Завдання проекту: Використовуючи текст підручника, Інтернет – ресурси, розробіти міні – проект та міні - презентації «Чому скисає молоко?»Мета: дізнатись про молоко та молокопродукти та їх користь, про причини скисання молока; формувати уміння знаходити необхідну інформацію про живі організми в різних джерелах, розвивати кругозір учнів та вміння працювати в команді. Обладнання: план, підручник, Інтернет – ресурси.
Молоко Молоко - це продукт нормальної секреції молочної залози тварини. Молоко — це напій, який люблять і дорослі, і діти. Він корисний для здоров’я і добре втамовує спрагу. Молочний цукор і мінеральні солі надають неповторного смаку. Білки та молочний жир роблять молоко незамінним продуктом дитячого харчування. Такі основні компоненти, як молочний жир, лактоза, казеїни, лактоальбумін, лактоглобулін, є сполуками, які синтезуються в молочній залозі і зустрічаються тільки в молоці. Молоко містить не тільки необхідні органічні речовини, але також і цінні мінеральні речовини. Частина цих речовин розчинена в молоці, частина знаходиться в колоїдному стані. Серед компонентів молока особливу роль грають вітаміни і ферменти, а також різні види мікроорганізмів, що зустрічаються в молоці після доїння.
Чому скисає молоко? Процес скисання молока - досить складний мікробіологічний процес. У будь-якому молоці обов'язково присутні у величезній кількості молочнокислі бактерії. Молоко є ідеальним живильним середовищем для них, і якщо воно зберігається при кімнатній температурі, то бактерії посилено розмножуються. Для цього вони активно використовують основні складові частини молока: білки, жир і цукор і перетворюють на молочну кислоту. Саме тому молоко скисає.
Молочнокислі бактеріїЗа формою клітин молочнокислі бактерії діляться на кокові і паличкоподібні. Діаметр кокових форм від 0,5-0,6 до 1 мкм. Вони розташовуються одинично, парами або у вигляді ланцюжків різної довжини. Паличкоподібні бактерії різноманітні за формою – від коротких кокоподібних до довгих ниткоподібних різної довжини (від 0,7-1,1 до 3,0 - 8,0 мкм), які розташовуються одинично або ланцюжками.
Де живуть молочнокислі бактерії. Лактобактерії не можуть самостійно синтезувати амінокислоти і деякі вітаміни. З цієї причини їх немає ні в грунті, ні у воді. У природних умовах їх виділяють з вмісту кишечника людини і тварин, з поверхні рослин. Оптимальним середовищем для життєдіяльності молочнокислих бактерій є молоко і молочні продукти. Молочнокислі бактерії існують на сосках молочних залоз і потрапляють в молоко при доїнні корови чи іншої тварини.
Що впливає на процес скисання молока?Процеси скисання молока йдуть з різною інтенсивністю при різних температурах навколишнього середовища: чим тепліше, тим інтенсивніше розмножуються бактерії, тим швидше скисає молоко. Також пришвидшує скисання молока потрапляння сторонніх речовин, як от оцту чи крихт звичайного хліба. Цілющі якості кисломолочних продуктів були відомі ще в давнину. У народній медицині такі продукти використовувалися для лікування різних недуг, починаючи від випадіння волосся, і закінчуючи, ангіною.
Як зберегти молоко свіжим? Свіже молоко залишиться таким на декілька годин довше, якщо зберігати його в холодильнику. Запобігти псуванню молока можна шляхом пастеризації та кип'ятіння, так як під час термічної обробки молочний грибок гине. Але слід зазначити, що іноді під час кип'ятіння молоко швидко згурджується. Це є причиною того, що мікроорганізми встигли утворити певну кількість кислоти. Пастеризоване молоко можна певний час тримати в холодильнику, але процеси скисання, хоч значно повільніше, все ж таки відбуватимуться. Як правило, кисне тільки натуральне молоко, а не те, яке продається в магазинах, так як продукт проходить технологічний цикл і піддається різним видам обробки.