці та активного відпочинку, важливих справ та корисної їжі, допомоги в господарстві, цікавих прогулянок тощо. Наші козачата з радістю ділилися всім цим з іншими і показували приклад того, як пережити карантин весело і з користю для здоров’я!

   Отже, організовуючи, на перший погляд, невеликі, але реальні справи, учні вчаться бути компетентними та відповідальними громадянами своєї держави, переповнюються оптимістичними почуттями за долю України, усвідомлюючи, що кожен з них і всі разом можуть зробити реальний внесок у розбудову своєї рідної Батьківщини. Добрі справи, виконані школярами, стали краплиною в морі добра України. Маємо надію на те, що саме спільна діяльність на військово-патріотичному напрямку допоможе юним громадянам духовно й морально піднятися до рівня української національної ідеї та забезпечити її життєдайність. Добрі справи, здійснені школярами, привчають їх до благодійності, демонструють патріотизм дітей, милосердя, уміння розуміти проблеми оточення та бажання безкорисливо допомагати своїм співвітчизникам заради миру і спокою в Україні, заради єдності Батьківщини.

Сподіваємося, що діяльність рою „Соколята” впливатиме на подальше почесне перебування в козацькій шкільній родині, а також буде прикладом для інших майбутніх козачат. Впевнені, що дитячо-юнацька військово-патріотична гра „Сокіл” („Джура”) буде сприяти вихованню справжніх нащадків козацького роду.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\User\Desktop\Джура 2021\maxresdefault.jpg

Назва рою: «Подільські Козаки»

Творимо добрі справи

заради перемоги разом

Девіз: Героїв – шануємо!

            Державу – збудуємо!

            Серце – запалимо!

            Україну – прославимо!

Ройове гасло: «Сила, істина, честь!»

Ройовий клич: «Душу-Богу, Життя-Батьківщині,

     Серце-матері, Честь-Україні!»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ДОВІДКОВІ ВІДОМОСТІ

 

Короткий зміст завдання: виховання в молоді почуття патріотизму, толерантності, милосердя, високих моральних якостей; поширення та активізація волонтерської роботи; популяризація національної духовної спадщини; підвищення рівня знань про видатних особистостей українського державотворення та героїв боротьби українського народу за незалежність і територіальну цілісність України; ушанування пам’яті жертв окупаційних режимів.

 

Мета:  впровадження нових ефективних форм роботи з патріотичного виховання; посилення моральної складової в загальній системі формування у юного покоління національної гідності, особистісних рис громадянина Української держави, успадкування духовних надбань українського народу, досягнення високої культури взаємин, набуття соціального досвіду, фізичної досконалості, художньо-естетичної культури, розвиток кращих рис українського патріота; виховання у дітей почуття гордості за свою державу, прагнення стати повноцінним її громадянином;

Виховання справжніх патріотів здійснюється за такими напрямами:
вивчення козацьких звичаїв, народної мудрості, героїчного минулого України;
фізичне загартовування, участь у «Козацьких забавах»;
дбайливе ставлення до природи;
інтелектуальний розвиток.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СКЛАД  РОЮ

 

№ з/п

Прізвище, ім’я

Дата народження

Школа

Клас

Обов’язки (ройова посада)

Домашня адреса

1

2

3

4

5

6

7

  1.  

Паляниця Вадим

 

Ленковецький ліцей

10

Ройовий

с. Ленківці

  1.           

Березніцький Вадим

 

Ленковецький ліцей

10

Заступник ройовий

с. Ленківці

  1.           

Закалата Богдан

 

Ленковецький ліцей

10

Хорунжий

с. Ленківці

  1.           

Петрук Катерина

 

Ленковецький ліцей

10

Берегиня

с. Ленківці

  1.           

Тарасюк Анастасія

 

Ленковецький ліцей

10

Берегиня

с. Ленківці

  1.           

Колба Сергій

 

Ленковецький ліцей

9

Джура

с. Ленківці

  1.           

Березніцька Анна

 

Ленковецький ліцей

9

Берегиня

с. Ленківці

  1.           

Казмірчук Руслан

 

Ленковецький ліцей

9

Джура

с. Ленківці

  1.           

Тарасюк Олександр

 

Ленковецький ліцей

9

Джура

с. Ленківці

  1.           

Кудрик Богдан

 

Ленковецький ліцей

9

Джура

с. Ленківці

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                     Висновок

 В умовах трансформації українського суспільства, коли відбувається злам усталених стереотипів, зміна ціннісних координат, простежуються складні колізії у внутрішньому світі особистості, зростає роль педагогіки життєтворчості, спрямованої на плекання людини як творця свого життя. Саме педагогіка життєтворчості, яка визначатиме стратегію розвитку освіти в Україні у ХХІ столітті, свою головну місію вбачає у тому, за словами С. Русової, щоб „дати широкий, вільний розвиток усім духовним силам і здібностям дитини, який піднімає її особисту вартість і дасть майбутній людині змогу бути корисною для малого чи великого кола громадянства”. Ми плекаємо надію, що скоро всі жахи бойових дій завершаться, і ми будемо жити у вільній незалежній країні. І заради цієї високої мети будемо продовжувати вершити добрі справи на благо тих людей, хто найбільше їх потребує.

   Зараз важливо, щоб кожен заклад освіти став для дитини осередком становлення громадянина-патріота України, готового брати на себе відповідальність, самовіддано розбудовувати країну як суверенну, незалежну, демократичну, правову, соціальну державу, забезпечувати її національну безпеку, сприяти єдності української політичної нації та становленню громадянського миру й злагоди в суспільстві. Національно-патріотичне виховання учнів початкових класів здійснюється у процесі навчально-пізнавальної діяльності як провідної шляхом внесення ціннісних складових у зміст навчальних предметів, відведення належного місця „спільно-взаємодіючій діяльності” як на уроках, так і в позаурочний час, гуманізації взаємин у системах „учитель-учень”, „учень-учень”, використання вчителем демократичного стилю спілкування з учнями, створення умов для творчої самореалізації кожної особистості.

   Саме в молодшому шкільному віці важливо формувати здатність дитини пізнавати себе як члена сім’ї, родини, дитячого угрупування, як учня, жителя міста чи села, виховувати у неї любов до рідного дому, краю, вулиці, своєї країни, її природи, рідного слова, побуту, традицій.

   У початкових класах соціальна і громадянська компетентності, як ключові, є міждисциплінарними та інтегруються через усі освітні галузі і спрямовуються на соціалізацію особистості, набуття громадянських якостей, дотримання соціальних норм і правил. Сьогодні школа, і наш заклад зокрема, можуть і повинні допомогти дитині правильно зрозуміти життя. І тому важливо вибудувати виховний простір так, щоб він сприяв гармонії відносин між дітьми, вчителями, родиною. Можна переконливо стверджувати, що формування особистості національно свідомого громадянина України – процес довготривалий та важкий, особливо, коли він ускладнюється реаліями сьогодення, а тому слід забезпечувати цілісність виховання в закладах освіти, де основними джерелами патріотизму є життя громади та сім’ї, православні корені українського народу, спадкоємність поколінь, духовне життя людини, морально-етичний зміст людських вчинків, толерантне ставлення до інших

народів.

   Отож, перед педагогом стоїть головне завдання – допомогти дітям усвідомити й насправді пропустити крізь серце любов до Батьківщини, стійкий інтерес до минулого, сьогодення й майбутнього рідного краю, почуття любові й поваги до рідного народу, мови, дбайливе ставлення до природи і прагнення до збільшення її багатств.

   Тож усім нам слід бути терплячими, ніколи не зневірятися в маленькій людині. Завжди вірити в її успіхи і мати надію, що колись, озираючись назад, із висоти пройдених років, дитина із вдячністю згадає добру і в чомусь не схожу на інших людину, яка навчила її вірити в себе, любити Батьківщину, рідну мову, долати труднощі та дала перші уроки життєвої мудрості. У кожного своя дорога, у кожного свій дар від Бога. Цей світ великий, загадковий, і в ньому ти не випадковий.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

____________________________________________________________

 

 

 

 

Україна переживає зараз непростий час. Економіка знаходиться в стані реформування, киплять політичні пристрасті. Але крізь усю цю колотнечу поступово проступають контури майбутньої України - європейської держави, у якій проживають свідомі громадяни.

За останні роки Україна зіткнулася з величезною кількістю викликів, від яких залежить її економічний і політичний розвиток, та і взагалі подальше існування держави, вільної, незалежної, цілісної і неподільної.

Для учнівського та педагогічного колективу Ленковецького ліцею такий напрямок роботи як національно-патріотичне виховання був і залишається головним.

Його мета - формування громадян-патріотів України, підготовлених до життя, з високою національною свідомістю, здатних побудувати громадянське суспільство на засадах справжньої демократії, толерантності та поваги до прав людини. Тому багато уваги приділяється формуванню та зміцненню в учнів цілісного світогляду, шанобливого ставлення до національних надбань, українського народу, традицій, держави, нації.

         Козацький  рій Ленковецького ліцею  «Подільські Козаки» протягом 2020-2021 навчального року реалізовував проєкт: «Добро починається з тебе». Головна мета його полягає в тому, щоб через реалізацію системного і цілеспрямованого комплексу заходів, сприяти вихованню патріота України, готового самовіддано розбудовувати її як суверенну, демократичну, правову і соціальну державу, виявляти національну гідність, знати і цивілізовано відстоювати свої громадянські права та виконувати обов’язки, бути  конкурентоспроможним,  успішно реалізовуватися в соціумі як громадянин, сім’янин, професіонал, носій української національної культури.

В рамках Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Джура» в школі займається суспільною роботою рій «Подільські козаки».

Основними завданнями рою є виховання в молоді почуття патріотизму, толерантності, милосердя, високих моральних якостей; поширення та активізація волонтерської роботи; популяризація національної духовної спадщини; підвищення рівня знань про визначні події та видатних особистостей українського державотворення та героїв боротьби українського народу за незалежність і територіальну цілісність України; ушанування пам'яті жертв окупаційних режимів.

            «Нехай в Україні буде мир!», «Допоможемо бійцям!», «Повертайтесь додому живими!» — ці та інші лозунги чуємо щодня на роботі, на вулиці, у соцмережах. Учасники гри систематично збирали кошти, відправляли ліки, речі й листи в зону АТО, ООС з радістю зустрічали своїх героїв, котрі повернулися зі Сходу. Напружена ситуація в нашій країні вимагає рішучих дій від дорослих, та не залишила байдужими дитячі серця.

       

 Усвідомлення підростаючим поколінням того, що великі справи починаються із маленьких вчинків (посадженого дерева, допомоги ближньому), призводить не лише до конкретних дій, але й до набуття позитивного досвіду громадської співучасті. Залучення членів рою «Подільські Козаки» до практичної діяльності має стати для них практично першим знайомством із елементами громадянського суспільства, а перші позитивні результати переконають їх у тому, що навіть невелика суспільна група свідомих громадян може реально та практично реалізовувати свій патріотичний потенціал, змінюючи на ліпше стан справ малої та великої Батьківщини.

           Уже багато років впроваджується у шкільному житті Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» («Джура»). Вона стала невід’ємною складовою національно-патріотичного виховання учнівської молоді. Виховна система гри «Джура» включає в себе постійну роботу у школі протягом усього навчального року, дає можливість залучити до спільної  дії учнів, педагогів, батьків, представників місцевого самоврядування та громадських організацій.                   

              Виховна система гри «Джура» базується на козацьких і пластових
традиціях. Така форма виховної роботи з учнівською молоддю є надзвичайно
ефективною та актуальною, зважуючи на складні військово-політичні умови, що нині склалися в Україні. Високий рівень обороноздатності України може бути забезпечений не стільки новітніми зразками зброї, але, у першу чергу, високим рівнем патріотизму громадян, наявністю в них потрібних умінь та навичок із загально-військових дисциплін, вміння зберегти своє життя і здоров’я в умовах надзвичайної ситуації та військового конфлікту, надання першої допомоги, а головне – їхньої готовності захистити Україну від будь-якого агресора. Народ патріот – непереможний.                       

          Не стоять осторонь важливих cправ заради перемоги у неоголошеній війні і здобувачі освіти Ленковецького ліцею. Рій «Подільські Козаки» впродовж останніх років був і є організатором та координатором волонтерської діяльності школярів.
Проводячи систематичну роботу на підтримку і допомогу наших воїнів захисників, які відстоюють незалежність і цілісність України,
громадян, що проживають у зоні військового конфлікту, тих, хто потребує
турботи. 
         Військово-патріотичне виховання учнівської молоді на засадах козацької педагогіки знайшло відображення у дитячо-юнацькій військово-патріотичній грі «Сокіл» («Джура»).

        Участь у грі «Сокіл» («Джура») сприяє національно-патріотичному та
військово-спортивному вихованню молоді на основі козацьких традицій.
Сучасний громадянин України має бути добрим, чуйним, не байдужим до
чужого горя. Проведено благодійну акцію «Добро жменями» по збору пластикових кришок, виготовлення привітальних Великодніх листівок для захисників України, які перебувають на сході  України, акція по збору  речей та продуктів  харчування для військових в зоні АТО.                     

           Багато  уваги  приділяється безпечній  життєдіяльності  учнів школи та
правилам поводження з небезпечними предметами. З цією метою з учнями
школи проводяться заняття з залученням представників вибухотехнічної
служби головного управління  Національної  поліції.  Вже четверту весну поспіль учні школи  намагаються зробити наше селище чистішим, наблизивши його до Європи.                                

       Кожного року, вивчаючи  художню культуру рідного краю, учні 9-10
класів, абсолютно добровільно, приєднуючись до місячника з санітарного
прибирання та благоустрою, зберігають частинку історії для наших нащадків.
В цьому році відбулася чергова акція по збереженню культурної спадщини села Ленківці.         

       

З діяльність рою «Подільські козаки» можна ознайомитися за посиланням:

https://drive.google.com/file/d/1gOva94SMrzYb4A4byf2Ee-oQ4uj6x3-U/view?usp=sharing

 

 

 

 

                      Сценарій квесту

 

                                                             Хід гри:

На початку гри всі учасники збираються в учительській на фуршет. Після чаювання:

Ведучий:

Шановні колеги! Ми раді вітати вас у Ленковецькому ліцеї на семінарі «__________________________». Ми зібралися сьогодні, щоб вдосконалити свої знання, вміння та навички які стосуються дитячо-юнацької військово-патріотичної гри Сокіл «Джура», щоб спільно відпрацювати впровадження нових ефективних форм роботи з патріотичного виховання, задля формування у юного покоління національної гідності, особистісних рис громадянина Української держави, виховання у дітей почуття гордості за свою державу.

   Та перш ніж перейти до обговорення, я пропоную уявити себе на мить юними, запальними підлітками і пригадати, як ми любили походи та пісні під гітару біля багаття, як цікаво нам було долати якісь перешкоди і відчувати себе переможцями. Що ж, давайте спробуємо сьогодні зануритися в глибини минулого, уявити себе юними козаками та відданими патріотами, доторкнутися до мудрості історії, козацьких звичаїв та проявимо свої інтелектуальні здібності. Згода? Отож, переступивши поріг нашого ліцею, ви не маєте іншого вибору, як прийняти наші правила і долучитися до двох вже існуючих роїв та створити старшу вікову групу. Дозвольте представити рій – «Вправний (мудрий) виховник». Кожен з стає учасником історико-патріотичного квесту «Сокіл» («Джура»), умови якого Ви можете побачити перед Вами (роздається часова модель). Квест – це інтелектуально-динамічна гра, основою якої є послідовне виконання заздалегідь підготовлених завдань.

 І завдання (знаходиться у конверті)   

    - Ми хотіли запропонувати вам перейти на іншу локацію, для цього нам потрібно було виконати одне цікаве завдання та, на жаль, трапилась маленька неприємність, у посланні, яке ми підготували для вас, загубилися усі голосні. Але ж ви не злякаєтесь такої перешкоди?

 

Д_БР_Й    Д_НЬ, Ш_Н_ВН_  К_З_К_! 

М_СЦ_   В_Ш_Ї   СТ_НЦ__   Ш_К_ЙТ_  С_Р_Д    _Г_Л_Ш_НЬ!

                                                                                                                                                                                                                                                                      УДАЧІ!!!

     Пояснення для організаторів квесту:  У тексті вилучені голосні літери. Учасникам треба здогадатися,  які саме голосні відсутні, та прочитати текст, потім знайти потрібну підказку, в якій вказано місце потрібної їм станції.

 

    У закодованій фразі захована наступна інформація:

       ДОБРОГО ДНЯ, ШАНОВНІ КОЗАКИ! МІСЦЕ ВАШОЇ СТАНЦІЇ ШУКАЙТЕ  СЕРЕД ОГОЛОШЕНЬ.

/У фойє на інформаційних стендах знайти заховане послання/

   Учасники мають серед оголошень, які зазвичай розміщені у фойє школи, знайти  і таке:   

Увага! Увага!

Знайдіть! Прочитайте!

В козацьку квест-кімнату завітайте!

Мерщій в учительську назад вертайтесь!

Там Берегиня освіти нашої громади

І Отаман ліцею слово будуть мати!

Після того, як виступила Нач. від. осв та директор:

А ми рухаємося далі.

 

Щоб дізнатися яка наступна наша локація і куди йти – ребус:

C:\Users\Вчитель\Desktop\кабіна.jpgC:\Users\Вчитель\Pictures\берет.jpg                 ,    ,,,

                   

                  

 

 

 

C:\Users\Вчитель\Desktop\козак.jpgC:\Users\Вчитель\Desktop\листок.png,,                       ,         ,  

 

 

                             Х                               У

 

C:\Users\Вчитель\Desktop\unnamed (2).jpgC:\Users\Вчитель\Desktop\знак.gif 

C:\Users\Вчитель\Desktop\завантаження.jfif,                                 ,                                          ,             ,                         , ,

 

                                                                                  ї                                 и

 

 

 

 

  ВЕДУЧИЙ: Молодці! Рушаймо до кабінету захисту України.

 

Ви незабули, шо ми – рій «Вправний виховник»? А це значить, що ми не можемо перейти до наступного етапу, не виконавши козацького завдання, після якого ви зрозумієте, що на вас чекає на цій локації.

 

          Зібрати пазли, на яких зображені запорожці на конях. На кожному пазлі – букви з наступним завданням: ПР-ЕЗ-ЕН-ТА-ЦІ-Я      Д-ОС-ВІ-ДУ

 

 

 

    D:\Джура\ПАЗЛ.jpgD:\Джура\ПАЗЛ КОЗ.jpg

 

Відбувається презентація досвіду + ВІДЕОЗВІТ РОЮ «ПОДІЛЬСЬКІ КОЗАКИ»  https://drive.google.com/file/d/1gOva94SMrzYb4A4byf2Ee-oQ4uj6x3-U/view?usp=sharing

 

 

ЧОРНА СКРИНЬКА

Нам час рухатися далі. Але, пам’ятаймо, що ми – рій «Вправний виховник» і без козацького завдання перейти на іншу локацію не можемо. Увага! Чорна скринька!

 

В цій скриньці знаходиться річ, яку кожен козак зберігав у шкіряному футлярі. Деякі невігласи припускали, що козаки носили його за халявою чобота, але це не так. До речі, хочу сказати, що ви тримаєте і зараз цей предмет в руках кожного дня. Що це?  /Ложка/

 

 

 

                       КРОСВОРД «КОЗАЦЬКИЙ»

https://learningapps.org/watch?v=ptdt9pcoa21

 

  1.               Як називають добрі справи джур, підсумовуючи активну, цікаву, корисну та змістовну діяльність рою або куреня та записують у книгу досягнень?
  2.               Стосунки в роях, засновані на спільності інтересів, поглядів, життєвих цілей. Це - одна з чеснот джур, володіючи якою, вони радіють успіхам інших, допомагають і підтримують один одного.
  3.               Як називається формування, яке складається з 3-5 роїв, досвідченого виховника та інструкторів по різних видах підготовки.
  4.               Як називають дівчат, які входять до складу рою
  5.               Закінчіть прислів'я: "Береженого Бог береже, а козака - __________"

 

З

Д

О

Б

У

Т

К

И

 Д

Р

У

Ж

Б

А

К

У

Р

І

Н

Ь

 Б

Е

Р

Е

Г

И

Н

Я

Ш

А

Б

Л

Я

 

 

 

 

     

 

   

 

Результат – слово – «Джура», отож, запрошуємо на наступну локацію, де вправні джури та дбайливі берегині продемонструють свої таланти.

https://studio.youtube.com/video/OJQ7kbcOS1E/edit

ЧОРНА СКРИНЬКА

Нам час рухатися далі. Але, пам’ятаймо, що ми – рій «Вправний виховник» і без козацького завдання перейти на іншу локацію не можемо. Увага! Чорна скринька!

 

В цій скриньці знаходиться річ, яку кожен козак зберігав у шкіряному футлярі. Деякі невігласи припускали, що козаки носили його за халявою чобота, але це не так. До речі, хочу сказати, що ви тримаєте і зараз цей предмет в руках кожного дня. Що це?  /Ложка/

 

Отож, запрошуємо скуштувати козацький узвар та обговорити все в дружньому колі!

 

 

 

 

 

Висновки
          Виховання юних патріотів України на засадах національної гідності,
високої самосвідомості та активної громадянської позиції – основне завдання
закладів позашкільної освіти та української школи.
           Добрі справи рою привернули увагу широкого загалу до проблем
допомоги воїнам, що захищають суверенітет України. Зважаючи на велику
кількість безпосередніх та опосередкованих учасників, які залучались до
благодійних волонтерських акцій, відбулося поширення інформації щодо
реальної необхідності допомогти тим, хто перебуває в зоні військових дій.
Благодійні акції здійснюють важливі виховні функції, розкриваючи
перед учнівською молоддю та дорослими одну зі сфер, в яких можна
проявити найкращі людські якості: милосердя, уміння розуміти проблеми
оточуючих та бажання безкорисливо допомагати своїм співвітчизникам,
людям, які потребують уваги, турботи, піклування. Діти вчаться бути
уважними до чужої біди, порядними і толерантними, щирими і
добросердними. Юне покоління українців навчається усвідомлювати
відповідальність кожного за долю своєї держави, її майбутнє.
            Добрі справи, виконані школярами, стали краплиною в морі
благодійності волонтерів України. Слова вдячності бійців, дітей, які
перебувають в зоні військового конфлікту та отримували нашу допомогу,
заохочують джур до ще більш активної діяльності, демонструють важливість
щонайменшого внеску і участі кожного у вирішенні великої спільної справи
– захисті своєї Батьківщини, збереженні її територіальної цілісності,
налагодженні взаєморозуміння жителів західних і східних регіонів України,
до посилення віри в краще майбутнє України, здійсненні найзаповітнішого
бажання українців сьогодні – жити під мирним небом єдиної України без
війни.

 

 

                         Список рекомендованої літератури

  1.               Бех І., Чорна К. Програма патріотичного виховання дітей та учнівської

молоді // Світ виховання. - 2007. - №1. - С. 23 - 34.

  1.               Вдовенко Н. Національна культура як необхідна складова

багатогалузевої системи патріотичного виховання студентів // Коледжанин. - 2004. - №4. - С. 18 - 21.

  1.               Виховання громадянина: сутність громадянського

виховання / П. Ігнатенко, В. Поплужний, Н. Косарєва, Л. Крицька // Шкільна

бібліотека. - 2003. - № 8. - С. 3 - 19.

  1.               Гнатюк В. Національне виховання як складова у побудові

громадянського суспільства // Світ виховання. - 2004. - №1. - С. 33 - 36.

28 Дубина М., Руденко Ю. Патріотичне виховання молоді // Освіта України.

- 2006. - №8. - С. 5.

 5.  Калінічев А. Знаймо і пам’ятаймо свою історію! Про патріотичне

виховання в сучасній школі // Директор школи, ліцею, гімназії. - 2005. - №2. – С.35 - 36.

  1.               Качур М. Патріотичне виховання молодших школярів у художньокраєзнавчій діяльності // Педагогіка і психологія. - 2002. - №4. - С. 47 - 55.
  2.               Тимофєєв В. Теорія та практика козацького вишколу. В 2-х тт. -

Білгород-Дністровський , 2009.

8. Тимофєєв В. Дитячий та юнацький козацький рух. - БілгородДністровський, 2009. - 180 с.

9.   Фізичне і військово-патріотичне виховання молоді: Навч. - метод. посіб.- К.: Книга пам'яті України. - 464 с. Сценарії виховних справ

10.   Аксьоненко О. Державні символи України: Усний журнал // Історія

України. - 2004. - № 4. - С. 15-17.

11.   Дерев'янко Т. «Лицарське товариство»: Посвячення у козачата // Шкільний світ. - 2002. - № 15. - С. 12.

12.    Прокопченко Л. Україно, соборна державо, сонценосна колиска моя

// Позакласний час. - 2006. - №1-2. - С. 99 - 101.

13. Щербак Л. Ми - українці // Позакласний час. - 2007. - №6. - С. 13 -

17.        

 

1

 

docx
Додано
25 січня 2023
Переглядів
4118
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку