Науково-художній твір "Горицвіт весняний - окраса Володимирівських балок"

Про матеріал
Конкурсна робота обласного конкурсу "День рослин" номінація : науково-художній твір "Цей цікавий світ рослин"
Перегляд файлу

   

 

 

 

Тема: Горицвіт весняний – окраса Володимирівських балок

Конкурс : «День рослин»

Номінація «Науково-художній твір «Цей цікавий світ рослин»

Роботу   виконала:       Пономаренко Маргарита Олександрівна, 13 років

                                         учениця 8 класу

                                          Володимирівського ліцею

                                          Володимирівської сільської ради

                                          Баштанського району

Керівник:                        Омельчак Оксана Петрівна

                                           вчитель біології

                                           Володимирівського ліцею

                                           Володимирівської сільської ради

 

 

 

 

                              Володимирівка 2022 рік             

        Одна з кращих рис людського характеру – це любов до природи.               Чи може бути щось красивішим за квітку, що розкриває назустріч сонцю свої пелюстки? Чи може бути щось красивішим від пелюсток, що тягнуться до сонця, вкриті, мов намисто, краплинами роси?

  Весна…Зелене царство природи поступово прокидається. На прогрітих сонцем галявинах цвітуть дивовижні рослини – первоцвіти, які пристосувались цвісти тоді, коли в лісі на деревах ще нема листя, і кожен теплий сонячний промінчик доходить до самої землі.  Первоцвіти – безцінний дар природи, перша посмішка весни, прикраса лісів. Як мало ми знаємо про ці дивні рослини – первоцвіти. Їм не страшні ні раптовий сніг, ні люті морози – до примх погоди вони прекрасно пристосувались.

   Біля нашого села Володимирівка на  пологих добре освітлених схилах балок наприкінці  березня – початку  квітня  - відбувається справжнє диво…Між сухою сірою торішньою травою яскравими жовтими вогниками розквітають перші квітки горицвіту  весняного. Особливо великі галявини цього весняного дива зустрічаються на схилах Орифанівської балки, що розташована на північний схід від нашого села.  Це неглибока балка (глибина 7 – 10 м) Схили балки не дуже пологі . Лівий схил має нахил 15 - 17˚ , а правий – до 20˚. На дні балки протікає постійний струмок, який живиться підземними джерелами. Загальна ширина балки 300 – 400 м. На верхніх схилах балки переважають чорноземи південні мало гумусні , з гумусовим горизонтом 15 – 25 см., що сформувався на суглинках, у низині біля водотоку грунт лучний глеєвий. Через те, що наша місцевість у недалекому історичному минулому було дном морської водойми, ґрунти дуже кам’янисті, тут зустрічається велика кількість дрібних а іноді і досить великих уламків черепашнику.

   На верхній частині  правого схилу Орифанівської балки проходить ґрунтова дорога. Навесні всі, хто проїжджає по ній мають змогу милуватися жовтими килимками  горицвіту весняного, що вкривають схили балки. Галявини  адонісу весняного  на схилах Орифанівської балки – це гордість природи  Володимирівщини.

Adonis.  Родина жовтцевих - Ranunculaceae.

Горицвіт (адоніс) весняний Adonis vernalis L.  

Народні назви: стародубка, чорногорка, жовтоцвіт, волосатик, мохнатик заячий мак, польовий кріп ,хоруз гюлю (Азербайджан), кужкотрук (Вірменія), чичис-какачо (Грузія), байчечек.   Міжнародна латинська назва роду походить від імені міфічного юнака Адоніса, який відзначався надзвичайною красою. Видова назва у перекладі з латинської означає «весняний».

Існує легенда. Юнак Адоніс, син царя Кіпру, був убитий на полюванні вепром. Афродіта гірко оплакувала смерть коханого, і за її велінням з крапельок його крові виросла чудова квітка. Зглянувшись над богинею, Зевс наказав відпускати навесні Адоніса на землю. В цей весняний час разом з Афродітою радіє вся природа.  Згідно з іншою легендою, квітка отримала ім’я Адоніс на честь фінікійського і ассірійського бога сонця Адона, який щорічно кожної весни помирав і воскресав. По схилах пагорбів, на лісових галявинах і на узліссі золотом горять квіти горицвіту.

   Адоніс весняний – багаторічна трав’яниста рослина сімейства жовтецевих (Ranunculaceae), висотою до 50 см. Кореневище коротке, буре, з дрібним корінням. Стебла округлі, голі, прямі, слабо гіллясті, з бурими лусочками біля основи. . Його вузько розсічені листочки немов складені з ниточок, стирчать на всі боки, через що рослина здається волохатою. Прикореневе і нижнє стеблове листя буре, інші стеблові – сидячі, багаторазово розділені на вузькі часточки. Квітки великі, поодинокі, світло – або золотисто-жовті, з 5-листною чашечкою і багатьма пелюстками. Плід – збірна багато горішкова сім’янка. Горішки зморшкуваті, обернено яйцеподібні, з коротким гачкоподібним носиком. Цвіте у квітні-травні.

   Горицвіт весняний – багаторічна рослина. Строк його життя довгий: припускають, що він може перевищувати 150 років (!), а максимального розвитку ця рослина сягає лише у віці 40-50 років. Отже, коли Ви дивитесь на квітку горицвіту, пам’ятайте, що можливо саме нею милувалися колись Ваші діди і прадіди. У молодої рослини є усього один надземний пагін, але із віком їх стає більше, розвивається також і міцна коренева система, яка занурюється у товщу ґрунту на глибину більше 2 метрів. У силі віку квіти з’являються щорічно, але згодом починаються перерви у квітінні, інколи – до 7-8 років. Розмножується горицвіт лише насіннєвим шляхом. Його плід, багатогорішок, складається з окремих однонасіннєвих горішків. Насіння розноситься мурахами, яких приваблює багатий на олії придаток горішка. Проростає лише те насіння, що знаходиться у верхньому шарі ґрунту, не глибше 2 см, а його схожість зберігається лише протягом одного року. 

    Горицвіт — декоративна і лікарська рослина — але отруйна.  Для лікувальних цілей використовують всю надземну частину рослини, яку необхідно заготовляти під час цвітіння або дозрівання плоду. Зрізають траву приблизно з середини стебла, нижня частина без листя для збору не годиться. Під час збору треба бути обережним, щоб не висмикнути рослина з землі, інакше воно загине. Найкраще сировину заготовляти у фазі цвітіння рослини, так як саме тоді горицвіт містить найбільшу кількість діючих речовин, що володіють великою біологічною цінністю.

Зібрану траву горицвіту сушать якнайшвидше після збору в печі, духовці, сушарці при температурі 40-50°С. У спекотну погоду траву можна сушити під навісом або на горищі. Сировина готова, як тільки товсті стебла рослини легко ламаються. Зберігають у добре провітрюваному приміщенні не більше 1 року. При зберіганні необхідно дотримуватися обережності через отруйності рослини. Горицвіт весняний можна використовувати при таких захворюваннях:

  • система кровообігу (ішемічна хвороба серця, серцева недостатність хронічна, ревматизм, нейроциркуляторна дистонія за кардіальним типом);
  • нервова система (поганий сон, астено-невротичний синдром);
  • гіпертиреоз (для захисту серця) — як поодинці, так і в зборах.

Горицвіт весняний занесений до Червоної Книги України. Він повсюдно став рідкісним, передусім, через надмірну заготівлю лікарської сировини. Горицвіт не виносить сильного затінення: гине в разі створення на степових схилах штучних лісів, окремі рослини лишаються тільки на галявинах і узліссях. Потерпає також від збирання квітів навесні, від степових пожеж і надмірного випасання худоби. У місцях рясного зростання необхідно застосовувати спеціальні заходи для його охорони.

 Що ми  можемо зробити для збереження  місцевої популяції адонісу весняного.

Учні Володимирівського ліцею   внесли пропозиції до сільської ради:

  1. Заборонити випас худоби на схилах Орифанівської балки.
  2. Взяти під контроль  стихійне накатування грунтових доріг на схилах балки.
  3. Заборонити влаштовувати вогнища у лісосмугах біля балки.

Пам’ятайте, зберігаючи життя квітам, ми прикрашаємо і зберігаємо своє! Бережіть неповторну українську природу!

 

 

Використана література:

  1. Географічна енциклопедія України том 2, Київ, Українська Радянська Енциклопедія., 1990
  2. Ю. Я. Єлін, С. І. Івченко – Шкільний визначник рослин., Радянська школа 1978
  3. І. В. Архипова,  Проведення еколого – освітніх експедицій., Миколаївський ОЕНЦУМ

 

 

Адоніс весняний (фото зроблене за  с. Володимирівка, Баштанського району, Орифнівська балка)

Горицвіт - квітка незгасаючої любові                                                                 Фото0278

Схили Орифанівської  балки навесні вкриваються  «килимом»  із горицвіту весняного

Фото0270

Фото0272

docx
Додано
31 жовтня 2023
Переглядів
258
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку