Міні-проект Збережимо ялинку

Про матеріал
Залучати дітей до дослідницької праці,розвивати любов до природи,уміння бережно ставитись до оточення,особливо до ялинок ,які знищують під час зимового свята.
Перегляд файлу

КЗ "Сотенський НВК"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготувала:

Вчитель

Початкових класів

Фастова Олена Сергіївна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2018-19

 

Мета інформаційного міні-проекту "Збережемо життя ялинці".

Формувати:
- потребу в пізнанні живої природи;

- мотивація успіху та досягнень;

- навички роботи з різними джерелами знань;

- працювати в колективі і бути відповідальним.

Тренувати:
- розвивати вміння обмінюватись думками;

- шукати відповіді на цікаві запитання.

Виховувати:
- любов до природи рідного краю;

- бережливе ставлення до лісів;

- доброзичливе ставлення до оточення.


Формування груп для збору інформації до міні-проекту


1. Екологи

2.Природознавці

3. Літературознавці

4. Юні художники


Основні етапи міні-проекту


І. Організаційний

ІІ. Підготовчий

ІІІ. Проектна робота

ІV. Оформлювальний

V. Презентація міні-проекту 

VІ. Підсумки міні-проекту


Обладнання: - відеофільм "Ліс"

- відеофільм "Хвойні ліси"

- муз. П. І. Чайковського "Пори року"

- ілюстрації ялинок

- дитячі малюнки

- вірші, загадки

- довідники

- театралізована вистава "Збережи ялинку"

 

 

 

 

 

І. Організаційний момент


1. Будинок з усіх боків відкритий

він різьбленим вкритий дахом

Заходь в цей зелений дім –

Дива побачиш в нім! (ліс)


            листяні                                                              мішані

 

 Ліси

 

                                               хвойні

 

 

                                соснові                           ялинкові                                        


(Звучить фонограма "Пори року" П. Чайковський з відеороликом "Ліс")

 

2. "Ліс - це диво" (Н. Красоткіна)

Вчитель:
                      Ліс - це диво, ліс - це казка.

Тож ходімо в ліс, будь ласка.

В лісі є кущі і квіти,

трави, ягоди, грибочки.

В нім чарівні є куточки.

Ліс - це друг всьому живому.

Звір і птах живе у ньому

Ліс дає їм прохолоду

і прозору робить воду.

Вміє поле захистити,

щоб воно могло родити.

Він повітря очищає, ароматом напуває.

Щедро вміє роздавати все, що є, бо він багатий.

В світі є ліси казкові:

хвойні, листяні, чудові,

ми є і тропічні,

саксаулові незвичні.

В хвойних - сосни і ялинки,

кедри, піхти і модрини.

Пахне в лісі цим живиця,

Є морошка і брусниця.

Де ростуть берізки, клени,

тис, ялиночка зелена

Ясен, сосни і дубочки –

це вже мішані лісточки.

А на півдні, де тепліше, 

ще буває цікавіше.

В пишнім листі все буває,

Ліс тут листяним буває.

Та летять листочки долі,

взимку всі дерева голі

І стоять так до весни,

дивляться чарівні сни.

Ліс - це диво, ліс - це казка.

Тож заходьте в ліс, будь ласка,

Але завжди пам'ятайте:

Диво-ліс охороняйте!

C:\Users\Виталия\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\image.png

 

 

 

 

ІІ. Презентація проекту

  1. Технологія "Мікрофон". Повідомлення лісників.

Збережемо ліси для майбутніх поколінь. Адже ліс - безцінний дар природи. Він є надійним захисником полів, лугів, пом'якшує клімат, поліпшує водний режим, захищає від суховіїв та пилових бур, водойми оберігає від замулювання та пересихання. 

Ліс - величезна фабрика цілющого повітря. Це легені наших міст і сіл.
Ліс - прикрашає землю, годує і одягає людину, дає їй тепло і будівельний матеріал для житла. Але, на жаль, великих збитків лісам завдає недбале ставлення людини до лісових насаджень, мило в переддень новорічних свят. Кожна людина хоче мати найкращу і найбільшу ялинку.
2. Говорять екологи

"Зелені легенди" планети.

Cеред рослинного світу найбільшої турботи потребують ліси. Адже ми знаємо, ліси - це " зелені легенди" планети, вони є головними очисниками забрудненого повітря.

За даними ООН, щорічно на планеті вирубують понад 3 мільярди кубічних метрів лісу. З порушенням кількості лісів вітри розгуляються і виникне значна кількість ураганів, у горах почнуться зсуви ґрунтів від довгих і затяжних дощів, сніги з гір лавинами будуть сходити в річки, а там гірські води спричинятимуть великі повені. Тому у 1992 році в Ріо-де-Жанейро на Всесвітньому екологічному форумі було прийнято угоду щодо використання лісів. В цій угоді говорилося про те, що всі люди планети повинні взяти участь в "озелененні світу" та збереження лісів.

             C:\Users\Виталия\Desktop\ель.jpg

 

 

 

Доповідають науковці

Ялинки - це вічнозелені дерева 20-90 м заввишки; крони широко конічні; стовбур прямий. Кора від сірого до червонувато-коричневого кольору, тонка і луската. Бруньки яйцеподібні, на вершині округлюється до гострого, іноді смолисті. Форма хвоїн - сплюснуто-чотиригранна, довжина 1-3 см залишається на дереві до 10 років, вершина зазвичай гостра. Шишки ростуть на однорічних гілках. Пилкові шишки ростуть по одному або згруповані, довгасті, від жовтого до фіолетового кольору; пилок проливається навесні. Насіннєві шишки від зеленого до фіолетового кольору, коли зрілі, восени від блідо до темно-коричневого кольору, обмеженні в основному верхніми гілками, від яйцевидних до циліндричних. Насіння крилате. Ялинкова деревина як швидкозростаючою. У молодому віці (до 10 років) приріст невеликий, але з віком швидко збільшується. Річний приріст становить 50 см. З 100-110 років починає знижуватися і до 250 рослина починає всихати. В окремих випадках може дожити до 500 років.

C:\Users\Виталия\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\image (1).png

 

C:\Users\Виталия\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\image (2).png

Ялинка-дерево. Характеристика

Ялинка, смерека (Picea) - рід хвойних дерев родини соснових; близько 50 видів, поширений від субтропіків на великій висоті до помірних і холодних районів Північної півкулі. Найпівденніший вид, Picea morrisonicola живе на Тайвані на 23° пн. широти, на висотах 2500-3000 м.
Це вічнозелені дерева 20-60(-90) м заввишки; вони широко конічні стовбур прямий; 


Рубрика - це цікаво знати.

Ялинки-рекордсмени.
Найтовще дерево з виду Picea sitchensis завтовшки на рівні грудей 539 см. Два найвищі записані дерева виду Picea sitchensis 96,7 м і 96,4 м, ростуть у штаті Каліфорнія. Вік 852 років записаний для представника виду ялинка Енгельмана, вочевидь є поточним рекордом для роду.



Лісова красуня

З давніх-давен оспівують у легендах, піснях, казках красу ялинки. Найбільш поширена ялина в Україні - у Карпатах, де її висота сягає до 50 метрів. Хвойні дерева ростуть і на півночі, і південних степах, де їх посадили українські лісівники. Високі ялини на Чернігівщині під палючим сонцем стали крилатими, приземкуватими. Але ялинка не втратила своєї привабливості і краси. Давньослов'янська назва ялинки означає "колюча". Її листки - хвоїнки живуть на дереві п'ять-сім років, а самій ялинці, щоб вирости потрібно не менше 12 років. В Україні є ялинки довгожителі, їхній вік - 500 років. А ось цікавий факт. Найстарішому дереву-рекордсмену, який живе на нашій планеті, - 9950 років. Це ялинка, яка росте в горах Швеції. Хвойні ліси - легені планети. Один гектар ялинового лісу забезпечує потребу людини в тижні і дає понад 2500 т вологи. А скільки користі від хвойного повітря, яке не дає змогу поширюватися хвороботворним мікробам. З ялини Бджоли збирають пилок. Ялинка підгодовує і звірів і пташок. З деревини ялини виготовляють човни, музичні інструменти, меблі, папір, шовк, фанеру для літакобудування. А з хвої виготовляють вітамін С.

Ви задумувалися над тим чому ялинка весь рік зелена? Адже восени всі дерева скидають своє листя, а лісова красуня - ялинка всю зиму зелена ошатна. Чому так відбувається? Зелені хвоїнки - голки - це видозмінені листя. Хвоїнки такі маленькі і на дереві їх так багато, що ялинка "скине" свій колючий одяг, їй не вистачить весни, щоб знову одягнутися в густу хвою. Та все ж ялинка, як й інші хвойні дерева, змінює свій зелений наряд. Але робить вона це дуже повільно.

 


 

Цікаві факти про ялинку

У природі налічується приблизно 40 видів ялин. Пагони ялини можуть рости навіть з коріння загиблого дерева. В середньому, ялини живу 250-300 років (іноді й до 600). У Швеції росте ялина які понад 9950 років. Ялина відноситься до сімейства соснових. Музичні інструменти зроблені з ялини мають дивовижні звуки. Багато ялин досягають 18-60 м у висоту. Ситхинська ялина є однією з найвищих ялинок (висота 90 метрів). Вона виробляє чоловічі і жіночі шишки. Деревина ялинки використовуються у виробництві різних музичних інструментів, таких як скрипки, гітари, мандоліни, віолончелі, фортепіано та арфи. Дерево також має застосування в промисловості меблів і суднових щогл. Капітан кук використовував свіжі пагони ялини для виробництва алкогольного напою, багатого вітаміном С. Споживання цього напою було обов'язкове серед екіпажу під час тривалих подорожей для запобігання цинги (захворювання, яке викликане дефіцитом вітаміну С).


Історія життя новорічної ялинки.

З давніх-давен ялинка була і залишається традиційною окрасою новорічних свят. Але скільки в цей період знищується зелених красунь! Адже через який тиждень вони викидаються на смітник. А ліси рідіють, бідніють.
           Традиція встановлювати різдвяні ялинки набула широкого вжитку відносно недавно - на початку 19 століття. Спочатку вічнозелені красуні з'явилися в императорских палацах Франції, Німеччини, Англії, Норвегії, Данії і Росії. Надбанням же простого люду ялинка стала лише в другій половині 19 століття.

Вперше на слов'янських землях ялинка з'явилася на виконання розпорядження царя Петра І, яким він доручив прикрашати двори та оселі хвойним гіллям (не ялинками!) До цього, на території нинішньої України використовувалися дідухи, що відношення до ялин чи то сосен не мають.

Найвідоміша альтернатива живій ялинці - штучна ялинка. Вона звісно коштує дорожче, ніж жива, проте вона може бути використана ще багато років і її точно ніхто не рубав. Тим більше, асортимент штучних ялинок та значно більший, ніж живих. З такої ялинки не обсипається хвоя і не крапає липка смола.

Однією з найпопулярніших альтернатив, звісно, є ялинкові букети. Тобто використання хвойної гілочки замість цілого дерева. Таку гілочку також можна прикрасити "дощиком" і кульками. Проте дерево лишиться цілим. Під час санітарних рубок лишається багато залишків дерев, які були відсіяні лісниками як нежиттєздатні. Які дерева не годяться на продаж або для промисловості. Проте з їх гілок цілком можна зробити новорічні прикраси. Останніми роками дедалі частіше почали з'являтися оголошення про продаж не зрубаних, а живих ялинок. Головним аргументом покупки такої ялинки, ялинки "в горщику", є факт збереження ялинки живою. 

Ще одним варіантом, який поки дуже мало поширений у нас, є оренда новорічної ялинки. Ялинка зростає у відповідній тарі у спеціальному питомнику, а на час святкування її можна орендувати і поставити в свої оселі - справжню і живу.

 

 

 

 

 

 

 

Літературознавці підготували:

 

Вірші

Ялинка

Прибрана ялиночка

Іграшками сяє.

Танці круг ялиночки,

Сміх дзвінкий лунає.

Пишна ялиночка,

Золоті вогні,

Стрінемо радісно

Новорічні дні.

З лісу позбігалися

Білочки й зайчата.

У танок зібралися

З дітками звірята.

Ялинка

Ой ялинка зелененька,

Ти була колись маленька,

А тепер ти ось така –

І висока, і струнка.

Ось така, ось яка –

І висока, і струнка.

Швидко ти набралась сили:

Сонце й дощ тебе зростили,

Сірий зайчик для забав

Під ялинкою стрибав.

Для забав, для забав

Під ялинкою стрибав.

Біля тебе ми, ялинко,

Заспіваєм пісню дзвінко,

Візьмем руки у бочок,

Затанцюєм гопачок.

У бочок, у бочок.

Затанцюєм гопачок.

 

"У лісі, лісі темному..."

 

У  лісі,  лісі  темному,

Де  ходить  хитрий  лис,

Росла  собі  ялиночка

І  зайчик  з  нею  ріс.

 

Ой,  снігу,  снігу  білого

Насипала  зима.

Прибіг  сховатись  заїнько  -

Ялиноньки  нема!

 

Їшов  тим  лісом  Дід  Мороз,

Червоний  в  нього  ніс,

Він  зайчика-стрибайчика

У  торбі  нам  приніс.

 

Маленький  сірий  заїнько,

Іди-іди  до  нас!

Дивись  -  твоя  ялиночка

Горить  на  весь  палац!

Ялинка

Ялиночко зелененька,               

Ялиночко мила,                        

Не сумуй, що ти назавжди      

Бір свій опустила.

 

Станеш в хаті на покуті          

Свічечками ясна,                      

Золотиста, барвомінна,             

Як князівна, щасна.  

 

Ми тобі заколядуєм,

Замість вітру співу

Про Ісусика малого,

Про Пречисту Діву.

 

Не тужи за квіточками,

Пташками весною,

Будуть діти, як ті квіти,

Радіти тобою.

 

На діточок глянеш.

В їх радісні очі,

То весело й тобі стане

Різдвяної ночі.

А.  Лотоцький

 

Не рубай ялину, бо ялина плаче

І у лісі хвоя запах віддає!

Ти рубаєш долю і любов, юначе,

Не тривож красуню, хай вона росте!

 

 

Ялинка

Раз я взувся в чобітки,

Одягнувся в кожушинку,

Сам запрігся в саночки

І поїхав по ялинку.

Ледве я зрубати встиг,

Ледве став ялинку брати,

А на мене зайчик — плиг!

Став ялинку віднімати.

Я — сюди, а він — туди...

«Не віддам, — кричить, — нізащо!

Ти ялинку посади,

А тоді рубай, ледащо!

Не пущу, і не проси!

І цяцьками можна гратись:

Порубаєте ліси —

Ніде буде і сховатись.

А у лісі скрізь вовки,

І ведмеді, і лисиці,

І ворони, і граки,

І розбійниці-синиці».

Страшно стало... «Ой, пусти!

Не держи мене за поли!

Бідний зайчику, прости, —

Я не буду більш ніколи!»

Низько, низько я зігнувсь,

І ще нижче скинув шапку...

Зайчик весело всміхнувсь

І подав сіреньку лапку. О. Олесь

Загадки про ялинку

В неї гарні, пишні віти, І колючок не злічити… Не байдужа до прикрас, На свята спішить до нас. (Ялинка)

В сукні зеленій стою цілий рік: Сонечко світить, чи падає сніг. Голок багато в ґадзівстві тримаю, Тільки не шию і не вишиваю.

Вона росте в лісах, Гілочки всі у голках, Взимку – як улітку, Влітку – як узимку, Прийде до хатинки Зелена …(Ялинка)

Восени не в’яне, а взимку не вмирає.

Що за гостя в нас така — І зелена, і струнка. Сяє зірка угорі, На гіллячках ліхтарі, І ростуть на ній не шишки, А цукерки та горішки.

Улітку і взимку плаття одне, Та кличуть малята завжди мене, Щоб я на свято до них прийшла, Цяцьок багато їм принесла.

Це дерево — мов їжачок, Вбрання у нього з колючок. Воно стріча щороку нас Гірляндами рясними, Веселим сяєвом прикрас, Цукерками смачними. Та всюди, в місті і в селі, Несуть дорослі, ждуть малі У кожному будинку Прикрашену… (ялинку).

Історія життя новорічної ялинки

    Струнка, пишна, пахуча новорічна ялинка - справжня окраса новорічних свят. Свіжа принесена в дім з зимового морозу, вона наче казкова лісова принцеса веде за собою святковий настрій. Ялинку встановлюють у кімнаті на видноті та починають прикрашати.
       Прикрашання новорічної ялинки - відповідальне та радісне заняття. З коробок дістають блискучі прикраси – кульки, іграшки, дощик, цукерки у золотих обгортках. Спочатку встановлюють верхівку або зірку, потім розвішують найбільші кульки. Ялинку опутують спіраллю різнокольорових ліхтариків. Маленькі фігурки казкових героїв, тваринок, янголів рівномірно розміщують по всіх гілка, щоб не було негарних прогалин та пустоти. Ще на гілки розкладають мохнатий сріблястий дощик та невагомі білі сніжинки з вати. Під ялинку ставлять фігури Діда Мороза та Снігуроньки, а навкруги розсаджують великі м'які іграшки. Вони будуть охороняти до ранку подарунки, які члени родини приготували одне для одного. Коли все готово, запалюють ліхтарики і у всіх блискучих іграшках на ялинці починають грати барвисті вогники. Зігріта домашнім теплом, ялинка розливає навкруги м’який затишний аромат хвої, який створює чудовий святковий настрій для усіх.
   Шкода, коли по закінченні свят доводиться розбирати та викидати втомлену та посохлу ялинку. Хоч і кажуть, що проріджувати їх у лісі необхідно, і вони все одно були зрубані, мені все одно шкода. Тому мені дуже подобається що деякі люди наряджають новорічні ялинки у дворі або просто на вулиці. І кожного наступного року така ялинка, наче стара добра знайома, що підросла за цей час, приходитиме в гості відзначати свята знову.

Інформують екологи

Це потрібно знати

     Гектар лісу протягом року очищує 18 мільйонів кубічних метрів повітря, збираючи близько тридцяти шести т пилу. Тільки одне листяне дерево - бук «виробляє» за годину 1 кг 700 г кисню, а це є потребою на один день для 64 чоловік.

Доволі багато росте в зоні мішаних лісів та лісостепу сосон, джерела чудової лісової аптеки. Сосни затримують велику кількість пилу з повітря. З хвої виготовляють ліки для лікування легеневих захворювань.

     З однієї сосни за рік збираються 2-4 кілограма смоли, близько 10 кілограмів хвої, з якої виробляють вітамін С та інші лікарські речовини, необхідні людському організму.

    Дерево, що витримує найбільші морози, даурська модрина. Воно росте навіть у Якутії, де температура повітря взимку опускається до - 65 градусів морозу. Не шкодить модрини і спека до +35 градусів.

     Голки у ялини і сосни оновлюються поступово, через 3- 5 років.

     Хвойні дерева є довгожителі: ялини і сосни живуть до 600 років.

     Шишки сосни можуть передбачати погоду. Якщо на вулиці сухо, то вони розкриваються, а якщо волого - закриваються.

     Вік молодої ялини можна визначити за допомогою маленьких гілочок, які ростуть на стовбурі кільцем утворюючи «поверх». Щороку на дереві з'являється новий поверх. Підрахуйте «поверхи» ялинки від гори до низу. А коли таким способом доберетесь до землі, то до отриманої суми необхідно додати 2. Два роки - це час, необхідний для утворення самого паростка.

       Єдині птахи, що виводять пташенят взимку у найсильніше морози, - шишкарі. Пояснюється це тим, що основною їжею цих птахів є насіння шишок, які дозрівають на початку зими. Тому і з'являються пташенята у шишкарів взимку - в самий розпал дозрівання ялинового насіння.

Екологічна загроза

На сьогодні великою проблемою стало масове неконтрольоване вирубування дерев напередодні свят. Попри намагання держави контролювати ситуацію правоохоронними органами, в Україні є багато браконьєрів, що вирубують молоді ялини, відпилюють верхівки живих ялин (після чого дерева не можуть дати повноцінне потомство) та валять великі дерева, щоб спиляти верхівку. Окрім цього, складно контролювати і лісничих, що здійснюють вирубку ялинок офіційно, - вони мають спокусу вирубувати більше дерев від запланованого.

 

 

«Охорона ялинок»

      Держкомлісгосп України у передноворічний період запровадження посилені заходи охорони та збереження хвойних лісових насаджень, ялинкових селекційних плантацій ділянок особливо цінних хвойних порід.

      Організовуються спеціальні рейдові бригади із працівників лісової охорони, представників МВС та Мінприроди. В їх обов'язки входить затримка крадіїв та складання протоколів на нелегальних заготівельників ялинок.

     За самовільні рубки накладається адміністративний штраф у розмірі від 5 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85-170 гривень), а також відшкодування заподіяної лісу шкоди. Розмір шкоди вираховується відповідно до товщини із стовбура нелегально зрубаного дерева і можуть сягати від 173 до 1607 гривень.

Бережіть ліси користуйтеся штучними ялинками!

 

Презентація «Юних художників» (виставка дитячих робіт)

 

 

 

Підсумок уроку рефлексія

Діти! Працюючи над інформаційним міні-проектом «Збережемо життя ялинці» ми з вами дізналися дуже багато нового і цікавого про ліс, про ялинку. Побачили відеофільм «Хвойні ліси», почули заворожуючу музику П. І. Чайковського «Пори року», презентували малюнки, декламували вірші, розгадували загадки, і зрозуміли що. ... (продовжити речення)

  1. Ліс - …(величезна фабрика цілющого повітря)

Ліс – … (це зелені легені міст і сіл і всієї планети)

Ліс - … (прикрашає землю)

Лише одна ялинка очищає повітря, яким … (дихає людина цілий рік)

Від природи бери те, що … (вона дає і дякуй)

Немає іншої краси,  … (ніж гаї та ліси)

2. И задумувались ви над тим чому ялинка цілий рік зелена?

3. Що виготовляють з деревини ялини? (човни, музичні інструменти, меблі, папір, шовк…)

4. А з хвої що виготовляють? (Вітамін С)

5. Скільки років довгожителям ялинки? (500 років)

6. Що означає давньослов'янська назва ялинки? («колюча»)

7. Скільки років живуть на дереві хвоїнки? (5-7 років)

8. Скільки видів в природі налічується ялин? (40 видів)

9. Яку альтернативу живій ялинці вибрали ви? (ялинковий букет із   гілочок, штучну ялинку)

10. Чим сподобався вам урок?

11. Що цікавого дізналися?

12. Чому вчить цей урок?

13. Я пишаюся тим, що мені допомагали (мої батьки в пошуках інформації)

14. Я знайшов собі …  (нового друга)

Молодці! До зустрічі в лісах України.

 

doc
Додано
29 січня 2019
Переглядів
2290
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку