Мультимедійна презентація для учнів 10 класу на тему «Тіні забутих предків» М.Коцюбинського»

Про матеріал
Дана презентація має використовуватися як матеріал до уроку з вивчення творчості М.Коцюбинського, зокрема повісті "Тіні забутих предків"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Державний навчальний заклад «Одеський професійний ліцей морського транспорту»Мультимедійна презентація для учнів 10 класу на тему «Тіні забутих предків» М. Коцюбинського»Розробник – викладач української мови та літератури, викладач-методист Плютенко Людмила Василівна

Номер слайду 2

М. М. Коцюбинський"Тіні забутих предків"

Номер слайду 3

ЧАС НАПИСАННЯ. 1911 – 1912 рр. НАЗВА ПОВІСТІ символічна. Письменник вважає, що більшість міфічних оповідань Гуцульщини народилися в далекому минулому, що створив їх народ, охоплений страхом незнаної сили. ЖАНР. Повість.

Номер слайду 4

ДЖЕРЕЛЬНІ ОСНОВИ ПОВІСТІ. Задум виник у 1910 році, коли М. Коцюбинський вперше побував на Гуцульщині. Зустрічався з гуцулами, вивчав їхні звичаї та обряди. Користувався фольклорно-етнографічними збірниками В. Гнатюка, І. Франка.

Номер слайду 5

ТЕМА. Зображення життя гуцулів, їхніх звичаїв, побуту, фольклору; показ єдності людини та світуІДЕЯ. Гімн природі. Чистоті людських взаємин і почуттів, засудження бездуховного життя, обмеженого дрібними потребами та інтересами

Номер слайду 6

ПРОБЛЕМИ: - гармонія між людиною та світом природи; - життя і смерть, добро і зло; - сила кохання і неможливість існувати без нього; - вплив мистецтва на людину; - роль праці в житті людей; - стосунки батьків і дітей; - язичництво і християнство.

Номер слайду 7

Рік постановки: 1964 Режисер: Сергій Параджанов В головних ролях: Іван Миколайчук Лариса Кадочникова. Художній фільм “Тіні забутих предків”

Номер слайду 8

Президент Франції де Голль, побачивши картину, назвав її кіношедевром, який відкрив йому диво – Україну. І замовив для особистої кінотеки копію стрічки. Цікаво

Номер слайду 9

Нагороди: 1965 - премія "Південний Хрест", премія ФІПРЕССІ Юрію Іллєнку за операторську роботу - МКФ у Мар-дель-Плата (Аргентина); 1965 - Кубок фестивалю - МКФ у Римі; Премія Британської кіноакадемії 1966 - за кращий зарубіжний фільм; 1966 - Золота медаль Сергію Параджанову - МКФ у Салоніках (Греція). Сюжет фільму: Десятки років ворогували два гуцульських роди - Палійчуки та Гутенюки. Але сталось так, що Іван Палійчук покохав красуню із ворожого роду - Марічку, якій судилося прожити коротке, але щасливе життя. Не міг без неї бути щасливим Іванко. Але він жив далі. Оженився. Був коханим. Дітей не було. Господарював. І шукав смерть, яка забрала в нього кохану.

Номер слайду 10

Головний герой – Іван Палійчук. Головна героїня – Марічка Гутенюк

Номер слайду 11

Подорослішавши, Іван та Марічка кохають один одного ще сильніше

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Життя без коханої Марічки не має для Івана сенсу

Номер слайду 19

Само слово мольфар походить від "мольфа" – тобто зачарований предмет. Мольфар – гуцульський чарівник

Номер слайду 20

Мольфар заклинає хмару

Номер слайду 21

Так виглядає сучасний мольфар

Номер слайду 22

“Любов, відчай, самотність, смерть – ось фрески із життя людини, які ми створювали”Сергій Параджанов:

pptx
Додано
10 січня 2022
Переглядів
619
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку