Навчальний проект з хімії на тему: "Виготовлення мила з мильної основи"

Про матеріал

Навчальний проект з хімії для 9 класу на тему: "Виготовлення мила з мильної основи", розроблений до уроку: "Мило, його склад, мийна дія".

Перегляд файлу

Комунальний заклад

«Середня загальноосвітня школа №18»  Камянської міської ради

 

Навчальний проект з хімії

на тему:

 

Картинки по запросу клубничное мило ручної роботи в сливках

 

Розробила:

 вчитель хімії і біології:

Кудлай Наталія Олександрівна

Виготовлення мила з мильної основи.

 

Безперечно хімія пов’язана з чистотою. Ми щодня використовуємо мило. І мало хто задумувався – з чого воно зроблене? Коли вперше зявилося?

 

       Історичні джерела вказують на те, що мило виготовлялося ще в стародавньому Шумері в Вавілоні (близько 2800 р. до н. е.). Описи технології виготовлення мила знайдені в Месопотамії на глиняних табличках, що належать приблизно до 2200 р. до н. е. Єгипетський папірус середини другого тисячоліття до нашої ери свідчить, що єгиптяни регулярно милися з використанням мила. Широко використовувались подібні миючи засоби і у Стародавньому Римі.

 

      Легенда свідчить, що латинське слово лат. sapo (мило) походить від назви гори Сапо в древньому Римі, де відбувалися жертвоприношення богам. Тваринний жир, що виділяється при спалюванні жертви, скраплювався і змішувався з деревною золою багаття. Отримана маса змивалася дощем в глинистий ґрунт берега річки Тібр, де жителі прали білизну і, природно, спостережливість людини не упустила того факту, що завдяки цій суміші одяг відпирався набагато легше.

 

       Цю властивість і використовували чотири тисячоліття назад, створивши милоподібну напіврідку речовину «сапо». Застосовували його не стільки з гігієнічними, скільки з косметичними цілями. Ця маса була липкою, легко засихала, швидко змивалася, тому її використовувати для укладки волосся. Крім того, цією сумішшю можна було також красити волосся в жовтий, рожевий чи червоний колір. Як тільки вода попадала на суміш,  утворювалася густа  піна.  Залишалося     її змити – і волосся ставало, чистим та шовковистим.

      Скіфські жінки робили миючий порошок з кори кипарису та кедру, потім змішували його з водою та ладаном. Таким чином вони отримували мазь, що мала тонкий приємний аромат, якою вони натирали тіло. Потім змивали цей розчин і шкіра ставала чистою та гладенькою. Хоча мило вже було винайдено, багато народів ще довго продовжували користуватися бобовою мукою, клеєм, пемзою, ячмінною закваскою та глиною.

       Відкриття мила як гігієнічного засобу приписується знаменитому античному лікарю Галену, який жив у ІІ століття нашої ери. Після падіння Римської імперії культура вмивання була втрачена, а мило забуто на багато віків. У Франції та Англії мило з’явилося знову лише в ХІІІ столітті і виготовлялося тільки знаючими всі тонкощі цього мистецтва аптекарями для знатних сімей.

       І лише в 1424 році в Італії промисловим шляхом стали випускати тверде мило. Жири з’єднували не з золою, а з природною кальцинованою содою, котру добували з озер. Для варки мила використовували сало з яловичини, баранини, свинини; кістяний, китовий жир, відходи жирів різних виробництв. Додавали і рослинні масла – льняне, оливкове, мигдальне, кунжутове, кокосове і пальмове.

       Багато століть назад виникло миловаріння на Русі, де з давніх часів люди відрізнялися охайністю, звичкою до регулярного миття в бані. Мила варили багато – в домашніх умовах і в майстернях ремісників. Потім з’явилися фабрики-миловарні.  В середні віки основними постачальниками мила в Європі були міста Неаполь та Марсель. Поступово процес миловаріння вдосконалювався. Був відкритий заводський спосіб отримання кальцинованої та каустичної соди, що зробило виробництво мила значно дешевшим. Виробництво сучасного туалетного та господарського мила – автоматичний та хімічний процес.

       В останні роки стали дуже популярні різноманітні ароматичні добавки та засоби дезінфекції. Багато якостей мила, наприклад, розчинність у воді, піноутворення, миюча здатність, бактерицидні та зволожуючі властивості залежать від його складу та добавок. Різноманітні барвники, натуральні продукти, трави роблять мило м’яким, ароматним, надають йому лікувальних та зволожуючих властивостивостей. Мило м’яко очищує та зволожує шкіру, має виразні косметичні та дерматологічні достоїнства, відновлює та зберігає красу та здоров’я шкіри.

картинка

       Стародавні римляни і гадки не мали про те, що стане можливим виготовлення рідкого, антибактеріального, гліцеринового мила чи мила з пілінговим ефектом. А розмаїття ароматів задовольнить сьогодні смак найвибагливішого покупця. Лаванда, сандалове дерево, мандарин, персик, виноград, мигдаль, мед та багато інших натуральних компонентів перш за все дарують емоційну насолоду. Адже так приємно, намилюючись, вдихати тонкий аромат улюблених квітів чи фруктів.

       Мило виготовляють кип’ятінням у воді жирів разом з лугами, як каустична сода і каустичний поташ. Жири виділяють з продуктів рослинного походження (бавовна, соєва та пальмова олії), також тваринних продуктів, наприклад з свинячого сала або рибячого жиру. При  кип’ятінні жирів разом з лугами утворюється гліцерин і солі жирних кислот, тобто мило. Натрієві мила більш густі і, як правило тверді; калійні мила більш м’які, або взагалі рідкі.

 

      Подальший етап виготовлення включає очищення мила від залишку солей типу натрій хлориду і лугів типу натрій гідроксиду, а також від гліцерину.  

Як робити мило в домашніх умовах?

milo v domashnix umovax Як робити мило в домашніх умовах

      Як часто ми заходимо в магазин, щоб вибрати собі ароматне мильце, яка не тільки буде володіти чудовими нюховими якостями, але також принесе користь нашій шкірі. Зазирнувши на етикетку мила, ми бачимо, як багато хімічних елементів розташоване в цьому шматочку, і головне високий вміст штучної ароматизації, яка не завжди приносить користь нашому здоров’ю.

       В окремих випадках ароматизатори та барвники можуть викликати навіть шкірну алергію: почервоніння шкіри, сильний свербіж, лущення. Деякі косметичні лінії все частіше і частіше починають розробляти очищаючі засоби з використанням деяких натуральних інгредієнтів. Однак їхні продукти даного напрямку не стали настільки популярними, щоб бути присутнім на прилавку кожного магазину.

       Якщо у вас є бажання ознайомитися і спробувати вручну виготовлення мила в домашніх умовах і зануритися в мильну фабрику, то почнемо свою розповідь.

       Перш, ніж приступити до виготовлення домашнього мила, необхідно підготуватися.

       Для цього вам знадобиться:

 

1. Мильна основа.

        Найкраще підійде дитяче мило або мильна основа кокосової олії. Якщо ви вирішили використовувати перший варіант, необхідно також придбати гліцерин і вітамін Е в рідкому вигляді. Крім того вам потрібно підготувати базові масла без запаху, які додадуть мильній основі м’якість, а також збагатять корисними вітамінами і мікроелементами.   Найкраще взяти оливкову олію. Для несильної ароматизації змішайте з невеликою кількістю персикового, реп’яхової або мигдального масла.

2. Інші компоненти.

       В якості барвників найкраще брати соки або настої трав.
З акуратністю слід використовувати ефірні олії, тому що вони можуть надати милу різкий запах і викликати шкірну алергію. Краще всього застосовувати від 7 до 12 крапель на всю масу.

       Для естетичної краси, аромату, вітамінізації, ефективності, для приготування мила можна використовувати: подрібнені кісточки ягід і фруктів (основа скрабу), крупинки меленої кави, кокосову стружку, протерту цедра апельсина, тертий гіркий шоколад і інші смачні інгредієнти. Слід відразу відмовитися від свіжих ягід і фруктів, тому що вони можуть з часом надати милу цвілу скориночку.

 

3. Посуд для приготування.

       Для виготовлення мила вам знадобиться: тертка, формочки для формування шматків мила, дерев’яна ложка, мірний стакан, кухонні ваги, каструльки для водяної бані.

 (640x421, 79Kb)

 

Важливі поради з приготування мила:

  • Для того, щоб ваше мило вивів був ніжний аромат, не перестарайтеся з поєднанням ароматних інгредієнтів, які вкупі можуть викликати неприємні враження від запаху.
  • При приготуванні мила пам’ятаєте, що воду необхідно вливати тоненькою цівкою, не переливаючи і не доливаючи її масу. Інакше при сушінні мило буде сильно деформуватися і представляти собою не дуже гарне видовище. Якщо мило буде надто сухим, його важко буде використати за призначенням. Для м’якості в мило також можна додавати 1-2 чайні ложки меду або цукру.

Когда основа уже не подвергается нагреванию необходимо ввести эссенции, это могут быть любимые духи, ароматические эфирные масла, которые можно купить в аптеке, или натуральные продукты, такие, как ваниль или мёдВ качестве красителя для изготовления мыла можно использовать практически всё, что может подсказать Ваша фантазия

  • Зберігати мило слід в харчовій плівці в сухому місці порядку 2-3 діб, періодично перевертаючи.
  • Для формування шматочків мила можна використовувати форми для приготування фігурного печива або дитячі формочки для піску.
  • Щоб легко вийняти готове мило з форми досить покласти на кілька хвилин його в морозильну камеру.
  • Якщо ви готуєте багатоярусне мило, заливайте різного відтінку або складу мило в різний час: дайте залитому складу трохи підсохнути, а потім заливайте наступний шар.

  • Топити мило можна як на водяній бані, так і в мікрохвильовій печі. Тільки стежте за тим, щоб воно не переварювалося.

Секрет хорошего мыла состоит в том, что нагревание необходимо осуществлять только до того момента, пока основа не расплавится

Предварительно необходимо измельчить основу: порезать на кусочки ножом или натереть на тёркеПлавить основу для мыла можно в микроволновой печи

       В наш час на ринку є дуже великий вибір мила, серед якого можна знайти корисне, натуральне. Таке мило вже давно стало популярним в багатьох країнах світу, і тепер набуває попиту на Україні. Натуральне мило виготовляється вручну, і як правило вариться малими партіями.

       При виробництві натурального мила використовуються виключно натуральні рослинні олії. Таке мило не містить барвників, хімікатів і навіть настільки поширених тваринних жирів. Досить часто рецепти такого мила межують з фітотерапією, ароматерапією і виготовляються за старовинними рецептами.

Властивості натурального мила:


1. Гіпоалергенність.
       До складу мила входять тільки натуральні продукти, при його варінні застосовується «холодний» процес виробництва, завдяки чому зберігаються всі корисні властивості, які так необхідні для нашої шкіри.


2. Бактерицидна, антисептична та протизапальна дія.
       Ці властисвості зберігаються завдяки відповідним маслам та добавкам. Це мило не тільки очищає шкіру, але і надійно захищає її від негативного впливу води «з під крану» та інших небажаних факторів навколишнього середовища. Купити натуральне мило можна у спеціалізованих магазинах. При бажанні є можливість і зробити його самостійно, для чого потрібно знайти рецепти для мила, придбати необхідні складники та ознайомитись з процедурою приготування.    Зауважимо, натуральне мило можна виготовити як з основи, що дає перевагу в швидкості приготування, так і з олій (жирів), що займає багато часу на приготування.


Мило з гліцеринової основи

Для приготування мила вам потрібні:
основа для мила

базові олії (в основному рідкі: абрикосова, з кісточок винограду тощо)

барвники (при бажанні)

ароматизатори (при бажанні)

сухоцвіти, ефірні олії

 

«Мандариновий рай»

Для приготування вам знадобиться:

4 мандарина

150г мильної основи

кілька крапель жовтого харчового барвника

кілька крапель мандаринової ароматичної олії

 

 

Спосіб приготування: знімаємо шкірку з мандаринів і нарізаємо її на дрібні шматочки. Додаємо сік з мандаринів. Розтоплюємо мило в каструльці на водяній бані, додаємо туди сік, ароматне масло і трохи харчового барвника і кірочки мандарина. Заливаємо в формочку і даємо висохнути. Мило чудово підходить для відбілювання шкіри обличчя при щоденному його використанні. Також замість мандаринового складу, можна застосувати персиковий, ананасовий, апельсиновий. Кожен шматочок такого мила надасть вашій шкірі незабутню м’якість і насолоду ароматом.

«М’ятна пахощі»

Для приготування вам знадобиться:

1 шматок дитячого мила

1 ч.л. гліцерину

1 ч.л. оливкової олії

1 ч.л. мигдалевого масла

1 ч.л. маслянного розчину хлорофіліпту

1 скл. м’ятного відвару

1 ч.л. сухої розмолотої м’яти або ефір м’яти

Спосіб приготування: розтоплюємо на водяній бані шматок дитячого мила, додаємо всі інгредієнти по черзі, вливаючи тоненькою цівкою і постійно перемішуючи. Заливаємо в формочки і підсушуємо.

 

«Шоколадне мило з апельсином і корицею»

Для приготування необхідно:

1 кусок дитячого мила

1 ч.л. масла з кісточок абрикоса

1 ч.л. оливкової олії, ефірні олії кориці, апельсина і гвоздики

1 ч.л. гліцерину

1 ч.л. вітаміну Е

шоколад

кілька сухих пелюсток квітів

(не варто брати троянди – вони приймають зеленуватий колір)

 

 

Спосіб приготування: залити гарячою водою сухі пелюстки квітів. Шматок мила натираємо на крупній тертці. Вливаємо в каструлю основу мила: 1ч. ложку оливкової олії, 1ч. ложку гліцерину, 1ч ложку олії з кісточок абрикоса, вітамін Е. Перемішуємо. Потім викладаємо в цю суміш натерте мило. Злегка додаємо води. Перемішуємо до тих пір поки не вийде суміш, схожа за консистенцією на густу сметану. Також додаємо воду з під замочених квіток, але обережно, щоб води не було занадто в милі багато. Знімаємо з вогню, додаємо ароматичні ефірні

масла, шоколад. Розливаємо по формах. Дати охолонути у прохолодному місці, а потім помістити в холодильник годин на 10-12.

Дьогтьове мило для краси та здоров’я людини.

   Дьогтьове мило знову стає популярним, завдяки його лікувальним властивостям. Воно рекомендується тим, хто піклується про красу та здоров’я своєї шкіри. Дьогтьове мило є дійовим та універсальним засобом від прищів. Дьоготь, що входить до складу дігтярного мила, володіє протизапальними властивостями. Склад дігтярного мила: 90% звичайного мила і 10% березового дьогтю.

   Дьоготь має низку лікувальних властивостей, а мило з ним стає природним антисептиком. Дьоготь берези, який входить до складу мила володіє відмінним дезинфікуючим дією. У поєднанні з милом він може підсилити приплив крові до тканин шкіри. Тим самим позитивно впливає на регенерацію тканин епідермісу, які були пошкоджені.    Березовий дьоготь підсушує ранки на шкірі, прискорюючи процес їх лікування. Дьогтьове мило успішно застосовується при лікуванні вугрової висипки, запалень і гнійних висипань. Воно покращує кровопостачання в шкірі. І ще список властивостей та дії цього лікувального мила: редукуючої, протипаразитні, відновне для шкіри, протизапальну, розсмоктуючу і анестезуючий. Мило рекомендують деякі косметологи, як народне і дуже доступний засіб від прищів. 

   Застосування дігтярне мила в лікувальних цілях. Користь дігтярне мила для здоров’я. Дьогтьове мило лікує псоріаз, лупа, демодекс, лишай, і безліч інших хвороб. Мило застосовується також при екземі, дерматомікозах, корості, фурункульозі, нейродерміті, піодермії, себореї, свербежі шкіри. Добре допомагає дігтярне мило, якщо у хворого утворилися пролежні від довгої хвороби - достатньо їх промити з милом кілька разів і пролежні швидко загояться. Мило з додаванням дьогтю корисно застосовувати при опіках, або ж навпаки - обмороженнях.

    Дігтярним милом лікують інфекції, які потрапили у відкриту рану, лікують тріщини на п’ятах. Використовувати дігтярне мило для краси шкіри обличчя, рекомендується два рази на день - вранці і ввечері. При проблемній шкірі можна побачити ефект, вмиваючись дігтярним милом, в перебігу декількох тижнів - від 3-4 тижнів. Недоліком є те, що воно все-таки сушить шкіру. Для пом’якшення шкіри можна протерти лосьйоном або кремом змастити за типом шкіри. Запах у мила специфічний і багатьом може не сподобається, але це справа звички. Краса вимагає деяких жертв. Комусь навіть потім запах подобається - він же природний і натуральний.

    Дегтярне мило підходить будь-якого типу шкіри обличчя. 
Існує думка, що дігтярним милом не варто користуватися для обличчя. Крім дьогтю в нього входять ще й інші компоненти, тривале застосування яких може призвести до подразнення шкіри та інших неприємних наслідків. Що дігтярне мило, як і будь-яке інше мило, краще використовувати для миття рук, але не для шкіри обличчя. В тім, завжди є "за" і "проти" будь-якого засобу. Тут кожен пробує й робить висновки сам. Особисто я користувалася майже місяць для обличчя, тіла і навіть волосся. Подобається, а якщо сушить шкіру, то застосовую лосьйон або крем. При спеці 35-37 градусів на тілі менше запалень, а волосся зміцнилися небагато. Тільки голову потрібно промивати водою з оцтом, а щось на подобі клоччя на голові і звичайно не так блищать, як після бальзамів, але обсяг більше. У кого довге волосся можна обробити бальзамом тільки кінці волосся, щоб отримати лікувальний ефект для шкіри голови від дігтярного мила.

    Як правильно умиватися дігтярним милом при проблемній шкірі, як засобом від прищів. Кожного ранку і щовечора умивайте з дігтярним милом обличчя теплою водою, а після обполіскуйте холодною водою. Виходить і лікувальний ефект і контрастне ополіскування. Дегтярне мило може не впоратися з прищами, якщо є звичка постійно торкатися обличчя і видавлювати прищі. Під шкірою у нас кровоносні судини і, коли ми видавлюємо один прищик, шкіра ушкоджується, і вся інфекція може рознестися по всьому особі за допомогою цих судин. Є ще один народний спосіб лікування прищів дігтярним милом - на очищене вологе обличчя нанести густу пінку від дігтярне мила, у вигляді маски для обличчя і потримати 10-15 хвилин, робити 1-2 рази в тиждень. Буде відчуття, що стягнуло і всі вбралося. Ретельно змити і нанести лікувальний крем або тонік. Не зловживати таким засобом, може викликати в деяких випадках лущення шкіри. Для такого роду масок, як не можна краще підійде VIP Дьогтьове мило - рецепт нижче. І використовувати якомога частіше, не зашкодивши шкірі. Зробити дігтярне мило можна і своїми руками.

Приготування дігтярного мила в домашніх умовах:


1. Купуйте звичайне жирне мило і дьоготь. Візьміть гарне дитяче мило без сильних ароматів і різкого парфуму. 
2. Натріть мило на тертці.

3. Поставте на водяну баню (краще використовувати непотрібний посуд для приготування дігтярне мила, тому що запах дьогтю дуже стійкий). Водяна баня робиться так: береться одна каструля, в неї набирається вода, всередину неї підбирається інша каструля або миска, в якій безпосередньо і йде саме приготування. Ставите каструлі на плиту і варіть мило. 

4. У верхню каструлю насипте наструганного мило і додайте столову ложку води, помішуйте до тих пір, поки не розчиниться все мило. 

5. Потім в клейку масу додайте 2 столові ложки березового дьогтю (мило в обсязі 600 гр, тобто 3 шматка). 

6. Добре перемішайте, дайте охолонути до 40 градусів і розлийте по формах. 

7. Залиште дігтярне мило у формах на відкритому повітрі на тиждень, до повного затвердіння. Запах йти буде досить сильний, може стояти на балконі, прикривши мило від пилу, або де не перебуваєте часто. 
       Використовувати домашнє дігтярне мило можна навіть частіше покупного. Дегтярне мило виходить дуже ніжне і приємне. 

       Тим, хто освоїв техніку миловаріння - рецепт VIP дігтярне мила. Склад: дьоготь - на 100 г мила 10 мл, але можна менше ніж раз на два. Вже дуже дьоготь пахне різко. Дитяче мило, пів чайної ложки меду, дитячий крем, масла: виноградної кісточки, жожоба, персикове, мигдальне - по-трохи, досить багато у VIP дігтярне милі масел, але зате для догляду за шкірою обличчя підійде і для чутливої, і для проблемної шкіри , а також дитячої шкіри.  Ще один спосіб приготування дігтярне мила-мазі в домашніх умовах. Взяти дитячого мила - 1 частина і одну частину чистого березового дьогтю, компоненти ретельно змішати і засушити кульками. Перед вживанням такого лікувального мила слід його натерти на тертці (подрібнити, розтерти) і розвести теплим вином, щоб зробити як мазь. Зберігати деякий час в герметичній баночці. Зміст дьогтю в такому милі значно вище, і отже застосовується така мазь, як лікувальний засіб. 

       Дьогтьове мило для інтимної гігієни - користь для жіночого здоров’я. Для інтимної гігієни випускають багато коштів, і виробники рекламують різні види мила з різними наповнювачами та ароматизаторами. Але дігтярне мило полюбилося багатьом жінкам і дівчатам, які піклуються про своє жіноче здоров’я. При всій його дешевизні, дігтярне мило вважається найменш шкідливим для ніжної шкіри. Фахівці інтимної сфери відзначають його численні корисні властивості, а це не може не радувати жінок.

       Дегтярне мило застосовують для інтимної гігієни, як ефективний засіб захисту проти інфекцій. Мило також добре загоює шкіру від мікротравм, наприклад, отриманих після гоління області бікіні. Для інтимної гігієни можна приготувати дігтярне мило самим і додати в нього масло чайного дерева, ромашки, календули, звіробою, чистотілу, деревію. Є бальзам Вітаон, що містить корисні масла для інтимного догляду, можна додати в мило. Приготувати можна за рецептом VIP дігтярне мила, ось буде користь для жіночого здоров’я! І молочниця, і інфекції вам не загрожують, звичайно, якщо дотримуватися здоровий спосіб життя!

       Сьогодні виробники пропонують нам велику кількість різноманітних видів мила, які відрізняються формою, кольором, вагою, упаковкою. Але, хоча ці мильні параметри і впливають на ціну мила, його властивості та якість залежать виключно від якості сировини, з якої воно виготовлено. 
       До складу мила входять жири, масла, барвники, парфумерні композиції та інші добавки. Чим більше в милі натуральних компонентів, тим воно краще.

Види мила:

       Існує декілька видів мила, які відрізняються своїм складом, і, відповідно, ефектом і призначенням. 

  1. Дитяче гігієнічне мило – виготовляється з легких природних антисептичних компонентів: екстракту ромашки, календули, кори дуба, чебрецю. Таке мило підходить для ніжної шкіри – як дитячої, так і дорослої. 

  1. Відшелушуюче мило, крім традиційних компонентів, має скрабові частинки. Тому таке мило може успішно замінити скраб, а також дозволить Вам самостійно зробити легкий масаж шкіри.
  2. Парфумоване мило зможе порадувати естетів різноманітними приємними ароматами. Такі аромати довго зберігаються на шкірі та допомагають цілий день підтримувати гарний настрій, а також поринути в улюблений аромат фруктів, ягід чи ароматичних масел.

  1. Косметичне мило має компоненти, які захищають шкіру від пересихання – це можуть бути різноманітні кремові добавки чи гліцерин. Таким милом слід користуватися тим, у кого суха чи нормальна шкіра. Косметичне мило звичайно містить екстракти трав, що мають заспокійливу, тонізуючу дію; масла, що пом’якшують чутливу шкіру, поживні компоненти – білки; зволожуючі речовини, вітаміни-антиоксиданти: вони захищають шкіру від передчасного старіння. 
  2. Рідке мило вважається найбільш гігієнічним – адже завдяки дозатору, воно захищає від контакту з руками та брудом на них. Також часто рідке мило має яскраво виражений косметичний ефект, оскільки в рідке середовище легше додати різноманітні корисні компоненти – ефірні масла, рослинні екстракти та інші.

Як же діють різноманітні компоненти, що містяться у милі?

          Якості мила залежать від добавок, які у ньому містяться:

Гліцерин пом’якшує, зволожує шкіру – підходить для чутливої шкіри.

Мед складається з цілого комплексу біологічно активних речовин, а до його складу окрім фруктози, сахарози та глюкози, входять білкові речовини, органічні кислоти та вітаміни, а також макро- та мікроелементи. Мед має протизапальні якості, допомагає правильному функціонуванню тканин, благотворно впливає не лише на шкіру, але й на весь організм вцілому: стимулює кровообіг та обмінні процеси, оновлює клітини, забезпечує місцевий імунітет. Мед пом’якшує та живить шкіру; підвищує її тонус та допомагає позбавитися від зморшок та виглядати свіжіше та молодше.

Екстракт піхти сприяє загоєнню мілких тріщин, попереджує подразнення та появу вугрів.

Масло ромашки - це прекрасний заспокійливий та протизапальний засіб. Відмінно допомагає при подразненні на шкірі та алергії. Завдяки цим якостям, а також тому, що масло ромашки має антисептичні властивості, його використовують при лікуванні та профілактиці шкіряних захворювань. Масло ромашки у складі косметичних засобів надає шкірі свіжості, бархатистості та еластичності, зволожує її, живить та пом’якшує.

картинка

Оливкове масло відоме у всьому світі як одне з кращих масел. Його благотворна дія на шкіру перевірено віками. Цінується воно своїми зволожуючими, регенеруючими та пом’якшуючими властивостями. Оливкове масло – секрет краси жінок середземноморського регіону, які з давніх-давен використовують для догляду за тілом. 
Жасминове масло має надзвичайно інтенсивний та збуджуючий аромат. Цей аромат підсилює сексуальний потяг, а також заспокоює, зігріває та розслаблює. Стимулює творчі настрої, народження оригінальних ідей.

Кокосове масло – цінне рослинне масло, його видобувають з висушених ядер кокосового горіху. Зволожує, живить, має протизапальну дію, є ефективним при сухості та шелушінню шкіри, тріщинах, також цінується за свої очищаючі якості.

Мигдальне масло – має дуже гарні зволожуючі та поживні якості – насичує шкіру вітамінами А та Є, які оновлюють клітини та захищають її від зовнішніх впливів. Мигдальне масло зігріває та сприяє покращенню теплообміну в організмі, зменшує болі у м’язах та знімає втому. Аромат мила з мигдальним маслом бархатистий, солодковато-терпкий, приносить радість та покращує чуттєве сприйняття. 

Молоко містить речовини, що мають косметологічні якості: молочний цукор прекрасно зволожує, молочна кислота – зв’язує вологу у шкірі, вітаміни А та Є сприяють відновленню шкіри та її гладкості, молочні ферменти сприяють її регенерації. Молоко прекрасно вирішує проблему сухої шкіри, за рахунок концентрації молочних жирів та протеїнів, які допомагають зняти відчуття сухості, а також натягнутості шкіри, наприклад, після довготривалого знаходження на сонці.

Масло лаванди має чистий та свіжий запах, що допомагає під час безсонні, нервозності та поганому настрої. Як сильний антисептик використовується для лікування шкіряних хвороб та подразнення. Знімає втому м’язів.

Масло чайного дерева має властивість протистояти одразу трьом різновидам інфекційних організмівбактеріям, грибкам та вірусам, а також є потужним стимулятором імунної системи. Масло чайного дерева знімає напругу та втому, полегшує біль при фізичних навантаженням у суглобах та м’язах.

Аромат масла лимона стабілізує нервову систему, дає прилив сил, спонукає до творчих дій, підсилює інтерес до життя. Лимонне масло також має властивість підтягувати та відбілювати шкіру. Також підходить для догляду за жирною та проблемною шкірою завдяки своїм антибактеріальним властивостям.

 

Аромат масла апельсину має сильний заспокійливий ефект та властивість піднімати настрій. Масло апельсина прекрасно очищує шкіру, покращує її колір. Також воно покращує кровообіг, оновлює клітини. Суху шкіру масло апельсина робить м’якою та гладенькою. Є незамінним під час боротьби з целюлітом.

Масло кісточок гранату зволожує, живить, та насичує вітамінами, тонізує шкіру. Відновлює функції ліпідного бар’єру, покращує мікроциркуляцію. Масло кісточок гранату – найкращий засіб для підтяжки шкіри.

Масло кісточок винограду – має справді чудодійні властивості. Воно сприяє регенерації клітин шкіри, живить, зволожує, очищає її. Масло виноградних кісточок розгладжує зморшки та підтягує шкіру, стимулює кровообіг. Для проблемної шкіри воно є незамінним – не тільки лікує прищі та вугрі, але й прибирає сліди від них.

Масло кісточок огірка цінне джерело калію, натрію, магнію, сірки та хлору, багате на мінеральні солі. Масло огірка має регенеруючі властивості, а також охолоджуючими та заспокійливими, особливо для чутливої шкіри.

       Розмаїття ароматів та лікувальних компонентів мила сьогодні порадують самого спокусливого та вибагливого покупця. Залишається лише вибрати свій, неповторний аромат – в залежності від настрою та особливості Вашої шкіри! Сьогодні, завдяки технологіям, у виробництві мила може бути втілена будь-яка фантазія! 

Середня оцінка розробки
Структурованість
3.5
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.5
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Хотинський Артем
    Загальна:
    3.0
    Структурованість
    2.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    4.0
  2. Глушко Євгенія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
13 травня 2019
Переглядів
27398
Оцінка розробки
4.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку