«Можна все на світі вибирати, сину, вибрати не можна тільки Батьківщину»

Про матеріал
дати загальну характеристику розвитку Української держави, познайомити учнів із історико-культурними умовами розвитку країни, пояснити зв'язок сучасних ідей з національно-визвольним рухом свого народу; формувати вміння вчитися - самоорганізовуватися до національної діяльності у взаємодії,
Перегляд файлу

Українська мова.  Розвиток зв’язного мовлення.   8 клас.

 

 «Можна все на світі вибирати, сину, вибрати не можна тільки Батьківщину»

    Василь Симоненко

 

Мета:  дати загальну характеристику розвитку Української держави, познайомити учнів із історико-культурними умовами розвитку країни, пояснити зв'язок сучасних ідей з національно-визвольним рухом свого народу; формувати вміння вчитися -  самоорганізовуватися до національної діяльності у взаємодії, працювати у відповідності з правилами  роботи в групі, брати на себе відповідальність за ефективне здійснення презентації результатів роботи групи; дотримуватися норм мовленнєвої культури; розвивати вміння висловлювати думки; виховувати зацікавленість історією рідного народу, патріотичні почуття.

 

Обладнання:  плакат із зображенням мапи України, картка зі словом «НЕЗАЛЕЖНІСТЬ», епічне відео до річниці Незалежності України (newsonline 24.com.ua/epichnoevideokgodovshinenezavisimostiukrainypokorgetsocseti), запис Державного Гімну України; ілюстрації, що демонструють різні історичні епохи розвитку України; картки (кольорові стикери для кожної групи учнів), метроном.

На урок запрошені військові, батьки, учні молодших класів.

 

Перебіг уроку

 

І. Організація уроку

 (Учитель вітає дітей із початком нового навчального року, висловлює побажання здоров’я, успіхів у навчанні, гарного настрою, представляє запрошених гостей).

У всіх людей своя святиня,

Куди не глянь і не спитай,

Рідніше їм своя пустеля,

Аніж земний в пустелі рай.

Нема без кореня рослини,

Нема людей без батьківщини.

Звучить Гімн України.

 

 Протягом століть головною цінністю та рушійною силою до незалежності стала свобода. Починаючи з Київської Русі, через козацтво, УНР, Майдан, українці завжди були в авангарді боротьби за свободу та волю, а останнім часом захищають цінності свободного світу на передовій.

 

ІІ. Актуалізація опорних знань учнів

 Цього року ми відзначаємо 25-річницю нашої незалежності. За нею – і трагічні, і героїчні сторінки історії нашого народу. Кожна людина рано чи пізно обов’язково повертається до свого коріння. Тому і слово «незалежність» для нас сьогодні має особливе значення. А що воно означає для вас?

 Метод «Мозковий штурм» (Після припущень учнів учитель робить висновки, на дошці з’являються припущення учнів).

 

Очікувані результати відповідей учнів

 

право (верховенство)

 

                        особистість                 вибір     нація

 

           особливість

 

     суверенітет          розвиток

 

воля       самостійність

        свобода

  пам'ять                   закон

      народ

            

                                             мораль 

    духовність       рівноправ’я

 

 

ІІІ. Оголошення теми і мети уроку

 Україно… Народилась ти на святій землі, про яку ще колись апостол Андрій Первозваний, припливши по Дніпру до того місця, де стоїть твій золотоверхий Київ, сказав: «На цих горах засяє благодать Божа». Його пророчі слова збулися. Держава, яка виникла на цих святих горах, Київська Русь – Україна, була однією з наймогутніших у світі. Тому сьогодні ми будемо говорити про це.

До показу учнів епічне відео до річниці Незалежності України.

 Проте ворог не міг змиритись з твоєю могутністю. Тисячі ворогів топтали твою святу землю, палили, нищили твої міста і села, убивали людей, намагались стерти тебе з лиця землі, поневолити тебе, запрягти у ярмо, та ти, мов той фенікс, піднімалась з попелу і руїн, прагнула до свободи. Ти відвойовувала її і знову втрачала, але ніхто не міг зламати тебе, ніхто не міг убити твого прагнення до волі.

 Ти стала вільною, незалежною державою. Та твій шлях до волі був нелегкий, усіяний колючими тернами. Твої сини за волю ішли по цьому тернистому шляху і кликали твій волелюбний народ за собою, вселяли віру в перемогу.

 Твоїх дітей нищили по тюрмах, на Колимі, в Сибіру, тобі влаштували штучний голодомор тоді, коли твої поля колосилися золотою пшеницею. Нищили фізично твоїх кращих синів, проте не змогли зламати їхнього гордого духу.

 

ІV.  Сприйняття й засвоєння учнями навчального матеріалу

  Нехай ніхто не половинить

  Твоїх земель, не розтина,

  Бо ти єдина, Україно,

  Бо ти на всіх у нас одна.

 

  Одна від Заходу до Сходу

  Володарка земель і вод –

  Ніхто не ділить хай народ,

  Бо не поділиться народ.

 

 У кожної людини всередині існує межа. Межа почуттів… Межа болю… Межа сліз… Межа ненависті… Межа вибачення… тому люди іноді можуть довго терпіти. Довго мовчати. Довго робити висновки. А потім в одну мить взяти і піти, без слів, і пояснень… з гаслом «Слава Україні!».  А чи відома вам історія походження цього вислову?

 

Історія походження вислову або гасла «Слава Україні!»

 Історики стверджують, що вислів «Слава Україні» з’явився у кінному полку так званих «Чорних Запорожців» - це була збройна формація армії УНР, яка діяла впродовж 1918 – 1920 років на теренах України, виборюючи її незалежність.

 Єдина різниця із сучасністю, дослівно вони вітались: «Слава Україні!» - відповідь була: «Козакам слава!». Також можна знайти інформацію, що за часів ІІ Гетьманату Павла Скоропадського використовували аналогічну фразу: «Слава Україні! – Гетьману слава!».

 Таким чином, на гасло «Слава Україні!» варіантів відповідей було декілька, але прижився один – «Героям слава!». Чому?

 Почнемо з того, що обидві частини привітання з’явились неодночасно. Згідно з істориком Володимиром Вятровичем, «Слава Україні» ввійшло до українського лексикону у 1920-х роках, що, до речі, було задовго до появи ОУН і УПА (і до приходу фашистів та Гітлера до влади теж). Інформаційними просторами блукає уривок з книги Юрія Горліса-Горського, де він пише. Що почув цю фразу від кількох повстанців «Холодного Яру». У них тоді було заведено вітатись: «Слава Україні!». А відповідати потрібно було: «Україні слава!».

 Нагадаємо, що 24 вересня 1920 року в Медведівці на Черкащині, де колись спалахнула Коліївщина, відбулась нарада холодноярських отаманів, у якій узяли участь командири Степової дивізії та ватажки збройних формувань з інших регіонів. На цій нараді криворізького отамана Степового-Блакитного (Кость Пестушко) було обрано головним отаманом усіх повстанських загонів Холодного Яру і околиць.

 Степова дивізія, яка налічувала від 12 до 18 тисяч бійців, і розповсюдила вітання «Слава Україні!» - «Україні слава!».

 У 30-х рр.. ОУНівці почали використовувати вже відоме всім нам привітання. Частка «Героям слава!» стала свідченням глибокої шани до людей, які віддали своє життя  у боротьбі за Батьківщину. Повстанці таким чином передавали пам'ять про цих мужніх бійців майбутнім поколінням. Активне розповсюдження «Слава Україні!» здобула в 40 – 50 роки ХХ століття, коли повстанський рух був досить розповсюдженим.

 Зазначимо, що колись «Слава Україні! – Героям слава!» було чимось більшим, ніж просто гаслом. Це була своєрідна надія на краще майбутнє. І сьогодні – символом дійсно незалежної України.

Слава Україні – Героям Слава!

 Найсвятішими для кожного з нас є слова Україна, Батьківщина. Адже Батьківщина – це не тільки Україна, а й рідна домівка і те місце, де ти народився і виріс, де минули найкращі роки твого життя. Батьківщина – це не просто держава, в якій живеш ти, а й та, яка живе в тобі.

   Люби Україну! Вона не забуде,

   Люби Україну, душі краще буде.

   І в мить, коли ворог вже майже погубить,

   Вона, як дитину, укриє, полюбить…

 Наша Батьківщина – це не проста земля. Це та земля, якій у роках історії не було місця, якій довелося винести стільки страждань, стільки ганебних, підлих зрад, зазнати стільки голодних років, що стає моторошно на душі.

 Уже 25 років українській державі. І знову життя поставило перед нами випробування. Події останніх років примусили кожного українця відчути свою причетність до долі країни. Боротьба за незалежність нашої країни триває і в наш час.

 На Сході точаться криваві бої. Тут сьогодні вирішується доля і майбутнє України. Герої АТО виборюють незалежність країни ціною власного життя.

 25 червня 2015 року ми отримали сумну звістку. У зоні АТО загинув 30 – річний мешканець нашого міста Андрій Назаренко, якого знали, як доброго, спокійного, відважного воїна. Він загинув, захищаючи нашу землю!

 Ви не були з ним знайомі. Але він навчався в нашій школі, відвідував ті ж самі кабінети, сидів за такими ж партами… і загинув… на війні… за свободу нашої країни.

 

 До слова запрошуються наші герої – воїни (батьки).

 

        Бережіть Батьківщин

 

     У полум’ї війни ізнову

     Моя згорьована земля.

     Ми хочем миру, а над нами

     Нависла третя світова.

 

     Наші діди заповідали,

     Що мир – завжди понад усе.

     На жаль (і це усі відчули),

     Війна нам дивиться в лице.

 

     Це «старший брат». Який у Другій

     Із нами разом воював,

     Усе забув, усе спотворив

     І кров’ю все переписав.

 

     Скільки ж землі ворогу треба?

     Чи є в загарбників межа?

     Спитайте там, де гинуть люди,

     І прощення цьому нема.

 

     Спитайте в тих, хто залишився

     Навік калікою, чи тих,

     Хто втратив найдорожче – сина,

     Чи в кого дім в руїнах зник.

 

     Тому ж, хто в зраді буле жити

     Й подалі совість заховав,

     Нехай насняться всі, хто вбитий,

     Бо він накази віддавав.

 

     Герої наші не вмирають

     І далі житимуть в раю.

     Хто житиме за них, хай знають,

     Як землю берегти свою.

     Відбита чергова атака,

     Нема трьохсотих, всі живі,

     Холодний вітер, спека, мряка,

     Тримають хлопці рубежі.

 

     Іде у наступ знов піхота,

     Гармати, танки б’ють в блокпост,

     Ніяк не можуть вибить роту,

     Горланять кулемети тост.

 

     Земля здригається від болю,

     Дратують хлопці ворогів,

     Червоно-чорні й синьо-жовті –

     Підняті в небо прапори.

 

     Нічим завершилась атака,

     Земля у трупах і крові,

     Від штабу хлопцям знов подяка,

     Але, на жаль, не всі живі.

 

 Українська Нація зродилась, коли в її обороні впала перша крапля української червоної крові на українську чорну землю             

 Вічна пам'ять усім героям…

 Вшануймо їхню пам'ять хвилиною мовчання.

 

 Звук метронома (хвилина мовчання).

 Дякую.

 

V.  Інтерактив «Мапа майбутнього України»

 Будь-яка війна закінчується. І ця закінчиться. А так хочеться зазирнути в майбутнє. Яким ви його собі уявляєте?

 (Учитель пропонує учням об’єднатися в групи і на стикерах визначитися з тезами «Яким буде майбутнє моєї держави?». До обговорення в групи залучаються запрошені на урок військові, батьки. По завершенні групи по черзі чіпляють стикери з тезами на мапу України)..

 

Рефлексія. Очікувані результати.

 

Завершиться війна  Україна звільнить    розвиток

    свої землі від агресора  культури

  

розвиток    будуються нові     українці подорожують науки                                                                  сучасні школи                                                                                    світом

 

розвиток, популяризація       країна відбудовується

української мови у світі

з’являються нові   до України приїжджає багато              розвиток                            робочі місця                                          іноземців, захоплюються                    медицини                                                                                          її культурою, традиціями

      країна вшановує своїх героїв

 

 VI.  Підсумок.

 Сьогодні для нас непростий день. Адже кожен із нас торкнувся пам’яттю священного. Вічного. Це наша данина тим, хто навічно пішов від нас і хто мужньо боронить нашу країну, хто заради торжества справедливості жертвує собою. Вони будуть жити в нашій пам’яті!

 Це данина тим, хто, мріючи про нашу незалежність, усе життя своє поклали на вівтар цієї мети, які засвідчили перед усім світом могутність нашої нації. Її духовне коріння. Її славу.

  Слава Україні! Героям слава!

 

            VII.  Домашнє завдання.  Есе « Можна все на світі вибирати, сину, вибрати не можна тільки     
             Батьківщину.».

 

Учитель   Красновська Л. П.  ЗОШ № 15.

 

 

  

docx
Додано
18 лютого 2019
Переглядів
1540
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку