Міні проект"Визначення типу шкіри на різних ділянках обличчя та складання правил догляду за власною шкірою".

Про матеріал

Шкіра людини — відображення стану організму людини. Якщо шкіра має здоровий вигляд — це ознака того, що всі системи організму функціонують злагоджено. Даний проект дає можливість розглянути типи шкіри та особливості стану шкіри в підлітковому віці; розвиває знання учнів про особливості шкіри та необхідність догляду за нею у підлітковому віці.

Перегляд файлу

Тема: Міні проект "Визначення типу шкіри на різних ділянках обличчя та складання  правил догляду за власною шкірою".

Мета проекту: розглянути типи шкіри та особливості стану шкіри в підлітковому віці; розвивати знання учнів про особливості шкіри та необхідність догляду за нею у підлітковому віці; гігієнічне виховання.

Очікувані результати: учні повинні називати особливості стану шкіри підлітків та типи шкіри; учні повинні розпізнавати зміни на шкірі обличчя, ознаки типів шкіри; учні повинні пояснювати причини зміни стану шкіри у підлітків.

Обладнання: паперові серветки, пластир.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

 

Хід уроку

І. Організаційний момент.

ІІ. Мотивація навчальної діяльності.

У кожного з вас свій погляд на красу, і ви на це маєте право. Так, в людині повинно бути все прекрасно. Але знаєте, бувають такі люди, які не дуже красиві зовнішньо, але вони такі добрію такі щирі. надійні, що навіть вад їх зовнішності не помічаєш.

А буває навпаки.

От скажіть, чи можна назвати красивою людину, яка має гарні очі, пишне волосся, струнку фігуру пружну шкіру обличчя, але ту, яка зла, ненависна до людей? Або ту, яка не дуже розумна? Подивишся на неї – ну просто красуня, а як відкриє свого рота, то думаєш: „Краще б ти мовчала".

Людині треба дбати не тільки про зовнішність, а ще й про красу душі.

ІІІ. Презентація результатів проекту.

Перед початком проекту було проведено досліди для визначення типу шкіри учнів.

1. Промокнути шкіру навколо носа паперовою серветкою. Якщо пляма не висихає — це ознака жирної шкіри.

2. Смужку пластиру розміром 10 см на півхвилини наклеїти на шкіру лоба. Якщо після зняття пластиру на ньому будуть сухі лусочки — це ознака сухої шкіри. Якщо він вкритий блискучим шаром – це ознака жирної шкіри. Якщо є сухі лусочки і шар жиру – шкіра нормальна або комбінована.

Визначивши свій тип шкіри учнів було поділено на групи.  Кожна група мала знайти і проаналізувати інформацію про свій тип шкіри та підготувати відповідне повідомлення.

 

І група.  Нормальна шкіра і догляд за нею.

Нормальна шкіра має рівний відтінок, виглядає пружною, чистою, гладкою, володіє хорошим тонусом. Вона добре переносить воду з милом, різні косметичні засоби, декоративну косметику. М'яка, еластична, свіжа, гладка, не жирна і не суха на вигляд і на дотик - така нормальна шкіра. Вона виглядає здоровою, з рівними і невеликими порами. На неї не діють дратівливо ні вітер, ні спека, ні холод. При неправильному догляді, нормальна шкіра, з віком може стати сухою. Вміст жиру і вологи в ній збалансовано, а роздратування на шкірі з'являється не часто. На шкірі такого типу, якщо за нею правильно доглядати, зморшки не виникають до старості. 
Рекомендації косметолога 
Нормальна шкіра не доставляє практично ніяких турбот. Головне завдання –просто стежити за її чистотою та свіжим виглядом, а також час від часу робити очищаючі маски. 
Нормальна шкіра зустрічається надзвичайно рідко, тому, якщо пощастило мати таку шкіру, то потрібно намагатися зберегти її у хорошому стані, систематично доглядаючи за нею. Не слід пересушувати шкіру, від сильного загару вона може псуватися, лущитися. Часте застосування лосьйонів з великим вмістом спирту також може сприяти сухості шкіри. 
Вранці потрібно умиватися кип'яченою водою або водою кімнатної температури. Контрастне вмивання сприяє збереженню пружності шкіри. Воду можна замінити відваром цілющих трав або настоєм з розмарину, меліси, м'яти. Якщо вода дуже жорстка, то додають щіпку питної соди. Мило при умовно краще використовувати туалетне, високоякісне. Після висихання шкіри потрібно протерти її тампоном, змоченим в туалетній воді (її можна приготувати самим з пелюсток троянди або листя м'яти). У косметичному лосьйоні не повинно бути великого вмісту спирту, так як він приводить до сухості шкіри. Після проведення водних процедур на шкіру по масажних лініях накладають крем, призначений для нормальної шкіри. Можна використовувати і напівжирний, і гідратуючий денний крем, які також зміцнюють і живлять шкіру. 
Увечері після зняття косметики спеціальним кремом можна ще раз протерти обличчя косметичним молочком або косметичними вершками. Для повторного очищення використовують креми, лосьйони. Корисні для нормальної шкіри маски або маски-обгортання, але їх проводять не часто, один раз на тиждень. При цьому підбирають компоненти, які корисні для нормальної шкіри, наприклад, жовток і мед, жовток і будь-яке рослинне масло. Слід пам'ятати, що мед шкідливий для шкіри з розширеними кровоносними судинами. Маски підбирають з урахуванням пори року: навесні і влітку краще овочеві та ягідні. Слід систематично чистити шкіру, використовуючи скраб, парову ванну, робити компреси з відвару цілющих трав, масаж для обличчя. 
Нормальна шкіра найчастіше властива молодості. Для того, щоб якомога довше зберегти шкіру квітучою і здоровою, потрібно теж ряд заходів і зусиль, хоча вони, звичайно, простіше, ніж ті, яких вимагає суха або жирна шкіра. 
 

ІІ група.  Суха шкіра і догляд за нею

Сухість шкіри викликається, з одного боку, недостатнім виділенням шкірного жиру, а з іншого - посиленим випаровуванням вологи з поверхні шкіри. 
Сухість шкіри може розвиватися під впливом різних зовнішніх факторів: вітру або сонячних променів, різких коливань температури. Шкіра може стати сухою, якщо регулярно вмиватися водою з милом перед самим виходом на вулицю або погано витирати її після вмивання. Від надмірного і неправильного вживання духів, спиртових розчинів, пудри шкіра також стає шорсткою, стоншується, лущиться, втрачає пружність. 
Суха шкіра - тонка, блискуча, пори на ній ледь помітні. Іноді вона червоніє, покривається плямами і лущиться. Така шкіра чутлива до вітру, сонячних променів, до високої і низької температур. В інших випадках сухість шкіри проявляється у вигляді млявості і бляклості, шкіра нагадує пергамент і легко збирається в складки. Внутрішні причини, що викликають сухість шкіри, повинні своєчасно усуватися лікуванням та відповідним режимом харчування. При сухій шкірі рекомендується умиватися тільки ввечері. Виділяється протягом ночі жир накопичується на поверхні шкіри, умивання вранці знежирює шкіру і робить її більш чутливою до зовнішніх впливів: холоду, тепла, вітру і т.д. Найкраще підходить кип'ячена вода кімнатної температури. У воду можна додавати гліцерин (на 1 склянку води 1 стіл. л. гліцерину). 
Рекомендації косметолога 
Суху шкіру слід очищати вранці і ввечері, не забуваючи після цього рясно змащувати її жирним зволожуючим кремом, який утворює захисний покрив, допомагає зберегти вологу у верхніх шарах шкіри. Аналогічну дію надають спеціальні креми для вік і шиї, незамінні при сухій і в'янучої шкіри; необхідно рясно накладати їх на ніч. Один раз на тиждень необхідно проводити процедуру щодо отшелушіванію відмерлих клітин з поверхні шкіри. Крім того, періодично необхідно робити тонізуючі маски, щоб активізувати вироблення природної шкірної мастила. 
Суха шкіра зустрічається досить часто і вимагає особливо вмілого і уважного догляду, так як дуже швидко старіє. У молодих жінок суха шкіра має приємний вигляд, виглядає ніжною, тонкою, гладкою і матовою. З часом, особливо при недостатньому або неправильному догляді, стає сухішою, втрачає еластичність. На такій шкірі зморшки з'являються раніше, ніж на інших її типах. Суха шкіра має маленькі пори і матовий (тьмяний) відтінок, характеризується зниженим вмістом жиру. Сухість шкіри частіше буває у тих, хто живе в жаркому або в холодному сухому кліматі. Сухість шкіри може з'явитися у жінок, які не захищають особу від впливу зовнішнього середовища, споживають недостатнє для організму кількість води і т.д. Шкіра стає грубою, починає лущитися, з'являються тріщини. Але найчастіше за все шкіра стає сухою внаслідок неправильного догляду. Одна з таких шкідливих процедур, яка може зіпсувати навіть нормальну шкіру, - це часте умивання жорсткою холодною водою з милом. Не менш шкідливо щодня змивати макіяж водою з милом. 
Суха шкіра обличчя при ще більшому пересушування рано старіє. Суху шкіру не слід перегрівати на сонці, не можна застосовувати спеціальні препарати для додання шкірі штучного загару, а також використовувати косметичні засоби з великим відсотком спирту. Протипоказанням для сухої шкіри можуть стати як гаряча, так і дуже холодна вода. Навіть погодні явища, наприклад, сильний вітер, можуть надати на суху шкіру негативний вплив. 
Народні секрети 
☼Корисно мити обличчя м'якушкою чорного хліба. Його розмочують у воді і отриману кашкоподібну масу накладають на обличчя на 2-3 хв., Потім змивають водою. 
☼Суха шкіра погано переносить мило, тому краще користуватися висівками. Мигдальні висівки досить багаті жиром і зовсім не дратують шкіру. Спосіб застосування: 1 стіл, ложка мигдалевих висівок змішують з невеликою кількістю гарячої води до утворення кашки; цю масу наносять на обличчя, залишаючи на 5-15 хв., А потім змивають кип'яченою водою. Умивання з мигдальними висівками очищає і пом'якшує шкіру. Курс - 15 масок. 
☼Якщо сухість шкіри - наслідок нестачі вологи, корисно обполіскувати особа вранці холодною водою зі свіжим молоком (у рівних частинах). Замість цього можна змащувати шкіру обличчя вершками, кисляком або мигдальним чи ланоліновим кремом. А вечорами протирати молоком, розведеним квіткової водою, наприклад, рожевого, м'ятної, кроповий. 
 

ІІІ група.  Жирна шкіра і догляд за нею.

Жирна шкіра - наслідок посиленої діяльності сальних залоз. Така шкіра як би покрита маслом, лисніє, блищить. Найчастіше жирна шкіра буває на лобі й носі. Посилене салооутворення на шкірі розвивається, як правило, в період статевого дозрівання; воно буває також при розладі нервової системи, захворюванях залоз внутрішньої секреції, хронічному порушенні діяльності шлунково-кишкового тракту і т. д. Жирна шкіра на вигляд товста, груба. Іноді вона нагадує апельсинову кірку. Жирна шкіра зустрічається частіше в молодому віці і залишається в такому стані до 35-40 років. Зморшки на жирній шкірі з'являються значно пізніше, ніж на сухій. 
Найчастіше діяльність сальних залоз посилюється при вживанні гострої, багатої жирами, вуглеводами їжі, спиртних напоїв і зменшується при вживанні молочно - рослинної їжі і регулярному харчуванні. Шкіра може стати жирною, якщо людина додала у вазі, а також через зловживання жирними кремами, різними косметичними масками і емульсіями. 
Жирна шкіра вимагає спеціального тривалого догляду одночасно із застосуванням відповідного лікування і дотриманням певного режиму харчування. 
Ідеальний спосіб очищення жирної шкіри - умивання з допомогою мильного крему. Хоча деякі люди з дуже жирною шкірою успішно користуються звичайним милом.
Рекомендації косметолога 
Корисно вранці умиватися кип'яченою водою. Із сортів мила необходімо вибирати ті, які рекомендовані косметологами і лікарями-дерматологами. Для вмивання можна користуватися махровою серветкою або рукавичкою, зробленої з м'якої тканини, а також марлею. Не рекомендується користуватися жорсткою щіткою: вона може викликати утворення передчасних зморшок. 
Добре протирати обличчя шматочком льоду з цілющими добавками. Освіжає жирну шкіру туалетна вода. Для цього змочений тампон прикладають до шкіри обличчя легкими рухами, потім наносять по масажних лініях живильний крем. При виборі крему уважно потрібно вивчити його опис і ступінь жирності (крем може бути як жирним, так і напівжирним, гідрантом). 
Після ранкових процедур необхідно переходити до макіяжу. Тональний крем потрібно вибирати з урахуванням жирності шкіри. 
Протягом дня шкіру можна акуратно промокнути, припудрити компактної або розсипчастої пудрою. Увечері, після того як знятий макіяж, н еобходімо вмитися теплою водою з милом. 
Корисно контрастне вмивання. Після обличчя можна не витирати рушником, а підсушити на повітрі, потім протерти відваром трав, які містять лікувальні добавки, які звужують пори. На ніч не слід наносити крем, так як шкіра обличчя може скривиться, тому краще скористатися косметичним молочком або косметичними вершками. 
ІV група.  Комбінована шкіра і догляд за нею. 
Комбінована шкіра (змішаний тип) зустрічається найчастіше. У багатьох жінок сухість шкіри спостерігається біля очей, на скронях і на щоках, в той час як ніс, лоб і підборіддя покриті рясною жировим змащенням. Така картина характерна для комбінованого типу шкіри. Можливий і неоднорідний відтінок шкіри. Смуглява шкіра має тенденцію до крайнощів: вона може бути або дуже жирноюабо дуже сухою. При правильному догляді на жирній шкірі зморшки довго не з'являються. Якщо шкіра комбінованого типу, то, наносячи ввечері на обличчя живильний крем, ніс і підборіддя змащувати не треба (якщо немає лущення), так як саме на цих ділянках шкіра найбільш жирна. 

Найчастіше зустрічається змішаний тип шкіри обличчя з досить жирною центральною частиною, що включає лоб, ніс, підборіддя, і сухою шкірою на щоках, навколо очей і на шиї. 
Рекомендації косметолога 
Щоб поверхня шкіри зробити щодо однорідної, обробляти області носа, чола й підборіддя необхідно способами, рекомендованими для жирної шкіри 
При змішаній шкірі рекомендуються диференційовані засоби і способи догляду за нею, так як жирній шкірі корисно умивання, а сухий - ні. Однак, якщо різниця між сухими і жирними ділянками не дуже велика, то простіше користуватися для всього особи очищує молочком. Тонік для сухої шкіри повинен бути більш рідким, ніж той, яким користуються для жирної центральній частині особи. Ділянки сухої шкіри корисно частіше обробляти зволожуючим кремом. Багато протирають змішану шкіру м'ятною водою; добре діють і контрастні вмивання. 
Косметологи виписують рецепти лосьйонів для протирання окремо жирних і сухих ділянок шкіри. Вони приємні по запаху, включають дистильовану воду, ароматичні аромати, мінімальна кількість спирту. Живлять і зволожують комбіновану шкіру кремом напівжирним або гідратірующіе. 
Вранці умивають обличчя і протирають косметичними засобами для комбінованої шкіри. Наносять живильний крем під тональний крем макіяжу. Увечері після зняття косметики жирним кремом або косметичним молочком на сухі місця шкіри наносять тонким шаром жирний крем, на жирні ділянки - крем для жирної шкіри або емульсію. 
Для змішаної шкіри корисні маски, маски-обгортання, чистка шкіри з використанням скрабу, маска-ліфтинг, а також масаж і компреси з цілющих трав. 
Догляд за шкірою повинен бути систематичним, із залученням косметичних новинок та з урахуванням порад лікаря-косметолога. 
Використовуючи кращі денні та нічні креми з урахуванням пори року, можна надовго зберегти молодість шкіри. 

 

4. Взаємозв’язок стану шкіри та здоров’я 

Шкіра людини — відображення стану  організму людини. Якщо шкіра має здоровий вигляд — це ознака того, що всі системи організму функціонують злагоджено. Але якщо почалися негаразди зі шкірою (з’явилося висипання, почервоніння тощо), то слід негайно звернутися до лікаря. Перевага шкіри полягає в тому, що ми можемо бачити її «сигнали», що свідчать про порушення певних процесів в організмі.

Взаємозв’язок стану шкіри та здоров’я:

1.   Бліда шкіра, вертикальні червоні плями – ознака туберкульозу.

2.   Шкіра в’яла, колір шкіри блідий із синюшним відтінком, загострення                     носа – ознака тяжких захворювань черевної порожнини.

3.   Колір шкіри періодично змінюється від червоного до блідого – ознака неврозів.

4.   Колір шкіри з жовтуватим відтінком – ознака захворювань печінки або жовчного міхура.

5.   Колір шкіри зеленувато-блідий – ознака отруєння.

6.   Бліда шкіра, синюшний колір губ, носа, вух, холодний піт ознака спазма легень.

7.   Виступаючі, розширені кровоносні судини (судинна сітка) – ознака постійного вживання алкоголю.

8.   Гримаса, схожа на сміх (сардонічний сміх), – ознака правця.

9.   Червоний колір, одутлість – ознака підвищеного артеріального тиску.

 

ІV. Підведення підсумків уроку.

Вправа «Вільний мікрофон»

Учні висловлюють своє ставлення до теми проекту та до можливості використання отриманих знань.                                                                                               V. Домашнє завдання.

1. Чи потрібні засоби догляду за шкірою чоловікам? Чому?

2. Які натуральні засоби догляду за шкірою знає твоя матуся?

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Тетяна Штагер Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Олейник Алина
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Мельникова Ольга Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Остапенко Оксана Іванівна
    Дуже гарний матеріал. Дякую.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
doc
Додано
17 квітня 2018
Переглядів
93994
Оцінка розробки
4.9 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку