Мультимедійний супровід до уроку №27 каліграфія за зошитом Т.А.Дюдюнова "Українська мова зошит з каліграфії клас 4"

Про матеріал
Урок 27 Списування з рукописного тексту. Графічний самоаналіз. Складання казки
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Списування з рукописного тексту. Графічний самоаналіз тексту. Складання казки. Учитель початкових класів Ісай А.І.удосконалити навички каліграфічного письма, навички самоаналізу тексту та виправлення графічних помилок; - розвивати творчі здібності учнів, зокрема у доборі рим та складання віршів;- сприяти розвитку пам’яті, зв’язного мовлення учнів;- виховувати інтелектуальну зацікавленість.

Номер слайду 2

Є в цій країні велика стіна,казкові палаци, краса не земна. А в небі й сьогодні літають дракони,якщо і не справжні, то хоч паперові. Китайstyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 3

Китай разом з Індією та Єгиптом є найдавнішими державами. Розташований він у Східній Азії. Китай — величезна країна з найбільшою у світі кількістю населення.

Номер слайду 4

Столицею Китаю є Пекін, що в перекладі означає «Північнастолиця». Пекін — друге за величиною місто після Шанхая.

Номер слайду 5

Китай — гірська країна: 80% поверхні займають височини й гори (Тибетське нагір’я (Гімалаї) найбільші гори на Землі з найвищою вершиною у світі — горою Джомолунгма, або Еверест, та гори Тянь-Шань, що в перекладі означає «Небесні гори»); мабуть, тому іноді цю країну називають «Піднебесна». Високо в горах беруть початок дві великі річки — Хуанхе і Янцзи. Хуанхе протікає по світло-жовтих грунтах і, розмиваючи їх, ріка розливається, поглинаючи селища, сади та лани. «Жовта ріка», «ріка бідувань», «горе Китаю» — так називали Хуанхе.

Номер слайду 6

Саме в Китаї вперше з’явилися папір, компас, шовк, фарфор, парашут, механічний годинник — і це далеко не все. Природний газ як паливо вперше почали використовувати саме китайці, як і вирощувати і заварювати чай. У Китаї найбільше різновидів бойових мистецтв у світі, найвідоміші ушу, саньда і кунг-фу.

Номер слайду 7

У Китаї нарахували близько 100 видів тварин, які не зустрічаються більше ніде. Найбільш відомі з них — ірбіс і панда. Дракон у Китаї займає почесне перше місце серед чотирьох великих істот світу, описаних у міфології (інші три — тигр, фенікс і черепаха). А кажан — традиційний символ удачі.

Номер слайду 8

Каліграфія в Китаї займає провідне місце з усіх видів мистецтв, що не дивно, адже всього налічується більше 87 000 ієрогліфів.

Номер слайду 9

Вправи з розвитку дрібної моторики

Номер слайду 10

Графічний самодиктант

Номер слайду 11

Пальчикова гімнастика Стискання пальців у кулак і розтискання пальців обох рук одночасно, потім по черзі (руки попереду, вгорі або розведені в сторони). Вправи із замком (пальці переплетені, долоні стиснуті): здавлення долонь, повороти, нахили вправо-вліво, розтиснення пальців, не розчіпляючи замка, — «Сонячні промені».«Кігтики» — сильне напівзгинання і розгинання пальців.«Пальчики вітаються» — по черзі подушечки пальців торкаються правої і лівої руки (великий з великим, вказівний з вказівним і так далі), а потім «Міцне рукостискання» — натискання подушечок пальчиків.

Номер слайду 12

Велика Китайська стіна — символ Китаю. Велика Китайська стіна — найбільший пам’ятник архітектури, завдовжки 8851 км. Спочатку її створювали для захисту території від войовничих кочових племен. Ширина стіни дозволяла роз’їхатися двом кінним візкам. По всій довжині Великої Китайської стіни споруджені каземати для охорони і сторожові вежі, а в головних гірських проходах збудовані фортеці. Велика Китайська стіна була побудована з такою майстерністю і міцністю, що вона збереглася до сьогодні. Це єдине рукотворне спорудження на нашій планеті, яке видно навіть з космосу. Китайська стіна тягнеться вздовж міст, через пустелі, долини, глибокі ущелини — через весь сучасний Китай. Коли вона була побудована, то перетворила країну, розташовану південніше, у величезну, добре захищену фортецю.

Номер слайду 13

Велика Китайська стіна стала не тільки символом об’єднаного Китаю, алеводночас і стіною сліз і страждань, також вона є найдовшим цвинтарем у світі. Справа в тому, що для її спорудження були зігнані сотні тисяч людей. Будували її каторжники, раби, підневільні селяни і солдати — трудову повинність відбувало практично все населення країни. Неможливо підрахувати, скільки китайців полягло на такому грандіозному будівництві, адже стіна будувалася близько півтори тисячі років. А тіла померлих замуровували у фундамент стіни. Їх душі також повинні були охороняти кордони держави від набігів північних народів і головне — від їх демонів. За повір’ями, будівництво таких масштабних укріплень викликало лють навіть у духів.

Номер слайду 14

Шаолінь — будцистський монастир у центральному Китаї. У 620 році 13 шаолінських монахів допомогли імператору Шиминю утриматися на престолі, і монастир отримав найвищий дозвіл — мати власне чернече військо. З тієї пори монастир Шаолінь став славиться по Китаю як центр бойових мистецтв.

Номер слайду 15

Високогірний Тибет, який формально є особливим адміністративним районом Китаю, багато століть вважається священним місцем для буддистів та індуїстів: там величезна кількість монастирів, духовних шкіл і «місць сили». Тутешня гора Кайлаш іменується у стародавніх сувоях центром світу, і неспроста: у її вершини беруть початок відразу чотири найбільші річки. У різні періоди історії Тибет був незалежною державою, територією в складі Монгольської імперії або землею Китаю. Керував країною Далай-лама. Тибет називають Країною снігів або Дахом світу.

Номер слайду 16

Творче списування з рукописного тексту

Номер слайду 17

Розвиток мислення У китайському національному костюмі багато червоного і золотисто-жовтого кольору, які традиційно вважаються кольорами багатства і благополуччя. Традиційно китайці одягалися в кімоно. Зразком одягу для жінок стало ципао. Перші халати ципао шилися досить просто. Вони складалися зі шматка матерії з двома швами та коміра стійкою, мали п’ять ґудзиків і розріз спереду.

Номер слайду 18

Творче списування. Чоловіки Китаю одягалися в ___________. Жінки носили__________ , яке своїм виглядом нагадує______________________.Із кольорів переважають_________________та ______________________.

Номер слайду 19

Розвиток зв’язного мовлення. Слово «апельсин» в перекладі з німецької означає «китайське яблуко», тому що батьківщиною дивного фрукта є Китай. За свої цілющі властивості і яскраве забарвлення апельсин ще називали «золотим» фруктом. М’якоть, сік, -апельсинові кірки, квіти, листя — все це використовується як їжа і має свій неповторний смак. Апельсиновий сік допомагає боротися з хворобами. Він добревідновлює сили і є просто смачним, сонячним напоєм.

Номер слайду 20

Підсумок уроку дізнався/лася про … повторив/ла… розширив/ла… я запам’ятав/ла … вдома я розповім про…

Номер слайду 21

Корисні посилання. Зошит з каліграфії “Українська мова 4 клас” Т. А. Дюдюнова Уроки каліграфії: 4 кл/Т. А. Дюдюнова.- Тернопіль: Навчальна книга-Богдан, 2012.-96с.https://www.google.com/search?q=

pptx
Додано
18 листопада 2023
Переглядів
202
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку