Мультимедійна презентація на тему :"Географічні координати"

Про матеріал
Мультимедійна презентація на тему "Географічні координати" для учнів 6-х класів. Цей матеріал може стати у пригоді вчителям географії для проведення уроку за темою "Географічні координати" завдяки обгунтовано підібраним графічним матеріалам, які будуть слугувати допомічним матеріалом під час викладання не простої теми дітям.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Схема стадіону «Металіст»

Номер слайду 3

Очікувані результати: засвоїти знання про градусну сітку, географічні координати, географічну широту та географічну широту; вміти користуватися градусною сіткою для визначення географічних координат; оцінити практичне значення знань про географічні координати.

Номер слайду 4

ЕПІГРАФ уроку. «Карта важливіша за текст, бо говорить часто яскравіше, наочніше, лаконічніше...» П. Семенов-Тяньшанський

Номер слайду 5

Тема: Географічні координати

Номер слайду 6

Градусна сітка – це сітка на глобусі або карті, утворена паралелями й меридіанами, які проведені через певну кількість градусів.

Номер слайду 7

Назва “ меридіан ” (від латин. “ полудена лінія ”) Якщо ви станете влітку ополудні на ділянці землі, яка добре освітлена сонцем, то ваша тінь точно вказуватиме на Північний полюс.

Номер слайду 8

Градусна сітка Характеристика Меридіани Паралелі Визначення Умовні лінії на глобусі чи карті, що з’єднують найкоротшою відстанню географічні полюси Землі Умовні лінії на глобусі чи карті, паралельні екватору Форма на глобусі Півкола Кола Форма на карті Вигнуті кола - дуги Вигнуті кола – дуги Екватор – пряма лінія Напрям Північ – південь, «полуденна лінія» Захід – схід Протяжність У градусах – 180˚ У кілометрах - 20 тис. км 1˚111 км У градусах - 360˚ У кілометрах – різна Екватор - 40 тис. км Довжина дуги 1˚- зменшується від екватора (1˚111 км) у бік полюсів

Номер слайду 9

Географічні координати. Поняття про географічні координати Широта і довгота будь-якої точки Землі є її географічними координатами.

Номер слайду 10

Географічна широта - це відстань від екватора до певної точки в градусах 90˚ 60˚ 30˚ 0˚ 30˚ 60˚ 90˚ пд.ш. пн.ш.

Номер слайду 11

120˚ зх. д. 180˚ 60˚ сх. д. 0˚ 120˚ 60˚ Географічна довгота – це відстань від нульового меридіана до певної точки в градусах Сх.д.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Історична довідка. Використання градусної сітки.

Номер слайду 14

Перші географічні карти 1. Карта Геродота 2. Ератосфена 3. Карта Птолемея

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Гіппарх ІІ ст. до н. е. Астроном. На карті Ератосфена суходіл був схожий на великий острів. При цьому протяжність з заходу на схід була у двічі більшою ніж з півночі на південь. Це дозволило Гіппарху ввести в географію терміни “географічна широта” та “географічна довгота”.

Номер слайду 18

Завдання № 1 «На чому будемо подорожувати?» 1. Ознайомтесь із запропонованими координатами точок. 2. Знайдіть та нанесіть ці точки на карту півкуль. 3. Покладіть зверху карти прозору заготовку та перенесіть на неї точки за допомогою маркерів. 4. Поєднайте точки. 5. Визначте тип транспорту. 6. Оберіть назву транспорту та нанесіть на нього. Географічна широта Географічна довгота Точка № 1 10 Пд ш 90 Зх д Точка № 2 30 Пд ш 110 Зх д Точка № 3 30 Пд ш 130 Зх д Точка № 4 10 Пд ш 150 Зх д Точка № 5 20 Пд ш 95 Зх д Точка №6 40 Пд ш 160 Зх д 7. Оберіть учасника групи, який представить результат роботи для всіх учнів класу. Час виконання роботи – 3 хвилини

Номер слайду 19

Завдання № 2«На пошуки невідомого та загадкового». 1. Відшукайте Ваше місце знаходження за допомогою відомих географічних координат. 2. Відкрийте атлас на сторінці (карта півкуль). 3. Відшукайте ваше зашифроване місце знаходження . 4. Із запропонованого набору малюнків тварин виберіть один, який відповідає вашому місцю знаходження . 5. Оберіть одного або двох учасників групи, які представлять результат роботи для всіх учнів класу та позначать стікером місце знаходження вашої групи на настінній карті . Час виконання – до 5 хвилин

Номер слайду 20

Ключові поняття ПАРАЛЕЛІ ТА МЕРИДІАНИ; ДОВГОТА ТА ШИРОТА; ГЕОГРАФІЧНІ КООРДИНАТИ.

Номер слайду 21

Тест-бліц 1. а) 2. а) 3. б) 4. б) 5. в) 6. б) 7. а) 8. а) 9. б) 10. б) 11. в) 12. а).

Номер слайду 22

Домашнє завдання. Опрацювати §15. Вивчити ключові поняття теми. Творче завдання ( на зворотьому боці карти зазначити координати острова) . За бажанням виконати завдання з прапорцем (одне на вибір) на стор. 72.

Номер слайду 23

ГЕОГРАФІЯ ДОПОМАГАЄ ЗРОБИТИ СВІТ ЯСКРАВІШИМ.

Середня оцінка розробки
Структурованість
3.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шевельова Олександра Анатоліївна
    Вітаю. Гарна презентація, візьму до уваги. Не поставила максимальну оцінку, бо забагато слайдів, і дуже мало часу дається на виконання завдань. Цю презентацію бажано було розбити на дві й починати знайомство з останніх слайдів, на мою думку. Дякую, робота гарна.
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    3.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додав(-ла)
Ходырева Юлия
Додано
11 червня 2020
Переглядів
1318
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку