УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ І НАУКИ ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ
ВОЮТИНСЬКИЙ ЛІЦЕЙ ТОРЧИНСЬКОЇ СЕЛИШНОЇ РАДИ
Матеріали підготувала:
Слободанюк Анна
Учениця 7 класу
Керівник: Горбачук Т.В.
Вчитель біології
-2021-
Тези до проєкту на тему: «Визначення фальсифікації бджолиного меду в домашніх умовах »
Прізвище та ім’я автора: Слободанюк Анна Анатоліївна
Місце навчання, клас – 7клас, Воютинський ліцей Трчинської селищної ради.
Мета прєкту: визначити натуральність бджолиного меду в домашніх умовах.
Завдання проєкту:
-
Опрацювати літературні джерела та методи дослідження.
-
Відібрати проби меду для дослідження.
-
Визначити якість меду за фізико-хімічними показниками.
-
Навчитись відрізняти натуральний мед від фальсифікованого.
-
Дослідити найкращі зразки меду для споживання.
Очікувані результати проєкту: визначити якість відібраних проб меду.
Опрацювавши літературні джерела побачили, що є досить багато різних методів, щодо визначення фальсифікації в бджолиному меді.
Об’єкт дослідження: мед.
Методи дослідження: дослідження, аналіз, узагальнення, практичний пошук.
Для того, щоб відібрати матеріали для подальших досліджень провели соціологічне опитування, щоб виявити, як часто учні та члени їх сімей вживають мед, а саме де купують його? Після опитування побачили, що 20% опитаних купують мед у магазинах, решта людей у місцевих жителів села Воютин, які мають свої пасіки. Тому і мед для дослідження брали в них. В загальному відібрали 10 проб меду ( 2 проби купленого у магазині, 8 проб у місцевих пасічників). ……….Який????????
Натуральність бджолиного меду визначали за наступним планом:
-
Колір меду визначали за наявністю в ньому барвників. У кожну пробірку вносили 1/3 її місткості меду і згідно вказаної класифікації визначали колір меду та його походження.
-
Запах меду поміщали 30-40 г кожного виду меду у хімічні посудини, і нагрівали протягом 10 хв. на водяній бані при 40-45°С. Після цього аромат відчувається сильніше.
-
Смак меду. При визначенні смаку меду у скляні стакани вносять по 30-40 г різних видів меду, нагрівають до 30°С на водяній бані, після чого визначають смак меду.
-
Виявлення механічних домішок помістили в стакан 20г меду і додали 20 мл води; добре перемішали. Спостерігаємо.При відсутності домішок розчин меду прозорий і не містить зважених і осілих на дно сторонніх частинок.
-
Виявлення вмісту води в меді для цього досліду ми взяли звичайну серветку і капнули на неї трішки меду, зачекали 5 хв. і отримали такий результат : навколо меду серветка залишилась сухою, це є ознакою того, що води в нашому меді не було. Якби серветка навколо меду помокріла, це означало б, що мед розбавлений водою.
-
.Визначення цукрової патоки 50г меду розчинити у дистильованій воді, додали декілька краплин арґентум нітрату, або нашатирного спирту. Якщо утвориться білий осад (арґентум хлорид), значить в меді є цукрова патока
-
Визначення суміші муки та крохмалю В пробірку наливають 3-5 мл розчину меду (1:2), нагрівають його до кипіння, охолоджують при кімнатній температурі і добавляють 3-5 крапель розчину йоду. Поява синього забарвлення вказує на домішок до меду муки або крохмалю.
-
Виявлення крейди в меді 50г меду розвести в дистильованій воді і додати декілька крапель хлорилдної кислоти. Якщо виділяються бульбашки вуглекислого газу значить в меді є крейда
-
Виявлення якості меду за допомогою хімічного олівця в пробу досліджуваного меду опустили заточений кінець олівця на 15-20 секунд; провели олівцем по стрічці фільтрувального паперу; спостерігаємо 5-10 секунд. Якщо в мед цукор не додавали, то лінія на папері буде чорного кольору, як від простого олівця, і з нею під час експерименту нічого не станеться. Якщо в мед додавали цукор, то лінія буде фіолетово - чорнильного кольору та розливається широкою смужкою
Використана література
-
Горніч М.І. Падь. // Український пасічник. – 2009. - № 6 (219). – с. 47-49.
-
Кравець В.А. Роль бджіл у природі // Пасічник. – 2006. - № 4 (25). – с.30
-
Нуждин О.С. Основи бджільництва.- М., 1988-240с.
-
М.К Шевчук. Пасіка, бджоли, мед. Ужгород «Карпати», 1974.
-
І.А. Бабич, О.Г. Мегель. Бджільництво. Київ, 1969.
-
А.І Черкасова. Календар пасічника. Київ «Урожай», 1986.
-
В.П. Поліщук. Бджільництво. Київ «Вища школа», 2001.
Зразок
|
Наявність крохмалю
|
Наявність крейди
|
Кислотність
|
Наявність цукрової патоки
|
Наявність цукрової патоки
|
Акацієвий
|
Немає
|
Наявна
|
Підвищена
|
Наявна
|
Наявна
|
Рапсовий
|
Наявний
|
Немає
|
Підвищена
|
Немає
|
Немає
|
Гречаний
|
Немає
|
Немає
|
Підвищена
|
Немає
|
Немає
|
Соняшни-ковий
|
Немає
|
Немає
|
Нормальна
|
Немає
|
Немає
|