Навчальний посібник з дисципліни «Технологія виготовлення одягу» - Все про фраки 18 – 20 століття

Про матеріал

Навчальний посібник з теми «Технологія обробки чоловічого верхнього одягу» розробленийдля учнів, що навчаються за професією 7433 «Кравець»

та інтегрованої професії 7433 «Кравець», 7435 «Закрійник». В посібнику містяться основні теоретичні відомості, які дозволять учням ознайомитись з історією фрака 18-20 віку.

Навчальний посібник ілюстрований великою кількістю малюнків, які допомагають засвоїти навчальний матеріал і розкривають суть розвитку фрака. Він написаний спеціально для учнів з метою підвищення ефективності навчання та дає можливість займатися самостійно. Теоретичні відомості, що в ньому розміщено, можуть знадобитися і в майбутній професійній діяльності учнів.

Посібник також може бути цікавим для майстрів виробничого навчання та викладачів професійно-теоретичної підготовки.

Перегляд файлу

  ДПТНЗ «Чернігівське вище професійне училище побутового обслуговування»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

           Все про фраки 18 – 20 століття

                     Навчальний посібник з дисципліни

                     «Технологія виготовлення одягу»

                     за професією  7433 «Кравець»

                           та інтегрованої професії 7433 «Кравець», 7435 «Закрійник»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Упорядник:  

викладач спецдисциплін

Іванова В.П.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                    Чернігів 2015

 

 

 

Анотація

 

   Навчальний посібник з теми «Технологія обробки чоловічого верхнього одягу» розроблений  для учнів, що навчаються за професією 7433 «Кравець»

та інтегрованої професії 7433 «Кравець», 7435 «Закрійник». В посібнику містяться основні теоретичні відомості, які дозволять учням ознайомитись з історією фрака 18-20 віку.

     Навчальний посібник ілюстрований великою кількістю малюнків, які допомагають засвоїти навчальний матеріал і розкривають суть розвитку фрака. Він написаний спеціально для учнів з метою підвищення ефективності навчання та дає можливість займатися самостійно. Теоретичні відомості, що в ньому розміщено, можуть знадобитися і в майбутній професійній діяльності учнів.

    Посібник також може бути цікавим для майстрів виробничого навчання та викладачів професійно-теоретичної підготовки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зміст
 

 

 

 

  1. 18 століття   …………………………………………………..……6
     

 

  1. Початок 19 століття ...................................................................... 9

 

 

 

  1. 1830-39 рр. ………………………………………………………...15

 

 

 

  1.  Фрак після 1850р. ……………………………………………….16

 

 

 

  1. Сьогодні фрак …………………………………………………….17

 

 

 

  1.  Додатки …………………………………………………………...18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Що може бути краще для чоловіка, ніж оксамитовий фрак гранатового кольору на підкладці з білого атласу, атласного жилета, затканого золотом або сріблом, мереживного жабо, білого краватки, Казимирова білих штанів, панчох з вишитими кутами і лакованих туфель

 

«Вісник паризьких мод» (1840 г.)

 

 

Все про фрак 18-20 століття.

Історія, крій, реконструкція, оригінали.
 

Оригінал:
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


     Звідки взявся цей дивний наряд ФРАК? Згідно з однією легендою, фрак вийшов випадково: якийсь вельможа відрізав спереду пропалені цигаркою підлоги, ось вам і фрак. Але ця історія існує, більшою мірою, в статусі анекдоту. Відомо, що в середині XVIII століття фрак носили військові - кавалеристам, кажуть, у ньому було особливо зручно. Їм і приписують винахід фрака противники зазначеної вище версії його походження. Адже вершникові добре, щоб спереду ніякі підлоги не бовталися. А якщо ззаду в нього - власний хвіст, римується з хвостом коня, це ж красиво і, мабуть робить стрункішим. Ось і виверталися кавалеристи, спереду підлоги заколюючи і назад їх закидаючи. А зовнішній вигляд військових протягом кількох століть служив зразком для наслідування - згадаймо барона Тузенбаха, який в штатському здавався зовсім вже негарним, тоді як військова форма хоч якось скрашувала його непоказність. Тому ідея фрака незабаром стала популярною серед людей світла.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     Багато хто знає, що фраки пішли від військової уніформи, тобто мундирів кінця 18-го початку 19 століть.

 


Зміни з часом виду чоловічого сукні, в тому числі і фрака:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


                                                            18 століття

      Існує дві основні версії появи фрака, і обидві відсилають нас до 18 століття.
     Одна версія запевняє, що спочатку фрак з'явився як варіант офіцерського костюма. Щоб довгі мундири не заважали при верховій їзді, догадливі кавалеристи додумалися підвертати поли одягу. І зовсім скоро новомодну тенденцію підхопила піхота, потім чиновники, так фрак перетворився в повсякденний одяг городянина. Незабаром фраки стали виготовлятись з довгими фалдами і придбали загальний вигляд, який знайомий і сьогодні.
     Під фрак надягав жилет, який з'явився в результаті значних перетворень колишнього жилета (камзола). Він став коротким, зручним, функціональним. Спинка в ньому, як і в колишньому жилеті, виконувалася з полотна.
 

 


 


    За іншою версією, фрак - це ні що інше, як дещо видозмінений жюстокор, а фрачний жилет - це перенароджений камзол.
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      Між жюстокором і фраком в його звичному вигляді деякий час існував костюм під назвою «абі» (АБІ з фр., Букв. "Одяг, сукня") Абі схожий на довгий сучасний смокінг - округлені підлоги спереду і переходять у фалди, часто розшивати візерунками і носився з жилетом. На початку 19 ст. назву "абі" переноситься на фрак і зберігається у Франції до теперішнього часу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


     Фрак був без кишень, до нього покладалася шпага. У нього був невеликий комір і вузькі рукава. Французький фрак мав зрізи по бортах на відміну від англійського, в якого підлоги сходилися спереду. Аби розшитий шовком або золотом / сріблом залишився придворним одягом для урочистих випадків.
     Близько 1760 одноколірний фрак починають носити в міських колах. До нього додаються світлі кюлоти до колін. Останні два десятиліття перед Французькою революцією синій або темно-коричневий фрак англійського крою зробився модним одягом вищого суспільства.
    У 90-і роки 18 століття шили з кольорового сукна, один час популярні були червоні фраки з чорними гудзиками. Їх шили з вузькими довгими фалдами, а талію розташовували вище її природного місця знаходження. Жилет шили з тканини іншого кольору, а краватку робили таким широким і пишним, що він закривав підборіддя. Взагалі мода на забарвлення змінювалася швидко, тому модникам доводилося дуже уважно стежити за актуальними віяннями.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


     Стрічки на брюках трохи вище чобіт або краг, непідйомні коміри і надто широкі вилоги при дуже вузьких штанях відрізняли справжніх модників від всіх інших. Але ті, хто дійсно хотів виділитися, слідували новим віянням і в дрібницях. Так, писком 1791 став жилет з потрійними відворотами під фрак. При такому крої створювався ефект, ніби один жилет надітий поверх іншого.
 

 

 

Оригінал:
  
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 


                                                           Початок 19 століття

     Під час правління імператора Павла I в Російській Імперії фрак побував в опалі - як символ Французької революції, непростимого вільнодумства і злочинного посягання на непорушність монархічного устрою. Олександр I, і це не єдине його ліберальне діяння, реабілітував фрак, після чого поступово в Росії, як і в Європі та Америці, фрак зробився деталлю повсякденного одягу.
    У перші роки 19 століття загальний вигляд фрака змінився дуже незначно, хіба що в 10-х роках XIX століття, фалди фрака стали помітно вище колін, при високій талії складалося враження, що франт надів фрак свого молодшого брата.
     З появою у світських колах денді Джорджа Браммел, з чоловічої моди пішли розкішні матеріали яскравих забарвлень і помітні ексцентричні прикраси. Вся увага переноситься на крій, який повинен бути бездоганний. Для головного предмета і повсякденного, і святкового гардероба того часу - фрака використовувалося сукно високої якості. Вибір кольору обумовлювався обставинами: темний (найчастіше синій) призначався для вечора, світлий (сірий) - для денних виходів. Широко вживалися для чоловічого костюма тканини чорного, коричневого, зеленого кольорів. Комір зазвичай обтягувався оксамитом іншого кольору, ніж тканина фрака. Ґудзики до фрака були срібними, фарфоровими, іноді навіть дорогоцінними, часто обтягувалися тканиною в колір фрака. Панталони і верхній одяг могли бути різних кольорів, але панталони завжди були світліше.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

     З прикрас в чоловічому одязі залишилися шпилька для краватки і годинник. Обов'язковою приналежністю повсякденного костюма став циліндр. Лише двох деталей чоловічого костюма - жилету і краватці - дозволено було бути яскравими.
Штани іноді прикрашали лампаси з гудзиками по всій довжині. До цього костюму воліли низькі туфлі і тростину.
     Краватки в той час були схожі на шийні хустки. Шматок тканини згортали по діагоналі, охоплювали шию спереду і, схрестивши ззаду кінці, зав'язували вузол під підборіддям різними способами - то у вигляді великого банта, то вузлом; кінці його ховалися за жилет. Мистецтву пов'язувати краватку присвячено чимало праць. Особливим шиком серед денді вважалося пов'язати краватку таким чином, щоб здавалося - це зроблено за хвилину. Але на подібний «ефект недбалості» могло йти години мук.
    «Вся наша молодь, - каже Модний журнал для дам за 1801, - носять короткі фраки з темно-синього, темно-зеленого або темно-коричневого сукна з металевими гудзиками круглої і випуклої форми; круглі капелюхи з широкими полями, короткі панталони з білими панчохами або широкі штани і чоботи а la russe, і високими халявами».

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


     У 1802 році, за словами Journal des Debats, все модники носять темно-коричневі або чорні фраки. Форма цих фраків не змінювалася протягом багатьох місяців; коміри на чоловічих костюмах надзвичайно вузькі. «Не тільки одні яскраво-червоні жилети, обшиті золотим галуном, крояться знизу у вигляді прусської куртки, але той же фасон надається і білим жилетам, у яких так само, як і у червоних, тільки один ряд гудзиків. Молоді люди перестають носити широкі чоботи а lа Суворов і замінюють їх чобітьми в обтяжку, до яких можна, за бажанням, прилаштовувати відвороти з жовтої, лакованої шкіри. »
      У тому ж році Паризька газета пише: «Замість суконних штанів носять короткі, нанкові. Мода на срібні пряжки на черевиках поширюється все більше і більше: їх роблять овальними або чотирикутними із закругленими кутами і вдвічі більше, ніж вони були три місяці тому. Жабо стає істотною частиною чоловічого костюма, воно закладається круглими складками ».
     Манжети, судячи але Журналу мод за 1801 - 1802 роки, носять при парадному костюмі, жабо в менш урочистих випадках. «Ширина капелюшних полів збільшується з кожним днем». У тому ж 1802 в публіцист надруковано: «Кольори чоловічих костюмів - темно-синій, чорний, темно-коричневий, колір негритянської голови. Комір - трохи нижче, ніж раніше. Талії все ще короткі і вузькі. Наймодніші гудзики з шовку в дев'ять клітин. Жилети білі, довгі, зрізані рівно, отже, без баски. Нанкові панталони робляться широкими зверху, а від коліна до підв'язки в облягаючі».
     У Європі в епоху регентства фрак носять в поєднанні зі світлими жилетом і панталонах, які остаточно затверджуються в чоловічому гардеробі в 1818 році. Згідно з приписами етикету, панталони, довжина яких тепер доходить до щиколоток повинні бути за кольором світліше фрака. Разом з панталонах носять підтяжки.
     До 1820 року носили жилети з одним і двома рядами гудзиків, згодом же остаточно зупинилися на першому фасон. З матерії вживалися переважно світлі, абсолютно гладкі, смугасті або з яким-небудь дрібним малюнком: жовтуватий кашемір або піку квіточками; згодом жилети стали робити також із шовку й оксамиту.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


    

 

 

    У 1810-1830 роках в суспільстві зустрічалися переважно білі шовкові вишиті жилети. А коли в 1822 році фрак став прикрашатися коміром у вигляді шалі, то такий же точно комір з'явився і на жилеті.
    В кінці 20в моду входить окорокоподібний рукав, а талія опускається на належне їй місце.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    У 30-і роки чоловіки носили фрак, який розширювався на стегнах, мав підбиту ватою груди і часом окорокообразний, пишний у плеча рукав. Пишний рукав у плеча натякав на добре розвинені плечі і широкі груди, при цьому кисті рук повинні були бути витонченими і тонкими. Щоб домогтися правильних модних пропорцій, чоловікам доводилося туго шнуруватися в корсети і страждати нарівні з дамами.
    Чоловічий і жіночий силуети в романтичному костюмі подібні: похила лінія плечей, розширення рукава у оката, щільне облягання грудей і талії, розширення лінії стегон.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    У нарисі «Онагр» Іван Іванович Панаєв (1812- 1862) описав туалет свого молодого героя. «Його сюртук чудово описує його талію: правда, він трошки вузький йому і тисне під пахвами, але, кажуть, модні сюртуки все такі; шпилька з величезним каменем зашпилюють довгі кінці його візерунчастого галстук; на оксамитовому жилеті, поцяткована шовковими квітами, висить золотий ланцюг з змією, у якої червоне око під яхонт ... Кругом його на десять кроків повітря нагодований пахощами від жасмину духів в з'єднанні з фіалковою помадою ... Як справжній онагр молода людина чудово знав усі звичаї, що переходять з великого в маленький світ, і ні в якому разі не дозволяв собі ухилитися від них. З благоговіянням, з почуттям боязким і трепетним дивився він на левів, з якими зустрічався на вулицях і в трактирах, і посилювався рабськи наслідувати їх у всьому ».
    З Англії прийшло нове уявлення про елегантність. Вона проявлялася в крої костюма, якості тканини, білизні білизни і зверхній манері, з якою щиглі носили дорогі речі. Взагалі в 30-ті роки - для моди романтизму - характерна деяка «романтична недбалість», виявлялася в манері носити костюм: нарочито розстебнутий комір сорочки, злегка розвіваються волосся і т. Д. Ця недбалість ніби підкреслював інтелектуальну значущість особистості, яка стоїть вище побутових дрібниць . Елегантність вимагала, щоб фрак міняли кожні три тижні, капелюх - кожен місяць, а взуття - щотижня. Абсолютно ясно, що таку розкіш могли собі дозволити лише багатії, так звані «світські леви», які змінили у вітальнях «денді» - франтів минулих років.
      Для бальних фраків використовують оксамит, для жилетів - різнобарвну парчу.
У 1832 році з'явився фрак для верхової їзди, що відрізнявся особливо широкими фалдами, часом зовсім закривали живіт і тільки злегка скошеними, завдяки чому він нагадував сюртук із загнутими всередину статями. Як відкладний комір (спочатку дуже високий), так і одвороти постійно змінювали свій крій. З тридцятих років високий, закруглений навколо шиї комір і одвороти стали шитття все більш і більш прилеглими і, нарешті, були абсолютно пригнути.
     Фалди теж постійно змінювали свій крій: вони були то короткими, то довгими, то закругленими, то незграбними. До 1834 року переважали вузькі рукави, тільки у плеча кілька збиті догори, що досягалося наступним чином: при розкрої верхня частина рукава дещо розширюється і викроювались фестонами, які потім вшиваються в зборку в плечовий отвір.
  
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
     Верхній частині рукава нерідко надавався окорокоподібний фасон, але від ліктя до кисті він так звужувався, що на внутрішній стороні доводилося робити ряд гудзиків і розстібати їх під час надягання фрака, інакше рука не проходила в рукав; над самою ж пензлем кінець рукава знову розширювався так, що лежав на ній зразок манжети.
     Це манжетоподібне розширення спершу кроїться з основним полотном рукава, потім його стали пришивати окремо. З 1836 рукава стали носити вузькими і у плеча, а потім з 1848 року їхня стали поступово розширювати так, що вони, нарешті, прийняли злегка вигнуту, трубоподібну форму. (Рукава сюртуків пережили ту ж еволюцію, що й рукави фрака. Рукава пальто робилися завжди ширше.)
  
    У 40-і роки 19 століття підлоги фрака подовжуються і опускаються нижче колін, занижена талія і вузький прямий рукав. Жилети були різних кроїв, часто зі строкатої тканини. У моді дуже широкий шийну хустку, зав'язаний навколо шиї бантом і розширені до низу брюки. Сорочку носили білу, з високим крохмальним комірцем. Краватки могли бути як однотонними, так і строкатими.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    У другій половині XIX століття пройшла мода на тонкі чоловічі талії, а їхня лінія перемістилася на природне місце або трохи нижче, відмовилися тоді і від строкатотканих фраків і брюк. Кольорові фраки і строкаті жилети виявляли тепер «поганий тон» свого власника. Чоловічі костюми шили з вовняних тканин тютюнового, сірого, синього, зеленого та коричневого кольору, а панталони - з більш світлих вовняних тканин. Тенденція в кольорі - прагнення до темних тонів.
    Фрак і брюки чорного кольору з білосніжним жилетом стали відмітним знаком респектабельності, символом успіху, достатку і високого становища в суспільстві. Фрачні лацкани, часто покривали шовком, а брюки, що надягають до фраку мали лампас з шовкової тасьми або стрічки. До речі, така обробка фраків увійшла в моду завдяки Бенджаміну Дізраелі- прем'є-міністру Великобританії. За легендою, його фраки оброблялися ковзної шовковою тканиною, щоб попіл від сигар легко зісковзував з костюма.
      З оксамиту і шовку шили тільки жилети і придворні костюми. Дуже модними стають до 40-м рокам картаті тканини, з яких шили штани і інші частини костюма.
     До фрака додаються довгі штани, незмінний циліндр і краватку, зав'язування якого тепер приділяється ще більше уваги (виходять навіть спеціальні підручники, присвячені цьому мистецтву). Незабаром на зміну пишним краваток прийшли більш скромні у вигляді вузької стрічки з плоским бантом, закріплює ззаду під комірцем за допомогою пряжки.
   Починаючи з 1840 року крій жилета змінюється: груди робляться на ватній підкладці, виріз значно скорочується, так як мода вимагає, щоб вся сорочка була закрита строкатим шовковим галстуком. Близько 1843 перед жилета став подовжуватися на животі у вигляді мису.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


                                                                  1830-39 рр:
     Загальний вигляд чоловічого костюма:
    Чоловічий силует повторює жіночий. Талія затягується в корсет, жилет, фрак, сюртук, редингот обтягують груди, а підлоги від талії розширюються, як дамська спідниця.       

    Приблизно до середини 30-х плечі сюртуків, фраків похилі, як у дам, рукави розширені, нагадують дамський рукав «жиго». Рукав так само може бути і вузьким, особливо починаючи від ліктя. Складки на панталонах трохи збільшують стегна.
      Для романтичної моди характерно захоплення сходом - халати, фески, тюрбани для домашньої шкарпетки. Панталони світліше, ніж фраки, темні панталони надягають тільки провінціали, що не стежать за модою.
     Особливості крою:
    Груди фраків підбивається ватою, розширення рукава у плеча фраків і редингота.
До 1830 року виточок на фраках не було, іноді з'являються виточки на фраках і жилетах.
     Тканини: Особливу увагу одворотам фраків: контрастні за кольором, матеріалом, фактурі, різноманітної форми. На бал були в сукняному або оксами-товому фраку або редингота, обов'язково білосніжній сорочці.
 

       Після 1850 фрак став вечірнім, бальних туалетом, довжина підлогу і фалд змінювалася, але колір залишався постійним - чорним. Лацкани робили з блискучого чорного шовку. З фраком належало носити чорні строгі брюки, білий пікейний жилет або замість жилета спеціальний пояс.  
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    До останньої третини XIX століття фрак практично зник з вулиць, поступившись місцем смокінг і піджаків, і перетворився на парадний туалет для урочистих і офіційних заходів, що проходять у відповідності зі строгим протоколом.
З часом їх стали носити також і танцюристи, і музиканти.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


   Чоловічий костюм протягом другої половини XIX століття не зазнав великих, змін, однак поповнився низкою нових одягів. Костюми ще суворіше стали, ділитися за призначенням: візитний, бальний, домашній, щоденний (який тепер фактично зробився робочим). Крім відомчих мундирів, робочим одягом стали тепер піджаки і жакети, які в 70-80-х роках обшивалися по бортах чорної тасьмою.     

     Сюртук надягали в звичайний час, а фрак зробився парадній одягом. Іноді фрак доповнювався коротким «фрачного» плащем чорного кольору на білій шовковій підкладці.
     Жилет носили протягом усієї другої половини століття. Змінювався він лише в деталях - у формі вирізу і т. Д. В останній третині до фрака надягали обов'язково білий жилет на урочисті заходи.


    Сьогодні фрак - це вечірній костюм для балів, прийомів, весільних торжеств, концертів тощо.
    Оздоблений шовком по краю вилоги фрака і лампаси штанів - смужки, нашиті на бокові шви по всій довжині. Їх може бути і дві.
   За етикетом для представників сильної статі повна парадна форма для фрака складається з білої сорочки з коміром "метелик", краватки "метелик" або новомодного краватки "пластрон", пружно накрохмаленою манишки під відкритим жилетом. Всі фрачні аксесуари обов'язково повинні бути білого забарвлення, за винятком хіба безсумнівно це чорних шкарпеток, лакованих черевиків і головного убору (циліндра). У зимовий час до фрака можна надіти чорне пальто з білим шовковим шарфом, на руки - білі рукавички.
    Фрачна біла жилетка обов'язково застібається на всі три гудзики. У нагрудну кишеню фрака можна покласти білий носовичок (якщо на Фрак не прикріплюються ордена). Полички фрака не застібають. Фрак нaдeвaют тільки лише після 19.00.
   Сучасний фрак багато в чому виконується вручну, особливо це стосується танцювальних фраків. Замість клейових прокладок використовують бортівка з кінським волосом.

   Жіночий дрес-код щодо фрака куди найбільш демократичний! Жінки можуть носити фраки фактично як і з чим завгодно - для чудової половини суворого етикету з приводу носіння фрака немає. До речі, в жіночий гардероб фрак потрапив в 1930-е: форма фрака стала використовуватися вечірніх костюмах, що складалися з фрака і довгої спідниці.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пару сторінок з книги Waugh - The cut of mens clothes 1600-1900. Книга англійською мовою.
  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Викрійка історічского фрака:
http://www.kamzolfrak.ru/vyikroyka-istoricheskogo-fraka
 

Прикрепленное изображение 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Шиємо фрак.
http://dabber.ru/garderob/261-frak.html
 

Шьем фрак своими руками 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Зшити фрак своїми руками під силу далеко не кожному. Складно, але можливо.
 

Сшить фрак самостоятельно     Фрак - чоловічий парадний костюм, піджак з шовковими лацканами і довгими шліцами, з вирізаними загостреними спереду полами на рівні талії і двома довгими вузькими фалдами ззаду.
 

Деталі крою фрака:
1. Спинка -2 дет.
2. Бічна частина спинки - 2 дет.
3. Пілочка - 2 дет.
4. Підборт - 2 дет.
5. Спідниця - 2 дет.
6. Комір - 2 дет.
7. Верхня частина рукава – 2 дет..
8. Нижня частина рукава - 2 дет.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


   Фрак (рис.1) можна зшити з вовняних, напіввовняних, шовкових, бавовняних або інших матеріалів. Знадобиться приблизно 2,5 м тканини при ширині 140 см. Борта фрака не застібають і закінчуються на лінії талії. По бортах пілочок пришиваються оздоблювальні ґудзики. Оздоблювальну тканину можна приміряти для вилогів або коміра-шаль  (наприклад, для вовняного фрака - шовкове оздоблення). Бічні частини фрака відрізні. Передні заокруглення краю спідниці розташовані на рівні бічних кишень штанів. В середньому шві спинки від талії розташовується шлиця.

   Основні лекала фрака 48-го розміру без припусків на шви дані на рис.2. Можна також використовувати для моделювання основу піджака.
 

 

http://dabber.ru/images/DomIya/garderob/dsc00799-1.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Послідовність пошиття фрака в основному аналогічна традиційної чоловічого верхнього одягу. Існують деякі особливості для пошиття фраків.

   Волого-теплова обробка деталей. Формування виконується праскою відповідно до конструкції та властивостями матеріалів (рис.3).
 

 

 

 

Шьем фрак самостоятельно 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 


Пілочку і спідницю продублювати клейовим прокладочним матеріалом по всій поверхні, посилюючи окремі ділянки пілочок другим і, за потребою, третім шаром клейової тканини. Спинку продублюйте на ділянці вище лінії талії на 30-50 см до низу і з припущеннями на обробку шліци, а також в області горловини, плеча і пройми (рис.4). Для запобігання розтягування тканини по проймах і горловині спинки після обробки середнього шва настрочити смужки бавовняного матеріалу, викроєні за формою цих ділянок шириною 1.5-2 см.

    Шліца у фраку має особливість в обробці верхнього краю випуску - "замок", який обробляється після зшивання і розпрасування середнього шва спинки.
Верхній зріз виступу шліци з лицьового боку підгинаютьт всередину, накладають на нижню і настрочують його або підшивають вручну (рис.5).
 

как сшить фракШьем фрак своими руками
 

 



    Обробка спідниці фрака. Після дублювання клейовою прокладкою зшити виточки, закріпіть передній край і низ спідниці клейовим пружком (смугою) або настрочити смужки з бавовняної тканини. Пришити спідницю до пілочки, з'єднайте з відрізною бічною частиною до припуску на обробку спідниці.

Порядок остаточного пошиття фрака після примірок можна порекомендувати наступний:

  З'єднайте пілочку і спинку. З'єднайте спідницю з підкладкою, закріпіть зрізи оздоблювальною строчкою, верхній зріз підкладки прикріпіть до припуску на шов спідниці. Обробити і вшити комір, борта, рукава. Зберіть підкладку. Приєднайте підкладку до верху, залишаючи отвір для вивертання на спинці. З'єднайте рукава з підкладкою по низу. Виверніть фрак, закріпіть підкладку по боковим, плечовим швах, швах рукавів. Підшити залишився ділянку підкладки вручну.

Кілька порад з пошиття фраків для спортивних бальних танців:
 
   В лекалах стандартного парадного фрака і фрака для бальних танців є невелика різниця, в основному у вузлі плече-рукав.

    У фрака для танців для того, щоб не було складок в районі плечового пояса, коли рука піднята, нахил плеча повинен бути зменшений. Висота головки рукава повинна бути зменшена аналогічно. Рукав повинен бути практично влитий в руку; це більше схоже на лекало блузки, ніж піджака. Коли у рукава високий окат, він красиво сидить, але не годиться для рухів рук. Також не розширюйте лінію плеча.
 

    Ще важлива деталь - комір. Він теж відрізняється від звичайного: на спинці комір фрака для танців спущений нижче звичайного, сильно відкриваючи шию. Це необхідно для того, щоб він не заважав шиї в танцювальній стійці.

      В цілому, весь баланс фрака для танців дещо інший - він ніби "завалений" трохи назад.

    Якою б не була форма фрака, пошив кожного фрака треба коригувати поетапно і строго індивідуально:
1-а примірка - спинка і пілочки;
2-а примірка - скоригована пілочки і спинка приміряється і підколюються до спідниці та коміра фрака;
3-тя примірка - все сідає на підкладку на підкладку і підколюються рукава, причому обидва рукави, тут на симетрію покладатися не варто;
4-я примірка - остаточна примірка.

     Всі корективи робляться безпосередньо на моделі (хлопчика, чоловікові), при цьому необхідно попросити їх встати в звичну танцювальну стійку.

    Дуже важливий момент: необхідно, щоб шліца спідниці фрака якомога менше розходилася при підйомі рук в стійку.


    Із сучасних матеріалів для пошиття фрака добре підходить стрейч-габардин, в якості підкладки - стрейч-атлас тонкий. Еластичність габардину в потрібних місцях знімається проклеюванням дубленіном. Але спинці і рукавах потрібно залишити розтяжність, це зручно танцюристу.

 

 

Как сшить фрак самостоятельно 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Крій фрака з журналу «Ательє» за 2002 р.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



                        





 

 


 

 

Контрольні питання:
 

 

 

  1. Розкажіть, про які версії появи фраку ви знаєте?
  2. Який колір фрака був популярним у 90-і роки 18століття?
  3. Хто започаткував в чоловічій моді розкішні матеріали яскравих забарвлень і помітні ексцентричні прикраси?
  4. Яке нове віяння в моді отримав жилет 1791р.?
  5. В яких роках в суспільстві зустрічалися переважно білі шовкові вишиті жилети?
  6. Яка особливість фраку для верхової їзди, що з’явився в 1832 році ?
  7. Як змінився фрак у 40-і роки 19 століття ?
  8. Який загальний вигляд чоловічого костюма: 1830-39 рр ?
  9. Назвіть особливості сучасного фраку та аксесуарів до нього?

1

 

doc
Додано
27 лютого 2018
Переглядів
3086
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку