Мистецтво скульптури Японії

Про матеріал
Співвідношення один з одним і додатковими елементами створює різні за стилем та змістом твори. Завдання художника полягає не тільки в тому, щоб створити красиву композицію, але й найбільш повно передати в ній власні роздуми про життя людини і його місці в світі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мистецтво скульптури в храмах Японії(продовження)«Роби велике, не обіцяючи великого» Піфагор.

Номер слайду 2

Скульптура. Янонія. Поширення в країні буддизму сприяло розвитку Японії мистецтва скульптури, оскільки відправлення буддійських культів вимагало скульптурного зображення Будд, бодистів т. п. Як відомо, буддійські художники за його зображенні змушені були рахуватися з дуже суворими приписами щодо того, як, у яких позах, у якому розташуванні рук, ніг, тулуба і яким саме чином він повинен бути зображений. У період Асука, тобто після 650 р., вже існувало багато зображень Будди. У 650 р. видатний майстер цієї епохи Ямагуті-но Атаногути за наказом імператора створив композицію "Тисяча будд". Однією з найбільш древніх статуй є статуя Будди в храмі Гангодзи, зроблена скульптором Торі Буси на початку VII століття. Будда зображений стоячи. Висота фігури 5 м. Матеріалом слуговала бронза частіше деревена.

Номер слайду 3

До числа пам'яток раннебуддийской скульптури, висхідних до імпортованих, перш за все, корейським зразкам, але вже явно зазначених своєрідністю японського генія. належить статуя Гусе Каннон з храму Юмедоно (дослівно "Павільйон сновидінь") в монастирі Хорюдзи. Фігура богині виконана з одного шматка камфорного дерева. Мистецтвознавці вважають, що це дерев'яна копія бронзової статуї, покрита пізніше тонким листовим золотом. Каннон - так називали японці бодисатву Авалокитешва-ру. У Японії цей образ злився з образом жіночого божества, що виражає ідею материнської любові, милосердя, милості до всього живого.

Номер слайду 4

Скульптура в Японії продовжувала свій розвиток і в період Нара, коли ранній японський абсолютизм досяг розквіту (приблизно друга половина VII ст.). Скульптури цього періоду характеризуються:творчої свободою майстра, відрізняються пластичністю і правильністю у передачі пропорцій людського тіла. Прекрасними зразками мистецтва того періоду є голова Будди у храмі Ямададера і тріада Якуси у храмі Якусидзи. Як і в інших буддійських країнах, у Японії періоду Нара створюються величезні скульптурні зображення будд і бодісатв, розташовані поза приміщеннями. Наприклад, 18-метрова скульптура бодісатви Маленький світ у храмі Дайандзі. У цілому буддійська скульптура в Японії досягла в період Нара рівня краще їх зразків скульптури інших буддійських країн.

Номер слайду 5

У пізній період Нара (VIII ст.) Була побудована група провідних храмів, що вимагало великої кількості скульптур. У зображеннях будд у цей період відзначається більш суворе слідування канону. Разом з тим буддійська скульптура стала більш різноманітною. Розвиватися і портретна скульптура. Характеризуючи особливості реалізму в японській скульптурі того періоду. Скульптури в період Нара створювалися з глини, дерева, глини та дерева, сухого лаку без основи, металів, каменя. Однією з найбільш стародавніх скульптур, що дійшли до нас і виконаних з дерева і глини, є скульптура Конгорики-сі - божества, охороняє буддійське вчення, створена, як очікується, близько 711 р. Скульптури з сухого лаку також інколи досягали значної величини - до 3 м . Наприкінці періоду Нара глиняна скульптура почала зникати, дерев'яна ж продовжувала розвиватися.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Однією з примітних скульптур періоду Нара є так званий Великий Будда - Дайбуцу. Роботи зі спорудження цього бронзового колоса почалися в 747 р. і завер-шилися в квітні 757 р. Розвиток кам'яної скульптури в Японії гальмувалося відсутністю відповідних матеріалів. Від періоду Нара до нас дійшли рельєфні на камені зображення будд - так звані будди дзуто (скульптурний релєф)

Номер слайду 8

Ознакою високого рівня розвитку скульптури є наявність різних стилів, напрямків. Фахівці виділяють кілька таких стилів. Нецке. Мініатюрна скульптура - нецке - набула широкого поширення в XVIII - першій половині XIX ст. як один з видів декоративно-прикладного мистецтва. Поява її пов'язано з тим, що національний японський костюм - кімоно - не має кишень і всі необхідні дрібні предмети (трубка, кисет, коробочка для ліків та ін) прикріплюються до поясу з помошью брелока-противаги. Нецке тому обов'язково має отвір для шнурка, з допомогою якого до нього прикріплюється потрібний предмет.

Номер слайду 9

Нецке - мистецтво міського стану, масове і демократичне. По сюжетів нецке можна судити про духовні запити, повсякденних інтересах, моралі і звичаї городян. Вони вірили в духів і демонів, яких часто зображували в мініатюрній скульптурі. Вони любили фігурки «семи богів щастя», серед яких найбільш популярними були бог багатства Дайкоку і бог щастя Фукуроку. Постійними сюжетами нецке були наступні: розтріскані баклажан з безліччю насіння всередині - побажання великого чоловічого потомства, дві качечки - символ сімейного щастя. Значна кількість нецке присвячено побутовим темам і повсякденного життя міста. Це бродячі актори і фокусники, вуличні торговці, Женшина за різними заняттями, мандрівні монахи, борці, навіть голландці у тому екзотичної, з точки зору японців, одязі - крислатих капелюхах, камзолах і брюках.

Номер слайду 10

Відрізняючись тематичною різноманітністю, нецке зберігали свою первісну функцію брелка, і це призначення диктувало майстрам компактну форму без крихких деталей, що виступають, округлену, приємну на ощуп. З цим пов'язаний і вибір матеріалу: дуже важкого, міцного, що складається з одного шматка. Найпоширенішими матеріалами були різні породи дерева, слонова кістка, кераміка, лак і метал.

pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, 10 клас, Презентації
Додано
4 лютого
Переглядів
157
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку