Міжнародні стандарти та нормативно-правова база протимінної діяльності в Україні.

Про матеріал
Презентація містить питання міжнародних стандартів та нормативно-правової бази протимінної діяльності в Україні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Міжнародні стандарти протимінної безпеки»Презентація з предмету «Захист України»

Номер слайду 2

Під вибухонебезпечними предметами слід розуміти будь-які пристрої, засоби, підозрілі предмети, що здатні за певних. умов вибухати.

Номер слайду 3

До вибухонебезпечних предметів належать: вибухові речовини – хімічні з'єднання або суміші, здатні під впливом певних зовнішніх дій (нагрівання, удар, тертя, вибух іншого вибухового пристрою) до швидкого хімічного перетворення, що саморозповсюджується, з виділенням великої кількості енергії і утворенням газів. боєприпаси – вироби військової техніки одноразового вживання, призначені для враження живої сили супротивника.

Номер слайду 4

Міжнародні стандарти протимінної діяльності (МСПМД/IMAS) спираються на три головні угоди міжнародного права, що розглядають питання наземних мін та ВНП: 1.  Конвенція про заборону протипіхотних мін (КЗППМ) 1997 р. (Конвенція про заборону застосування, накопичення запасів, виробництва і передачі протипіхотних мін та про їхнє знищення).2.  Конвенція про заборону або обмеження застосування  конкретних видів звичайної зброї (КНЗ) 1980 р. та її доповнення: Протокол II щодо мін, мін-пасток та інших пристроїв, а також Протокол V щодо вибухонебезпечних залишків війни (CCW).3.  Конвенція про касетні боєприпаси  від 2008 р. (CCM).

Номер слайду 5

 Міжнародне право у сфері протимінної діяльності. Історія становлення протимінної діяльності: Старт міжнародної компанії щодо заборони ППМ. Гуманітарне розмінування — центральним бенефіціаром стає цивільне населення, пріоритет — зниження потенційних ризиків населення; зменшення наслідків від нещасних випадків і допомога постраждалим, зниження впливу ВЗВ на соціально-економічні процеси.1997: прийняття Оттавської конвенції.     Сьогодні триває динамічна еволюція спектра ПМД: від екстреного реагування до питань соціально-економічного розвитку і більш широкого спектру питань безпеки.

Номер слайду 6

 Міжнародне право у сфері протимінної діяльності. Історія становлення протимінної діяльності: Розмінування військовими в 1980-х. Основне фокусування: військова необхідність (проходи для військ), оперативне реагування на виявленні ВНП.     Кінець 1980-х, перше звернення ООН до міжнародного співтовариства із закликом до фінансування гуманітарних операцій розмінування (в Афганістані).     Кінець 1980-х, перші НУО: Halo Trust (1988) і Mines Advisory Group (1989).     Початок 1990-х, перші програми гуманітарного розмінування (Афганістан, Кувейт, Камбоджа, Мозамбік, Ангола).

Номер слайду 7

Основні питання, які вирішує ПМД на сьогодні : Загибель і каліцтва серед цивільного населення від мін та ВЗВ;Обмеження доступу до земельних, водних ресурсів, продовольства;Обмеження доступу до інфраструктури;Обмеження надання гуманітарної допомоги;Перешкоди до розвитку економіки.

Номер слайду 8

РЕАЛІЗАЦІЯ СПІЛЬНИХ ПРОЄКТІВ З МІЖНАРОДНИМИ ОРГАНІЗАЦІЯМИ: Державна служба України з надзвичайних ситуацій згідно із законодавчими та нормативно-правовими актами виконує завдання щодо виявлення, знешкодження та знищення вибухонебезпечних предметів на всій території України, за винятком місцевості, наданої для діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань.

Номер слайду 9

Інформування про мінну небезпекувиди діяльності, спрямовані на зниження ризиків, пов’язаних з отриманням тілесних ушкоджень в результаті підриву на мінах / ВЗВ завдяки поліпшенню обізнаності чоловіків, жінок та дітей про мінну небезпеку в залежності від різного ступеню вразливості, ролей та потреб і шляхом пропагування змін у поведінці, включаючи поширення інформації для населення, освіти та навчання, а також завдяки зв’язку з громадами з питань протимінної діяльності.

Номер слайду 10

Інформування про мінну небезпеку

Номер слайду 11

Розмінування (demining) гуманітарне розмінуваннядіяльність, внаслідок якої відбувається усунення загроз від мін/ВЗВ, включаючи технічне обстеження, складання карт, очищення, маркування, складання документації після очищення, зв’язок з громадами з питань протимінної діяльності та передача очищеної території. Розмінування може виконуватися різними організаціями на зразок НУО, комерційними компаніями, національними органами з протимінної діяльності або військовими підрозділами. Розмінування може здійснюватися як при негайному реагуванні в аварійному порядку, так і під час звичайного перебігу подій.

Номер слайду 12

Розмінування (demining) гуманітарне розмінування. В стандартах і нормах МСПМД, очищення від мін та ВЗВ вважається всього лише однією складовою частиною процесу розмінування. В стандартах і нормах МСПМД, терміни «розмінування» та «гуманітарне розмінування» є взаємозамінними.

Номер слайду 13

Розмінування (demining) гуманітарне розмінування.

Номер слайду 14

Знищення запасів (stockpile destruction)це фізична процедура знищення, спрямована на постійне зменшення запасів вибухонебезпечних предметів.

Номер слайду 15

Надання допомоги постраждалим. Стосується всієї допомоги: гуманітарної допомоги, заспокоєння та підтримки, що надаються жертвам (включаючи осіб, які вижили), з метою зменшення негайних і довгострокових медичних і психологічних наслідків їхньої травми..

Номер слайду 16

Україна прийняла міжнародні стандарти з протимінної діяльності(пакет з 42 стандартів) 08.08.2016  НАКАЗ № 230 Пакет стандартів містить в собі детальний опис процедур і вимоги до проведення розмінування. Ці стандарти акумулюють багаторічний міжнародний досвід, що допоможе українським мінерам максимально зменшити професійні ризики. Зазначається, що із запровадженням міжнародних стандартів Україна також отримала право безкоштовно надавати їх не тільки військовим, але й представникам МНС, МВС, іншим відомствам і організаціям, які того потребують.

Номер слайду 17

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ !

pptx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, академічний, профільний, для дівчат – Основи медичних знань) 11 клас (Гудима А.А., Пашко К.О., Герасимів І.М., Фука М..М.)
Додано
23 жовтня 2023
Переглядів
1338
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку