Простокваша виробляється з молока, іноді при виготовленні цього напою використовують мед, корицю, варення, ванілін. В охолоджене кип'ячене молоко додають закваску і ставлять на 10 годин в тепле місце. Ряжанка - це вид кисляку з суміші молока з вершками. Вершки і молоко томлять при високій температурі, не доводячи при цьому до кипіння, коли вона приймає кремовий колір, її заквашують, поклавши трохи сметани. Як утворюються сметана, топлене молоко, сир, йогурт?
Кумис - кисломолочний напій, що отримується з коров'ячого і кобилячого молока. Кумис з кобилячого молока має специфічний смак. Кумис з коров'ячого молока - продукт змішаного бродіння. Кумис підвищує апетит, покращує обмін речовин, і травлення, відновлює сили. Як утворюються сметана, топлене молоко, сир, йогурт?
Сир - білковий кисломолочний продукт. Він містить багато фосфору і кальцію, який необхідний для формування кісткової тканини і зубів. Сметану виготовляють шляхом сквашування нормалізованих вершків. Вона відрізняється від інших кисломолочних продуктів високим вмістом жиру. Йогурт готують з молока, цукру, плодово-ягідних сиропів. Буває йогурт солодкий, плодово-ягідний, несолодкий. Як утворюються сметана, топлене молоко, сир, йогурт?